Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gm kupuje FSO

Featured Replies

Napisano

Quote:

Południowokoreańska firma GM Daewoo Auto&Technology Co. podała w piątek, że nabędzie pakiet 40 proc. fabryki motoryzacyjnej w Polsce za 238,7 mld wonów.

"GM Daewoo odkupi pakiet 40 proc. od polskiego rządu, do którego należy zakład" - powiedział rzecznik prasowy Daewoo.

Dodał, że nie zapadła jeszcze decyzja, kto nabędzie pozostałe 60 proc. żerańskiej fabryki, która produkuje rocznie 150.000 samochodów

Tak sie zastanawiam, czy to oznacza zwiekszenie liczby produkowanych modeli i obniezenie cen hmm.gif Moze corvette zaczna montowac cfaniaczek.gif

A co z ukraincami odsprzedadza udzialy??? but.gif

źródło

Napisano

> Naprawiają swój błąd

> Pozazdroscili konkurencji z Kia i też chcą mieć fabrykę w regionie

Pewnie tak. Ale ofertę muszą udoskonalić smile.gif

Napisano

Źródło: Gazeta.pl

Związek FSO z amerykańskim gigantem motoryzacji będzie mocnym impulsem do dalszego rozwoju polskiej branży samochodowej, która przeżywa teraz najlepszy okres w swojej historii.

Plany stworzenia spółki są zapięte niemal na ostatni guzik. General Motors zapowie je być może już w przyszłym tygodniu na targach motoryzacyjnych we Frankfurcie.

Jak się dowiedzieliśmy, koreańska firma koncernu General Motors GM DAT obejmie w spółce 40 proc. udziałów, a reszta przypadnie FSO. Chociaż amerykański koncern będzie mniejszościowym udziałowcem, nazwa spółki GM-FSO będzie podkreślać rolę GM w tym związku.

Spółka przejmie większość majątku produkcyjnego warszawskiej fabryki, która jest także właścicielem kilku zakładów w innych rejonach Polski wytwarzających części i podzespoły do aut.

Amerykanie przynoszą Aveo

Formalnie do powołania spółki ma dojść 6 listopada, w rocznicę utworzenia żerańskiej firmy. Tego samego dnia odbędzie się oficjalna premiera Aveo sedan, pierwszego nowego auta z Żerania prawie od dekady. Licencja Chevroleta, popularnej marki GM, pozwala FSO produkować do 150 tys. tych aut rocznie, z tego dwie trzecie na rynki Unii Europejskiej.

Prezes FSO Janusz Woźniak nie chciał się wypowiadać o utworzeniu spółki. - Mogę tylko potwierdzić, że przesunęliśmy na początek listopada premierę Aveo - powiedział "Gazecie".

Pierwotnie ceremonia miała się odbyć 22 października, dzień po przedterminowych wyborach parlamentarnych. Woźniak nie chciał powiedzieć, czy zmianę terminu spowodowała zawierucha polityczna.

Ostatnio w Polsce, inaczej niż w Europie Zachodniej, wielkie wydarzenia motoryzacyjne obywały się bez polityków. Nie było ich podczas uruchomienia produkcji nowej Astry w gliwickiej fabryce Opla. Naszych VIP-ów nie było też widać z okazji uruchomienia produkcji nowego Fiata 500 w tyskich zakładach włoskiego koncernu.

- Po co zapraszać polityków, skoro i tak nie przychodzą - ubolewał przedstawiciel zachodniej firmy motoryzacyjnej, który wolał zachować anonimowość.

Dla FSO będzie to podwójne święto. Po bankructwie w 2000 r. swojego poprzedniego partnera, koreańskiego Daewoo Motor, firma uciekła grabarzowi spod łopaty. Borykając się z dramatycznym spadkiem sprzedaży swoich aut w Polsce, FSO zdołała uregulować gigantyczne zadłużenie z czasów związku z Daewoo i przekonać pracowników do drastycznego programu oszczędności.

Na prostą FSO wyszła dzięki związkowi z ukraińskim koncernem UkrAwto, który otworzył dla niej dostęp do chłonnych rynków na Wschodzie. Dwa lata temu UkrAwto odkupiło państwowe akcje FSO i formalnie przejęło nad nią kontrolę.

Teraz lanosy z FSO są najpopularniejszym autem zagranicznej marki na Ukrainie i zajmują trzecie miejsce na liście samochodowych przebojów w Rosji. A zeszły rok FSO po raz pierwszy w tej dekadzie zamknęło z czystym zyskiem ponad 10 mln zł.

W ukraińskiej prasie UkrAwto zapowiadało, że chce w FSO produkować nawet 240 tys. aut rocznie, do Aveo dokładając inne modele pojazdów.

Czy spadną ceny?

W tym roku nasze fabryki wyprodukują rekordową liczbę około 800 tys. samochodów osobowych i dostawczych. Już teraz plany koncernów wskazują, że w przyszłym roku ten rekord zostanie pobity.

Według Polskiej Izby Motoryzacji w tym roku eksport towarów motoryzacyjnych z naszych fabryk po raz kolejny pobije rekord, sięgając 15 mld euro. - To efekt naszego członkostwa w UE, bo obecnie samochody w Polsce są produkowane niemal wyłącznie na eksport - ocenia ekonomista prof. Witold Orłowski.

Główny ekonomista Raiffeisen Banku Jacek Wiśniewski sądzi, że branża samochodowa może być jednym z filarów polskiej gospodarki: - Tworzy bardzo dużo miejsc pracy, zarówno bezpośrednio w fabrykach, jak i u poddostawców zaopatrujących większych producentów.

Jego zdaniem opieranie rozwoju gospodarczego na samochodach może być jednak ryzykowne. - To biznes, który łatwo przenieść do innych krajów. Przy konstruowaniu samochodów potrzebna jest stosunkowo tania, ale też wykwalifikowana siła robocza. A na tym polu mamy sporo konkurentów z Europy Wschodniej czy Azji - tłumaczy Wiśniewski.

Główną bolączką polskiej motoryzacji stał się niekontrolowany napływ używanych aut z Zachodu. Polskie przepisy pozwalają zaniżać wartość celną aut i sprowadzać samochody, których z powodów ekologicznych nie da się zarejestrować nie tylko w UE, ale także w Rosji czy na Ukrainie, a nowe samochody nie mają szans w konkurencji z leciwymi pojazdami z drugiej ręki.

- Ta moda na zakup większych, ale używanych aut minie. Wraz ze zwiększeniem dostępności kredytu i wzrostem dochodów Polacy zaczną kupować więcej nowych samochodów - uważa jednak Witold Orłowski.

Może właśnie Chevrolet Aveo z GM-FSO przywróci w Polsce modę na nowe auta? Takie auto importowane z Korei kosztuje 36,4 tys. zł, a z FSO powinno być tańsze, bo nie będzie obłożone cłem. Mogłoby to skłonić inne koncerny motoryzacyjne do obniżek, bo dziś ceny wielu modeli samochodów sprzedawanych w Polsce należą do najwyższych w całej UE.

Napisano
  • Autor

GM FSO.

Ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Najwazniejsze ze auta beda tansze grinser006.gif

Napisano

> Quote:

> Południowokoreańska firma GM Daewoo Auto&Technology Co. podała w

> piątek, że nabędzie pakiet 40 proc. fabryki motoryzacyjnej w

> Polsce[...]

a Ford kupuje Craiova w Rumunii. Umowa ma byc podpisana podczas Frankfurt IAA 12/9

Cena: 57 million euros za 72.4 % w dawnej fabryce Daewoo.

Investycje: 675 million euros ktora ma budowac 300,000 aut na rok

http://www.autonews.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070907/ANE01/70907025/1170/ANE

Napisano
  • Autor

> a Ford kupuje Craiova w Rumunii. Umowa ma byc podpisana podczas

> Frankfurt IAA 12/9

> Cena: 57 million euros za 72.4 % w dawnej fabryce Daewoo.

> Investycje: 675 million euros ktora ma budowac 300,000 aut na rok

> http://www.autonews.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070907/ANE01/70907025/1170/ANE

Niemiecka solidnosc w Rumunii hmm.gif

Napisano

> Niemiecka solidnosc w Rumunii

Pragne zauwazyc ze Ford jest Yankszlosnik.gif .... ale raczej chodzi o kosztidea.gif... Byla dosc ciekawa analiza i EU wschodnia juz nie stanowi takiej przewagi jak kiedys ale wg autora jeszcze z 20-30 lat zanim koszt sie zblizy do starej EUidea.gif... Rumunia ma raczej ta przewageidea.gif.... Widze czarne chmury nad fabrykami Ford-a ktore maja wysoki koszt produkcjipad.gif

Napisano
  • Autor

> Pragne zauwazyc ze Ford jest Yanks .... ale raczej chodzi o koszt...

> Byla dosc ciekawa analiza i EU wschodnia juz nie stanowi takiej

> przewagi jak kiedys ale wg autora jeszcze z 20-30 lat zanim

> koszt sie zblizy do starej EU... Rumunia ma raczej ta

> przewage.... Widze czarne chmury nad fabrykami Ford-a ktore maja

> wysoki koszt produkcji

Chyba jeszcze taniej byłoby np w Turcji la dochodzi kwestia importu hmm.gif

Napisano

> Chyba jeszcze taniej byłoby np w Turcji la dochodzi kwestia importu

ja rozmawialem niedawno ze sprzedawca z salonu chevroleta i mowil ze nawet jezeli produkcja bedzie tansza

i nie bedzie cla etc to samochody beda mialy i tak taka sama cene ...

jako przyklad podal producenta iPod'ow ... firma obnizyla ceny bo wprowadzila nowy produkt a ludzie poczuli sie oszukani

GM chce uniknac czegos takiego, ja rowniez czulbym sie oszukany jak bym kupil samochod

a za miesiac ten sam samochod bylby juz duzo tanszy nawet uwzgledniajac promocje ...

ceny wlasnie mozna obnizc poprzez promocje lub przez lepsze wyposazenie podstawowej wersji

Napisano
  • Autor

> ja rozmawialem niedawno ze sprzedawca z salonu chevroleta i mowil ze

> nawet jezeli produkcja bedzie tansza

> i nie bedzie cla etc to samochody beda mialy i tak taka sama cene ...

> jako przyklad podal producenta iPod'ow ... firma obnizyla ceny bo

> wprowadzila nowy produkt a ludzie poczuli sie oszukani

> GM chce uniknac czegos takiego, ja rowniez czulbym sie oszukany jak

> bym kupil samochod

> a za miesiac ten sam samochod bylby juz duzo tanszy nawet

> uwzgledniajac promocje ...

> ceny wlasnie mozna obnizc poprzez promocje lub przez lepsze

> wyposazenie podstawowej wersji

Ja tez poczulbym sie oszukany... ale mozna to rozwiazac w inny sposob. Albo staly rabat i w koncu obnizenie ceny albo lepsze wyposazenie... Nie da sie uktyc, ze lepiej wyposazone werse Aveo znacznie przekraczaja cene srednio wyposazonego lacetti.

Napisano

> bym kupil samochod

> uwzgledniajac promocje ...

> ceny wlasnie mozna obnizc poprzez promocje lub przez lepsze

> wyposazenie podstawowej wersji

lub też akcentując jego polskie pochodzenie

a swoją drogą dobrze wyposażone aveo jest strasznie drogie

Napisano
  • Autor

> a swoją drogą dobrze wyposażone aveo jest strasznie drogie

Niestety. I to duzo za drogie grinser006.gif

Napisano

> ja rozmawialem niedawno ze sprzedawca z salonu chevroleta i mowil ze

> nawet jezeli produkcja bedzie tansza [...]... firma obnizyla ceny bo

> wprowadzila nowy produkt a ludzie poczuli sie oszukani

> bym kupil samochod

> uwzgledniajac promocje ... [...]

Nie do koncahmm.gif Holden(w koncu czesc GMzlosnik.gif ) dwa (chyba dwa jak nie 3,.4hmm.gif) lata temu oddawal $5k za auto jak Adventra weszla do sprzedazyzlosnik.gif...

Jesli dobrze pamietam cena zleciala z $42 k do $38 k bo sprzedaz nie szla i po 10 miesiacach cena zleciala o $5k na kazdej wersji modeluzlosnik.gif

Holden oddal wszystkim cheques tym co kupili wczesniej na roznicezlosnik.gif ... Wiec sie dawaytogo.gif...

8102621.jpg

8102625.jpg

8102629.jpg

Napisano

> Ja tez poczulbym sie oszukany... ale mozna to rozwiazac w inny

> sposob. Albo staly rabat i w koncu obnizenie ceny albo lepsze

> wyposazenie... Nie da sie uktyc, ze lepiej wyposazone werse Aveo

> znacznie przekraczaja cene srednio wyposazonego lacetti.

a jakby ci $$$ oddalizlosnik.gif? to tez?[

Napisano
  • Autor

> a jakby ci $$$ oddali? to tez?[

A czy nie mialoby to wplywu na utrate wartosci. Jakby ludzie sie dowiedzieli, ze pieniadze oddaja hmm.gif Lepszym roziwazaniem bylby np kupon na paliwo, czy tansze koszty serwisowania ewentualnie jeden darmowy.

Napisano

> A czy nie mialoby to wplywu na utrate wartosci.

a jak cena sie obnizyla to nie mialozlosnik.gif?

Powiedzmy ze utrata to 25% w ciagu pierwszego roku aby bylo prosto.

Teraz cena poczatkowa : 100 czegos - 25% = 75 czegos po wyjezdzie z salonyidea.gif

Zmniejszamy cene do 80 czegoszlosnik.gif - 25% =60 czegos.

I tak straciles jak kupiles za 100, kto ci da 75 jak moze kupic takie samo auto z tego samego rocznika z tym samym wyposazeniem za 60?zlosnik.gif

Jako klient GM jest max wq...yzlosnik.gif, atu dostajesz telefon od Holden i ci ktos mowi Mr. wujekcybulzlosnik.gif... jako ze jestes dobrym klientem a cena auta ktore ci sprzedalismy spadla o 20 czegos wyslalismy ci cheque z roznica...zlosnik.gif

O cholera myslisz sobie Holden to jednak pozadna firmawaytogo.gif. Dbaja o mnie jako klienta, nastepnym razem tez kupie Holdenyay.gif. Viva GMzlosnik.gif... I tak sie wlasnie stalo w wypadku Aventra... Ludzie byli max wpierniczeni ale dobra strategia zrobila ze "nie"wink.gif stracili...

Jakby ludzie sie

> dowiedzieli, ze pieniadze oddaja Lepszym roziwazaniem bylby np

> kupon na paliwo, czy tansze koszty serwisowania ewentualnie

> jeden darmowy.

...

service w wieksozsci aut w ty czasie byl za free do 60 k km...hmm.gif...

a pozatym patrz wyzejwink.gif

30.GIF

Napisano

> a jak cena sie obnizyla to nie mialo?

> Powiedzmy ze utrata to 25% w ciagu pierwszego roku aby bylo prosto.

Dokładnie 25% straciło moje Lacetti w pierwszym roku wg wyceny z Eurotaxu smile.gif

> Teraz cena poczatkowa : 100 czegos - 25% = 75 czegos po wyjezdzie z

> salony

> Zmniejszamy cene do 80 czegos - 25% =60 czegos.

> I tak straciles jak kupiles za 100, kto ci da 75 jak moze kupic takie

> samo auto z tego samego rocznika z tym samym wyposazeniem za 60?

> Jako klient GM jest max wq...y, atu dostajesz telefon od Holden i ci

U nas zapewne oficjalnie cennikowo się nic nie zmieni, a będą większe upusty promocyjne smile.gif

Zresztą to stary numer takze przy sprzedaży Opla - cennikowo plasują się wysoko, aby trzymać pozycję marki, a potem duże upusty, aby sprzedaż szła

Napisano
  • Autor

No dobra przekonales mnie palacz.gif

Teraz tylko czekam na czek grinser006.gif

Napisano

> Dokładnie 25% straciło moje Lacetti w pierwszym roku wg wyceny z

> Eurotaxu

prorok jestemhahaha.gif...

Nie ma rozroznieniem ile ci dealer daje w rozliczeniu za nowe a sprzedaza prywatnahmm.gif?

2006 HOLDEN VIVA

JF Equipe Sedan 4dr Man 5sp 1.8i

Prices based on km 15,000 - 25,000

Trade in price guide* $9,500 - $11,000

National average price - private sale* $12,000 - $14,700

Price when new (RRP) $17,990

> U nas zapewne oficjalnie cennikowo się nic nie zmieni, a będą większe

> upusty promocyjne

> Zresztą to stary numer takze przy sprzedaży Opla - cennikowo plasują

> się wysoko, aby trzymać pozycję marki, a potem duże upusty, aby

> sprzedaż szła

Pamietasz jak pisalem o Epicazlosnik.gif? Kupujesz , nie lubisz do 1,500 k km oddajesz - zadnych pytan pela refundacja z rejestracja ubezpieczeniem etc etc....

Zwrocono tylko ... dwazlosnik.gif...

Napisano
  • Autor

> A kupiles Aventra?

Nie ale kupilem Aveo... zlosnik.gif

Napisano

> prorok jestem...

> Nie ma rozroznieniem ile ci dealer daje w rozliczeniu za nowe a

> sprzedaza prywatna?

To jest taka orientacyjna wycena. Prywatnie najczęściej trzeba więcej zapłacić. Komisy, w tym dealerzy płacą przy odkupie mniej niż w wycenie, a potem wystawiają drożej do sprzedaży.

Napisano

[...] Komisy, w tym dealerzy płacą przy odkupie mniej niż w

> wycenie, a potem wystawiają drożej do sprzedaży.

... przeciez to nie Salvation Armyzlosnik.gif ... Musza zarobicidea.gif...

Napisano

> Nie ale kupilem Aveo...

szczesciaz jeszcze zanim zebrzydnialzlosnik.gif.... Jak narazie Aveo jest na 1szym miejscu aby zostac uznane brzydalem ad 2007zlosnik.gif przez GM forumzlosnik.gif - mowa o tymidea.gif

2070813.002.1L.jpg

a Focus jest na drugimzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> szczesciaz jeszcze zanim zebrzydnial.... Jak narazie Aveo jest na

> 1szym miejscu aby zostac uznane brzydalem ad 2007 przez GM

> forum - mowa o tym

> a Focus jest na drugim

No co Ty... IMHO sliczny winner.gif. Juz sie nie moge doczekac, kiedy na jazde probna pojde. Ostatnio powaznie myslalem nad sprzedaniem lanosa, ale poczekam, az nowe Aveo wejdzie.

PS Nowy focus po FL wreszcie zacznie jakos wygladac.

Napisano

> [...] Komisy, w tym dealerzy płacą przy odkupie mniej niż w

> ... przeciez to nie Salvation Army ... Musza zarobic...

Oczywiście

Ja tylko podałem co to jest za cena ta z cenników i jak się ma do cen transakcyjnych.

Jak dobrze poszuka na rynku, to w cenie z Eurotaxu da się u nas kupić auto w dobrym stanie bezpośrednio od właściciela - tak kupiłem renoofkę żonie, ale musiałem być szybszym od handlarzy - gotówka na stół w kilka godzin od ukazania się ogłoszenia zlosnik.gif

Napisano

> Nie do konca Holden(w koncu czesc GM ) dwa (chyba dwa jak nie 3,.4)

> lata temu oddawal $5k za auto jak Adventra weszla do

> sprzedazy...

> Jesli dobrze pamietam cena zleciala z $42 k do $38 k bo sprzedaz nie

> szla i po 10 miesiacach cena zleciala o $5k na kazdej wersji

> modelu

> Holden oddal wszystkim cheques tym co kupili wczesniej na roznice ...

> Wiec sie da...

ale festyn rotfl.gif, doklejanki na siłę spineyes.gif

Napisano

> [...]ale musiałem być szybszym od handlarzy - gotówka

> na stół w kilka godzin od ukazania się ogłoszenia

to jeszcze mi powied skad wiedzialeszlosnik.gif...

Bo przypomniala mi sie historia jak z 6-7 lat temu sprzedawalem Hoden i jak dalem ogloszenie to ... nastepnego dnia dostalem telefon o... 5.20 ranopad.gifzlosnik.gif... I tak do dzis nie wiemhmm.gif czy jak rozwozili gazety czy to jeszcze ktos z drukarnizlosnik.gif

Napisano

> to jeszcze mi powied skad wiedziales...

> Bo przypomniala mi sie historia jak z 6-7 lat temu sprzedawalem Hoden

> i jak dalem ogloszenie to ... nastepnego dnia dostalem telefon

> o... 5.20 rano... I tak do dzis nie wiem czy jak rozwozili

> gazety czy to jeszcze ktos z drukarni

on kupowa samochod jak dzialalo jeszcze WSI hehe.gif

a u Was to nie wiem kto sie zajmije takimi informacjami niewiem.gif

Napisano

> to jeszcze mi powied skad wiedziales...

Dd miesiąca przeglądałem ogłoszenia kilka razy dziennie w internecie. Coś się pojawiło interesujacego, to telefon do żony, potem do sprzedawcy, oglądnięcie, jazda próbna, powrót po kasiorkę i wieczorem wracalismy nowym nabytkiem smile.gif

> Bo przypomniala mi sie historia jak z 6-7 lat temu sprzedawalem Hoden

> i jak dalem ogloszenie to ... nastepnego dnia dostalem telefon

> o... 5.20 rano... I tak do dzis nie wiem czy jak rozwozili

> gazety czy to jeszcze ktos z drukarni

W lokalnych gazetach jak ktoś ma znajomości, to łyka ogłoszenia przed innymi zlosnik.gif

Napisano

[...]

> W lokalnych gazetach jak ktoś ma znajomości, to łyka ogłoszenia przed

> innymi

... ale chyba nie dzwonisz o 5:20hahaha.gifzlosnik.gif...

Napisano

> ze co? Przetlumacz

wygląda jakby na siłę podoklejane były niektóre części karoserii zlosnik.gif, przeładowana stylistyka ok.gif oczywiście wg. mnie waytogo.gif

Napisano

> wygląda jakby na siłę podoklejane były niektóre części karoserii ,

> przeładowana stylistyka oczywiście wg. mnie

... widzisz zlosnik.gif nie jestes daleko od prawdy... te plastikowe wheel arches ... chyba w pierwszych egzemplarzach ... odpadalyzlosnik.gif powyzej 120 km/hhahaha.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

W fabryce FSO na warszawskim Żeraniu od wtorku wytwarzany jest chevrolet aveo sedan. Pierwszy egzemplarz tego modelu zjechał już z linii produkcyjnej - poinformowano na konferencji prasowej. W przyszłym roku ma tutaj powstać 70 tys. egzemplarzy tego modelu, obok 70 tys. lanosów i 95 tys. zestawów montażowych.

Chevrolet aveo jest pierwszym modelem tej marki wyprodukowanym w Unii Europejskiej.

6 listopada to dzień, gdy historia zatoczyła koło, bowiem 79 lat temu, w 1928 roku, na warszawskiej Woli rozpoczęła działalność montownia chevroletów. Autami tej marki jeździli przedstawiciele władz, taksówkarze, amatorzy motoryzacji. Żródło: Gazeta.pl

Napisano
  • Autor

> W fabryce FSO na warszawskim Żeraniu od wtorku wytwarzany jest

> chevrolet aveo sedan. Pierwszy egzemplarz tego modelu zjechał

> już z linii produkcyjnej - poinformowano na konferencji

> prasowej. W przyszłym roku ma tutaj powstać 70 tys. egzemplarzy

> tego modelu, obok 70 tys. lanosów i 95 tys. zestawów

> montażowych.

>

Ciekawe jaka cene ustala

• 1 miesiąc później...
Napisano

Źródło: Gazeta.pl

Quote:

Na eksport trafiła większość chevroletów aveo, które pod koniec roku zaczęto montować w FSO. Żerańska firma rozmawia teraz o przeniesieniu do Polski produkcji jak największej liczby części do nowego auta

W 2007 r. w FSO nie narzekali na brak zajęcia. W żerańskiej firmie wyprodukowano ponad 70 tys. aut Lanos oraz ponad 74 tys. zestawów do ich montażu na Ukrainie. Na początku roku zmontowano też końcową partię 300 małolitrażowych matizów. Ale dla przyszłości FSO najważniejszy jest teraz nowy model Chevroleta Aveo, którego produkcja oficjalnie zaczęła się na początku listopada. W 2007 r. w żerańskiej fabryce wyprodukowano ponad 2,8 tys. tych nowych aut, z tego blisko 2,6 tys. wyeksportowano na Ukrainę, do ojczyzny koncernu UkrAwto, który od 2005 r. jest głównym akcjonariuszem FSO. Do polskich salonów Chevroleta auto powinno trafić wiosną.

Nowy samochód jest produkowany na licencji koreańskiej firmy GM DAT, która należy do amerykańskiego koncernu General Motors. Dostawca licencji już uznał, że warszawska fabryka nie ma problemów z zapewnieniem odpowiedniej jakości przy produkcji Aveo. - Zdecydowano, że stała kontrola jakości produkcji już nie jest potrzebna - powiedział nam prezes FSO Janusz Woźniak.

Uruchomienie w minionym roku produkcji nowego auta (po raz pierwszy od ośmiu lat) było wielkim osiągnięciem FSO. Ale jeszcze większym było podpisanie umowy o utworzeniu spółki z General Motors. Przejmie ona większość majątku produkcyjnego żerańskiej fabryki. Tworzenie spółki, w której Amerykanie mieliby 40 proc. udziałów, powinno się zakończyć w pierwszym kwartale 2008 r. W tym czasie, jak nam powiedział Woźniak, FSO będzie negocjować przeniesienie do Polski produkcji jak największej liczby części i podzespołów do nowego samochodu. Ich produkcja w kraju pozwoli ograniczyć wydatki na transport części z Korei.

Związek z FSO pomoże GM w rywalizacji z Toyotą o pozycję największego producenta samochodów na świecie. Amerykański koncern będzie do swoich statystyk doliczać produkcję spółki z warszawską firmą i dzięki temu poprawi własne statystyki handlowe o co najmniej 150 tys. samochodów rocznie. Plany są nawet ambitniejsze, bo przedstawiciele UkrAwto zapowiadali, że chcą na Żeraniu produkować nawet 240 tys. nowych modeli Chevroleta rocznie. Aveo to dopiero początek, bo w przyszłości na taśmach montażowych FSO mają się pojawić kolejne modele chevroletów.

Napisano
  • Autor

> Źródło: Gazeta.pl

Pomimo wsyztsko nie zauwazylem zeby Aveo stanialo hmm.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Dodam jeszcze, że wg pisma FSO - Kalejdoskop na razie na Żeraniu produkowany jest Aveo sedan w dotychczasowej budzie. Spójrzcie na załącznik

post-21962-14352491182095_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Dodam jeszcze, że wg pisma FSO - Kalejdoskop na razie na Żeraniu

> produkowany jest Aveo sedan w dotychczasowej budzie. Spójrzcie

> na załącznik

Jak w dotychczasowej? Przeceiz nie ma nowszej budy to jest T250. Podobno niedlugo ma ruszyc montaz hb w nowej budzie ok.gif

Napisano
  • Autor

> tak piszą

> sprzedaż 5d od kwietnia, a 3d od czerwca

IMHO nie dadza rady. Pierwsza data jak slyszalem to marzec. W USA i mowia, ze w wakacje ruszy sprzedaz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.