Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. cool.gif

Powiedzcie mi prosze...zabieram sie za altka, bo ma juz dosyc slabe ladowanie i zaczal mi szumic...wnioskuje zatem iz na pewno padly lozyska ( pierscienie - nie wiem ktora nazwa jest prawidlowa) grinser006.gif oraz..no wlasnie szczotki, albo regulator pada...na altku mam tylko napis 1043159 55A LB...bylem w warsztacie sie pytac..i w moim modelu powienien niby byc altek delco-remy 100A ( koszt nowego to 450zl)...ja sie pytalem o regeneracje mojego i powiedziano mi tak..93zl robocizna jesli dostarcze altka bez autka, 120 regulator, 36 pierscienie, 20 szczotki...to daje 269 zl..ale powiedzili mi ze w sumie nie wiedza co z nim jest nie tak imusza go najpier rozebrac...i teraz moje pytania:

1. Jakie moga byc max koszta..tzn co w najgorszym wypadku jest do wymiany.Chodzi mi o wszystkie wymienialne elementy - tak jak przy pelnej regeneracji?

2. Czy moj altek to delco-remy? B wydaje mi sie ze 55A to prad ladowania..ale czemu nie jest tam napisane 100? albo 75?

Pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

> w moim modelu powienien niby byc altek delco-remy 100A

No niestety nie... Powinien być Bosch. Gdybyś podał dokładnie jaki masz silnik (bo 1,4 w 92' było 3 rodzaje) dowiedziałbyś się jaki konkretnie ma być ten Bosch wink.gif

Napisano
  • Autor

C14NZ...czyli rozumiem ze to oznaczenie ktore mam jest prawidlowe? I moj altek ma 55A? cfaniaczek.gif

Napisano

> C14NZ...czyli rozumiem ze to oznaczenie ktore mam jest prawidlowe? I

> moj altek ma 55A?

W C14NZ powinien być Bosch :

279562233-c14nz.JPG

Aczkolwiek inne źródła podają, że na pierwszy montaż szedł Delco 70A i zamiennie stosowany Bosch 70A

Pozdroofka

EDIT:

Masz wspomaganie?

post-36940-14352486848122_thumb.jpg

Napisano

> W C14NZ powinien być Bosch :

>źródła podają, że na montaż szedł Delco 70A

> i zamiennie stosowany Bosch 70A

a co źródła podają na temat c16nz?

> Masz wspomaganie?

ja wspomaganie mam

20.GIF

pzdr

Napisano
  • Autor

> Masz wspomaganie?

Nie, nie posiadam..."tfardziele" jezdza bez wspomagania wpysk.gif To wtedy oznacza ze mam bosha?

Napisano

> Nie, nie posiadam..."tfardziele" jezdza bez wspomagania To wtedy

> oznacza ze mam bosha?

W EPC (bo to jest to drugie źródło) tak jest namieszane, że nie mogę się połapać. Niby Bosch ale od pewnego numeru silnika do pewnego były Delco. Do tego dochodzą kolejne numerki silników od ktorych zależy czy 55A czy 70A. To nie na moja głowę dzisiaj smile.gif

Wynika z tego, że jest możliwość, że możesz mieć Delco 55A

Pozdroofka

Napisano

> a co źródła podają na temat c16nz?

> ja wspomaganie mam

No tu akurat wszystko jasne: Bosch 70A smile.gif

Napisano

> 1. Jakie moga byc max koszta..tzn co w najgorszym wypadku jest do

> wymiany.Chodzi mi o wszystkie wymienialne elementy - tak jak

> przy pelnej regeneracji?

Jeśli chodzi o kosza to jeśli kolega się już upewni czy to Delco czy bosch to proponowałbym się za częściami rozejrzeć we własnym zakresie bo elektryk to sobie sporrrro naliczy. Mówię to bo sam robiłem u elektryka i zapłaciłem ponad 200PLN a później trafiłem na części, które mi wymienił za niecałe 100pln. Jeśli chodzi o mostek prostowniczy i regulator napięcia to proponowałbym się zapytać któregoś z tych sprzedawców czy do 55A też by coś mieli:

Allegro1

Allegro2

Albo po sklepach popytać ale widać ile kosztuje element a ile liczy elektryk.

Łożyska to sprawa tania a rozmiar na pewno ktoś poda jeśli będzie wiadomo jaki to altek.

Oczywiście przed wymianą należałoby sprawdzić co jest nie tak. Kiedyś na elektrodzie widziałem fajny opis jak dokładnie miernikiem wszystko pomierzyć i posprawdzać. Jak mi się trafi jeszcze raz to podam.

Napisano
  • Autor

No wlasnie..czyli co za altka ja mam hmm.gif Bo na jego obudowie, nic poza wczesniej wspomnianym numerem nie ma icon_rolleyes.gif A czy jesli zrobie Wam jego zdjecie to pomoze w identyfikacji? hmm.gif Bo nie ukrywam ze wolabym zaoszczedzic na wymianie jak najweicej waytogo.gif I nawet bym sie pokusil o wymiane we wlasnym zakresie grinser006.gif

Napisano

cena jaka podales jest bardzo wysoka ja w zeszlym roku dalem do regeneracji swoj altek wymenili wtedy lozyska wszystkie regulator napiecia i diody, za calosc 120 zeta naturalnie altek dostarczylem im bez samochodu

pozdro

Napisano

> No tu akurat wszystko jasne: Bosch 70A

no tu sie nie zgodze ja mam np delco remy 70A, w c16nz

a tak apropo to jakis czas temu pisałem o moim roblemie z ładowaniem i swiecaca sie lampka ładowania i jak sie okazało to niebyła przyczyna szczotek tylko przepalonego stojana i diod dobrze ze miałem stary delco remy w garazu i facet z 2 zrobił 1 i tylko diody dolozyl swoje koszt 100ziko cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.