Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony 175/50/13

Featured Replies

Napisano

Wiem ze ten temat byl juz czesto poruszany, bo jakby nie bylo opona to jedna z najwazniejszych rzeczy w samochodzie smile.gif

Ale mam pytanie, jaka oponke w tym rozmiarze wybrac? Potenzy juz nie ma, yokohama ma ladna oponke, ale jak ona sie sprawuje? moze dunlop albo continental? A moze zalozyc 165/55?

No i przypadkiem nie ma ktos namiarow na osoby posiadajace yokohame a539 do sprzedania? lub potenze?

no i chcialbym nadmienic, ze potrzebuje ta oponke raczej do szybszej niz wolniejszej jazdy:)

Napisano

Było multum o oponach, ilez można.

Ogólnie Yokohamy niedostępne,ja jeżdże na Pirelli Drago

Napisano
  • Autor

No ale ta pirellka to niby deszczowa a tak srednio chyba po wodzie,co?

Napisano

> No ale ta pirellka to niby deszczowa a tak srednio chyba po

> wodzie,co?

Pirelki to bym polecal tylko na bardzo goracy dzien, na deszcz to moim zdaniem zabojstwo. Te gumy potrzebujesz na droge czy zawody?

Napisano
  • Autor

i na droge i na zawody wink.gif I przede wszystkim zeby to po mokrym sie trzymalo, bo po suchym gladkim asfalcie to kazdy kawalek gumy pojedzie smile.gif

Napisano

> i na droge i na zawody I przede wszystkim zeby to po mokrym sie

> trzymalo, bo po suchym gladkim asfalcie to kazdy kawalek gumy

> pojedzie

Ciezko bedzie w tej chwili znalezc taka opone. Dawniej kupowales Potenze re720 i byl problem z glowy.

Jesli nie masz kasy, to szukaj Yokohamy a539 w tym rozmiarze, choc to i tak lekko liczac tysiac zlotych. Niestety nic "tanszego" nie kupisz w tym rozmiarze. Za gumy innych marek zaplacisz podobne pieniadze, a uwazam, ze Yokohama bije je na glowe, szczegolnie na mokrym. Moze sie okazac, ze w bardzo cieple dni bedzie Ci troche uciekac ze wzgledu na miekka mieszanke, ale cos za cos. Nie ma opoby do wszystkiego.

Zastanow sie jeszcze, czy na mokre nie lepiej by bylo zalozyc cos rozmiar wezszego... I tedy mozesz juz pomyslec o Markugie w najbardziej miekkiej lub sredniej mieszance, lub szukac na gieldzie hogi uzywek Matadora.

Napisano

> Pirelki to bym polecal tylko na bardzo goracy dzien, na deszcz to

> moim zdaniem zabojstwo. Te gumy potrzebujesz na droge czy

> zawody?

Pirellki p7f faktycznie są bardzo twarde i sliskie na mokrym, ale p5000 drago podobno są całkiem całkiem, jest to też chyba najlepsza z opon 175/50 jakie można teraz kupic w sklepie. Yoko cos nie ma ostatnio, pzdr

DRAGO

Napisano

> Wiem ze ten temat byl juz czesto poruszany, bo jakby nie bylo opona

> to jedna z najwazniejszych rzeczy w samochodzie

> Ale mam pytanie, jaka oponke w tym rozmiarze wybrac? Potenzy juz nie

> ma, yokohama ma ladna oponke, ale jak ona sie sprawuje? moze

> dunlop albo continental? A moze zalozyc 165/55?

> No i przypadkiem nie ma ktos namiarow na osoby posiadajace yokohame

> a539 do sprzedania? lub potenze?

> no i chcialbym nadmienic, ze potrzebuje ta oponke raczej do szybszej

> niz wolniejszej jazdy:)

Kolega Bob-best, jak i Ja, przeprowadziliśmy poszukiwania (zupełnie niezależnie), i w Yokohamie Polska, została 1 sztuka, ja sam obdzwoniłem tyle sklepów (w większości internetowych, ale nie tylko), i nigdzie nic nie ma, nikt tego nie trzyma, jest już po sezonie, wiec dopiero na nowy będom.... frown.gif

Bobowi się udało ładniutki komplet dopaść, farciarz 270751858-jezyk.gifwink.gif

A poza Potenzą, na moje, na tą chwilę nie a lepszej opony na ten rozmiar (mowa głównie o mokrym) waytogo.gif

Napisano
  • Autor

No wlasnie chcialem yokohame, ale nigdzie jej nie ma:/ ponoc plynal statek z oponami, mialy byc na czerwiec b.r. ale akurat te w tym rozmiarze nie doplynely..:/

Kasa, stowa w ta czy tamta to znowu nie majatek, wiec lepiej dolozyc i miec dobra gume niz potem narzekac,nie?

a jak te fuldy carat assuro? i co oprocz yokohamy? A o yokohamie to mam znowu sprzeczne informacje:) gdzies czytalem ze nie do podjebania na suchym, ale na mokrym dramat, a Ty mi piszesz ze jednak na mokrym super, a na suchym gorzej bo miekka wink.gif

Napisano

=

> A moze zalozyc 165/55?

ja mam nowe nankangi 165/55/13 do odbioru w przyszłym tygodniu chetnie odsprzedam bo załatwiłem felge ....

Napisano

> No wlasnie chcialem yokohame, ale nigdzie jej nie ma:/ ponoc plynal

> statek z oponami, mialy byc na czerwiec b.r. ale akurat te w tym

> rozmiarze nie doplynely..:/

> Kasa, stowa w ta czy tamta to znowu nie majatek, wiec lepiej dolozyc

> i miec dobra gume niz potem narzekac,nie?

> a jak te fuldy carat assuro? i co oprocz yokohamy? A o yokohamie to

> mam znowu sprzeczne informacje:) gdzies czytalem ze nie do

> podjebania na suchym, ale na mokrym dramat, a Ty mi piszesz ze

> jednak na mokrym super, a na suchym gorzej bo miekka

ja zjezdzam juz ktorys z kolei komplet fuld i jestem zadowolony, jezdzilem tez troche w roznych zawodach i na torze tez spisywaly sie dobrze, na mokrym spoko, na suchym ez zastrzezen niemam

Napisano

> Kolega Bob-best, jak i Ja, przeprowadziliśmy poszukiwania (zupełnie

> niezależnie), i w Yokohamie Polska, została 1 sztuka, ja sam

> obdzwoniłem tyle sklepów (w większości internetowych, ale nie

> tylko), i nigdzie nic nie ma, nikt tego nie trzyma, jest już po

> sezonie, wiec dopiero na nowy będom....

jest dokladnie tak jak mowisz, ale z jednym ale - mysle ze wogole ich juz moze nie byc bo Memphis szukal o wiele wczesniej niz my i tez byla tylko 1szt wtedy, wiec mysle ze juz nie robia tych opon

> Bobowi się udało ładniutki komplet dopaść, farciarz

sie gra sie ma zlosnik.gif napisz mi na priv jakie gumy Ci interesuja (ile mm, max ile lat, marka) to jak cos bedzie to dam Ci znac, bo widziales jakie gumki zalatwilem offcy zeby.GIF

ale juz jest kolejka poszukujacych 270751858-jezyk.gif

> A poza Potenzą, na moje, na tą chwilę nie a lepszej opony na ten

> rozmiar (mowa głównie o mokrym)

tez tak slyszalem, ale okaze sie jak je zaloze

Napisano

> ja zjezdzam juz ktorys z kolei komplet fuld i jestem zadowolony,

> jezdzilem tez troche w roznych zawodach i na torze tez spisywaly

> sie dobrze, na mokrym spoko, na suchym ez zastrzezen niemam

w fuldzie najbardziej boli ten brak rantu ochronnego oslabiony.gif

Napisano

> w fuldzie najbardziej boli ten brak rantu ochronnego

przy 5,5" nie stanowi to jakiegoś problemu ale przy 7" to co innego hmm.gif

Napisano

mówisz że 100 w tą czy w tamtą różnicy nie robi, ok.

Ale jak wszystkie 175/50 masz w cenach ok 250 zł, to Fuldy ja kupiłem za 160, moim zdaniem 400 zł różnicy na kpl opon to dużo, wolę te 400 przeznaczyć na interkom, albo płyte pod silnik, albo.....

Napisano
  • Autor

Tzn. chodzilo mi o stowke na komplecie,hehe smile.gif

Ale poszukalem, i zamowilem sobie od takiego goscia Yokohamy smile.gif Jesli ktos chce moge je jeszcze zalatwic w calkiem niezlej cenie:)

oponki oczywiscie nowe, mi sie nawet udalo z dostawa do domu,heh. Za tydzien napisze jak sie sprawuja smile.gif

Napisano

Fulda dobra na mokre sprinty na suche smietnik po 3 startach...a miałem kupione 4 nówki przecwiczone udowodnione w boju

Napisano
  • Autor

> Fulda dobra na mokre sprinty na suche smietnik po 3 startach...a

> miałem kupione 4 nówki przecwiczone udowodnione w boju

I tu znowu sprzecznosc smile.gif slyszalem ze na suchym dobrze kleja, mimo ze to niby deszczowa opona, a na deszcz hm...kolega na nich przejechal 100 km zdjal, i pol roku nie mogl sprzedac,hehe

Inna sprawa ze mial porownanie do potenzy ktora mial z przodu, a na tyl dal fulde i zdorwaski na odcinkach mowil wink.gif

Napisano

Ja niestety nie mam doświadczeń z 175/50, co prawda w piwnicy leżą Fuldy 175/50, ale nie miałem ich czasu przetestować..

Wydaje mi sie jednak, że jeśli chodzi o sportowa jazdę to na suche lepiej markguma zapodać, a na deszcze np GY Eagle Turing 165/55 (moim zdanie na mokrym jest bardzo dobra)

Oczywisćie jeśli dopadłes komplet Yokohamy to jest to rewelacyjna guma (znam opinie jej użytkowników, sam miałem z nia do czynienia, ale w inny rozmiarze)

Napisano

> przy 5,5" nie stanowi to jakiegoś problemu ale przy 7" to co innego

mnie przy 6 calach nieprzeszkadza, Alfi teraz komplet kupil i na 7 tez najgorzej niejest ok.gif kwestia gustu, zreszta duza role przy zakupei zawsze odgrywala cena bo nowki kupowalem zawsze ponizej 150zl za sztuke

Napisano

Nii chodzi o wyglad, tylko o to, ze bez rantu ochronnego łatwo uszkodzić felgę.. dlatego Yoko jest pod tym względem lepsza....

Napisano

> Nii chodzi o wyglad, tylko o to, ze bez rantu ochronnego łatwo

> uszkodzić felgę.. dlatego Yoko jest pod tym względem lepsza....

jakos nigdy na tych oponach felgi nieuszkodzilem, a tez czasami sie latalo w kjsach ok.gif jak masz pocharatac felge to i rant ochronny niepomoze zwlaszcza przy 7calowej feldze, kiedy opona jest juz delikatnie naciagnieta i rant felgi itak wystaje

Napisano

> jakos nigdy na tych oponach felgi nieuszkodzilem, a tez czasami sie

> latalo w kjsach jak masz pocharatac felge to i rant ochronny

> niepomoze zwlaszcza przy 7calowej feldze, kiedy opona jest juz

> delikatnie naciagnieta i rant felgi itak wystaje

nio masz racje.. dlatego mam felgi 5,5 albo 6..

Napisano

> nio masz racje.. dlatego mam felgi 5,5 albo 6..

tez mam 6 calowe felgi ok.gif20.GIF

Napisano

> mówisz że 100 w tą czy w tamtą różnicy nie robi, ok.

> Ale jak wszystkie 175/50 masz w cenach ok 250 zł, to Fuldy ja kupiłem

> za 160, moim zdaniem 400 zł różnicy na kpl opon to dużo, wolę te

> 400 przeznaczyć na interkom, albo płyte pod silnik, albo.....

Na fuldzie akurat nie jeździłem.

Ale na wielu innych w tym rozmiarze (także sportowo) tak.

I moim zdaniem nawet pomiedzy tymi w podobnej cenie np. pirelli drago P5000 a potenzą czy dunlopem SP 2000 jest spora róznica na niekorzyśc tej pierwszej.

Może fajnie odprowadzała wode podczas jazdy na wprost (to chyba jedyna zaleta), ale już na łukach po mokrym dała się odczuć większa podsterowność.

2 głębokie rowki na środku powodowały gorszą przyczepność w zakretach na suchym.

Poza tym te pirelki nadzwyczaj szybko zrobiły się kwadratowe, z innymi przy takim samym agresywnym traktowaniu podczas hamowania tak się nie działo.

Więc różnice odczuwalne napewno są.

Napisano

> No ale ta pirellka to niby deszczowa a tak srednio chyba po

> wodzie,co?

Na prostej jeszcze przyzwoicie (mam na myśli szybką jazde, nie miałem ich okazji przetestować na mocnym hamowaniu w takich warunkach,

bo szybko mi się skończyła), ale w zakretkach kiepskawo no.gif

Mowa o Drago P5000

Napisano

Takie same odczuciam mam po P600 w rozmiarze 165/55.. są słabiutkie.. szybko sie zużywają, na mokrym nie trzymają, a na suchym bez rewelacji.. hamowanie jest na nich gorsze niż na GY, te są o niebo lepsze pod każdym względem.. mam jeszcze nankanga, ale jeździłem nim tylko po suchym i jest bardzo dobrze.. na mokrym nie miałem okazji testować..

Napisano

> jakos nigdy na tych oponach felgi nieuszkodzilem, a tez czasami sie

> latalo w kjsach jak masz pocharatac felge to i rant ochronny

> niepomoze zwlaszcza przy 7calowej feldze, kiedy opona jest juz

> delikatnie naciagnieta i rant felgi itak wystaje

nie prawda - przy potenzie nie wystaje zeby.GIF

Napisano

> nie prawda - przy potenzie nie wystaje

napewno ten rant niochroni ci felgi przed otarciem o kraweznik zlosnik.gif

Napisano

> napewno ten rant niochroni ci felgi przed otarciem o kraweznik

sprawdzilem, felga praktycznie nie ucierpiala, wiec daje rade biglaugh.gif

Napisano

> sprawdzilem, felga praktycznie nie ucierpiala, wiec daje rade

praktycznie hehe.gif dobra niewazne, mnie niezdaza sie obcieranie o krawezniki grinser006.gif

Napisano

> praktycznie dobra niewazne, mnie niezdaza sie obcieranie o

> krawezniki

mnie sie zdarzylo angryfire.gif pierwszy raz, jak wracalem w niedziele z KOE angryfire.gifangryfire.gif

Napisano

> mnie sie zdarzylo pierwszy raz, jak wracalem w niedziele z KOE

lajf is brutal end ful of zasadzkas grinser006.gif20.GIF

Napisano

> napewno ten rant niochroni ci felgi przed otarciem o kraweznik

przy 7 calach sp 2000 nie chroni rantu felgi

Napisano

> mnie przy 6 calach nieprzeszkadza, Alfi teraz komplet kupil i na 7

> tez najgorzej niejest kwestia gustu, zreszta duza role przy

> zakupei zawsze odgrywala cena bo nowki kupowalem zawsze ponizej

> 150zl za sztuke

przeca nie kupujsz opony po to żeby na nią w garażu patrzeć i bałamucić fintyflucha hehe.gif

ma przede wszystkim dobrze trzymać ok.gifpalacz.gif

i cena naturalnie ok.gif

Napisano

> pieniadze, a uwazam, ze Yokohama bije je na glowe, szczegolnie

> na mokrym.

Mialem u siebie w aucie jedna yokohame tylko ze 155/65. Ten sam rocznik co pozostalych trzech.

Podczas gdy dwie z tamtych trzech juz zaczynaja pekac ze starosci, jedna sie jakos dziwnie starla na boku, to yokohama trzyma sie najlepiej.

Napisano

Ja nie czytalem, tylko jezdzilem na trzech roznych kompletach, w tym na A539, tylko w innym rozmiarze. Podobnie jak C drive, ktore obecnie objerzdzam, sa zrobione z dosc miekkiej mieszanki, czyli na mokrym jezdza super. Na suchym tez sa rewelacyjne, ale jak temperatura powietrza wzrasta powyzej 20 stopni, to powoli robia sie za miekkie i to czuc podczas jazdy. Nie ma tragedii oczywiscie, nie musisz sie martwic bron Boze. Na drodze zupelnie Ci wystarcza, ale na zawodach mozesz juz troche tracic. To tak, jakbys w goracy dzien jedzil na miekkim slicku.

Jezdzilem jeszcze na komplecie A 520, ktore sa twardsze i na przyklad w gorace dni kleja prawie tak, jak slik. Czuc to przede wszystkim przy startach, kiedy czuc, jak auto po prosti odjezdza, bo guma mega klei. Z kolei jak sie zrobi zimniej i mokro, to juz trzeba troszke delikatniej operowac gazem, ale tez nie ma tragedii. Da sie spokojnie zapitalac. tylko trzeba je wyczuc. Jesli chodzi o a520, to chcialbym sie przejechac na tych oponach w innym aucie, bo Nissan, na ktorym byl ten komplet lubil wyjezdzac ryjem.

Uwazam, ze bedziesz zadowolony. Tak jak ktos pisal, Conti, Pirelli czy Dunlop kosztuja w okolicach 250zl. Yokohama podobnie, a uwazam, ze beda duzo lepsze. Wiec gdybym mial wybierac, to wzialbym Yokohame albo duzo tansza Fulde.

Na zawody na mokro kup sobie Uniroyala RainSporta szerokosci 165. Za ta kase NIE MA lepszej opony na mokre.

Napisz koniecznie jak Ci sie na nich jezdzi, jak juz je otworzysz.

Napisano

> wszystko ladnie, pieknie tylko szkoda ze w rzeczywistosci ich nie

> ma-sprawdzalem

Klamcy tuk.giftuk.gif

Napisano

> Klamcy

zeby uscislic - moga miec 1szt, bo tylko tyle jest w centralnym magazynie Yoko na PL

Napisano
  • Autor

> zeby uscislic - moga miec 1szt, bo tylko tyle jest w centralnym

> magazynie Yoko na PL

no, i o tej jednej sztuce mowil mi moj oponiarz, a mialem miec 4...Ale sobie znalazlem w innym miejscu, i bedzie ich wiecej. Do dwoch dni bede wiedziec dokladnie kiedy beda kolejne, wiec jak cos to sie mozna zebrac i zrobic zbiorowe zamowienie bo wiem ze juz sa 3 chetne osoby to bedziecie miec cos taniej zawsze.

Jesli ta a539 jest miekka, to na ta pore roku super, na wilgotny asfalt pewnie tez bajka, a na upalne dni w przyszlym roku kupie jakis inny, twardy komplet bo rzeczywiscie na zbyt miekkiej gumie to taka srednia jazda. Raz sie puscilem miekkim slickiem, a ze bylo troche krecenia, i szorstki asfalt to az mi powydzieralo brzegi..prawie sie poplakalem,hehe

A jak yokohama odprowadza wode na wiekszych kaluzach? bo na wilgotnym pewnie super jest, ale jak na duzej wodzie, jak nagle zlapiemy kaluze, koleine itp?

Napisano
  • Autor

> Na zawody na mokro kup sobie Uniroyala RainSporta szerokosci 165. Za

> ta kase NIE MA lepszej opony na mokre.

Wiesz co, wlasnie patrzylem, i nigdzie nie widze rain sporta w rozmiarze 165. Sa tylko duze rozmiary. No bo jeszcze jest np taka http://opony.pl/opony.asp?idb=27&rozmiar=49 .

ten rain sport ma fajny bieznik i na wode to rzeczywiscie musi byc dobre:)

Napisano

> Wiesz co, wlasnie patrzylem, i nigdzie nie widze rain sporta w

> rozmiarze 165. Sa tylko duze rozmiary. No bo jeszcze jest np

> taka http://opony.pl/opony.asp?idb=27&rozmiar=49 .

> ten rain sport ma fajny bieznik i na wode to rzeczywiscie musi byc

> dobre:)

mam go w 155/65 - wode pompuje siwetnie, ale na wilgotnym asfalcie jakoś słabo sie klei, spodziewałem się więcej. Oponki mam z 2006 roku 7mm bieżnika

Napisano

> Wiesz co, wlasnie patrzylem, i nigdzie nie widze rain sporta w

> rozmiarze 165. Sa tylko duze rozmiary. No bo jeszcze jest np

> taka http://opony.pl/opony.asp?idb=27&rozmiar=49 .

> ten rain sport ma fajny bieznik i na wode to rzeczywiscie musi byc

> dobre:)

Ooo, to mnie zaskoczyles. Obecny rain sport to nowa konstrukcja, poprzedni model byl w tym rozmiarze a teraz widze, ze juz nie robia. Szkoda, bo to naprawde dobra guma na mokre.

A moze taki MArgum na deszcz, oczywiscie z najbardziej miekkiej mieszanki:

http://www.opony-sportowe.pl/index.php?d=produkt&id=28

Napisano

> A jak yokohama odprowadza wode na wiekszych kaluzach? bo na wilgotnym

> pewnie super jest, ale jak na duzej wodzie, jak nagle zlapiemy

> kaluze, koleine itp?

Nie zauwazylem niczego niepokojacego, radzila sobie dobrze. Wiadomo, ze jak wpadniesz w duza kaluze, to moze Cie pociagnac, tym bardziej, ze SC do ciezkich aut nie nalezy.

Napisano

> Ooo, to mnie zaskoczyles. Obecny rain sport to nowa konstrukcja,

> poprzedni model byl w tym rozmiarze a teraz widze, ze juz nie

> robia. Szkoda, bo to naprawde dobra guma na mokre.

> A moze taki MArgum na deszcz, oczywiscie z najbardziej miekkiej

> mieszanki:

> http://www.opony-sportowe.pl/index.php?d=produkt&id=28

ale kolega wyzej nie ma rainsportow tylko raylle 680, choc ja do 680'tek nie mialem zadnych zastrzezen

Napisano

> a jezdziles na tym margumie?

ja jeszcze nie wiedziałem rainsportów 165...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.