Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Peugeota 206 diesel-na co zwrócić uwagę

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich z sąsiedniego kącika.

Poszukuję Peugeota 206 z silnikiem diesla, ale jeszcze nie wiem jaki silnik brać pod uwagę. Chciałbym poznać Wasze spostrzeżenia na temat tego auta, jakie ma bolączki/awaryjność, na co zwrócić uwagę przy zakupie i który silnik wybrać.

W grę wchodzi auto z roczników 2002-2004

Pozdrawiam cool.gif

Napisano

Długo nie jeżdżę - 27 tys. km (1.4 HDI) - jak na razie tylko żarówki wymieniałem. Zawieszenie trzyma, choć nie jeżdżę "oszczędnie", silnik - jak dotąd bez problemów.

Na co zwrócić uwagę hmm.gif plastiki w środku to niewątpliwie słaba strona tego auta.

Napisano
  • Autor

> Długo nie jeżdżę - 27 tys. km (1.4 HDI) - jak na razie tylko żarówki

> wymieniałem. Zawieszenie trzyma, choć nie jeżdżę "oszczędnie",

> silnik - jak dotąd bez problemów.

> Na co zwrócić uwagę plastiki w środku to niewątpliwie słaba strona

> tego auta.

A jak się zachowuje ten silniczek-czy niema problemów z wyprzedzaniem w trasie?

Napisano

> A jak się zachowuje ten silniczek-czy niema problemów z wyprzedzaniem

> w trasie?

To 1.4 HDI - dość dynamiczny, no i plusem jest nieduża (jak na ten silnik) masa pojazdu.

Napisano

> A jak się zachowuje ten silniczek-czy niema problemów z wyprzedzaniem

> w trasie?

ja bym poszukal 2.0

Napisano

W moich autach 206 SW 1.4HDI - 2003 r. przebieg 170 tkm po polskich drogach - nie było większych awarii, wymieniłem tylko koło pasowe.

W drugim 206 1.9D 2002 r. - przebieg 145 tkm większość po francuskich drogach - przy 135 tkm zaczęły sie problemy ze skrzynią biegów - słabo wysprzegla na 1 i 2 biegu, do wymiany samoregulatory (czy jakośc tak) cena około 1000 zł więc taniej wychodzi uzywaną skrzynię kupić. Mimo tej usterki cały czas jeździ czasami tylko trochę zazrzyta przy szybkiej zmianie biegów.

W wszystkich autach mam pozarywane siedzenia kierowcy - to chyba taka wada tego modelu.

Poza tym auto bezawaryjne i tanie w eksploatacji.

Napisano

> ja bym poszukal 2.0

gościu pyta o to na co zwrócić uwagę a nie co ty byś kupił... jak napisałbyś jeszcze dlaczego to ok.gif

Ja mam 1.4 HDi i na trasie nie mam się czego wstydzić elastyczne autko do tego mało pali, jest lekkie, są małe opłaty, silnik jest nowoczesny w przeciwieństwie do 1,9 i 2,0HDi który nie bez przyczyny został wyparty przez 1,4 HDi który jest także cichszy a o prowadzeniu się nie wspomnę, 2,0 ciężki przód lekka dupa no.gif

Napisano

> gościu pyta o to na co zwrócić uwagę a nie co ty byś kupił... jak

> napisałbyś jeszcze dlaczego to

Wlasnie ze pisal ze nie wie ktory silnik wybrac.

Ja z racji czytania forum 206 doszedlem do wnioskow ze wielu osobom silnik 1.4 niewystarcza i duzo osob mysli o chipowaniu stad wniosek ze 2.0 bylby lepszym wyborem. Oczywiscie najlepsza jest opinia uzytkownika 1.4 wiec ja tylko przytaczam zaslyszane (przeczytane) opinie.

Napisano

> wniosek ze 2.0 bylby lepszym wyborem. Oczywiscie najlepsza jest

> opinia uzytkownika 1.4 wiec ja tylko przytaczam zaslyszane

> (przeczytane) opinie.

odpowiem :

silnik 2.0 HDI 8V to starsze HDI montowane od okolo 2000 roku do bodajze 2005 mialo 90 lub 110 KM w 206 czesciej ten pierwszy...

to samo dotyczy silnika 1.9 D zakonczono ich montaz do samochodow PSA w 2005 roku... mialy 70 KM i nie mialy turbiny...

oba te silniki zostaly zastapione nowymi jednostkami 1.4 HDI o mocy 75 i chyba 90 KM

i 1.6 HDI i mocy 90 i 110 KM...

silnik 2.0 uzyskal moc 138 KM

ten ostatni nie jest montowany w 206...

pozdr.

M.

PS

jesli cos pochrzanilem poprawcie smile.gif

Napisano

> odpowiem :

> silnik 2.0 HDI 8V to starsze HDI montowane od okolo 2000 roku do

> bodajze 2005 mialo 90 lub 110 KM w 206 czesciej ten pierwszy...

w 206 nie bylo 110

Napisano

> w 206 nie bylo 110

zgadza sie smile.gif w xsarze picasso rowniez smile.gif intercooler im sie nie zmiescil... smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> odpowiem :

> silnik 2.0 HDI 8V to starsze HDI montowane od okolo 2000 roku do

> bodajze 2005 mialo 90 lub 110 KM w 206 czesciej ten pierwszy...

> to samo dotyczy silnika 1.9 D zakonczono ich montaz do samochodow PSA

> w 2005 roku... mialy 70 KM i nie mialy turbiny...

> oba te silniki zostaly zastapione nowymi jednostkami 1.4 HDI o mocy

> 70 i chyba 90 KM - tylko 70

> i 1.6 HDI i mocy 90 i 110 KM...

> silnik 2.0 uzyskal moc 136 KM

> ten ostatni nie jest montowany w 206...

> pozdr.

> M.

> PS

> jesli cos pochrzanilem poprawcie

nowe 206 mają tylko 1,4 HDi 70KM smirk.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

kiedys jezdzilem (100tys km) 206sw z 1.4HDi i bylem bardzo zadowolony. zero problemow z autkiem i z silnikiem. tylko lalem paliwko i jezdzilem na okresowe przeglady. nic wiecej.

ogolnie bardzo fajny silniczek, bardzo dynamiczny i oszczedny. w trasie z klima potrafil zadowolic sie 4.5l /100km w miescie nie udalo mi sie przekroczyc 6.5l z klima oczywiscie. w mieszanej trasie sredni wynik spalania to 5.5l.

moj egzemplarz byl jakis "inny" tzn lepszy, moze lepiej dotarty smile.gif bo kiedys z kumplem na trasie jechalismy dwoma dokladnie takimi samymi 206 z 1.4HDi na takim samym ogumieniu i takim samym paliwku tankowanym na tej samej stacji i na autostradzie moj rozrkecil sie do predkosci 180km/h a jego zatrzymal sie na 170km/h i wiecej nie chcial isc zeby.GIF

dynamika tych silnikow w tym aucie jest ok, bardzo fajnie i przyjemnie sie jezdzi, spokojnie mozna bez problemow wyprzedzac i co najwazniejsze nie poszarpie kieszeni

Napisano

jeżdziłam 206 1,4 HDi przez kilka miechów, pierwsze kilometry to była masakra, z ledwością 130 wyciągał, a wyprzedzanie - zapomnij. Przeklinałam to auto, ale po jakichś 5-7tys km odmiana całkowita, zrywny, dymaniczny, 180 leciutko leciał, ogólnie to mało jadł ale jak mu na budziku 130 wskakiwało to wskazówka paliwa niemiło opadał frown.gif ale i tak ogólny wynik bardzo dobrey grinser006.gif

Napisano

> jeżdziłam 206 1,4 HDi przez kilka miechów, pierwsze kilometry to była

> masakra, z ledwością 130 wyciągał, a wyprzedzanie - zapomnij.

> Przeklinałam to auto, ale po jakichś 5-7tys km odmiana

> całkowita, zrywny, dymaniczny, 180 leciutko leciał, ogólnie to

> mało jadł ale jak mu na budziku 130 wskakiwało to wskazówka

> paliwa niemiło opadał ale i tak ogólny wynik bardzo dobrey

a ja jechałem kiedyś FSO i urwał mi się tłumik hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

Przez rok jezdzilem 206 1.4 HDi, rownoczesnie czasami korzystajac z 307 1.4 HDi, w jadnym jak i w drugim przypadku nie ma sie czego powstydzic ten silniczek. Naprawde polecam, ekonomiczny, zwawy i bezawaryjny.

Marcin.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.