Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co to moze być? drgania między 60-80km/h

Featured Replies

Napisano

Wg eLEARN w STILO koło dwumasowe występuje w silnikach 2,4 20V, 1,9 JTD 8V, 1,9 JTD 16V w pozostałych silnikach jedno częściowe.

Napisano
  • Autor

W poniedziałek auto jedzie do "lepszego serwisu" w celu zdiagnozowania usterki.

Z dotychczasowego ASO przyszła do mnie informacja, że być może poszło koło zamachowe (podobno wystepowała juz taka usterka w 1.2) lub kosz sprzęgłowy (a moze coś odnośnie tego kosza coś źle zrozumiałem??) Niestety już za dużo razy pojawiło się słowo "może", dlatego auto oddaje do Bielska...zobaczymy, zdam relacje...

Napisano

Ja wymieniłem półoś w renomowanym zakładzie Błoński samochód przestał drgać wink.gif koszt wszystkiego to 430 zł półoś z Allegro plus 80 zł wymiana u niego. W ASO Górka powiedzieli mi żeby zdiagnozować tą usterkę to koszt wyniesie 200 zł na początek a potem moga powiedzieć co dalej crazy.gif gdzie u Błońskiego odrazu powiedział bez rozbierania tej części. pokazał się jeden błąd. Czyli co jakiś czas pokazuje się bład ABS ASR failur i po zgaszeniu i odpaleniu on gaśnei i po jakimś czasie znowu pokazuje. Dziś zadzwoniłem do ASO Górka i chciałem sie umówić na zdiagnozowanie i wymianę części ale Pan mi powiedział, że nie będą naprawiać już mojego samochodu ponieważ przyjeżdzam do nich tylko nadiagnozę a nie naprawiam u nich angryfire.gif tylko u tzn. "kowalskiego". jeżeli W Aso powiedzieli mi przybliżoną cenę 800 - 1500zł a zapłaciłem 510 zł to co byście wybrali ??

Napisano

a diagnoza jest platna ?

Napisano

> a diagnoza jest platna ?

jeździłem i nic nie płaciłem ale teraz powiedzieli,że mnie nie przyjmą po przyjeżdzam diagnozuje i gdzie indziej robię crazy.gif

Napisano

> jeździłem i nic nie płaciłem ale teraz powiedzieli,że mnie nie

> przyjmą po przyjeżdzam diagnozuje i gdzie indziej robię

no to poszli z toba w mysl zasady "jak kuba bogu..." icon_rolleyes.gif

Napisano

> no to poszli z toba w mysl zasady "jak kuba bogu..."

Pojade gdzie indziej smile.gif ale jak wymieniałem u nich:

1. poduszkę silnika, 400zł

2. przekładnie 1200 zł

3. robiłem przegląd klimatyzacji 150 zł

4. ustawiałem z 3 razy geometrię 3x50 zł

to chyba nie pamiętają frown.gif

Napisano

> Pojade gdzie indziej ale jak wymieniałem u nich:

> to chyba nie pamiętają

Młody takie są zasady kapitalizmu,że trzeba płacić.

Napisano

> Młody takie są zasady kapitalizmu,że trzeba płacić.

teraz chciałem już u nich auto zostawić biglaugh.gif ale wybiorę się chyba do EUROMOBILU tyle ze nie mają aut zastepczych frown.gif albo do MIR-CARu smile.gif słyszałem dobre opinie o tym serwisie smile.gif

Napisano
  • Autor

Po kilku miesiącach prób i błędów przy naprawie mojego stilo, nastąpił koniec problemów!!! zlosnik.gifgrinser006.gifzlosnik.gifgrinser006.gifwink.gif

Przyczyną była krótka półoś (wychodzący ze skrzyni "kielich") oraz krzyżak...

ot tyle, a może aż tyle...czasami ocena wzrokowa zużycia częsci nie daje 100% gwarancji i tak też było u mnie...szkoda tylko, że kosztowało to trochę czasu i pieniędzy...ale na szczęście serwis w Bielsku trafnie ocenił usterkę....

uffff znów wróciła przyjemność z jazdy.... jump.giflove.gifjump.gifzlosnik2.giffood.gif20.GIFyay.gifbanana-wave.gif

280298772-kielich.JPG

post-21134-14352490653684_thumb.jpg

Napisano

> być może dziś lub jutro rozwiązanie problemu...

> ...narazie nic nie zdradzam, póki sam nie zasiądę za kierownicę

trzymamy kciuki bo ilez mozna .Juz ci tu rozebralismy to auto do ostatniej srubki wink.gif

Napisano

No i ja już wiem! grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif Auto naprawione! PaDo sie znowu cieszy! grinser006.gif

Napisano

i jaka była przyczyna? możesz zdradzić tą tajemnicę?

Napisano
  • Autor

> i jaka była przyczyna? możesz zdradzić tą tajemnicę?

no przecież 3 stopnie wyżej jest post "ROZWIĄZANIE problemu" grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A ile kosztował powrót przyjemnej jazdy ?

230 kielich

200 krzyzak

+ robocizna...wyszło coś koło 550 zł, zresztą cena nie grała roli...wkońcu chciałem mieć spokój po paru miesiącach...

Napisano

> 230 kielich

> 200 krzyzak

> + robocizna...wyszło coś koło 550 zł, zresztą cena nie grała

> roli...wkońcu chciałem mieć spokój po paru miesiącach...

A ile wydałeś na nietrafne diagnozy i naprawy tego co było dobre?? grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> 230 kielich

> 200 krzyzak

> + robocizna...wyszło coś koło 550 zł, zresztą cena nie grała

> roli...wkońcu chciałem mieć spokój po paru miesiącach...

Po takich perypetiach, to nawet można wytrzymać smile.gif

Dobrze że koszmar sie skończył.

Mam w tej chwili to samo frown.gif, po pierwszych rozmowach, zaproponowano wymianę:

-amortyzatorów

-łaczników stabilizatora....

-koła dwumasowego

-samochodu na nowy smile.gif

itd.

A objawy niestety nie wskazywały na zawieszenie....

Teraz przynajmniej wygląda na to że wiem gdzie szukać dokładnie smile.gif

Napisano
  • Autor

> A ile wydałeś na nietrafne diagnozy i naprawy tego co było dobre??

no powiedzmy, ze diagnozy nie kosztowały...straciłem kilka miesięcy i to była największa strata (oraz wymiana poduszek silnika, ale ona byłą następstwem złej diagnozy uszkodzenia półosiek krótkich, na szczęscie koszty niewielkie)...najważniejsze, że już po i właściwie koszty nie grały roli, byleby to cholerstwo ustało drgać biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Po takich perypetiach, to nawet można wytrzymać

> Dobrze że koszmar sie skończył.

> Mam w tej chwili to samo , po pierwszych rozmowach, zaproponowano

> wymianę:

> -amortyzatorów

> -łaczników stabilizatora....

> -koła dwumasowego

> -samochodu na nowy

> itd.

> A objawy niestety nie wskazywały na zawieszenie....

> Teraz przynajmniej wygląda na to że wiem gdzie szukać dokładnie

jaki przebieg ma auto ?

może warto zacząć od tego - dodam, że półoś krótka występuje jeszcze w ASO jako regenerowana i kosztuje około 130 zł, więc może warto najpierw w to zainwestować...

Napisano

Przebieg to 65K km, teraz wiem czego się trzymać. Objawy są bardzo charakterystyczne, te drgania tylko przy przyspieszaniu...

Noga z gazu, jest z np. górki więc prędkość się nie zmienia, a drgania natychmiast ustają. Poza tym występuje na różnych biegach w przy tej samej prędkości, więc i różnych obrotach silnika, więc nie ma związku z obrotami silnika itd.

Niesamowita zagadka smile.gif aż się chce być mechanikiem samochodowym smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przebieg to 65K km, teraz wiem czego się trzymać. Objawy są bardzo

> charakterystyczne, te drgania tylko przy przyspieszaniu...

> Noga z gazu, jest z np. górki więc prędkość się nie zmienia, a

> drgania natychmiast ustają. Poza tym występuje na różnych

> biegach w przy tej samej prędkości, więc i różnych obrotach

> silnika, więc nie ma związku z obrotami silnika itd.

> Niesamowita zagadka aż się chce być mechanikiem samochodowym

objawy właściwie identyczne jak moje

Napisano

to jest przegub wewnetrzny .

Wymieniłem cała półoś prawą i drgań nie ma wszystko jakby ręką odjął smile.gif

koszt 510 zł wink.gif

Napisano

> jaki przebieg ma auto ?

> może warto zacząć od tego - dodam, że półoś krótka występuje jeszcze

> w ASO jako regenerowana i kosztuje około 130 zł, więc może warto

> najpierw w to zainwestować...

Może mi kolega podać namiary na ASO lub sklep, który sprzeda półos w takiej cenie? Bardzo chetnie kupię.

Napisano
  • Autor

> Może mi kolega podać namiary na ASO lub sklep, który sprzeda półos w

> takiej cenie? Bardzo chetnie kupię.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli : Mówimy o półosi krótkiej, czyli tzw kielichu do ver 1.2 ...nie wiem jak w innych wersjach silnikowych

280298772-kielich.JPG

Napisano

> Żebyśmy się dobrze zrozumieli : Mówimy o półosi krótkiej, czyli tzw

> kielichu do ver 1.2 ...nie wiem jak w innych wersjach

> silnikowych

Zgadza się, chodzi o kielich, jednak do wersji JTD 115, może mólby sie kolega spróbowac dowiedzieć?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam pytanie do kolegi Pado lub innych którzy usuneli usterkę... w jaki sposób zostało to zdiagnozowane w Waszych powozach??

Napisano
  • Autor

> Mam pytanie do kolegi Pado lub innych którzy usuneli usterkę... w

> jaki sposób zostało to zdiagnozowane w Waszych powozach??

...z tego co się orientuje to pracownik ASO (mistrz) wsiadł do auta, przejechał się i postawił diagnoze- miał już kiedyś taki przypadek, wiec tu liczy sie doświadczenie...ot tyle...

Napisano

> ...z tego co się orientuje to pracownik ASO (mistrz) wsiadł do auta,

> przejechał się i postawił diagnoze- miał już kiedyś taki

> przypadek, wiec tu liczy sie doświadczenie...ot tyle...

nie mów mi o doświadczeniu wrrr.gif w jednym aso (kiedyś je chwaliłem) za zdjagnozowanie chcieli 200 zł icon_eek.gif pwnie wiedzieli co jest.. ale pojechałem tego samego dnia do znajomego specjalizujacego sie w zawieszeniach i układach napędowych:) postawił samochód na koziołki i od rau powiedział co jest za darmo wink.gif kupiłem mimo tego całą pół oś i wszystko bangla smile.gif nawet przy 185 km/h samochód nie daje znać że miał usterkę biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> nie mów mi o doświadczeniu w jednym aso (kiedyś je chwaliłem)

tylko doświadczenie...w poprzednim ASO nie mieli takiego przypadku, doświadczenia i nici z napraw były...

Napisano

> tylko doświadczenie...w poprzednim ASO nie mieli takiego przypadku,

> doświadczenia i nici z napraw były...

tylko że ja napęd robiłem u pana Błońskiego wink.gif naprawdę fachowiec ) jakich niestety mało frown.gif zna się na rzeczy wink.gif i nie jest drogi a kolejki u niego codziennie wink.gif zakład otwiera o 7:00 a kolejki ustawiają się juz przed 5:00 icon_eek.gif i tak codziennie wink.gif

Napisano
  • Autor

> A kolega Pado z którego Aso pomocy korzystał, bo widzę że na śląsku

Problem rozwiązało ASO Fiata przy fabryce w Bielsku...

Napisano

Byłem wczoraj w ASO i po krótkim opisie objawów Pan bez wahania: "półoś....". Drgania przy przyśpieszaniu ok. 80-90 km/h i podobno przy jeździe 'pod górkę' z obciążeniem.

Czyli trzeba mieć doświadczenie smile.gif, albo czytać Autokącik smile.gif

Zobaczymy ile mnie to będzie kosztować frown.gif Na razie jestem optymistą, bo przynajmniej wiadomo o co chodzi .....

Napisano

> Byłem wczoraj w ASO i po krótkim opisie objawów Pan bez wahania:

> "półoś....". Drgania przy przyśpieszaniu ok. 80-90 km/h i

> podobno przy jeździe 'pod górkę' z obciążeniem.

> Czyli trzeba mieć doświadczenie , albo czytać Autokącik

> Zobaczymy ile mnie to będzie kosztować Na razie jestem optymistą, bo

> przynajmniej wiadomo o co chodzi .....

Witam. Przypadkiem natknąłem się na Wasz wątek, mimo że nie z tego kącika, ale problem podobny. Miałem taką samą sytuację w przypadku firmowego SC 1.1 i własnego Punto 1.1. Wynika że główną przyczyną są te trzy łożyska igiełkowe na tym trójkątnym krzyżaku który wchodzi do skrzyni. Łożyska się zacierają i problem gotowy. W Punciaku były wymienione same łożyska, w Seju cała półoś. Diagnozował ten sam mechanik, konkluzja jest taka: drgania przy określonej (zazwyczaj właśnie 60 - 90km/h, zależy od rozmiaru koła, najczęściej przedział 10km/h) prawie zawsze są spowodowane przez tę usterkę - dotyczy to oczywiście takiego typu skrzyń fiatowskich, bo np w CC700 już nie występuje.

Pozdrawiam, i życzę przyjemności ze stabilnej jazdy:)

Napisano

Niektórzy to mają szczęście smile.gif

Dzięki Waszym "przejściom" i trafieniu na właściwego fachowca, skończyło się na porządnym czyszczeniu i smarowaniu.

Półoś pracowała już "na sucho" (brak smaru, podobno mogła się dostac woda, albo jakieś zanieczyszczenia i smar się 'zbrylił' i wyprowadził z mojej półośki smile.gif ),

jak bym dalej tak pojeździł to pewnie skończyło by się wymianą. A tak na razie jest spokój.

Objawy są dość charakterystyczne, warto zapamiętać smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.