Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ładowanie prostownikiem

Featured Replies

Napisano

jak określić kiedy aku jest naładowany gdzieś wyczytalem że jeśli aku jest naładowany to napięcie przy włączonym prostowniku to 16V prawda ?

pomijam areometr którego nie posiadam

Napisano

> jak określić kiedy aku jest naładowany gdzieś wyczytalem że jeśli aku

> jest naładowany to napięcie przy włączonym prostowniku to 16V

> prawda ?

Aku jest naładowane gdy:

-amperomierz pokazuje bardzo mały prąd podczas ładowania (praktycznie 0 A)

-cele silnie gazują

-napięcie wynosi około 16V.

Dwa ostatnie punkty nie zawsze da się zaobserwować - jeśli mamy akumulator całkowicie szczelny to należy go ładować prostownikiem z ograniczeniem napięcia ładowania co zapobiega występowaniu silnego gazowania i rozszczelnienia akumulatora.

> pomijam areometr którego nie posiadam

Napisano

> a odkręcić korki i obrucić je ?

tak. skoro masz korki to łatwa sprawa.

jak zaobserwujesz ze aq sie gotuje. tzn puszcza dużo bombelków, tzn że juz starczy

edit. nie odkręcać zupełnie, tylko popuścić

Napisano

> a odkręcić korki i obrucić je ?

W zależności jaki aqmulator posiadasz tak czy inacze wszystkie mają wbudowane odpowietrzniki. (otworek lub szczelina zazwyczaj w górnej lub bocznej cześci obudowy)

Jeżeli chcesz możesz odkręcic korki - pozwoli to na szybsze ujście hodoru który się wydziela podczas ładowania. Staraj sie tylko aby ladować w przewiewnym miejscu i nad aqum nic z ubrań nie wisiało - bo po praniu możesz mieć niespodziankę w postaci przebarwienia lub dziury smile.gif

Jak masz prostownik z automatycznym obniżeniem amperażu ładowania to korków wogóle nie powinno sie dokręcać.Przed ładowaniem sprawdz poziom elektrolitu - masz jak sie orientuje zwykły aqum. ewentualnie dopełnij do znaku wodą destylowana

Napisano

> pomijam areometr którego nie posiadam

Niestety, jesli nie masz areometru to pozostaje pseudoareometr, czyli zielone oczko, działa na podobnej zasadzie.

Areometr kosztuje w hipermarkecie grosze, warto kupic, mieć i używać. Domowymi metodami elektrycznymi nie określisz stopnia naładowania akumulatora.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

mam taki z automatycznym obniżaniem amperazu i płynną regulacją prądu i mam pytanie jak to działa bo wpierw pokrętłem wybieram pojemność akumulatora i następnie on sam obniża to chodzi o początkowy prąd ładownania ?

czyli korków nie odkręcam mam moll m3 i załaduje do 15,5V tak bezpiecznie dobrze myśle ?

Napisano

> Niestety, jesli nie masz areometru to pozostaje pseudoareometr, czyli

> zielone oczko, działa na podobnej zasadzie.

> Areometr kosztuje w hipermarkecie grosze, warto kupic, mieć i używać.

> Domowymi metodami elektrycznymi nie określisz stopnia

> naładowania akumulatora.

> Pozdr.

Ja mam taki zwykły prostownik, nastawia się pokrętłem 2, 3 albo 4 [A]. dzielę pojemność akumulatora przez amperażm, jaki nastawiłem i dostaję ile godzin ładować. W instrukcji starego aku było napisane, że jest naładowany, jeśli w 3 próbach w odstępie godziny, przy włączonym prstowniku pokazuje coś koło 16 [V], czyli można wywnioskowac, że jeśli po 3 kolejnych próbach napięcie nie wzrosło, to aku jest naładowany. Nie wie jak to się ma do dzisiejszych aku typu Centra Futura, ale jeszcze nie miałem potrzeby gio ładować (od 3 lat)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.