Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaka kara za brak prawa jazdy

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko do Was.

Jaka jest kara jesli policja zabrala ci prawojazdy np. za przekroczenie punktow, a ty jezdzisz bez uprawnien?

Napisano

Zamień "panią" na "pana" wink.gif

Quote:

Interesującą Panią kwestię reguluje Kodeks wykroczeń oraz akty wykonawcze do tegoż kodeksu. Zgodnie z jego przepisami, w opisanej przez Panią, hipotetycznej sytuacji, może być Pani pociągnięta do odpowiedzialności za:

prowadzenie pojazdu mechanicznego na drodze publicznej, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów, za co grozi, wymierzana w formie mandatu, kara grzywny do maksymalnej wysokości 200 zł lub kara nagany albo

jeśli policjant okaże się wyjątkowo dociekliwy i ustali, że w ogóle nie posiada Pani uprawnienia do kierowania pojazdem mechanicznym na drodze publicznej (czyli po prostu prawa jazdy), będzie mógł nałożyć na Panią, w drodze mandatu, karę grzywny do maksymalnej wysokości 500 zł.

Ponadto, właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę nie mającą wymaganych uprawnień, również może być ukarany karą grzywny do maksymalnej wysokości 500 zł. Jak widać obecność takiej osoby w samochodzie stanowi w świetle prawa okoliczność nie łagodzącą, a wręcz zwiększającą odpowiedzialność.

Policjant nie ma kompetencji, aby z tytułu popełnionego wykroczenia, zabronić Pani podchodzenia do egzaminu na prawo jazdy. Jednakże może on zawiadomić ośrodek szkolenia kierowców, w którym uczęszcza Pani na kurs prawa jazdy o popełnionym wykroczeniu. Kwestię tego, czy takie zawiadomienie wpłynie w jakimkolwiek stopniu na możliwość zdawania przez Panią egzaminu na prawo jazdy reguluje z pewnością odpowiedni regulamin obowiązujący uczestników kursu na prawo jazdy w danym ośrodku szkolenia kierowców.

Napisano

jednym słowem max mandat to 500 zeta dla własciciela pojazdu, w sytuacji kiedy np synalek buchnie rodzicom kluczyki.

Napisano

> jednym słowem max mandat to 500 zeta dla własciciela pojazdu, w

> sytuacji kiedy np synalek buchnie rodzicom kluczyki.

Plus brak OC/AC w razie dzwona.

Napisano

Sprawa za przywłaszczenie mienia dla synka, albo dla rodziców za użyczenie pojazdu osobie nie posiadającej uprawnień do kierowania.

Napisano

> policja zabrala ci prawojazdy np. za

> przekroczenie punktow

A od kiedy policja zabiera PJ za przekroczenie punktow?

Nigdy sie z takim czyms nie spotkalem.

Czy jest na kaciku ktokolwiek komu policja zabrala PJ za przekroczenie punktow ?

Napisano

> A od kiedy policja zabiera PJ za przekroczenie punktow?

a od wtedy, gdy wszedł w życie taki przepis..... zlosnik.gif

Quote:

Art. 135. 1. Policjant:

zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:

przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,

przekroczenia przez kierującego pojazdem, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego;

> Nigdy sie z takim czyms nie spotkalem.

a punkty przekroczyłeś????? hehe.gifzlosnik.gifhehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> a punkty przekroczyłeś?????

No wlasnei niestety kiedys bylem mlody i glupi i 24 punkty przekroczylem.

I mimo tego, ze przekroczylem i nawet po przekroczeniu bylem kilka razy kontrolowany to policja mi prawa jazdy nie zabrala.

Zato komendant policji poinformowal o moim przekroczeniu punktow urzad miasta, ktory to wyznaczylo mi termin na ponowne zdanie egzaminu (byl to okolo miesiac). Powiedziane bylo rownierz, ze jesli egzamin zostanie chociaz raz niezdany, lub niezdaze podejsc do egzaminu w tym terminie, to mam prawojazdy oddac do urzedu miasta.

Jednak egzamin zdalem i moje prawo jazdy caly czas zostalo ze mna (tzn ani na chwile nie stracilem uprawnien do kierowania pojazdami).

Nie tak dawno moj znajomy rownierz przekroczyl punkty i u niego procedura wygladala dokladnie tak samo.

Stad moje zdziwienie, ze komus policja zabrala prawo jazdy za przekroczenie punktow.

Napisano

> Sprawa za przywłaszczenie mienia dla synka, albo dla rodziców za

> użyczenie pojazdu osobie nie posiadającej uprawnień do

> kierowania.

Tutaj nic o tym nie wspominają

Quote:

Ponadto, właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę nie mającą wymaganych uprawnień, również może być ukarany karą grzywny do maksymalnej wysokości 500 zł. Jak widać obecność takiej osoby w samochodzie stanowi w świetle prawa okoliczność nie łagodzącą, a wręcz zwiększającą odpowiedzialność.

Napisano

> Mam pytanko do Was.

> Jaka jest kara jesli policja zabrala ci prawojazdy np. za

> przekroczenie punktow, a ty jezdzisz bez uprawnien?

Pan X ma zabrane prawo jazdy i jezdzi jako kierowca (rozwozi towar)

Raz w miesiacu 500zł go to kosztuje i musi dzwonic po drugiego pana x zeby kierował za niego bo Policja mowi ze jak ruszy to auto na plac Policyjny scholuja.Płacic 500zł nawet mu sie oplaca

gorzej jak na 2 koncu Polski stoji

Napisano

> Przeczytaj więc następne. Policjant nie decycuje o zatrzymaniu PJ.

> Samo przekroczenie 24 pkt nic nie znaczy.

>Zabiera ale na wniosek starosty. Podstawę masz wyżej, choć niepełną.

chyba jednak nie zgodze się z Twoją interpretacją....

albo czytasz inną ustawe..... zlosnik.gifhehe.gif

czym innym jest decyzja starosty o zatrzymaniu uprawnień, a czym innym zatrzymanie PJ za pokwitowaniem.....

wytłumacze zatem.....

jeśli kierowca ma stwierdzone w rejestrze przekroczenie ilości punktów - w ilości jak powyżej....

to policjant podczas kontroli zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem.....

nastepnie to prawo jazdy jest wysyłane do urzędu który je wydał i decyzje o zatrzymaniu wydaje starosta, a to dlatego, że urząd ten nie prowadzi rejestru wykroczeń.......

drugim przypadkiem jest gdy kierowca przekroczył liczbę punktów, ale się one nie uprawomocniły (np wniosek do sądu), wtedy nie ma podstawy do zatrzymania PJ

zapis ustawowy działa dwutorowo.......

czyli albo punkty zostały przekroczone, a nie było jeszcze wniosku starosty......wtedy policjant zatrzymuje prawo jazdy.....

albo jest już wniosek i też policjant zatrzymuje druk PJ...

i tego dotyczą zapisy w ustawie....

tu faktyczne zatrzymanie uprawnień różni się od zatrzymania ich przez policjanta......

a jeśli nie wierzysz.....

to dam przykład innego zatrzymania .....

otóż z zatrzymania do kontroli policjant nie sporządza protokołu zatrzymania osoby......, a też się to zatrzymaniem nazywa..... hehe.gif

ps:

odradzam szczerze dowolną interpretacje zapisu ustawy, bez zagłębienia się w szczegóły i komentarze.....

bo nie jeden się moze zdziwić.......... zlosnik.gif

Napisano

> chyba jednak nie zgodze się z Twoją interpretacją....

> albo czytasz inną ustawe.....

Nie musisz. zlosnik.gif

> czym innym jest decyzja starosty o zatrzymaniu uprawnień, a czym

> innym zatrzymanie PJ za pokwitowaniem.....

To wiem.

> wytłumacze zatem.....

> jeśli kierowca ma stwierdzone w rejestrze przekroczenie ilości

> punktów - w ilości jak powyżej....

> to policjant podczas kontroli zatrzyma prawo jazdy za

> pokwitowaniem.....

> nastepnie to prawo jazdy jest wysyłane do urzędu który je wydał i

> decyzje o zatrzymaniu wydaje starosta, a to dlatego, że urząd

> ten nie prowadzi rejestru wykroczeń.......

> i tego dotyczą zapisy w ustawie....

Policja trzyma się "mojej" interpretacji. hmm.gif

> odradzam szczerze dowolną interpretacje zapisu ustawy, bez

> zagłębienia się w szczegóły i komentarze.....

> bo nie jeden się moze zdziwić..........

Czytać ustawy to ja potrafię. wink.gif Ale spojrzę do Lexa bo widzę jakieś kometarze i tezy. hmm.gif

Nie wykluczam, że masz rację. Choć moje doświadczenia wydają się temu przeczyć. zlosnik.gif

Napisano

> Policja trzyma się "mojej" interpretacji.

to mamy różną policję......

zlosnik.gifhehe.gifzlosnik.gif

> Nie wykluczam, że masz rację. Choć moje doświadczenia wydają się temu

> przeczyć.

swego czasu był problem z interpretacją właśnie tej decyzji starosty.....

ale KGP stoi na takim właśnie stanowisku i jest ono zrozumiałe......

weź pod uwagę sytuację gdy kierowca ma na koncie 20pkt aktywnych, popełnia wykroczenie za 6pkt i przyjmuje mandat........

czyli ma 26.........

pytanie przekroczył czy nie????

wniosku starosty nie ma......

a nałożone punkty po przyjęciu mandatu są.....

ps:

zwróć jeszcze uwagę na sam zapis art cutowanego powyżej.....

dosłownie pisze tam, że policjant ZATRZYMA prawo jazdy za pokwitowaniem ........

czyli jest to wymóg obligatoryjny a nie fakultatywny...... bo wtedy byłoby, ze może zatrzymać, jak jest w pkt 2

Napisano

> to mamy różną policję......

Z czym się zgodzę, to że nie zawsze są kompetentni. zlosnik.gif

> swego czasu był problem z interpretacją właśnie tej decyzji

> starosty.....

> ale KGP stoi na takim właśnie stanowisku i jest ono zrozumiałe......

Dobra. Poczytałem i powoli ogarniam. Wg komentarza W. Kotowskiego "stawa Prawo o ruchu drogowym. Komentarz praktyczny, Dom Wydawniczy ABC, 2002.":

[...]

7. Zatrzymanie przez policjanta prawa jazdy kierującemu, który posiada więcej niż 24 punkty karne za naruszanie przepisów ruchu drogowego, pozwala na szybkie wyeliminowanie z ruchu osoby, którą charakteryzuje brak szacunku dla prawa (ust. 1 pkt 1g). Jest oczywiste, że osoba taka musi udowodnić przez egzamin kwalifikacyjny, czy posiada predyspozycje, które sprostają wymogom pełnoprawnego uczestnictwa w ruchu drogowym. Zatrzymanie prawa jazdy na tej podstawie może nastąpić tylko podczas kontroli drogowej (co wynika z użytego przez ustawodawcę określenia "przekroczenia przez kierującego liczby 24 punktów"). Uprawnienia tego nie można stosować w innym czasie, np. podczas pobytu danej osoby w jednostce Policji w związku z przesłuchaniem lub podczas legitymowania jej jako pasażera pojazdu, nawet wówczas gdy policjant dysponuje sprawdzoną informacją, że określona liczba punktów została przekroczona. O przekroczeniu wskazanej liczby punktów decydują wpisy w ewidencji, a więc już dokonane w określonym trybie na podstawie prawomocnych rozstrzygnięć. Nie może o tym decydować ujawnione przez policjanta wykroczenie, za które na konto kierującego pojazdem punkty zostaną wpisane dopiero w późniejszym czasie - w drodze odpowiedniej procedury. Praktyczny punkt widzenia nakazuje policjantowi sprawdzanie stanu konta punktów karnych każdego kontrolowanego kierującego pojazdem. .

Wytłuszczone być może jest tym, co mnie wprowadziło w błąd. Tylko czy przez procedurę, autor rozumie stawanie się wpisu tymczasowego wpisem ostatecznym po prawomocnym rozstrzygnięciu Sądu? hmm.gif Czy samą procedurę przypisania punktów po przyjęciu mandatu przez ukaranego kierowcę? hmm.gif

Tak czy inaczej miałeś rację a ja nie. waytogo.gif

> weź pod uwagę sytuację gdy kierowca ma na koncie 20pkt aktywnych,

> popełnia wykroczenie za 6pkt i przyjmuje mandat........

> czyli ma 26.........

> pytanie przekroczył czy nie????

No i jak wyżej. Wpis staje się od razu ostatecznym pozwalającym na zatrzymanie PJ?

Napisano

> No i jak wyżej. Wpis staje się od razu ostatecznym pozwalającym na

> zatrzymanie PJ?

tutaj są dwie szkoły ....jak to mówią......falenicka i otwocka hehe.gifhehe.gifzlosnik.gifhehe.gif

jedna mówi, że w chwili podpisania mandatu (czyli jego przyjęcia) punkty są nakładane i stają się aktywne.....

druga natomiast mówi, ze aktywne są dopiero po wprowadzeniu do systemu komputerowego......

niestety nie dam tutaj jednoznacznej odpowiedzi, bo spotkałem się i z jedną i z drugą interpretacją......

przecież Polska to naród prawników.... hehe.gifzlosnik.gifhehe.gif

w przypadku wniosku do sądu są zawieszone i nieaktywne.....do czasu uprawomocnienia się wyroku....i to jest jasne......

Napisano

> tutaj są dwie szkoły ....jak to mówią......falenicka i otwocka

hehe.gifok.gif

> niestety nie dam tutaj jednoznacznej odpowiedzi, bo spotkałem się i z

> jedną i z drugą interpretacją......

Czyli moja interpretacja komentarza była już bardziej trafna. zlosnik.gifpalacz.gif

> przecież Polska to naród prawników....

Ja bym wszystkich wysłał na księżyc. Zaraz poszukam sobie ładnej działki. hehe.gif

> w przypadku wniosku do sądu są zawieszone i nieaktywne.....do czasu

> uprawomocnienia się wyroku....i to jest jasne......

To jasne - wpomniany wpis tymczasowy i ostateczny.

Napisano

> Tak czy inaczej miałeś rację a ja nie.

No z tego wynika, ze prawo idzie swoja droga, a rzeczywistosc swoja.

Juz pisalem, ze bylem kontrolowany przez policje majac powyzej 24 punktow i policjant prawa jazdy mi nie zabral. Jedynie poinformowal mnie, iz mam przekroczony limit punktow.

Podobnie wygladalo to niedawno u mojego kolegi.

Napisano

> No z tego wynika, ze prawo idzie swoja droga, a rzeczywistosc swoja.

> Juz pisalem, ze bylem kontrolowany przez policje majac powyzej 24

> punktow i policjant prawa jazdy mi nie zabral. Jedynie

> poinformowal mnie, iz mam przekroczony limit punktow.

> Podobnie wygladalo to niedawno u mojego kolegi.

nieznajomość prawa przez tego policjanta nic tu nie zmienia.....

to że nie postąpił tak jak powinien niestety świadczy tylko o tym, że wraz z tą polityką...policja też na pysk pada........ co zreszą widać na codzień......

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.