Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1,8 16V????

Featured Replies

Napisano

Chce jutro jechać kupić Fiata Maree z silnikiem 1,8 16v. Co mi możecie powiedzieć o tym silniku?? Jak on wygląda pod względem awaryjności? Często się coś w nim psuje? Jakie usterki się w nim przydarzają najczęściej. Na co zwrócić uwagę przy kupnie auta z tym silnikiem? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Napisano

Ja kupiłem w sierpniu bravo z tym silnikiem i się długo nie nacieszyłem. Zawieszenie i środki jak nowe ale w silnik włożyłem już 3k zł. Silnik pracował ładnie ale tylko 2,5 tkm. Nie oszczędzałem go niestety i stało się.... Przy większej prędkości nale pojawiło się jakieś stukanie. Pierwsza diagnoza:szklanki hydrauliczne (komplet 600 zł) nie pomogło. Decyzja o zrzuceniu głowicy. Okazuje się, że góra ok. Więc zrzuciliśmy miskę. Panewka na 4 cylindrze (czyli najgorzej smarowanym) przekręciła się. Przy okazji wał porysowała i wytłukła korbowód. Trzeba było zrobić szlif (udało sie na 1 podwymiar), komplet nowych panewek no i nowy korbowód 400 zł. Przy okazji nowy rozrzad, pompa wody oleje i sprzęgło. Po prostu brak słów. Na wstępie do przygody z BBM poszło 3k a ceny negocjowane do bólu. Przy okazji nauczyłem się żeby serwisy fiata omijać szerokim łukiem.

Napisano
  • Autor

> Ja kupiłem w sierpniu bravo z tym silnikiem i się długo nie

> nacieszyłem. Zawieszenie i środki jak nowe ale w silnik włożyłem

> już 3k zł. Silnik pracował ładnie ale tylko 2,5 tkm. Nie

> oszczędzałem go niestety i stało się.... Przy większej prędkości

> nale pojawiło się jakieś stukanie. Pierwsza diagnoza:szklanki

> hydrauliczne (komplet 600 zł) nie pomogło. Decyzja o zrzuceniu

> głowicy. Okazuje się, że góra ok. Więc zrzuciliśmy miskę.

> Panewka na 4 cylindrze (czyli najgorzej smarowanym) przekręciła

> się. Przy okazji wał porysowała i wytłukła korbowód. Trzeba było

> zrobić szlif (udało sie na 1 podwymiar), komplet nowych panewek

> no i nowy korbowód 400 zł. Przy okazji nowy rozrzad, pompa wody

> oleje i sprzęgło. Po prostu brak słów. Na wstępie do przygody z

> BBM poszło 3k a ceny negocjowane do bólu. Przy okazji nauczyłem

> się żeby serwisy fiata omijać szerokim łukiem.

A z cewkami żadnych problemów nie miałeś?

Napisano

> A z cewkami żadnych problemów nie miałeś?

Elektryka OK. Wydaje mi się że 1,6 są silnikami lepiej dopracowanymi i teraz chyba bym się za tym silnikiem rozejrzał a nie pchał w 1,8. Ten silnik to jakaś pochodna ALFY.

Napisano

Mam taką Maryśkę przejechałem 60 tys robiłem tylko alternator,pali mi przy spokojnej jeżdzie około 6l jak trza to ma i kopa chodzi lekko i nie żyłuje przy obciążeniu jak 1,4 nie ma gazu bo uważam że powinna być dobra instalacja jak ma być badziew to lepiej wcale dojeżdżam 90km dziennie i jestem zadowolony , wg licznika ma 170 i????ten co sprzedał może wie ile ma naprawdę?oleju nie rusza jak zaczyna pukać z przodu wymieniam łączniki i WIO ! nigdy nie wiesz czy trafisz na minę

Napisano

> jestem zadowolony , wg licznika

> ma 170 i????ten co sprzedał może wie ile ma naprawdę?oleju nie

> rusza

No fakt oleju mi nie wział ani grama na te 2,5 tkm. (wg licznika ma 140tkm). Samochód bardzo przyjemny z niezłym kopem. Bardzo cichy. Minimalne spalanie na trasie to 6,5.

JAk możesz napisz na jakim oleju jeździsz i czy wysoko kręcisz ten silnik na co dzień (obr).

Napisano

> No fakt oleju mi nie wział ani grama na te 2,5 tkm. (wg licznika ma

> 140tkm). Samochód bardzo przyjemny z niezłym kopem. Bardzo

> cichy. Minimalne spalanie na trasie to 6,5.

> JAk możesz napisz na jakim oleju jeździsz i czy wysoko kręcisz ten

> silnik na co dzień (obr).

no ja tez jestem zadowolony z bravki 1,8 ma konkretnego kopa , ale ja zanim zaczełem go żyłować (tylko do testów osiągów) wymieniłem wszystkie podstawowe rzeczy : rozrząd , oleje , filtry , ogólnie w aso mieli mu całkowity przegląd zrobic i wychodzi na to ze naprawdę jeżdziła nim jakaś babcia bo wogóle nie jest zniszczony jeśli chodzi o silnik i tapicerkę , gorzej z brachami ( tu wgniecenie, tam wgniecenie)

spalanie ???? hhmmmm hmm.gif ciekawa sprawa bo mi wychodzi średnio 10-12L (nie wiem jak wy to robicie ze wychodzi wam 6 ???) no ale to nic , nie przewiduję wstawienia Lpg , bo za sam samochód dałem 3 koła i wstawianie czegoś co przewyższy jego wartość jest po prostu nieopłacalne....

Napisano

1,8 ma konkretnego kopa ,

ludzie chyba jak spada z przepasci sciana.gif nie pwoem zebym byl zawalidroga ale mocy brakuje... moze dlatego ze drugie auto mam duzo mocniejsze

Napisano

> ale mocy brakuje...

ee nie ma co narzekać, 113KM daje rade. but.gif

A weź pomyśl co sie dzieje w Linei 1.4 zlosnik.gif 77KM pad.gif

Napisano

> 1,8 ma konkretnego kopa ,

> ludzie chyba jak spada z przepasci nie pwoem zebym byl zawalidroga

> ale mocy brakuje... moze dlatego ze drugie auto mam duzo

> mocniejsze

ty no zobacz z jakiego auta ja się przesiadłem , na codzień jeżdze 1,9D do pracy a tam tylko połowa kucy siedzi niz w 1,8 i zamula konkretnie , ale za to oszczędniejszy i paliwko mam za pół ceny ,

1,8 to moja młoda oblatuje bo bardzo spokojnie jeżdzi , ja tylko jak po pracy sie przesiadam zeby do miasta podjechać na zakupy czy w trase po coś. ale wtedy młoda boi sie ze mna jeżdzic bo najcześciej wyciskam z niego 3 poty , bo na 7 to mi nie starczy odwagi na naszych drogach ( no i jest jeszzce jeden aspekt , siedzący na fotelu pasażera)

także wiesz o czym ja mówie jeśli chodzi o moc .... przesiądz się teraz z fiata do jakiejkolwiek ferrarki to odczujesz różnice (to tylko taka przenośnia)

Napisano

> spalanie ???? hhmmmm ciekawa sprawa bo mi wychodzi średnio 10-12L

> (nie wiem jak wy to robicie ze wychodzi wam 6 ???)

Też się właśnie zastanawiam... Fakt, że nie wiem, ile mi pali benzyny, ale gazu 10 na trasie, 13 w mieście. Benzyny zapewne nie mniej, bo duuużo fajniej na niej pracuje, a to zachęca do bardziej dynamicznej jazdy zeby.GIF

Dla mnie silnik w porządku, wystarczający do napędzania bravy. Oleju mi nie bierze, brzęczy tylko czasem - co już się w tym wątku pojawiło - rozrusznik przy wysprzęglaniu, czasem jakieś falujące obroty, ale to tylko na gazie. Nie wiem jaka jest różnica w jeździe w porównaniu do 1.6, ale jeżeli kupowałbym ponownie bbm-a, to nie miałby mniejszego silnika niż 1.8.

Napisano

> Chce jutro jechać kupić Fiata Maree z silnikiem 1,8 16v.

Bardzo fajny motorek. Przy spokojnej jeździe po mieście (fakt że korki omijam) około 8 l. Zrobiłem trasę do zakopanego w cztery osoby jechałem tak do 120 na godz zmieścił się w 6 - chcecie to wierzcie a jak nie to nie. Zadnych problemów technicznych z nim nie miałem, oleju nie bierze, pracuje cicho, w miarę żywy jest. Przebieg 125000.

Napisano

> A z cewkami żadnych problemów nie miałeś?

zdarza sie padanie cewek, ale nie jakoś strasznie i nie wszystkim (mi nie)

silnik raczej oszołamiających osiągów nie ma... i to już w Bravo w Mareii W. to pewnie jeszcze gorzej, ale zawalidrogą nie jest az tak straszną,

w kazdym razie wydaje mi sie ze do MW to minimalny silnik, chyba ze ktos tylko na samym miescie jezdzi a trasa jakas raz do roku to mozna i 1.6,

jak dla mnie silnik jest głośny (kwestia czy sam silnik czy wyciszenie wnetrza jest tak słabe) przy jazdach autostradowych ze stałą predkoscia ok. 140km/h dosc szybko to wkurza,

jak wynika z moich obserwacji własnego auta i tego co pisza inni uzytkownicy to dośc bezawaryjny silnik jeśli tylko był eksploatowany przez kierowce który ma troche w głowie, oleju nawet przy przebiegach 250tys km nie bierze ani kropli,

na gazie tez smiga dosc dobrze ale najlepiej 4gen wkładać, spalanie na 2gen. u mnie na trasie 8,5-10, w miescie 12-15

Napisano

Objechałem kilka silniczków, ale ten przypadł mi najbardziej do gustu.

Po półrocznym użytkowaniu same superlatywy, jeżeli już się ktoś przyzwyczaił, że silnik może zafalować obrotami od czasu do czasu.

Osiągi wystarczające by rozbujać Bravo. Powiedziałbym - właściwy silnik we właściwym aucie. Marea trochę cięższa - ale spoko, ta jednostka sobie poradzi. Spalanie - takie samo jak dla 1.2 1.4 i 1.6. Ale jak sobie radzi w porównaniu z nimi skromny.gif

Na LPG 11-12 l/100 po mieście. Na PB tak 2 l mniej.

Plusy dodatnie - brak kabli WN i kłopotów z nimi związanych, nie bierze oleju w ogóle. Dobra elektronika.

Plusy ujemne - trochę droższe części w stosunku do 1.6 i nie w każdym sklepie na rogu. Polecam i pozdrawiam.

Napisano

> Plusy ujemne - trochę droższe części w stosunku do 1.6 i nie w każdym

> sklepie na rogu. Polecam i pozdrawiam.

też tak myślałem , ale w dzisiejszych czasach to juz nie jest problem....

Napisano

> Mam taką Maryśkę przejechałem 60 tys robiłem tylko alternator,pali mi

> przy spokojnej jeżdzie około 6l

Ile ci pali?????? hmm.gif

mam druga Brave 1,8 i NIGDY nie zszedlem ponizej 7,5 l/100 W TRASIE!

Napisano

> Ile ci pali??????

> mam druga Brave 1,8 i NIGDY nie zszedlem ponizej 7,5 l/100 W TRASIE!

Ja zeszłem poniżej 6.

Napisano

> Ja zeszłem poniżej 6.

nie pij więcej denaturatu!!!!

Napisano

> nie pij więcej denaturatu!!!!

ha ha ha

Napisano

> Ja zeszłem poniżej 6.

Podobno oszczedny i kapeluszniczo jezdzacy ojciec wlasciciela mojej poprzedniej Bravy schodzil w miescie czasami do 7l/100 km/h.

Moim zdaniem ktos tu klamie.

Napisano

> Podobno oszczedny i kapeluszniczo jezdzacy ojciec wlasciciela mojej

> poprzedniej Bravy schodzil w miescie czasami do 7l/100 km/h.

> Moim zdaniem ktos tu klamie.

W mieście to raczej niemożliwe, miasto przy delikatnej jeździe u mnie wychodzi 8. Kłamac nie potrafię byłem harcerzem.

Napisano

> Ile ci pali??????

pewnie jechał 95 km/h i za dużą ciężarówką. Nikogo nie wyprzedził i ani razu nie zmienił biegu

Napisano

> pewnie jechał 95 km/h i za dużą ciężarówką. Nikogo nie wyprzedził i

> ani razu nie zmienił biegu

innej opcji nie widze... yikes.gif

Napisano

> innej opcji nie widze...

Widzisz. Ja mam już za sobą fascynujące wyścigi z Golfami spod skrzyżowań, palenie gum, czy kręcenia auta do 6000 obrotów na każdym biegu. Nie bawią mnie sportowe dźwięki z tłumika ani podświetana na niebiesko podłoga. Dla mnie auto jest urządzeniem typowo użytkowym które ma mnie dowieźć z punktu A do B. Miałem w życiu w sumie ponad 10 samochodów prywatnych i służbowych i nie przypominam sobie żeby któryś z nich spalił 12 litrów na 100 (faktem jest że nie jeździły one po Warszawie w godzinach szczytu). Jedyne co mi przychodzi do głowy to takie popisy mieszkańców pewnej znanej w moich stronach miejscowosci którzy po pijaku potrafili przejechać na 1 biegu po kilka kilometrów - ale to chyba dosć odosobniony przypadek. Ważne jest że gosć będzie miał podane w jakich widełkach takie auto może spalić w zależności od stanu i sposobu jazdy. Wychodzi że pomiędzy 6 a 12 litrów. Rozrzut spory, ale widocznie tak jest.

Napisano

> Widzisz. Ja mam już za sobą fascynujące wyścigi z Golfami spod

> skrzyżowań, palenie gum, czy kręcenia auta do 6000 obrotów na

> każdym biegu. Nie bawią mnie sportowe dźwięki z tłumika ani

> podświetana na niebiesko podłoga. Dla mnie auto jest urządzeniem

> typowo użytkowym które ma mnie dowieźć z punktu A do B. Miałem w

> życiu w sumie ponad 10 samochodów prywatnych i służbowych i nie

> przypominam sobie żeby któryś z nich spalił 12 litrów na 100

> (faktem jest że nie jeździły one po Warszawie w godzinach

> szczytu). Jedyne co mi przychodzi do głowy to takie popisy

> mieszkańców pewnej znanej w moich stronach miejscowosci którzy

> po pijaku potrafili przejechać na 1 biegu po kilka kilometrów -

> ale to chyba dosć odosobniony przypadek. Ważne jest że gosć

> będzie miał podane w jakich widełkach takie auto może spalić w

> zależności od stanu i sposobu jazdy. Wychodzi że pomiędzy 6 a 12

> litrów. Rozrzut spory, ale widocznie tak jest.

Normalnie opisales mnie jak wrozka wink.gif

Napisano

> Normalnie opisales mnie jak wrozka

Kurde staram się jak moge. musimy się spotkać kiedyś przy pub2.gif to opowiem ci jeszcze kilka ciekawych histori z twojego życia. wink.gif

Napisano

mialem 2 bravy 1,8.

Jak sie leje lepszy olej (np M1 5w50) to brac niepowinien.

I Brava bez zarzutu jesli chodzi o silnik, male pocenie sie ale bez zbytnich dolewek.

II Brava wywinela mi numer. Przy przebiegu 117 000 "popuscil" napinacz paska rozrzadu i byl remoncik. A za tydzien mialem zmieniac rozrzad... Bral po tym troche oleju, ale lalem jakas tanizne. Teraz leje to co wyzeji jest w miare ok. Na budziku mam 160 000 km.

Akurat silniki to sa w BBM ok. Z malym wyjatkiewm, ale to nieistotne w tym watku.

Napisano

> Ja zeszłem poniżej 6.

1.8 i 1.6 mają zbliżone spalanie i jeszcze nigdy nie zeszłam poniżej 7l a co dopiero poniżej 6l. To przy normalnej jeździe nie możliwe. Instrukcja podaje zaniżone 6.6l

Napisano

> 1.8 i 1.6 mają zbliżone spalanie i jeszcze nigdy nie zeszłam poniżej

> 7l a co dopiero poniżej 6l. To przy normalnej jeździe nie

> możliwe. Instrukcja podaje zaniżone 6.6l

W takim razie mówcie do mnie MISTRZU (i do tego kolegi od Marei który się wypowiadał w tym wątku też!)

Napisano

> Ja zeszłem poniżej 6.

dobre żarty...

w życiu w takie coś nie uwierze....miałem 1.6 i HGT i wiem ile to pali...

analogicznie to 1.2 powinno palić przy ozczednej jeździe 3 litry??? hehe.gif

Napisano

> W takim razie mówcie do mnie MISTRZU (i do tego kolegi od Marei który

> się wypowiadał w tym wątku też!)

Pewnie na luzie jechaliście wink.gif

Napisano

> Pewnie na luzie jechaliście

Może ktoś holował - a że bak dziurawy wink.gif

Ja raz silnikiem 1.6 zszedłem poniżej 7l/setkę... Turlałem się 100-110 po samych autostradach, praktycznie bez zmieniania prędkości, nigdzie mi się nie spieszyło.

Ale na polskiej trasie w tyle nie uwierzę.

Napisano

> Kurde staram się jak moge. musimy się spotkać kiedyś przy to opowiem

> ci jeszcze kilka ciekawych histori z twojego życia.

chetnie, ale jak masz takie zdolnosci to siem bojem Ciebie yikes.gif

Napisano

> dobre żarty...

> w życiu w takie coś nie uwierze....miałem 1.6 i HGT i wiem ile to

> pali...

> analogicznie to 1.2 powinno palić przy ozczednej jeździe 3

litry???

Tu nie ma analogii. Pomimo zmniejszenia pojemnosci masa auta zostaje ta sama.

Dobra jak nie mistrzu to może Czrodzieju? Powoli zaczynam wierzyć że dokonałem cudu.

Napisano

> Ja raz silnikiem 1.6 zszedłem poniżej 7l/setkę... Turlałem się

> 100-110 po samych autostradach, praktycznie bez zmieniania

> prędkości, nigdzie mi się nie spieszyło.

> Ale na polskiej trasie w tyle nie uwierzę.

To je Panie jak najbardziej mozliwe. moja poprzednia 1,8 po szwabskich autostradach lykala 9 litrow z kawalkiem przy predkosciach 170-190.

Napisano

> litry???

> Tu nie ma analogii. Pomimo zmniejszenia pojemnosci masa auta zostaje

> ta sama.

> Dobra jak nie mistrzu to może Czrodzieju? Powoli zaczynam wierzyć że

> dokonałem cudu.

smirk.gif

Napisano

Czasami

Napisano

chyba na biegu bez wciskania gazu, bo wtedy spalanie jest zerowe...

Napisano

> Ile ci pali??????

to nie umiesz odpowiednio jezdzić zeby osiągnac taki wynik, przy jeździe na trasie z predkoscia tak 90 max 100, bez zadnego zbednego wyprzedania gazu spala mi 8,5 (wielokrotnie sprawdzalem) wiec wtedy benzyny spokojnie kolo 7 a moze nawet lekko ponizej by wział

OCZYWISCIE tak jak pisałem to jest BARDZO spokojna jazda, normalna jazda na trasie to juz ok. 9,5-10litrow gazu

Napisano

> to nie umiesz odpowiednio jezdzić zeby osiągnac taki wynik, przy

> jeździe na trasie z predkoscia tak 90 max 100, bez zadnego

> zbednego wyprzedania gazu spala mi 8,5 (wielokrotnie

> sprawdzalem) wiec wtedy benzyny spokojnie kolo 7 a moze nawet

> lekko ponizej by wział

> OCZYWISCIE tak jak pisałem to jest BARDZO spokojna jazda, normalna

> jazda na trasie to juz ok. 9,5-10litrow gazu

ja dodam o spalaniu ze jezdzac duzo w miescie i w trasie, nigdy nie staram sie zeby jakos specjalnie ekonomicznie wyszlo wychodzi przedzial 8-12 (ze sklonnoscia w ta druga cyfre)

Napisano

mam maryśkę 1.8 na zwykłym gazie i latam nią ile tylko pozwala na to silnik - a pozwala na wiele - i nie spala mniej niż 8,5 litra na trasie ( bez różnicy czy 120 czy 190 - na trasie gliwice-wrocław kilkakrotnie próbowano) i nie więcej niż 13 litrów w MIEŚCIE - patrz MIASTO a miasto. Mam już dwa lata zrobiłem 67 kkm i .... nie narzekam. Początki trudne bo zawieszenie całe+tłumik+rozrząd+hamulce+wentylator chłodnicy....ale to wina niedbalstwa poprzednika. MOŻE I GŁOSNY PO 120KM/H ALE cichnie po 140 i idzie jak burza. Co tu porównywać do 1,6 - dajcie spokój to nie ten silnik i nie ta moc - a z gazem to można szaleć ( i po co mu sekwencja...może przy 2,4 warto ale tu nie ma potrzeby - i tak chodzi jak przecinak) dziury znosi świetnie jak na fiata, blacha zdrowa (97r.) fotele - nie narzekam. I jeszcze jedno - jak chcesz to cię nie wyprzedzą bo 10s do setki to myślę - dobry wynik. Jeszcze dodac że cena taka a nie inna i nic tylko brać i śmigać. Pozdrawiam.

Napisano

I jeszcze

> jedno - jak chcesz to cię nie wyprzedzą bo 10s do setki to myślę

> - dobry wynik.

hehe ja wczoraj mierzyłem i wyszło 9,4s , ale myśle ze poprawie wynik , bo droga była paskudna...

Napisano

> I jeszcze

> hehe ja wczoraj mierzyłem i wyszło 9,4s , ale myśle ze poprawie wynik

> , bo droga była paskudna...

Tak, tak a moja HGT-a miała 5,4

Napisano

> Tak, tak a moja HGT-a miała 5,4

tak czuje ze cos z niedowierzaniem podchodzisz ..... mam na video nagrac???? jak agent zierro??

Napisano

> tak czuje ze cos z niedowierzaniem podchodzisz ..... mam na video

> nagrac???? jak agent zierro??

chętnie zobaczę, lubię oglądać filmiki. smile.gif

Napisano

> chętnie zobaczę, lubię oglądać filmiki.

obiecuję....... tylko musze nauczyc sie wrzucac na jotaba rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.