Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A II zatarta

Featured Replies

Napisano

Mowa o brata astrze II 2002 silnik 1.4 gaz 16V Kombi 150000km było to tak Jedziemy sobie grubo ponad stówkę nagle zapaliła się kontrolka od oleju więc zatrzymujemy się, silnik gaśnie, i rozrusznik nie może zakręcić. Wałem się nie da obrócić. Myślimy sobie zatarta ale, olej jest, płyn chłodniczy jest, temperatura ok.

W sobotę wyjęliśmy silnik, (ile tam jest tych kabli, czujników itp.?? ), trochę się zeszło, i pytanie czy zatarta góra czy dół, odkręcamy misę, i korbowody i okazuje się że panewki korbowodowe trzymają, dwie obrócone. angryfire.gif

Bratu z uszu idzie dym, mnie zresztą też do końca mieliśmy nadzieję, ale trudno było sobie wytłumaczyć dlaczego wał stoi,

Teraz pytanie do speców

gdzie zrobić szlif wału w Wawie lub okolicach, opinie o warsztatach obróbki mechanicznej, może koszty.

musimy dokonać kalkulacji i podjąć decyzję czy naprawiać czy drugi silnik kupić

Tak nawiasem mówiąc to właśnie jechałem obejrzeć taką samą astrę dla siebie i obejrzałem ale do transakcji nie doszło.

Napisano

na jakim oleju pracowała? bede wiedział czego unikać

Napisano

> na jakim oleju pracowała? bede wiedział czego unikać

Podejrzewam, że to nie kwestia rodzaju oleju tylko jego czystości. Mógł jakiś paproch/syf/glut zablokować otwór w wale i obróciło suche panewki.

Pozdroofka

Napisano

To jaki ten olej zalewał brat?

Napisano
  • Autor

jaki olej to nie wiem ale jak będę się z nim widział to spytam (z tego co pamiętam to we wszystkich samochodach jakie miał to lał mobil1) a jeśli chodzi o zanieczyszczenia to mogło tak być bo w misie jest nie ciekawie, ale jak to po zatarciu, jak wymontujemy wał to okaże się czy jest drożność kanałów jest jeszcze kwestia pompy olejowej do zbadania

Napisano

Moim zdaniem nie warto się bawić w szlify tylko kupić używany wał w dobrym stanie (koniecznie zmierzyć owalizację czopów!) + nowe panewki + tłoki z korbowodami. Niestety jak panweka się w korbowodzie obróciła to ten korbowód jest szmelc. A w tym silniku ZTCP jest trudność z rodzieleniem i ponownym złożeniem korbowodów z tłokami. Więc trzeba zmienić komplet.

Poszkaj też całego dołu od tego silnika, może wyjdzie taniej....

Napisano

> Mowa o brata astrze II 2002 silnik 1.4 gaz 16V Kombi 150000km było to

> tak Jedziemy sobie grubo ponad stówkę nagle zapaliła się

> kontrolka od oleju więc zatrzymujemy się, silnik gaśnie, i

> rozrusznik nie może zakręcić. Wałem się nie da obrócić. Myślimy

> sobie zatarta ale, olej jest, płyn chłodniczy jest, temperatura

> ok.

> W sobotę wyjęliśmy silnik, (ile tam jest tych kabli, czujników itp.??

> ), trochę się zeszło, i pytanie czy zatarta góra czy dół,

> odkręcamy misę, i korbowody i okazuje się że panewki korbowodowe

> trzymają, dwie obrócone.

> Bratu z uszu idzie dym, mnie zresztą też do końca mieliśmy nadzieję,

> ale trudno było sobie wytłumaczyć dlaczego wał stoi,

> Teraz pytanie do speców

> gdzie zrobić szlif wału w Wawie lub okolicach, opinie o warsztatach

> obróbki mechanicznej, może koszty.

> musimy dokonać kalkulacji i podjąć decyzję czy naprawiać czy drugi

> silnik kupić

> Tak nawiasem mówiąc to właśnie jechałem obejrzeć taką samą astrę dla

> siebie i obejrzałem ale do transakcji nie doszło.

Kolego na krasnobrodzkiej przy trasie toruńskiej

http://nos.motoogloszenia.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2

znajomi mechanicy tam naprawiaja głowice cool.gif

Napisano

A nie zmieniał przypadkiem oleju na inny?

Znam taki przypadek.Kolega sprowadził sobie audi 80 2.0 benzyna. Poprzedni właściciel jeździł na mobilu 0W40.

Zmienił olej na 10W40 Shella i pojechał do Niemiec po drugie auto. Pod koniec podróży auto traciło moc aż silnik stanął. Zholował do Polski rozebrał silnik i się okazało żę obróciła się panewka na 4 korbowodzie. Po remoncie odpalili silnik a tu filtr oleju puchnie od cisnienia, jeden mu rozerwało. Doszło do tego, że zaciął się zawór zwrotny w pompie oleju i cisnienie było zbyt duże. Tak sobie myśleliśmy, że gdy silnik pracował na 0W40 to z powodu małej lepkości zaworek zwrotny nie otwierał się mocno bo i cisnienie było prawidłowe. Po zmianie na olej o więkej lepkości i jeździe po autostradzie na max Cisnienie było zbyt duże i zaworek się otworzył ale zablokował w pozycji otwartej bo nigdy tak daleko nie dochodził a nagar go zablokował.Zyt niskie cisnienie spowodowało zatarcie silnika.

Ja sobie w Lanosie wlałem olej Shell 10W60 bo niby taki dobry i po 5000 km go wywaliłem bo silnik rano pracował na sucho po odpaleniu a teraz kontrolka mi gaśnie dopiero po chwili od odpalenia silnika. Przedtem gasła już w trakcie kręcenia rozrusznika. Muszę sprawdzić zawór zwrotny, czy się nie zakleszczył. Pozdrawiam

Napisano

Zgadza sie dobry mechanior przekrecajac kluczyk bedzie wiedzial czy pompa oleum nie nawala po przekreceniu stacyjki. Czujnik cisnienia oleju jest umowny bo reaguje juz przy malym cisnieniu. Kontrolka moze sie nie palic a smarowanie moze byc slabe.

Napisano

Zmiana oleju na pewno nie była przyczyną w tym wypadku. Napisałeś, że spuchnął filtr oleju. To była usterka albo pompy, albo filtra. W obu są zawory nadmiarowe, które nie dopuszczają do nadmiernego wzrostu ciśnienia w układzie. Jeśli były uszkodzone to pompy nic nie powstrzyma. Bez kagańca spokojnie nabije 80-100 barów.

Napisano

Pamietam ze chyba w duzym fiacie cisnionko oleju waha sie od 2 do 5 atm czyli do 50 barow a kontrolka na blacie juz wygasa od 0,2-0,4 atm.

Napisano

5 atm to ok 5 barów. Ciśnienie na jałowym przy nagrzanym silniku nie może być niższe niż 0,3 bara, a średnio oscyluje w granicach 1,5 bara.

Sędziszów podaje, że obudowy jego filtrów wytrzymują 20 atm.

Zawór obejściowy otwiera się przy ok 6 barach (w przypadku zapchania filtra).

Napisano

> 5 atm to ok 5 barów. Ciśnienie na jałowym przy nagrzanym silniku nie

> może być niższe niż 0,3 bara, a średnio oscyluje w granicach 1,5

> bara.

> Sędziszów podaje, że obudowy jego filtrów wytrzymują 20 atm.

> Zawór obejściowy otwiera się przy ok 6 barach (w przypadku zapchania

> filtra).

OK a czy nie jest też tak że również zawór nadmiarowy otwiera się przy osiągnięciu pewnych obrotów- a co za tym idzie ciśnienia, na pewno w X20XEV tak jest że otwiera się przy około 4tys obrotów, zresztą ten zawór w tych silnikach zawiesza się i wówczas na wolnych obrotach nie ma ciśnienia oleju, przegazówka powyżej 4 tys obrotów czasem pomaga i się odwiesi ale wiadomo że wówczas pompa/zawór do wymiany, a robione jest to po to by właśnie nie było zbyt dużego ciśnienia w układzie [przy warunkach normalnych] bo wywalałoby uszczelnienia,

brat

Napisano

> A nie zmieniał przypadkiem oleju na inny?

> Znam taki przypadek.Kolega sprowadził sobie audi 80 2.0 benzyna.

> Poprzedni właściciel jeździł na mobilu 0W40.

> Zmienił olej na 10W40 Shella i pojechał do Niemiec po drugie auto.

Wiesz moze jaki filtr zalozyl przy wymianie oleju ??? Filtron ????

Napisano

> Wiesz moze jaki filtr zalozyl przy wymianie oleju ??? Filtron ????

Nie pamiętam ale wiem że drugi kupił innej firmy i też puchł.

Rozebrali pompę oleju i okazało się że zawór zwrotny się zablokował w pozycji zamkniętej

Napisano
  • Autor

Dzięki za wypowiedzi

Mam jeszcze pytanie jak sprawdzić pompę olejową bo wkręcenie manometru w miejsce czujnika oleju nie wchodzi w rachubę bo silnik jest rozebrany na części pierwsze.

Po niedzieli robimy kalkulację i podejmujemy decyzje czy naprawiać czy kupić cały silnik.

Jeśli ma ktoś jakieś sugestie o czym pamiętać w trakcie składania to bardzo proszę (bo Etcold nie popisał się za bardzo w tej kwestii)

A tak z innej beczki to właśnie sprzedałem swoją asterkę ale mam nadzieje że w niedługim czasie kupie sobie A II (mimo tych przygód)

Napisano

Zmierz luzy jak dla Astry F. Międzyzębny 0,1-0,2mm i między kołami i obudową 0,08-0,15mm. Ale najlepiej zmierzyć ciśnienie jak silnik będzie złożony. Przy pierwszym odpaleniu odłącz świece i sprawdź na samym rozruszniku, czy ciśnienie rośnie prawidłowo.

Napisano

> Wiesz moze jaki filtr zalozyl przy wymianie oleju ??? Filtron ????

Czy z Filtronami jest coś nie tak? Miałem go kiedyś i był OK, teraz śmigam na Mann-Hummel (Człowiek-Trzmiel zeby.GIF), bo różnica w cenie niewielka smile.gif

Napisano

> Czy z Filtronami jest coś nie tak? Miałem go kiedyś i był OK, teraz

> śmigam na Mann-Hummel (Człowiek-Trzmiel ), bo różnica w cenie

> niewielka

To akurat dotyczy filtronow do silnikow vw. Sporo osob narzeka ze po ich zalozeniu zaczyna sporadycznie swiecic kontrolka smarowania i wlacza sie sygnalizacja dzwiekowa niskiego cisnienia. Po zmianie na filtr innej marki problem ustepuje. Mialem wlasnie tak w Passacie, w golfie mam filtrona i jeszcze sie nie zdarzyla taka sytuacja niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.