Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak długo rozgrzewa się silnik?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ciekawi mnie jak długo trwa nagrzewanie silnika w Waszych Asterkach? Chodzi mi głównie o motorek C16NZ?

Mój osiąga prawidłową temperaturę dopiero po 6-7 km przy ciągłej jeżdzie 60-70 km/h i temp na zewnątrz około 0 st.C. Termostat wydaje się być w porządku, nie czuć żeby puszczał płyn na chłodnicę przed osiagnięciem prawidłowej temperatury.

Pozdrawiam.

Napisano

IMO nie masz powodów do zmartwień ok.gif

te 6-7km to jak rozumiem jedziesz bez dłuższych postojów (sygn. świetlna itp.)?

przełóż tą odległość na czas w jakim ją pokonujesz - będzie to parę minut więc nie ma powodu do niepokoju ok.gif

Napisano
  • Autor

> IMO nie masz powodów do zmartwień

No tak, jadę bez żadnych postojów.

Golf III szwagra silnik 1,8 nagrzewa sie dużo szybciej :/

Napisano

> No tak, jadę bez żadnych postojów.

> Golf III szwagra silnik 1,8 nagrzewa sie dużo szybciej :/

Zwróć uwagę jak są wyskalowane wskaźniki temperatury w autach. W astrze wskazowka zaczyna się dopiero podnosić a jest to już około 70 stopni C. W niektórych autach widziałem, ze jest tak że wskaźnika jest wyskalowany od zera do 110 i wskazówka podności się bardzo szybko i stopniowo "staje do pionu'. Wg mnie to powoduje właśnie wrażenie, że silnik nagrzewa się szybciej.

Odpalcie astrę i golfa szwgara jak będą zimne i niech na postoju na luzie chodzą sobie aż do uzyskania 90 st.. Wtedy będziesz wiedział czy faktycznie nagrzewa się szybciej czy wolniej.

Napisano

> Golf III szwagra silnik 1,8 nagrzewa sie dużo szybciej :/

To niestety normalne, astra w porównaniu do VW bardzo wolno sie nagrzewa i słabiej działa ogrzewanie. Mialem Polo, ojciec ma Passata, mieliśmy też T4. Wszystkie z lat 90tych, wiec ta sama generacja silników.

Jak zimieniałem termostat, to sobie go troche poobserwowałem w gorącej/gotującej wodzie oraz na zimno. Tak samo robiłem z termostatem do VW. Oba termostaty Wahlera. Ten do Astry "na zimno" ( 10-20 oC) ma bardzo minimalną, ale jednak sczelinkę i może to być/nie musi przyczyną dłuższego rozgrzewania. Możliwe też ze VW ma po prostu mniejszy "mały obieg" wody.

Napisano
  • Autor

No tak, racja, zalezy tez z którego miejsca jest mierzona temperatura silnika mlot.gif

Napisano

> No tak, racja, zalezy tez z którego miejsca jest mierzona temperatura

> silnika

Mi z kolei chodzi nie tylko o wskaźnik, ale także o to jak szybko zaczyna lecieć ciepłe powietrze przy włączonym ogrzewaniu. Inna sprawa że temperaturę pracy opel tez osiąga dłuzej niz VW.

Napisano
  • Autor

U mnie jak miałem c16nz to podczas równej jazdy okolo 3000obr rozgrzewał sie po okolo 6-7 kilometrach.

Napisano

> U mnie jak miałem c16nz to podczas równej jazdy okolo 3000obr

> rozgrzewał sie po okolo 6-7 kilometrach.

wygląda na to że TTTM.Mój X16SZR też tak ma.Także w zimę to rękawiczki i ciepła kurtka i jazda taka przez 6 km smile.gif

Napisano

> wygląda na to że TTTM.Mój X16SZR też tak ma.Także w zimę to

> rękawiczki i ciepła kurtka i jazda taka przez 6 km

To ze akurat sie nagrzewa dosc dlugo to chyba dobrze bo oddawanie ciepla do atmosfery to marnowanie energii a co za tym idzie to paliwa.

Napisano

> To ze akurat sie nagrzewa dosc dlugo to chyba dobrze bo oddawanie

> ciepla do atmosfery to marnowanie energii a co za tym idzie to

> paliwa.

No nie bardzo, paliwa idzie więcej bo silnik działa optymalnie przy temp. rzędu 90stC i komp chce jak najszybciej nagrzać silnik. Im dłużej się nagrzewa, tym dłużej jedziemy na "ssaniu".

Sprawność silnika spalinowego to około 30% - reszta 70% to ciepło, którego trzeba się pozbyć !

Napisano

Moja Asterka X16SZR również koło 6km potrzebuje na rozgrzewkę. pozrd.

Napisano

Jest jeszcze kwestia w ktorym momencie zostanie włączone ogrzewanie.Jeśli zaraz po odpaleniu pokretło damy na full to 90 stopni osiągnie jeszcze później.

Napisano

> Sprawność silnika spalinowego to około 30% - reszta 70% to ciepło,

> którego trzeba się pozbyć !

Zależy o jakich silnikach kolega mowi, bo w nowych konstrukcjach sprawnosc ta osiaga 40% zakrecony.gif a nalezy jeszcze zaznaczyc ze sprawnosc ta jest rozna dla silnika benzynowego i silnika Diesla winner.gif

Napisano

> x14xe jakis 6-7 km przy 0-2 stp

Witam!

Na starym termostacie do 5km w mrozach mialem 92 stopnie, a teraz przy dzisiejszym 5,5 stopnia na TID duzo mniej. Z tym, ze ode mnie jak wyjezdam to asfalt nie ciekawy i jade na biegach od jeden do trzy a to podgrzewa mi silnik grinser006.gif

Napisano

przy 5* na zewnątrz rozgrzewa się do około 95* (do pierwszego otwarcia termostatu) w czasie jazdy po mieście na dystansie około 3,6 km

Napisano

witam wszystkich

a co się dzieje jak po ok 10 km wskaźnik temp. nie podnosi się z kołka - dopiero po odkręceniu korka (w zbiorniku z płynem) i zakręceniu go wskaźnik temperatury zaczyna się podnosić ????

Napisano

> witam wszystkich

> a co się dzieje jak po ok 10 km wskaźnik temp. nie podnosi się z

> kołka - dopiero po odkręceniu korka (w zbiorniku z płynem) i

> zakręceniu go wskaźnik temperatury zaczyna się podnosić ????

Witam!

Mam inny silnik i takie cos, swiadczylo by, ze termostat wogule sie nie otwiera.

Napisano

> witam wszystkich

> a co się dzieje jak po ok 10 km wskaźnik temp. nie podnosi się z

> kołka - dopiero po odkręceniu korka (w zbiorniku z płynem) i

> zakręceniu go wskaźnik temperatury zaczyna się podnosić ????

Zacznij od wymiany korka. To tańsze niż wymiana termostatu...

Napisano

> Zacznij od wymiany korka. To tańsze niż wymiana termostatu...

też tak myślałem ale nie miałem czasu jeszcze tego zrobić blush.gif

tak na marginesie - ja po odkręceniu korka potrzymam silnik na obrotach to przy dojściu do ok 97 st C dmuchawa na chłodnicy włącza się normalnie ...

i czy przy takim "czymś" problem termostatu nadal jest aktualny ??

czy może wina leży po stronie np. czujnika temp. na chłodnicy ??

Napisano

> też tak myślałem ale nie miałem czasu jeszcze tego zrobić

> tak na marginesie - ja po odkręceniu korka potrzymam silnik na

> obrotach to przy dojściu do ok 97 st C dmuchawa na chłodnicy

> włącza się normalnie ...

Znaczy że wskaźnik temperatury ciut zaniża, ale to nie ma większego znaczenia.

> i czy przy takim "czymś" problem termostatu nadal jest aktualny ??

Tego nie można jeszcze według mnie wykluczyć.

> czy może wina leży po stronie np. czujnika temp. na chłodnicy ??

A czy masz majonez pod korkiem wlewu oleju? I jakie są wyniki testu Macajewa?

Napisano

> Znaczy że wskaźnik temperatury ciut zaniża, ale to nie ma większego

> znaczenia.

> Tego nie można jeszcze według mnie wykluczyć.

> A czy masz majonez pod korkiem wlewu oleju? I jakie są wyniki testu

> Macajewa?

"majonez" delikatnie zaczyna sie pokazywać, a testu nie robiłem bo nie za bardzo wiem jak to mam zrobić (na forum widziałem 2 lub trzy metody i nie wiem która jest dobra)

jeśli znasz tą dobrą chętnie się czegoś nauczę

Napisano

> Znaczy że wskaźnik temperatury ciut zaniża, ale to nie ma większego

> znaczenia.

> Tego nie można jeszcze według mnie wykluczyć.

> A czy masz majonez pod korkiem wlewu oleju? I jakie są wyniki testu

> Macajewa?

Witam.W moim przypadku od chwili wymiany pompy wody gdzies okolo 2 m-cy temu,wiatrak na chlodnicy zalacza sie jak tylko temp.minie 95 stopni na oko 2mm ponad kreske.Wczesniej temp.dochodzila do 100 na skali i wtedy sie zalaczal.A teraz przy niskich temp.Bardzo rzadko dochodzi do 90.A jezdze tak jak dotychczas,czyli glownie po miescie.Nawet w trasie dojdzie czasem do 90.Ale cieplo bucha z nagrzewnicy bez zmian czyli tak jak przed wymiana pompy.Termostatu nie tykalem,wiec moze wskaznik cos zanizac?.Aha majonezu nie mam.Pozyczylem zdjecie z archiwum

Niebieska kreska to start wentylatora po wym.pompy.Natomiast czerwona to max temp.w czasie jazdy.Z tym zeby sie went.wlaczyl to dlugo postac musi na jałowym.

post-80896-1435248813963_thumb.jpg

Napisano

> "majonez" delikatnie zaczyna sie pokazywać

Jeśli majonez pokazuje się, a jeździsz na dłuższych trasach (tak ponad 10 km jednorazowo), to można podejrzewać termostat. Ale jeśli majonezu jest niewiele, to to nic pewnego!

> a testu nie robiłem bo

> nie za bardzo wiem jak to mam zrobić (na forum widziałem 2 lub

> trzy metody i nie wiem która jest dobra)

> jeśli znasz tą dobrą chętnie się czegoś nauczę

Krok po kroku:

1. włączasz silnik na jałowym

2. od czasu do czasu dotykasz ręką chłodnicy - powinna być zimna

3. w pewnym momencie chłodnica powinna się zrobić gorąca - cała i to w krótkim czasie (kilka sekund) - termostat jest OK (sprawdź wtedy jaką temperaturę pokazuje wskaźnik)

4. jeśli chłodnica robi się powoli i stopniowo ciepła - termostat jest cały czas otwarty i szykuj się na wymianę...

Możesz też powtórzyć to samo z odkręconym korkiem zbiornika wyrównawczego, ale dopiero jak chłodnica wystygnie (po kilku godzinach).

Napisano

> Witam.W moim przypadku od chwili wymiany pompy wody gdzies okolo 2

> m-cy temu,wiatrak na chlodnicy zalacza sie jak tylko temp.minie

> 95 stopni na oko 2mm ponad kreske.Wczesniej temp.dochodzila do

> 100 na skali i wtedy sie zalaczal.A teraz przy niskich

> temp.Bardzo rzadko dochodzi do 90.A jezdze tak jak

> dotychczas,czyli glownie po miescie.Nawet w trasie dojdzie

> czasem do 90.Ale cieplo bucha z nagrzewnicy bez zmian czyli tak

> jak przed wymiana pompy.Termostatu nie tykalem,wiec moze

> wskaznik cos zanizac?.Aha majonezu nie mam.

Skoro nie masz majonezu to chyba jest OK. Wskaźnik temperatury jest tylko orientacyjny i widać że lekko zaniża, ale to nic złego. Jak Ci bardzo ale to bardzo to przeszkadza to go wymień wink.gif

Napisano

> Jeśli majonez pokazuje się, a jeździsz na dłuższych trasach (tak

> ponad 10 km jednorazowo), to można podejrzewać termostat. Ale

> jeśli majonezu jest niewiele, to to nic pewnego!

No ja właśnie w jedną stronę pomykałem ok 12 km i majonez się zbierał yikes.gif nawet jak załapał po 11km temperaturę ale było to stosunkowo za mało i na krótkim czasie grinser006.gif

> Krok po kroku:

> 1. włączasz silnik na jałowym

> 2. od czasu do czasu dotykasz ręką chłodnicy - powinna być zimna

> 3. w pewnym momencie chłodnica powinna się zrobić gorąca - cała i to

> w krótkim czasie (kilka sekund) - termostat jest OK (sprawdź

> wtedy jaką temperaturę pokazuje wskaźnik)

> 4. jeśli chłodnica robi się powoli i stopniowo ciepła - termostat

> jest cały czas otwarty i szykuj się na wymianę...

Ja właśnie miałem taki objaw i niestety zdecydowałem się dziś 893goodvibes.gif na wymianę termostatu grinser006.gif Temperaturkę łapie i aż miło patrzeć na podnoszący się wskaźnik temp. 893goodvibes.gif

Napisano

Może Ci pomoże - u mnie też zaniżał wskaźnik, wymieniłem czujnik do wskaźnika. Koszt kilkanaście złotych, a wskazania są wyższe (dmuchawa włącza się przy 99 stopniach,) normalnie jadąc w trasie jakieś 92 stopnie.

Napisano

Przedwczoraj wymieniałem rozrząd i przy okazji wymieniłem też termostat. Wskazówka zaczyna wstawać ok 200m wcześniej, normalna temp to ok 91-92*C na wskaźniku 100-stopniowym. Podnosi się dużo sprawniej niż kiedyś. Dziś umyłem Asterkę i otwarcie termostatu wyszło akurat na postoju przed przejazdem kolejowym. Widać było ładny kłębek pary jak mokra chłodnica dostała ciepła.

Napisano

Czy ktoś z was orientuje się do czego służą zaznaczone na fotce elementy termostatu.I jakie maja znaczenie jeśli chodzi o szybkość nagrzewania sie układu chłodzenia bo u mnie temperatura optymalna pojawia sie dopiero po przejechaniu około 10-15km frown.gifAutko to F-ka z silnikiem Isuzu.

Dzisiaj zrobiłem test na tzw dotyk.Wąż górny od termostatu do chłodnicy ciepły,chłodnica na całej powierzchni zimna,wąż dolny zimny.Co o tym sądzicie?Teoretycznie wygląda że termostat przepuszcza. Tylko dlaczego chłodnica i wąż dolny są zimne i to nawet bardzo nie są nawet letnie mają temperaturę otoczenia,może ten górny wąż jest częścią małego obiegu?

post-86604-1435248830465_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.