Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MID-Codes VS CART/CCRT-Display-Codes - problem

Featured Replies

Napisano

Witam. Po 4 miesiącach czekania udało mi się dostać MIDa do Astry G.

Znalazłem dwie strony z kodami:

http://www.opel-infos.de/ - dział download

oraz

http://www.hochdrehzahlkonzept.de/IG/MID.htm

z pierwszej strony wynika, że dla mojego silnika (X16SZR) MID-Code to 007 lub 009, natomiast CART/CCRT-Display-Code 004 lub 005.

Czy ktoś wie czym różnią się te dwa kody ??

Z drugiej strony jak dla mnie wynika nie wiele (dla mojego silnika jest tylko kod CART/CCRT)

Osobnym problemem jest fakt iż w tych wykazach nie ma mojego rozmiaru opon. Mam 195/50R15. Sprawdziłem w kalkulatorze zamienników opon kalkulator i najmniejszy błąd wychodzi z oponami 185/65R14 - z tabeli kod 007. Taki planuje ustawić, no chyba że ktoś ma jakiś lepszy pomysł ??

I jeszcze jedno. W jakis sposób programowane są zegary ?? Też tymi kodami ?? To jest jakoś połączone ??

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi bow.gif

Napisano

Witam!

Dolaczam sie do pytania, co prawda inny silnik ale moich oponek takze nie widze 195/55R15 a to sa fabryczne alusy. Co podebrac??

Napisano
  • Autor

nikt nie chce nam pomóc frown.gif

Napisano

> nikt nie chce nam pomóc

Dzisiaj jest jeszcze lykend, ale od jutra bedziem atakowac grinser006.gif.

Ja dopiero spodziewam sie paczki kolo czwartku, w piatek albo w sobote zamontuje i wtedy na calego do ataku bokser.gif

Edit: Mam o tyle lepiej, ze kolega z kacika juz podal namiary na serwis w Trojmiescie, ktory wykonal zmiane oprogramowania do mojego silnika X14XE.

Ale bedac tam sprobuje sie wypytac co i jak dla X16SZR, o ile beda chcieli podzielic sie wiedza.

Napisano

> Witam. Po 4 miesiącach czekania udało mi się dostać MIDa do Astry G.

> Znalazłem dwie strony z kodami:

> http://www.opel-infos.de/ - dział download

> oraz

> http://www.hochdrehzahlkonzept.de/IG/MID.htm

> z pierwszej strony wynika, że dla mojego silnika (X16SZR) MID-Code to

> 007 lub 009, natomiast CART/CCRT-Display-Code 004 lub 005.

> Czy ktoś wie czym różnią się te dwa kody ??

> Z drugiej strony jak dla mnie wynika nie wiele (dla mojego silnika

> jest tylko kod CART/CCRT)

> Osobnym problemem jest fakt iż w tych wykazach nie ma mojego rozmiaru

> opon. Mam 195/50R15. Sprawdziłem w kalkulatorze zamienników opon

> kalkulator i najmniejszy błąd wychodzi z oponami 185/65R14 - z

> tabeli kod 007. Taki planuje ustawić, no chyba że ktoś ma jakiś

> lepszy pomysł ??

> I jeszcze jedno. W jakis sposób programowane są zegary ?? Też tymi

> kodami ?? To jest jakoś połączone ??

> Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

wiesz poczekaj na kolegi AZJA on jest szpecem od takich żeczy.Kiedyś chciałem go wziąść pod włos i sie nie dało a na dodatek już sie do mnie nie odzywa

Napisano
  • Autor

ja tez jeszcze nie mam w ręce, ale ma mi gosc programowac moze nawet jutro i chcialbym wiedziec. Poza tym ciekawosc mnie zzera smile.gif

Napisano

> wiesz poczekaj na kolegi AZJA on jest szpecem od takich żeczy.Kiedyś

> chciałem go wziąść pod włos i sie nie dało a na dodatek już sie

> do mnie nie odzywa

Ale kolega Azja ma C18NZ jesli dobrze pamietam, a my mamy inne sick.gif

Napisano
  • Autor

naprawde nikt nie wie, czy wszyscy fachowcy wyjechali na wakacje ?? wink.gif

Napisano

> wiesz poczekaj na kolegi AZJA on jest szpecem od takich żeczy.Kiedyś

> chciałem go wziąść pod włos i sie nie dało a na dodatek już sie

> do mnie nie odzywa

żartujesz? icon_eek.gif

Napisano

> naprawde nikt nie wie, czy wszyscy fachowcy wyjechali na wakacje ??

pamiętam tyle, że mało było tematów dot. kodów do MID-a w astrze G

i każdy z nich kończył się podaniem dwóch linków, które już wyżej widać...

Napisano

> Witam!

> Dolaczam sie do pytania, co prawda inny silnik ale moich oponek takze

> nie widze 195/55R15 a to sa fabryczne alusy. Co podebrac??

Info-Tech podaje dla twojego auta i silnika takie oponki: 175 / 65 14, opcjonalnie 185 / 60 14. Jesli twoich nie ma na liście kodów MID, ja bym wybrał takie z listy, które mają średnicę zewnętrzną najbliższą twoim oponom, bo o to przecież chodzi: o obwód koła, czyli dystans na 1 obrót koła.

Pozdr.

Napisano

Może napiszę herezję, ale powtarzam co usłyszałem i czego doświadczyłem.

W sierpniu 2006 roku podłaczyłem do mojego auta Astra G 1998 r. X16XEL MID zakupiony na Allegro z językiem holenderskim z roku chyba 2001 lub 2002, nie pamietam teraz. Po podłaczeniu i sprawdzeniu kodu okazało się, że jest prawidłowy dla mojego silnika i nawet opon, czyli 005. Czyżby aż taki zbieg okoliczności?

Ponieważ język holenderski nie bardzo mi odpowiadał, a radio nie wyświetlało komunikatów RDS, pojechałem do ASO Opel Konocar w Gdańsku, gdzie za 50 zł obiecali mi ustawić język i zaktywować radio. Podczas tej operacji (cały czas patrzyłem mechanikówi na ręce i na menu Tech2!!!) poprosiłem, aby mi ustawił prawidłowy kod dla mojego silnika i opon. Mechanik mi odpowiedział, że w Astrze G tego się nie ustawia, bo to włacza się automatycznie i teraz mam prawidłowy kod. Spytałem go, skąd MID wie, jakie mam opony (bo pewnie silnik to sobie z ECM przeczyta)? Wzruszył ramionami i pokazał mi wszystkie menu dot. programowania MID - faktycznie, były tylko opcje aktywacji radia, wgrywania języka, resety ustawień fabrycznych, ale opon nie było.

Teraz pomyślałem sobie, że ustawianie w MID rozmiaru opon nie ma sensu, bo po co? Przecież po każdej zmianie opon letnich na zimowe i z powrotem nikt nie lata do serwisu wgrywać nowe kody i nie przeprogramowuje też zegarów na nowe kody!!! Przecież często inne mamy opony letnie na aluskach, a inne zimówki na stalówkach... Może są i błędy obliczeniowe przez to, ale i tak MID liczy swoje parametry tylko orientacyjnie.

Nadmieniam, że dystans na liczniku i na MID IDEALNIE ZAWSZE się zgadza! Również "impulsy" w obu urządzeniach są te same. Więc uważam, że jest ok i wierzę, że MID dobiera sobie to automatycznie po właczeniu zapłonu. Mozna się o tym przekonać tylko zamieniając się MIDami z Astrą G z innym silnikiem, ale na razie nie miałem okazji.

Więc rada dla Ciebie jest moja taka: nie martw się na zapas - podłacz MID i sprawdź kod, zobaczysz, czy będzie wyglądał na prawidłowy. A oponami się nie martw, nie jest to wg mnie ważne. Język i radio uaktywnisz w ASO. Warto, bo za 50 zł mam język polski.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

W takim razie co ustawia się kodami i dlaczego dla różnych opon są różne kody które jak rozumiem można zmieniać ??

Różnica w średnicach koła dla danego kodu wynosi kilka %

>Również "impulsy" w obu urządzeniach są te same.

Jak to sprawdzić ??

W chwili obecnej mój wyświetlacz jest w Marserwis, i mają mi ustawić kod 007. Przyślą podłącze i zobaczymy co dalej.

Dowiedziałem się również, że ponoć są dwa rodzaje wyjść w radiu (do wyświetlacza) i kody CART/CCRT są dla nowszych rozwiązań.

Pożyjemy zobaczymy co z tego wyjdzie.

Napisano

> W takim razie co ustawia się kodami i dlaczego dla różnych opon są

> różne kody które jak rozumiem można zmieniać ??

Też nie wiem...

> Jak to sprawdzić ??

Impulsy i kod na MID: naciskasz oba przyciski na manetce na raz na kilka sek.

Impulsy na liczniku: naciskasz na dłużej pałeczkę kasowania licznika dziennego (rób po wyłaczeniu zapłonu, to ci się dzienny licznik nie skasuje).

> Dowiedziałem się również, że ponoć są dwa rodzaje wyjść w radiu (do

> wyświetlacza) i kody CART/CCRT są dla nowszych rozwiązań.

Nie mam wiedzy w tej sprawie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Impulsy i kod na MID: naciskasz oba przyciski na manetce na raz na

> kilka sek.

to sprawdzę za dwa dni, MID juz do mnie jedzie.

> Impulsy na liczniku: naciskasz na dłużej pałeczkę kasowania licznika dziennego

Gdzie ma się wyświetlić liczba impulsów ?? na wyświetlaczy przebiegu ?? jeśli tak to nic z tego, wyświetla się jedynie przebieg.

U mnie w ogole cos jest nie tak... na TID nie wyświetla się prędkość, poza RDS, datą, godziną i temperaturą nie jestem w stanie nic na nim wyświetlic. Nie robi żadnych testów ani nie pokazuje prędkości. Powinno się chyba również dać wyświetlić jakieś błędy...

Boje się że zamontuje MIDa i nie bede mial pożytku z niego.

Może poprzedni właściciel coś zakombinował ? (wiem że do klimy dolutowali jakieś przewody, miałem również dwa rezystory wpięte zamiast 2 poduszek które zresztą były i teraz mam podłączone) wieć goście musieli się znać... i jeszcze jedno ciekawe... kontrolka silnika jest u mnie czerwona a nie jak winno być żółta... wiem też że ktoś kombinował z zegarami bo jak motowałem instalke do MIDA to plastik z tyłu jest przytopiony. Czy przebieg jest zapisany w jakimś układzie w zegarach ?? Ciekawe jaki mam naprawde... wink.gif

Napisano

> Gdzie ma się wyświetlić liczba impulsów ?? na wyświetlaczy przebiegu

> ?? jeśli tak to nic z tego, wyświetla się jedynie przebieg.

Przepraszam, trzeba wciskać na WŁĄCZONYM ZAPŁONIE, impulsy są w miejscu "dużego" licznika w dolnym rzędzie, licznik dzienny niestety sie zeruje...

> U mnie w ogole cos jest nie tak... na TID nie wyświetla się prędkość,

> poza RDS, datą, godziną i temperaturą nie jestem w stanie nic na

> nim wyświetlic. Nie robi żadnych testów ani nie pokazuje

> prędkości. Powinno się chyba również dać wyświetlić jakieś

> błędy...

U mnie sie wyświetlała prędkość i test wyświetlacza, błędów nigdy nie miałem... Ale czytałem kiedyś na AK, że niektórym się prędkość nie wyświetlała, co do testów to nie wiem, może są dwa rodzaje wyświtlaczy?

> Czy

> przebieg jest zapisany w jakimś układzie w zegarach ??

Tak, w pamięci nieulotnej. Jak masz licznik VDO z pamięcią 93c56, to cofnięcie jest łatwizna - wystarczy interfejs i program. Jak licznik jest TRW, to aby cofnąć, trzeba wylutować pamięć i zmienić wsad na programatorze zewnętrznym - po lutowaniu pozostaną na 100% ślady.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Przepraszam, trzeba wciskać na WŁĄCZONYM ZAPŁONIE,

sprawdzę jutro wink.gif

> U mnie sie wyświetlała prędkość i test wyświetlacza, błędów nigdy nie

> miałem... Ale czytałem kiedyś na AK, że niektórym się prędkość

> nie wyświetlała,

coś mi się widzi że czytałeś moje stare wypowiedzi wink.gif nic więcej nie znalazłem

> Tak, w pamięci nieulotnej. Jak masz licznik VDO z pamięcią 93c56, to

> cofnięcie jest łatwizna - wystarczy interfejs i program. Jak

> licznik jest TRW, to aby cofnąć, trzeba wylutować pamięć i

> zmienić wsad na programatorze zewnętrznym - po lutowaniu

> pozostaną na 100% ślady.

o ile pamietam VDO, sprawdzę kiedyś z ciekawości.

> Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Przepraszam, trzeba wciskać na WŁĄCZONYM ZAPŁONIE,

sprawdziłem, na dole 15385, na górze 005.2 - co to ??

Napisano

> sprawdziłem, na dole 15385, na górze 005.2 - co to ??

Ja mam na górze 034.1, to chyba jakaś wersja oprogramowania... Kiedyś było poruszane na AK, ale nikt na 100% nie odpowiedział. Impulsów mam tyle samo. Jesli masz ABS, ja mam, to by się zgadzało...

A propos różnych opon, czy wiesz, że różnica obwodu koła 185/65/15" i 195/60/15" wynosi 20 mm, co stanowi 1% między nimi? A zmiana koła 15" na 14" z tą samą szerokością opony, żeby było gorzej to tylko 4%, ale jeśli zakładając 14" zwiększymy szerokość lub profil, to też będzie ok. 1%. Sądzisz, że warto się tym przejmować? Jak myslisz, z jaką dokładnością ECM podaje szerokość impulsu wtrysku do MIDa do obliczeń spalania? A średnie spalanie? Liczone jest nie w oparciu o cały przebieg na MID (od ostatniego zerowania), ale liczy z ostatnich 20-30 km jazdy. Jakie wg Ciebie jest znaczenie tego parametru? A pozostałe paliwo w baku - liczy na podstawie standartowego wskażnika - zaparkuj raz na lewym krawężniku, a potem na prawym, zobaczysz jakie są różnice... MID to nie Pecet, nawet nie Atari, już procek w komórce sprzed 10 lat jest dokładniejszy... Podejrzewam, że jaki byś parametr dla opon nie wstawił - nie zauważysz róznicy wskazań - 1% to nic... 4% też niewiele więcej. Piszę to, bo chcesz liczyć spalanie jak aptekarz, chcę cię przygotować na rozczarowanie... MID to bardziej bajer, niż praktyczny przyrząd...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Ja mam na górze 034.1, to chyba jakaś wersja oprogramowania...

pewnie tak, ciesze się bo przynajmniej jedna rzecz działa... wink.gif

> Impulsów mam tyle samo. Jesli masz ABS, ja mam, to by się

> zgadzało...

Mam, dodatkowo widziałem zdjecia mojego MIDA (gość zrobił który mi programował - w MARSERWIS) i tam też powtorzyła się ta liczba.

> A propos różnych opon, czy wiesz, że różnica obwodu koła 185/65/15" i ...

tak wiem, sprawdzałem. ja mam 195/50R15, i różnica pomiedzy kołami dla kodu 009 są rzędu 4,5 - 7-5% natomiast dla kodu 007 rzędu 3,2 - 4,5%. Ustawiłem więc 007. Mam świadomość że idealnie to to nie będzie, ale zabawka fajna. o ile oczywiście zadziała..... wink.gif

Napisano

> Witam. Po 4 miesiącach czekania udało mi się dostać MIDa do Astry G.

> Znalazłem dwie strony z kodami:

> http://www.opel-infos.de/ - dział download

> oraz

> http://www.hochdrehzahlkonzept.de/IG/MID.htm

> z pierwszej strony wynika, że dla mojego silnika (X16SZR) MID-Code to

> 007 lub 009,

ja mam fabrycznie opony 195/60R15 i zaprogramowałem kodem 009

po kliknieciu na ikonkę zobacz moją stronę i widać jakie są błędy wskazań mida i rzeczywistych

178692_3.png

>natomiast CART/CCRT-Display-Code 004 lub 005.

> Czy ktoś wie czym różnią się te dwa kody ??

to są jakieś inne wyświelacze mogące pełnić funkcje mida

> Z drugiej strony jak dla mnie wynika nie wiele (dla mojego silnika

> jest tylko kod CART/CCRT)

> Osobnym problemem jest fakt iż w tych wykazach nie ma mojego rozmiaru

> opon. Mam 195/50R15.

bo takie fabrycznie nie były montowane

>Sprawdziłem w kalkulatorze zamienników opon

> kalkulator i najmniejszy błąd wychodzi z oponami 185/65R14 - z

> tabeli kod 007. Taki planuje ustawić, no chyba że ktoś ma jakiś

> lepszy pomysł ??

> I jeszcze jedno. W jakis sposób programowane są zegary ?? Też tymi

> kodami ?? To jest jakoś połączone ??

> Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

zegary programowane są osobno, ja mam w nich kod 005, gdzieś znalazłem wykaz,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.