Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawiadomienie o sprzedaży samochodu

Featured Replies

Napisano

ma ktoś może wzór takiego zawiadomienia dla WK i ubezpieczyciela? Co tam musi być zawarte?

Pozdrawiam

Napisano

> ma ktoś może wzór takiego zawiadomienia dla WK i ubezpieczyciela? Co

> tam musi być zawarte?

podjedź do WK, mają gotowy druk na miejscu

i zrób sobie ksero umowy kupna-sprzedaży....

Napisano

Informuję, że w dniu ... sprzedałem samochód marki xxx o nr rej. xxx na rzecz XY.

Z poważaniem.

[podpis]

W piśmie do TU możesz dopisać "w przypadku wypowiedzenia polisy przez nabywcę proszę o zwrot nadpłaty na konto nr 12345".

Napisano

> podjedź do WK, mają gotowy druk na miejscu

> i zrób sobie ksero umowy kupna-sprzedaży....

Dokładnie tak!U mnie ksero umowy robi sobie urząd sam.Trzeba się do niego tylko udać.W ubezpieczalni tak samo jeżeli udasz się do oddziału bądź agenta.

Napisano

Ale przeciez ten druk informujacy o zbyciu nie ma potwierdzenia w przepisach, jedynie obowiązuje w przypadku złomowania !

Napisano

> Ale przeciez ten druk informujacy o zbyciu nie ma potwierdzenia w

> przepisach, jedynie obowiązuje w przypadku złomowania !

jakże się mylisz.....

a oto i przepis....

Quote:

Art. 78. 1. W razie przeniesienia na inną osobę własności pojazdu zarejestrowanego, dotychczasowy właściciel przekazuje nowemu właścicielowi dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, jeżeli była wydana.

oraz

2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

nabyciu lub zbyciu pojazdu;

Napisano

> 2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w

> terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

> nabyciu lub zbyciu pojazdu;

to jest jeden z najbardziej durnych przepisów, w naszym pięknym kraju, rotfl.gif przecie ten urząd który ja mam powiadomić o fakcie sprzedaży mojego autka zostanie i tak poinformowany o tym fakcie przez inny urząd w którym następny właściciel tego samochodu będzie go rejestrował. Więc po co ja jako sprzedawca mam informować ..... ???/ to jest chore. sciana.gif

Napisano

A dla mnie ten przepis, jak najbardziej, ma sens... Tylko Ty tego nie widzisz smirk.gif

Zakładając, że sprzedałeś komuś samochód, a ten ktoś nie rejestruje go w terminie 30 dni na siebie, tylko jeździ nim przez rok (albo i dłużej) na Twoich nr rejestracyjnych. W sytuacji gdy nowy właściciel "zarobi" gdzieś fotkę, albo co gorsza doprowadzi do wypadku, panowie policial.gif przyjdą do Ciebie zlosnik.gif Dlatego, że na samochodzie są "Twoje" nr-y i z wydziału komunikacji, gdzie samochód jest zarejestrowany, policja dostanie Twoje dane... Zapewne, posiadając umowę kupna-sprzedaży, prędzej czy później, po wielu wizytach na komendzie uda Ci się wyjaśnić policji, że to nie Ty prowadziłeś samochód, tylko ktoś inny...

Z kolei w sytuacji, gdybyś po sprzedaży samochodu poszedł do wydziału komunikacji i zgłosił fakt sprzedaży samochodu, policja dostaje info, że samochód został sprzedany z jakąś tam datą i do takiego a takiego nowego właściciela i do niego zapukają, a nie do Ciebie...

I teraz pytanie czy warto poświęcić trochę czasu, iść do WK, zgłosić fakt sprzedaży samochodu i mieć święty spokój, czy w takiej sytuacji szarpać się ze stróżami prawa i biegać na komendę.

Wbrew temu, co tu zaraz pewnie niektórzy napiszą, nie są to niestety sytuacje należące do rzadkości. A to dlatego, że ludzie mają jakieś takie dziwne podejście, że "urzędasy" wymyśliły sobie kolejny durny przepis by się poznęcać na biednym, bodu ducha winnym obywatelem oslabiony.gif

Napisano

> to jest jeden z najbardziej durnych przepisów, w naszym pięknym kraju, przecie ten urząd który ja mam powiadomić o fakcie sprzedaży mojego autka zostanie i tak poinformowany o tym fakcie przez inny urząd w którym następny właściciel tego samochodu będzie go rejestrował.

a czy czymś bardzo dziwnym będzie jeśli przez okres następnego roku to auto zmieni właściciela jeszcze 5 razy???? wszystko na umowe kupna-sprzedaży......

i co myślisz, ze wszyscy szybko zgłoszą to to urzedu????

Więc po co ja jako sprzedawca mam

> informować ..... ???/ to jest chore.

przykład z życia...... sprzed 3 lat....

mój znajomy sprzedał autko.....ale czasu nie miał...... a może nie chciało mu się........ (dziś wiem, że to to drugie było) i do urzędu się nie udał.....

minęło około 8-miu miesięcy.......

już prawie zapomniał że miał takie auto.....

pewnego wczesnego ranka.... w niedziele, gdy był po suto zakrapianej alkoholem imprezce......i spał snem kamiennym......około godz. 3:50 ......rozbudziła całą rodzinę policial.gif ......

okazało się że autko które sprzedał kilka miesięcy wcześniej, właśnie tej nocy potrąciło człowieka, pieszy zmarł na miejscu....a samochód ....odjechał.......

jak myślisz co było dalej......???????

to ci napisze......

położył się przed 3:00 ......dość tęgo zważony......

po tych kilkudziesięciu minutach snu..... raban w domu i busted.gif

nawet nie wiedział gdzie szukać umowy........ więc......

zabrano go z domu na pobranie krwi....... do wyjaśnienia..... tłumaczenia nie pomogły....

jego szczęście to to, że małżonka znalazła umowę i dowiozła ją po godzinie.......

ale nikt go nie zamierzał za nic przepraszać....i też mu to wtedy powiedziałem....... że nie miał się czego spodziewać.....

bo i za co......

w systemie figurował cały czas jako właściciel autka.....

popełniono przestępstwo i zginął człowiek.......

od tego czasu zmienił już dwa samochody...... i wiesz co robił za każdym razem po sprzedaży....????

zaraz jak tylko je sprzedawał, biegiem leciał do urzedu.......

teraz po każdej imprezie śpi spokojniej......

ps:

moim zdaniem to nie jest głupi przepis..... choć nie ma za to sankcji karnej......

ale każdy robi w życiu jak uważa.......

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.