Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kończą sie klocki z przodu i mam pytanie

Featured Replies

Napisano

znalazłem takie cos na allegro: kpl.klocków hamulcowych firmy FERODO PREMIER nr.kat.FDB749 i kpl. tarcz hamulcowych firmy BREMBO MAX NACINANE nr.kat. 08.5085.75.

czy ktos takie używa, ewentualnie jak z ich trwałością. pytam, bo od nowości mam oryginalne i tarcze i klocki i wytrzymały mi 63 tyś. mysle ze to całkiem nieźle, przejeździełm 4 lata na nich, atreaz chciałbym zapodac coś takiego jak wyzej, z tym, że jeśli to sa jakeies super skuteczne tarcze i klocki, ale kosztem ich trwałości (10-15 tyś.) to juz wole zapodac cały zestaw fabryczny, zeby było po p problemie na kolejne 4 lata...

Napisano

> znalazłem takie cos na allegro: kpl.klocków hamulcowych firmy FERODO

> PREMIER nr.kat.FDB749 i kpl. tarcz hamulcowych firmy BREMBO MAX

> NACINANE nr.kat. 08.5085.75.

> czy ktos takie używa, ewentualnie jak z ich trwałością. pytam, bo od

> nowości mam oryginalne i tarcze i klocki i wytrzymały mi 63 tyś.

> mysle ze to całkiem nieźle, przejeździełm 4 lata na nich,

> atreaz chciałbym zapodac coś takiego jak wyzej, z tym, że jeśli

> to sa jakeies super skuteczne tarcze i klocki, ale kosztem ich

> trwałości (10-15 tyś.) to juz wole zapodac cały zestaw

> fabryczny, zeby było po p problemie na kolejne 4 lata...

ferodo z maxami starczyły u mnie na jakieś 15 tys km, szału nie było mimo ze założyłem 4 x max i 4 x ferodo, drugi raz na taki zestaw bym sie nie zdecydował, kup zwykłe markowe tarcze i klocki ok.gif

Napisano
  • Autor

> ferodo z maxami starczyły u mnie na jakieś 15 tys km, szału nie było

> mimo ze założyłem 4 x max i 4 x ferodo, drugi raz na taki zestaw

> bym sie nie zdecydował, kup zwykłe markowe tarcze i klocki

oo! i o takie uwagi mi chodziło, ciekawe dlaczego sie tak szybko skończyły...? moze mocno "deptałes"? kurna, troche bez sensu co rok wymieniać hample... nie wiem czy faktycznie nie warto kupic zestaw fabryczny i miec spokój na 4 lata. ostatecznie wcale nie tak źle sie spisywały...

Napisano

> oo! i o takie uwagi mi chodziło, ciekawe dlaczego sie tak szybko

> skończyły...? moze mocno "deptałes"? kurna, troche bez sensu co

> rok wymieniać hample... nie wiem czy faktycznie nie warto kupic

> zestaw fabryczny i miec spokój na 4 lata. ostatecznie wcale nie

> tak źle sie spisywały...

nie odczujesz różnicy, więc możesz sobie darować a klocki przez nacinaną tarcze kończą się bardzo szybko i nie chodzi o ostre hamowania

Napisano
  • Autor

> nie odczujesz różnicy, więc możesz sobie darować a klocki przez

> nacinaną tarcze kończą się bardzo szybko i nie chodzi o ostre

> hamowania

to może juz lepiej kupic tez brembo, ale nie nacinane... ktos jeździł na takich? a w ogóle to co polecacie w takim razie do P II 1.2 bez abs?

Napisano

> nie odczujesz różnicy, więc możesz sobie darować a klocki przez

> nacinaną tarcze kończą się bardzo szybko i nie chodzi o ostre

> hamowania

Jak bym pokazał Tobie moje klocki Ferodo w połączeniu z Max'ami po 20 tys. to byś się zdziwił grinser006.gif

Wszystko zależy tylko i wyłącznie od stylu jazdy a poruszam się wbrew temu dynamicznie devil.gif - oczywiście jak na 1.2 75 rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Jak bym pokazał Tobie moje klocki Ferodo w połączeniu z Max'ami po 20

> tys. to byś się zdziwił

> Wszystko zależy tylko i wyłącznie od stylu jazdy a poruszam się wbrew

> temu dynamicznie - oczywiście jak na 1.2 75

może coś takiego sobie sprawić? wie ktoś cos na ten temat? http://www.allegro.pl/item256733387_klocki_tarcze_seicento_punto_fabryka_fiat_.html

Napisano

> może coś takiego sobie sprawić? wie ktoś cos na ten temat?

> http://www.allegro.pl/item256733387_klocki_tarcze_seicento_punto_fabryka_fiat_.html

Wątków o hamulcach jest milion - poszukaj grinser006.gif Jeśli teraz bym miał wybierać to kupiłbym zwykłe tarcze Brembo + klocki Ferodo.

Max'y odpadły by teraz ze względu na większy hałas podczas hamowania. W sumie do dźwięku można się przyzwyczaić i głupio mi się hamuje w innym samochodzie bez tego charakterystycznego odgłosu grinser006.gif No ale nie powiem - w sytuacji awaryjnej bardzo szybko klocki na tej tarczy załapały i to nie wątpliwie duża zaleta.

Napisano
  • Autor

> Wątków o hamulcach jest milion - poszukaj Jeśli teraz bym miał

> wybierać to kupiłbym zwykłe tarcze Brembo + klocki Ferodo.

> Max'y odpadły by teraz ze względu na większy hałas podczas

> hamowania. W sumie do dźwięku można się przyzwyczaić i głupio mi

> się hamuje w innym samochodzie bez tego charakterystycznego

> odgłosu No ale nie powiem - w sytuacji awaryjnej bardzo szybko

> klocki na tej tarczy załapały i to nie wątpliwie duża zaleta.

ok ok poszukam w szukajce, ale jeszcze jedno jak już tu jestem: takie coś znależłem, komplet ferodo: jeździł ktoś?http://www.allegro.pl/item256982274_tarcze_ferodo_klocki_ferodo_fiat_sc_i_cc_punto.html

Napisano

Kupiłem taki zestaw i zrobiłem na nim na razie ok 3 kkm.Moje odczucia są takie iż samochód znacznie lepiej hamuje z dużych prędkości (wcześniej tarcza seria+textar), piszczą po rozgrzaniu ale mi to nie przeszkadza; stosunek cena/jakość jak dla mnie jest odpowiedni.

To tyle, pozdrawiam.

Napisano

ja zapodalem niedawno tarcze fiatowskie i klocki magneti mareli..

mechanik mi polecil taki zestaw

Napisano

Ja ostatnio testuje Brembo i Bendiks ,Brems -widocznie już Ferodo-popsuło swoją jakość sick.gif

Napisano

Chętnie wypowiem się co do klocków, mi fabryczne starczyły na około 65 k km i kilka miesięcy temu zdecydowałem się na wymianę samych klocków bo tarcze jeszcze są ok. Uważnie czytałem posty na forum i nie zdecydowałem sie na ferodo. Kupiłem w ASO fiata klocki REMSA, o których wypowiadano sie na forum przyzwoicie. I jestem zadowolony, całość przeprowadziłem fachowo tzn smarowanie prowadnic itd. i klocuszki nawet nie piszczą a hamują jak dla mnie jak trzeba (oczywiście układały się kilkaset km). Cena w ASO około 100-110 zł w necie pewniej znajdziesz taniej.

Napisano

> czy ktos takie używa, ewentualnie jak z ich trwałością. pytam, bo od

> nowości mam oryginalne i tarcze i klocki i wytrzymały mi 63 tyś.

> mysle ze to całkiem nieźle, przejeździełm 4 lata na nich,

> atreaz chciałbym zapodac coś takiego jak wyzej, z tym, że jeśli

> to sa jakeies super skuteczne tarcze i klocki, ale kosztem ich

> trwałości (10-15 tyś.) to juz wole zapodac cały zestaw

> fabryczny, zeby było po p problemie na kolejne 4 lata...

Mam podobne doświadczenia z klockami Ferodo jak inni:

- zdecydowanie lepsze hamowanie

- mniej sie brudzą pyłem felgi

- zuzywają się 2 razy szybciej niż fabryczne (u mnie pojeździły 1,5 roku)

Napisano

No ja takie mam od zeszłego czerwca, wydaje mi sie że hamują lepiej zwłaszcza tak jak ktoś tu powiedział przy większych prędkościach, jak narazie przejechałem na nich około 20kkm i zaczynają mi sie konczyć tarcze zeby.GIF ale na 5k pewnie jeszcze stykną 270751858-jezyk.gif Mało ostanio jeżdze puntiakiem więc pewnie akurat w lecie będe zmieniał smile.gif

Niepamiętam jaka tam była różnica w cenie ale jeśli nacinane były by do ok100zł droższe to kupił bym je jeszcze raz w innym wypadku chyba niema co przepłacać...

No i oczywiście wiele osób na hałas narzeka, ale ja osobiście tego nie odczyłem ...

Pozdro

@góra no mi akurat brudzą sie o wiele szybciej zeby.GIF praktycznie po przejechaniu 10 km czystym autem mam juz ciemnoszare felgi zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Chętnie wypowiem się co do klocków, mi fabryczne starczyły na około

> 65 k km i kilka miesięcy temu zdecydowałem się na wymianę samych

> klocków bo tarcze jeszcze są ok. Uważnie czytałem posty na forum

> i nie zdecydowałem sie na ferodo. Kupiłem w ASO fiata klocki

> REMSA, o których wypowiadano sie na forum przyzwoicie. I jestem

> zadowolony, całość przeprowadziłem fachowo tzn smarowanie

> prowadnic itd. i klocuszki nawet nie piszczą a hamują jak dla

> mnie jak trzeba (oczywiście układały się kilkaset km). Cena w

> ASO około 100-110 zł w necie pewniej znajdziesz taniej.

własnie dzowniłem do aso i maja tam kloki oryg po 100 zł, i tarcze po 42 za sztuke, zdecydowałem ze wymienie na oryginalne fiatowskie. nie am zamiaru dla minimlnego wzrostu efektywności hamowania wymieniać raz do roku klocków i tarcz. jezdżę spokojnie, bez szaleństw i z oryginalnyego zestwu byłem zadowolony, więc pewnie i teraz bede. ciągnie mnie właśnie to, że będe mmiał sopkój na kolejne 4 lata, albo d osprzedaży samochodu:)

Napisano

Myślę że będziesz zadowolony, jeżeli wymianę zrobi się zgodnie z radami z forum czyli ze smarowaniem prowadnic smarem ołowiowym itd. to na pewno kilka lat pojeździsz. A co do cen, ceny w ASO fiata nie są jakieś kosmiczne i czasami warto kupić oryginalne części zamiast zamienników, które bywają droższe od fiatowskich.

Napisano

ja mam klocki ATE. Nie będę już żadnych innych wkładał nigdy. Na siebie sie nie oszczędza.

Napisano

> radami z forum czyli ze smarowaniem prowadnic smarem ołowiowym

dobrze czytam - ołowiowym a nie mied..... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam klocki ATE. Nie będę już żadnych innych wkładał nigdy. Na

> siebie sie nie oszczędza.

ja tez na sonbie nie oszczędzam. fabryczny zestaw sprawdzał sie bez zastrzeżeń. ine miałem nigdy kłopotów ze sprawnym hamowaniem. mysle ze w hamowaniu najważniejszy jest zdrowy rozsądek w ogólności. jesli przeszarżujesz i za bardzo opóźnisz hamowanie to ci i zestaw ceramiczny od porsze nie pomoże:)

Napisano

> zastrzeżeń. ine miałem nigdy kłopotów ze sprawnym hamowaniem.

> mysle ze w hamowaniu najważniejszy jest zdrowy rozsądek w

> ogólności. jesli przeszarżujesz i za bardzo opóźnisz hamowanie

> to ci i zestaw ceramiczny od porsze nie pomoże:)

Dokładnie. Do tego nie wciskać na maxa tylko pulsacyjnie. Jak sie zakleszczą hamulce to koniec. Nic nie pomoże frown.gif

Napisano

> Dokładnie. Do tego nie wciskać na maxa tylko pulsacyjnie. Jak sie

> zakleszczą hamulce to koniec. Nic nie pomoże

co rozumiesz przez zakleszcza? jakie hamowanie pulsacyjne? w sytuacji awaryjnej na suchym nie oszczedza sie opon, tarcz, klockow tylko depta z calej sily, czasem w ostatniej chwii odpuszcza jak sie przemozesz zlosnik.gif

pozdro

Napisano

Ja zalozylem oryginalne tarcze fiatowskie i klocki Ferodo. Calosc spisuje sie dobrze i nie mialem przypadku aby hamulce odpuscily przy ostrym hamowaniu, co sie dzialo np: przy klockach Lucasa.

Napisano
  • Autor

> Ja zalozylem oryginalne tarcze fiatowskie i klocki Ferodo. Calosc

> spisuje sie dobrze i nie mialem przypadku aby hamulce odpuscily

> przy ostrym hamowaniu, co sie dzialo np: przy klockach Lucasa.

dziś kupiłem i od razu zmieniłem tarcze i klocki na fiatowskie. w aso zapłacłem równo za cały kpmlet 180 zł. smar miedziowy dorzucili gratis. od nowości poprzednie tarcze i klocki zrobiły 62800 km i miały grubość 9,8 milimetra. nie opłacało sie zakładać tylko nowych klocków, bo i tak by tarcze nie starczyły na kolejne 4 lata. zostawiłem je sobie na wszelki wypadek... w aso dokładnie można kupić to co idzie na montaż fabryczny tj, fiatowskie tarcze (bez żadnych emblematów) oraz klocki boscha.

Napisano

tez wymienialem ostatnio klocki i tarcze: ate + fiat. Narazie zestaw sie dociera... poprzednie tarcze mialy u mnie przy wymianie 9mm po 1,5 roku grinser006.gif

Napisano

To jeszcze ja dodam coś od siebie.

1. Fabryczne klocki starczyły na ok 23 tys. km, a ja raczej ich nie oszczędzałem.

2. Kolejne takie jak fabryczne na ok. 20 tys, trzecie na 17 ... - wszystkie były BOSCHa - powiedziałem dość.

3. Kupiłem nacinane brembo i klocki textara - klocki starczyły na 40 tys. km ...

4. Teraz znowu kupiłem textara i jestem bardzo zadowolony.

Przy nacinanych tarczach hamowanie z większych prędkości jest skuteczniejsze - bardzo polecam smile.gif

Ale jest jeden mankament - jak hamuję z prędkości 100 km/h i większej dość gwałtownie, to dźwięk dochodzący z hamulców jest bardzo niepokojący - trzeba się przyzwyczaić, takie trrrrrrrrrr ... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.