Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie na MID - Astra G - głupie wskazania

Featured Replies

Napisano

W końcu udało mi się dostać sprawnego (mam nadzieje) MIDA.

Podłączyłem, niby działa ale pokazuje głupoty.

Po zapalaniu silnika na wolnych obrotach 8,2l/h.

Delikatne ruszenie 39l/100km

Jade szybciej, spalanie maleje.

Hamowanie silnikiem 0.0l/100km

Lekkie dodanie gazu natychmiast 15 - 20 l/100km i maleje im wieksze obroty i prędkość (np. 4 000 obrotów ok 1000 km/h, spalanie ok 10l/100km) tym spalanie mniejsze.

W sumie tylko hamowanie silnikiem pokazuje rozsądnie.

Jesli spalaniu odpowiada wypelnienie impulsu z komputera to u mnie jest chyba dokladnie odwrotnie, poza hamowaniem i postojem.

Jakies sugestie ??

Napisano

> Podłączyłem, niby działa ale pokazuje głupoty.

> Po zapalaniu silnika na wolnych obrotach 8,2l/h.

> Delikatne ruszenie 39l/100km

> Jade szybciej, spalanie maleje.

> Hamowanie silnikiem 0.0l/100km

> Lekkie dodanie gazu natychmiast 15 - 20 l/100km i maleje im wieksze

> obroty i prędkość (np. 4 000 obrotów ok 1000 km/h, spalanie ok

> 10l/100km) tym spalanie mniejsze.

czyżbyś miał angielski programik?

sądzę, że pokazuje Ci nie l/100km, a odwrotnie, czyli ilość km do przejechania na 1 litrze

a właściwie galonie, bo to zdaje się brytyjskie programy tak miały

czyli konieczne przeprogramowanie...

na szybko z szukajki, bo pamiętam, że nie jesteś pierwszy wink.gif

kliken

Napisano
  • Autor

przeczytałem dokładnie ten wątek. Kolega brat miał powiedzmy podobnie ale jemu wskazywało 999l/100 a mnie tylko 39 wink.gif

po przycisnieciu dwóch przycisków mam następujące dane:

007 3

053 15385

wiem że 007 to kod dla mojego silnika, 15385 to liczba impulsów (zgadza się z prędkościomierzem, dystans rówinież), pytanie co to 3 i 053. język mam polski ustawiony.

Napisano

> czyżbyś miał angielski programik?

Jak sądzę angielski programik będzie podawał w litrach/100 mil?

Napisano

no to trza poczekać, aż się master22221 pojawi - w MID-ach z astry G nie jestem mocny wink.gif

Napisano

> Jak sądzę angielski programik będzie podawał w litrach/100 mil?

ZTCW podaje odwrotnie - dystans możliwy do przejechania (w milach)

przy zużyciu jednostki objętości (1 galon)

czyli (strzelam) np. 15 mil/g

Napisano
  • Autor

> Jak sądzę angielski programik będzie podawał w litrach/100 mil?

hm... 1 mila to 1,6km czyli 100mil to 160km. jesli tak to powinien pokazywać większe spalanie ale proporcjonalne do obrotów. a on pokazuje głupoty...:(

Napisano
  • Autor

> ZTCW podaje odwrotnie - dystans możliwy do przejechania (w milach)

> przy zużyciu jednostki objętości (1 galon)

> czyli (strzelam) np. 15 mil/g

no na to wyglada, ale wyświela l a nie g...

Napisano
  • Autor

> no to trza poczekać, aż się master22221 pojawi - w MID-ach z astry G

> nie jestem mocny

czekam z niecierpliwością... najgorsze jest to że jak pojade do opla i trafie kiepskiego mechanika to tylko zapłace za podpięcie a on nic nie zrobi. juz mi jeden powiedział (elektronik!!) że na 100% to nie bedzie działało bo on podłączał i mu nie działało...

Napisano

> hm... 1 mila to 1,6km czyli 100mil to 160km. jesli tak to powinien

> pokazywać większe spalanie ale proporcjonalne do obrotów. a on

> pokazuje głupoty...:(

A może po prostu program jest wgrany od innego silnika? Nie wiem za bardzo, ale może mida w G się też programuje? niewiem.gif

Napisano

> A może po prostu program jest wgrany od innego silnika? Nie wiem za

> bardzo, ale może mida w G się też programuje?

owszem, programuje się, ale na chłopski rozum - niewłaściwy program

przekłamywałby wskazania, a nie wyświetlał wartości odwrotne wink.gif

Napisano

U mnie jest tak:

005 3

053 15385

005 to kod mojego silnika: X16XEL, mam o tyle łatwiej, że dla tego silnika jest tylko jeden kod. Dla Twojego, X16SZR są dwa kody: 007 lub 009. Może trzeba wgrać ten drugi?

15385 to ilość impulsów na 1 obrót koła, podejrzewam. Ta "3" i "053" to może jedno to język (obaj mamy polski - trzeba spytać kolegów, co mają niemiecki lub inny), a drugie kraj (o ile pamiętam w Astrze G ustawia się kraj osobno - wpływa na jednostki). Żałuję, że nie spisałem z MIDa wartości tych przed programowaniem...

Uwagi co do wskazań spalania: są wysokie, bardzo wysokie, oceniam, że proporcjonalnie ok. 1,5-2 razy większe, niż powinny:

I. Wartości:

- nie sugeruj się tym 39 l/100km przy ruszaniu - IMO jest więcej, ale 39 to maksymalna wartość, którą MID wyświetla. Przy ruszaniu jest normalna, trzeba superdelikatnie ruszyć z górki, żeby było mniej, ale będzie ok. 32.

- jedziesz szybciej, spalanie maleje - to prawidłowo, chyba, że odczyty sa na tym samym biegu, to już nie.

- po właczeniu silnika 8l/100km na zimnym silniku przy podwyższonych obrotach - to nie jest dziwne, jeśli masz zawyżenie 2x to 4 wydaje się prawdopodobne, bo na gorązym jest ok. 0,9l/100km.

II. Wartości w stosunku do rzeczywistości:

Inna sprawa - ile twój samochód pali na 100km? Może jeżdzisz na bogatej mieszance, bo masz np. zużytą sondę lambda? Nie pomyślałeś o tym? A może te pomiary są na ZIMNYM silniku? Sprawdzałeś na gorącym? Będą na pewno niższe...

III. LPG:

- masz LPG? Jesli tak, to spalanie MID zmienia w zależności od współczynników emulacji sondy lambda.

IV. Zły kod:

Jak na wstępie - może 009 pokaże mniejsze wartości? Jak zawiodą inne pomysły, musisz to sprawdzić.

Kod 007 jest dla kół 14", kod 009 jest dla kół 15". Przelicz, jakie są różnice w obwodzie ww. kół z oponami wg tabelki.

V. Połaczenie MIDa - kabelki:

Podłaczenie sygnału spalania chwilowego MIDa w niewłaściwe miejsce raczej wykluczam - nie byłoby zmiennych wskazań, chyba, że podłaczyłeś w to miejsce sygnał z obrotomierza, a z ECM w miejsce obrotów. Jest możliwe, że sygnały maja podobny przebieg i MID pokazuje głupoty...

VI. Diagnostyka:

Opelscanner posiada mozliwość diagnostyki MID. Pokazuje 50 parametrów sygnałów dot. MIDa!!! I to w czasie rzeczywistym podczas jazdy!!! Jak coś jest nie tak - tu to ujrzysz!!!Pokazuje też kody i opisy usterek, jak w przypadku innych sterowników...

EDIT:

VII. Wtryskiwacze:

Może są zasyfione i przepuszczają mniej paliwa niż czyste, więc ECM wymusza większe impulsy (a MID je liczy), ale rzeczywiste spalanie jest mniejsze, bo mniej paliwa idzie do silnika, niż wynika z podawanego impulsu.

Pozdr.

Napisano

> owszem, programuje się, ale na chłopski rozum - niewłaściwy program

> przekłamywałby wskazania, a nie wyświetlał wartości odwrotne

Ja tam widzę właśnie przekłamanie, o czynnik 2 smile.gif Przy ruszaniu, spalanie rzędu 20l/100 km to chyba nic nadzwyczajnego, a wtedy mid pokazuje 39l. Podobnie z jazdą na piątce - około 5l/100 byłoby OK. Problem jest jedynie ze spalaniem na postoju - tu nie mam już pomysłu, bo nawet 4.1 l/h to sporo. Chyba że nie?

Ogólnie, program może mieć zakodowaną inną wydajność wtryskiwacza (1.) albo też komp z silnika daje inne impulsy niż się mid spodziewa (2.). Jest jeszcze trzecia możliwość - źle podpięty mid, ale to raczej wykluczam. Stawiam na 1. lub 2., ale z pewną taką nieśmiałością raczej grinser006.gif

EDIT: właśnie zauważyłem że kolega master22221 odpisał przede mną. Aż tak daleko od prawdy chyba nie byłem? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dla Twojego, X16SZR są dwa kody:

> 007 lub 009. Może trzeba wgrać ten drugi?

Przy moich oponach 007 był "bliższy" średnicą koła.

> 15385 to ilość impulsów na 1 obrót koła, podejrzewam.

Mam tyle samo w MID i licznikach. Dystans wskazuje identycznie.

Ta "3" i "053"

> to może jedno to język (obaj mamy polski - trzeba spytać

> kolegów, co mają niemiecki lub inny), a drugie kraj (o ile

> pamiętam w Astrze G ustawia się kraj osobno - wpływa na

> jednostki).

czyli różnimy się jedynie kodem 007 - 009 a to nie powinno mieć wpływu na jednostki.

> Uwagi co do wskazań spalania: są wysokie, bardzo wysokie, oceniam, że

> proporcjonalnie ok. 1,5-2 razy większe, niż powinny:

jak dla mnie niemożliwe jesy coby przy dodawaniu gazu i wzroście obrotów spalanie malalo. inna sprawa ze nigdy nie jezdzilem samochodem z kompem.

> - jedziesz szybciej, spalanie maleje - to prawidłowo, chyba, że

> odczyty sa na tym samym biegu, to już nie.

no wlasnie dokladnie tak. ten sam bieg, obroty 1000 w górę, spalanie w dół.

> - po właczeniu silnika 8l/100km na zimnym silniku przy podwyższonych

> obrotach - to nie jest dziwne, jeśli masz zawyżenie 2x to 4

> wydaje się prawdopodobne, bo na gorązym jest ok. 0,9l/100km.

dziwne jest to że to spalanie na posroju jest takie samo przy 1 000 jak i 5 000 obrotów. Praktycznie bez zmian.

> II. Wartości w stosunku do rzeczywistości:

> Inna sprawa - ile twój samochód pali na 100km? Może jeżdzisz na

> bogatej mieszance, bo masz np. zużytą sondę lambda? Nie

> pomyślałeś o tym? A może te pomiary są na ZIMNYM silniku?

> Sprawdzałeś na gorącym? Będą na pewno niższe...

średnio 8 z hakiem na mieście, sprawdzałem na ciepłym

> III. LPG:

Nie mam.

> IV. Zły kod:

> Jak na wstępie - może 009 pokaże mniejsze wartości? Jak zawiodą inne

> pomysły, musisz to sprawdzić.

Boje sie że trafie na głupka nie mechanika - elektronika i zapłace a nic nie zrobi. Jeden już mi powiedział że nie będzie działać bo on montował i jemu nie działało.

> V. Połaczenie MIDa - kabelki:

Daje 0.001% szans że się walnąłem, sprawdzałem wszystko kilka razy.

VI. Diagnostyka:

> Opelscanner posiada mozliwość diagnostyki MID. Pokazuje 50 parametrów

> sygnałów dot. MIDa!!! I to w czasie rzeczywistym podczas

> jazdy!!! Jak coś jest nie tak - tu to ujrzysz!!!Pokazuje też

> kody i opisy usterek, jak w przypadku innych sterowników...

Opel scaner powiadasz... musze poszukać wink.gif

Jeszcze jedna ciekawostka.. .spalanie średnie 7,9 l/100km... czyli pewnie prawidłowe...

Napisano

> W końcu udało mi się dostać sprawnego (mam nadzieje) MIDA.

> Podłączyłem, niby działa ale pokazuje głupoty.

> Po zapalaniu silnika na wolnych obrotach 8,2l/h.

No troche dużo. Powinno być na rozgrzanym silniku ok 0,8l/h

> Delikatne ruszenie 39l/100km

To mnie nie dziwi. Przy ruszaniu zawsze wartości sa bardzo wysokie. A skąd myślisz dlaczego w mieście więcej palą pub2.gif

> Jade szybciej, spalanie maleje.

No nie znaczy że szybciej to że więcej spali.

> Hamowanie silnikiem 0.0l/100km

Tutaj jest oki.

> Lekkie dodanie gazu natychmiast 15 - 20 l/100km i maleje im wieksze

> obroty i prędkość (np. 4 000 obrotów ok 1000 km/h, spalanie ok

> 10l/100km) tym spalanie mniejsze.

Zawsze jak dodasz gazu to będzie więcej palił. Silnik skądś musi brać energie na przyśpieszenie. Normalne gdy dojdzie do obrotów i prędkości "ustalonych przez pedał gazu" spalanie maleje gdyż silnik musi tylko utrzymać prędkość a nie ją zwiększać. U mnie np jadąc 90 i nagle przyśpieszając (np. wyprzedzając) spalanie rośnie do ok 11-14 l/h ale gdy już osiągnie np. prędkość 120 km/h (i nie przyśpiesza dalej) spalanie ok 7l/h i to jest normalne.

offtopic.gifl 10l przy 1000km/h łoł chcę taką prędkość przy takim spalaniu zakrecony.gif

Napisano

A może sprzęgło ci się ślizga? Czy obroty nie są za wysokie w stosunku do prędkości na poszczególnych biegach? Zwłaszcza w początkowej fazie przyśpieszania?

Pozdr.

Napisano

przeczytałem jeszcze raz post wjotka

macie rację, źle się zasugerowałem fragmentem

Quote:

maleje im wieksze obroty i prędkość

to jest dość dziwne, rawda?

spalanie oczywiście maleje przy wyższej prędkości (na wyższych biegach), ale to z powodu mniejszych obrotów

a z pozostałej części wynika, że jest z grubsza ok, tylko zdaje się zawyża wskazania ok.gif

Napisano
  • Autor

najbardziej mnie zastanawia to 8,2 l/h na postoju i brak zmian przy dodawaniu gazu. Praktycznie caly czas jest tyle samo. przejade się dzisiaj z dyktafonem i nagram wszystko, zdam relacje wink.gif

Napisano
  • Autor

> A może sprzęgło ci się ślizga? Czy obroty nie są za wysokie w

> stosunku do prędkości na poszczególnych biegach? Zwłaszcza w

> początkowej fazie przyśpieszania?

> Pozdr.

nie nie mozliwe. poza tym skąd bierze sie stałe spalanie 8,2 l/h na postoju ??

Napisano

> nie nie mozliwe. poza tym skąd bierze sie stałe spalanie 8,2 l/h na

> postoju ??

To ja juz nie wiem co jest grane.U mnie w aucie dobrze wskazuje wszystko i po wcisnieciu 2 przyciskow mam na wyswietlaczu w gornej linii 035 1 a w dolnej 057 15385,natomiast na zegarze u gory 007.3 na dole 15385. Zauwazcie,ze te liczby 057, 053,one sa zmienne.Przejedz kawalek i wcisnij 2 przyciski i zmieni sie.Chyba nizej nie schodza jak do 047,ale to trzeba daleko jechac.Sprawdzone.

Napisano
  • Autor

Zauwazcie,ze te liczby 057, 053,one

> sa zmienne.Przejedz kawalek i wcisnij 2 przyciski i zmieni

> sie.Chyba nizej nie schodza jak do 047,ale to trzeba daleko

> jechac.Sprawdzone.

właśnie to dzisiaj odkryłem, miałem 050. zamiast 053. Zaczynam analizę co ewentualnie mogłem żle podłączyć.

Napisano

> Zauwazcie,ze te liczby 057, 053,one

> właśnie to dzisiaj odkryłem, miałem 050. zamiast 053. Zaczynam

> analizę co ewentualnie mogłem żle podłączyć.

Wpadł mi jeszcze do głowy coś zaproponowane przez kolegę bartekj - możesz podpiąć analogowy woltomierz do kabla z którego mid bierze info o spalaniu. Podczas jazdy będziesz widział czy spalanie chwilowe jest podawane 'z grubsza' prawidłowo, tak samo jak i na postoju przy dodawaniu gazu.

Napisano

A co pokazuje MID, jeśli płynnie zwiększasz obroty na postoju? Od 8,2 (wolne obroty) spalanie leci w dół? Do ilu? Przy jakich obrotach jest 0.0? Może zdejmiesz taką charakterystykę co 200 lub co 500 obr/min, powiedzmy od 100 do 4000 obr/min? To da ci 15 lub 6 pomiarów. Tylko zwiększaj obroty naprawdę baaardzo powolutku i zatrzymuj na konkretnej prędkości obrotowej... Oczywiście silnik nagrzany pow. 80*C! Potem wstawi sie tabelkę do Excella i zrobi wykresik!

IMO, jeśli naprawdę nie ma błędu w połaczeniach i MID jest sprawny, to pozostają tylko zapchane wtryskiwacze, stąd takie głupoty.

I jeszcze jedna uwaga: wg mnie, niedobrze, że MID był programowany poza twoim samochodem... Może Tech2 przed programowaniem MID pobiera automatycznie w tle jakies dane z ECM? Ciekawe jeszcze jak ci mechanicy go programowali - podłaczyli "na pająka" do Techa, czy wstawili do innej Astry G (np. diesla) i coś tam się wpisało niepotrzebnego? Może podczas programowania w konkretnym samochodzie Tech2 wpisuje do MID jakąś wartość początkową sygnału zyżycia odczytaną z ECM? A właściwie, to nie wiemy, czy w ogóle użyli Techa2, czy jakiś rodzimej produkcji wynalazek?

Cały czas mi chodzi po głowie to, co powiedział mi mechanik: że MID się w Astrze G "programuje automatycznie". Może ja go źle zrozumiałem i chodzi o to, że może Tech2 "automatycznie" coś wpisuje i zależy to "coś" od samochodu, w którym MID siedzi podczas programowania?

Pozdr.

Napisano

> najbardziej mnie zastanawia to 8,2 l/h na postoju i brak zmian przy

> dodawaniu gazu. Praktycznie caly czas jest tyle samo.

Teraz dopiero to zauważyłem. Z tego widać, że:

- sygnał spalania z ECM ma wartość stałą (podłaczyłeś się do złego pinu ECM), niezależną od prędkości obrotowej

lub prędzej

- nie podłaczyłeś do MID sygnału prędkości obrotowej, a podczas jazdy MID liczy chwilowe spalanie wyłacznie w oparciu o dystans, więc spalanie maleje.

Szkoda, że nie masz Opelscannera, te błędy by wyszły kodami...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Teraz dopiero to zauważyłem. Z tego widać, że:

> - sygnał spalania z ECM ma wartość stałą (podłaczyłeś się do złego

> pinu ECM), niezależną od prędkości obrotowej

> lub prędzej

> - nie podłaczyłeś do MID sygnału prędkości obrotowej, a podczas jazdy

> MID liczy chwilowe spalanie wyłacznie w oparciu o dystans, więc

> spalanie maleje.

coś w tym może być. co prawda wszystkie połączenia sprawdzałem, ale.. nie myli się tylko ten kto nic nie robi.

jeszcze jedno dziwne zaobserwowane wskazanie. prędkość 10 - 15 km/h, luz, obroty poniżej 1 000, spalanie 39l/100km.

ponieważ w czasie hamowania biegami wskazuje 0 to sądzę że sygnał z ECM jest prawidłowy. brak wypełnienia impulsu - brak spalania.

problemy zaczynają się jak pojawia się impuls.

nie wiem ile danych potrzebuje do spalania chwilowego. Na pewno sygnał z ECM, prędkość samochodu i obroty ??

Jezeli dystans wskazuje prawidłowo (na licznikach i MID tyle samo) a to jest liczone na podstawie prędkości i wymiaru kół to sygnał prędkości jest chyba podany prawidłowo.

Wynika z tego że mogłem zamienić sygnały temperatury i prędkości obrotowej.

Jutro sprawdzę całość instalacji jeszcze raz, jeśli będzie ok pojade do servisu.

Czy po włączeniu zapłonu, i naciśnięciu hamulca napis sprawdz światła stop ma się zmienić na światła stop ?? Czy to jest może jakiś błąd ??

> Szkoda, że nie masz Opelscannera, te błędy by wyszły kodami...

Moge jechac do warsztatu który ma, sprawdze jednak najpierw instalacje.

Napisano

> Wynika z tego że mogłem zamienić sygnały temperatury i prędkości

> obrotowej.

To prawdopodobne...

> Czy po włączeniu zapłonu, i naciśnięciu hamulca napis sprawdz światła

> stop ma się zmienić na światła stop ??

Nie, musi ZGASNĄĆ!!! Jesli nie gaśnie tylko się zmienia - źle zasymulowałeś Check Conrtol:

powinny być takie podłaczenia:

pin 17 MID - masa

pin 18 MID - nie podłączać

Pozdr.

Napisano
  • Autor

a dałbym sobie.... i teraz chodziłbym bez prawdopodobnie...

jutro przegląd instalacji. zobaczymy co jest nie tak.

Napisano
  • Autor

Sprawdzilem wszystko. miałem jeden błąd - PIN 18 połączyłem w masą, dlatego występował problem ze światłami, natomiast wszystkie inne miałem ok. Zastanawiam się jeszcze nad samym włączeniem w ECM. Mam tam dwa złącza, niestety nie opisane, wpiąłem się w pin 9 dolnego złącza - przewód czarno - brazowy. Muszę jeszcze sprawdzić jaki kolor idzie od pinu 9 górnego złącza, ale nie sądzę co by tu była przyczyna problemów. (w końcu jak hamuje biegami to spalanie wynosi 0, a jak jadę coś pokazuje, więc to raczej jest ten pin)

wygląda na to że albo jest uszkodzony, albo trzeba coś w nim przeprogramować. ale to okaze się w poniedziałek jak pojadę do serwisu.

czy naciśnięcie obu przycisków wyswietlacza powinno spowodować coś poza wejściem w tryb ustawiana daty i godziny ?? (identycznie miałem w TID).

Napisano

> Mam tam dwa złącza, niestety nie opisane, wpiąłem się w pin

> 9 dolnego złącza - przewód czarno - brazowy. Muszę jeszcze

> sprawdzić jaki kolor idzie od pinu 9 górnego złącza, ale nie

> sądzę co by tu była przyczyna problemów. (w końcu jak hamuje

> biegami to spalanie wynosi 0, a jak jadę coś pokazuje, więc to

> raczej jest ten pin)

Wcale, że nie - na B9 jest sygnał z suwaka EGR, jak stoisz to się nie zmienia (jak u ciebie na MID - stoi na 8,2 l/100km), jak jedziesz, to EGR sie otwiera i zamyka, dając rózne napięcia. Gdybyś się pomylił i podłaczył EGR to wskazania byłyby może i takie, jak opisujesz... Tylko kolor przewodu jest inny - EGR ma brązowo-niebieski, nie można pomylić z czarno-brązowym.

Czy to nie dziwne, że jak stoisz i zwiąkszasz obroty na postoju - ECM nie zwiększa ilości paliwa? Podłącz jakikolwiek woltomierz do tego pinu A9, gdzie się wpiąłeś MIDem i obserwuj co pokazuje, gdy zwiększasz obroty na postoju - u mnie się napięcie zmieniało...chyba rosło, jak pamietam (przed zakupem MIDa upewniłem się, czy u mnie ten pin jest aktywny, nigdy nic nie wiadomo...).

Następnie sprawdziłbym, czy zmienia się napięcie na sygnale obrotów, tuż przy MIDzie, może masz zimny lut albo użyłeś uszkodzonego przewodu?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wcale, że nie - na B9 jest sygnał z suwaka EGR, jak stoisz to się nie

> zmienia (jak u ciebie na MID - stoi na 8,2 l/100km), jak

> jedziesz, to EGR sie otwiera i zamyka, dając rózne napięcia.

> Gdybyś się pomylił i podłaczył EGR to wskazania byłyby może i

> takie, jak opisujesz... Tylko kolor przewodu jest inny - EGR ma

> brązowo-niebieski, nie można pomylić z czarno-brązowym.

> Czy to nie dziwne, że jak stoisz i zwiąkszasz obroty na postoju - ECM

> nie zwiększa ilości paliwa? Podłącz jakikolwiek woltomierz do

> tego pinu A9, gdzie się wpiąłeś MIDem i obserwuj co pokazuje,

> gdy zwiększasz obroty na postoju - u mnie się napięcie

> zmieniało...chyba rosło, jak pamietam (przed zakupem MIDa

> upewniłem się, czy u mnie ten pin jest aktywny, nigdy nic nie

> wiadomo...).

oglądałem dokładnie oba złącza. nie są opisane. oba maja miejsce na 32 PINy przy czym to w które się wpiąłem ma faktycznie może z 50 - 60 % pinów (nie liczyłem) a to drugie zdecydowanie więcej, nie wiem nawet czy nie wszystkie.

Masz może rozpiske pinów i kolorów przewdów tych złącz??

Wpiąłem się w złącze w kórym:

PIN 11 to przewód brązowo fioletowy

PIN 6 to przewód czarno zielony

Do tych przewódów ktoś kiedys dolutował jakieś inne które "gdzieś" idą ale nie wiem gdzie.

> Następnie sprawdziłbym, czy zmienia się napięcie na sygnale obrotów,

> tuż przy MIDzie, może masz zimny lut albo użyłeś uszkodzonego

> przewodu?

Wsadzałem szpilkę w dziurkę i połączenie jest prawidłowe. Czy nie uszkodzę komputera silnika przez podpięcie voltomierza ??

Napisano

> PIN 11 to przewód brązowo fioletowy

> PIN 6 to przewód czarno zielony

Zgadza się, to jest TO złącze.

> Wsadzałem szpilkę w dziurkę i połączenie jest prawidłowe.

Nie rozumiem... Podłacz woltomierz jak najpliżej MIDa, zwiększaj obroty i patrz, czy wskazania się zmieniają...

> Czy nie

> uszkodzę komputera silnika przez podpięcie voltomierza ??

Woltomierz ma rezystancję ok. 10 Momów. Myslisz, że MID ma wiekszą? Co się może stać? ECM nawet nie zauważy woltomierza... Tylko się nie pomyl i nie ustaw na pomiar prądu [mA].

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Zgadza się, to jest TO złącze.

szkoda... miałbym problem z głowy wink.gif

> Nie rozumiem...

Dolutowałem szpilki do przewodów od miernika, ustawiłem na "diode" czyli sprawdzanie ciągłości obwodu, wypiąłem MIDa, wsadzałem jedną szpilkę w kolejne dziurki w złączu do MIDa a druga sprawdzałem czy są połączone z odpowiednimi miejscami (zegary, złącze TID, złącze ECM, masa itd. ) teoretycznie istnieje jeszcze możliwość że w złączu styki są szerzej niz piny z MID i nie ma styku, ale to już totalnie mało prawdopodobne.

Podłacz woltomierz jak najpliżej MIDa, zwiększaj

> obroty i patrz, czy wskazania się zmieniają...

Sprawdzę voltomierzem obroty, sygnał z ECM, prędkość, to chyba ostatnie co mogę zrobić w garażu.

Czy mogę uruchomić samochód z wypiętym MIDem ?? Nie wyskoczą jakieś błędy ?? Chyba nie powinny....

A co z przyciskaniem obu przycisków MID razem ?? Powinno się coś dziać ??

Tylko się

> nie pomyl i nie ustaw na pomiar prądu [mA].

ok.gif

Napisano

> Czy mogę uruchomić samochód z wypiętym MIDem ?? Nie wyskoczą jakieś

> błędy ?? Chyba nie powinny....

Nie sądzę...

> A co z przyciskaniem obu przycisków MID razem ?? Powinno się coś

> dziać ??

Nic sie nie dzieje - wchodzi w tryb ustawiania daty i czasu. To w TID było inaczej...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Skończyło się TECHem i zmianą kodu na 009.

Facet sprawdził w serwisowym programie opla i 007 który miałem dla mojego silnika w ogóle nie występuje!! Tabele krążące w necie są błędne!

Próbowałem jak najwięcej od niego wyciągnąć ale był mało mówny... wink.gif

Napisano

> Skończyło się TECHem i zmianą kodu na 009.

> Facet sprawdził w serwisowym programie opla i 007 który miałem dla

> mojego silnika w ogóle nie występuje!! Tabele krążące w necie są

> błędne!

> Próbowałem jak najwięcej od niego wyciągnąć ale był mało mówny...

Jak rozumiem teraz wskazania są poprawne?

Napisano
  • Autor

> Jak rozumiem teraz wskazania są poprawne

wyglada na to ze tak. spalanie chwilowe zgodne z moimi przewidywaniami (0.8l/h na postoju) i rosnie wraz z obrotami. Czy jest dokładne nie wiem, ale przybliżone tak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.