Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik sie grzeje a w samochodzie zimno

Featured Replies

Napisano

Witam

Dawno sie nie udzielałem na autokąciku. Dzisiaj z moim puntolotem sie stało coś dziwnego oslabiony.gif.

Jechałem do pracy niewielką prędkościa. Zdziwiło mnie ze nagrzewnica (dmuchawa) dawał cały czas zimne powietrze ale stwierdziłem ze moze sie jeszcze nie nagrzało.

Po postaju 15 min ruszyłem dalej w strone pracy. Nagrzewnica dalej nie grzała ale zwróciła moją uwage wskazówka wskazująca temperature chłodzenia silnika, była prawie na czerwonym polu.

Zdziwienie było jeszcze więkrze jak moja jazda stała sie bardziej agresywna. Po podkrecaniu obrotów powyżej 4 tys nagrzewnica zaczela grzac a temperatura silnika zmalala do normalnej. Następnie zmniejszyłem prędkość i objawy wróciły.

Prosze o pomoc w tej sprawie bo obawiam sie ze to moze być cos groźnego oslabiony.gif

Napisano

Termostat powiedzial papa wink.gif

Napisano
  • Autor

myslisz ze to termostat??a nie np uszczelka pod głowica??

wiesz moze ile termostat do punto 1 55 sx kosztuje?

Napisano

prawdopodobnie termostat zaciął się w pozycji zamknięty i taki jest tego efekt m.in., nie działa tzw. duży obieg i autko się gotuje

Napisano

> ile termostat do punto 1 55 sx kosztuje?

w granicach 30pln'ów waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki wielkie za pomoc, troche sie uspokoiłem:))pozdrawiam

Napisano

> Dzieki wielkie za pomoc, troche sie uspokoiłem:))pozdrawiam

...to ja sie podepnę pod temat, dam rade samemu wymienic termostat w P1 1.1?? dużo to jest roboty ??

Napisano

> ...to ja sie podepnę pod temat, dam rade samemu wymienic termostat w

> P1 1.1?? dużo to jest roboty ??

wymienisz bez problemu i roboty duzo nie ma. Wazne zeby zrobic to raz a porzadnie wink.gif

I najlepiej jak stary zdemontujesz to nowy dac na czerwonym silikonie, tylko wyczysc wczesniej dobrze miejsce gdzie on jest zakladany. No i na koniec trzeba odpowietrzyc uklad chlodzenia ok.gif

Jako ze zima idzie to ja bym spuscil caly stary plyn, wymienil termostat, zalal nowym i odpowietrzyl. Po co kiedys 2 raz plyn wymieniac wink.gif

Napisano

Odrobina chęci i powinieneś spokojnie sobie poradzić waytogo.gif

Możesz skorzystać ze wskazówek CityMatic'a znajdujących się na stronie klubowej grinser006.gif

Powodzenia 20.GIF

Napisano

Jest FR na klubowej stronie-łatwa i spokojna praca na 1h wink.gif

Napisano

Ja bym powiedział ze zapowietrzony układ chłodzenia - pytanie tylko od czego UPG ? bo o ile sie nie mylę to nagrzewnica jest w małym obiegu i jak silnik nagrzał sie do czerwonego pola to i nagrzewnica powinna dawać cieple powietrze smile.gif a nie dawała gdyż była zapowietrzona oslabiony.gif

Napisano

Jak dla mnie to kończy się pompa wody albo masz zapchane/zakamienione kanały wodne.

Napisano

> Jak dla mnie to kończy się pompa wody albo masz zapchane/zakamienione

> kanały wodne.

może faktycznie warto zacząć od jakiś tekst , pamiętam, że ktoś w ASO Czeladź przy wymianie płynu płukał chłodnicę właśnie Prestonem, no i powiem, że syf leciał ostry tongue.gif. potem nowy płyn chłodniczy jakiś tekst

ten znowu zalałem sobie ostatnio i póki co jest ok.gif.

Jeśli problem nie ustąpi to można myśleć dalej nad termostatem i pompą

P.S. napisałem tego posta ogólnie, także nie sugeruj się, że miałby on być odpowiedzią na Twoją wypowiedź ok.gif

P.S.2. w sumie racja w kwestii zakamienienia czy niewydolnej pompy, bo gdyby miał to być termostat to silnik grzałby się bez względu na obroty, a na pewno grzałby się bardziej podczas butowania ok.gif. Kolega opisuje problem odwrotny, czyli grzeje gdy jedzie spokojnie, jak butuje to jest spokój ok.gif

Napisano

> wymienisz bez problemu i roboty duzo nie ma. Wazne zeby zrobic to raz

> a porzadnie

> I najlepiej jak stary zdemontujesz to nowy dac na czerwonym

> silikonie, tylko wyczysc wczesniej dobrze miejsce gdzie on jest

> zakladany. No i na koniec trzeba odpowietrzyc uklad chlodzenia

> Jako ze zima idzie to ja bym spuscil caly stary plyn, wymienil

> termostat, zalal nowym i odpowietrzyl. Po co kiedys 2 raz plyn

> wymieniac

ale po co ten silikon, wystarczy oryginalna uszczelka a wczesniej dobrze oczyscic powierzchnie mi tam jakos nic nie cieknie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.