Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine Fault - czerwona kontrolka

Featured Replies

Napisano

Witam

Pierwsze mrozy i wilgoć chyba dają się odczuć...

Zaczęło się od pojedyńczych żóltych kontrolek Engine Fault raz na 1 tydz później coraz częściej aż do dziś kiedy pojawiła się czerwona kontrolka i spadek mocy (ale nie odczułem spadku prędkości do 4o km/h jak u kolegów-tryb awaryjny silnika) podczas jazdy, póżniej spokój, następnie znów czerwona przy podjeżdzaniu spokojnie pod światła i przy ruszeniu znów zgasła 893goodvibes.gif .

Kiedy podjechałem do domku był spokój po 30 min zszedłem do auta bo temat mnie intrygował icon_eek.gif powtórnie po odpaleniu auta po około 1 min znów zapaliła się i znikła zaraz. Mówie sobie to zrobimy na wszelki procedure kasowania (3 razy do 6000 obr itd...) pomogło nie pojawia się. Zobaczymy jutro rano ale podjerzewam że będzie to samo spineyes.gif .

Czytałem wiele postów z szukajki i tak EGR wyczyszczony overboost nie (i może to tu jest pies pogrzebany niewiem.gif ) Procedura kasowania błędu zrobiona .

Dodam ze po tej akcji z kasowaniem później jak dodawałem gazu to strzaznie kopcił na biało (ale może to niska temp) ale strasznie śmierdziało i nie był to zapach spalanej ropy... angryfire.gif

Proszę o poradę co moge jeszcze sprawdzić zrobić zanim odwiedze egzaminer u kolegów w serwisie (chociaż z moich doświadczeń to wiedzą mniej od kolegów-dobry sprzęt to nie wszystko wink.gif )

Napisano
  • Autor

> A jak tam rura do IC kolo nadkola?

Co kolega ma na myśli ? Bo domyślam się że chodzi o intecrcooler ...

Napisano

> Co kolega ma na myśli ? Bo domyślam się że chodzi o intecrcooler ...

Kolega ma na myśli czy nie jest przetarta. Sprawdziłbym słynny zawór overboost

Napisano

> Kolega ma na myśli czy nie jest przetarta. Sprawdziłbym słynny zawór

> overboost

Otoz to. Ta rura jak nie jest zabezpieczona (przyciete nadkole) to efekty podobne do przeplywki/overboosta/turbinki. Moze dopiero pękła i otwor sie stopniowo powieksza? Tak czy siak tematem warto sie zajac i sprawdzic (sam na nadchodzacym przeglądzie bede chcial chyba wymienic rure i zaorac nadkole bo nie jest za dobrze).

Napisano

tez mialem podobny problem calkiem nie dawno z ta roznica ze u mnie kontrolka wtryskow nie zapalala sie co chwile tylko jak sie dawalo gaz do 3-4tysiów po czym auto gaslo!

co pomogło?nie wiem auto bylo w aso na wymianie wspomagaia i podejrzewam ze podczas przegladania examinerem wykasowali bledy i to odblokowalo auto,teraz ikona sie nie zapala silnik nie gasnie

Napisano
  • Autor

Dziśaj odpalam najpierw jade ostrożnie do 2000 obr/min aż do rogrzania wszystko okej smile.gif później troche ostrzej powyżej 2000 obr/min bardziej agresywna zmiana biegów i nic.....

Ciekawe kiedy problem się znów pojawi, zastanawia mnie czy ta kontrolka nie pojawia się przypadkiem w deszczowe dni kiedy wjade w jakąś większą kałuże (nie mam kompletnej osłony silnika) może overboost się zalewa? idea.gif

Napisano

> Dziśaj odpalam najpierw jade ostrożnie do 2000 obr/min aż do

> rogrzania wszystko okej

chyba zawsze tak powinieneś...

> wjade w jakąś większą kałuże (nie mam kompletnej osłony silnika)

> może overboost się zalewa?

chyba dobry trop ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.