Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra vs Stilo

Featured Replies

Napisano

Witam

Nosze sie z zakupem czegos większego i rozwazam w sumie dwa auta tj. Astre II 1.6 8V i przerobić na gaz, lub fiat Stilo i tu nie mam jakichś preferencji silnikowych(patrzyłem jeszcze na megan, peugeot 307 ale jak dla mnie to chyba za "problematyczne" auta)

Pieniazki jakim dysponuje to max 23tys. czy za ta kase kupie cos sensownego, zalezy mi na 4 poduszkach ABS, no i klima

Za stilo przemawia lepsze wyposażenie no i mniejsza cena no i to że z takim wyposażeniem a nawet lepszym mam auto z polskiego salonu.

Za Astra chyba mniejsza bezawaryjnośc (na podstawie wypowiedzi na kąciku) ale ciężko o pewna wersje z dobrym wyposazeniem z polskiego salonu, a przebiegi na poziomie 160tys. w roczniku 2002-2003 to mnie troche przerażają, frown.gif.. bo wiadomo silnik wytrzyma ale np sprzęgło, łozyska, zawieszenie itp. to sie chyba gorzej juz mają...

Mamm pytanko również do osób które mają auta o takim przebiegu , czy takie elementy na dzień dobry nie trzeba robić?

No i za ile tak mniej wiecej kupiliscie swoje autka i o jakich roczniku i wyposazeniu?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Nosze sie z zakupem czegos większego i rozwazam w sumie dwa auta tj.

> Astre II 1.6 8V i przerobić na gaz, lub fiat Stilo i tu nie mam

> jakichś preferencji silnikowych(patrzyłem jeszcze na megan,

> peugeot 307 ale jak dla mnie to chyba za "problematyczne" auta)

> Pieniazki jakim dysponuje to max 23tys. czy za ta kase kupie cos

> sensownego, zalezy mi na 4 poduszkach ABS, no i klima

Proponuję się nie zastanawiać: Opel Astra II 1.6 8V - silnik może nie rakieta ale przemawia za nim trwałość, prosta sprawdzona konstrukcja i nisko położony moment obrotowy. W sprawie silników benzynowych (bo na dieslach się nie znam to może ktoś inny się wypowie). Jeżeli chcemy mniej płacić za ubezpieczenie to ewent. 1.4 16V (o 1.2 lepiej zapomnieć), jak lepsze osiągi to 1.6 16V (ale głośniejsze od 8 zaworowców)- w zasadzie wyż wym. silniki spalają podobne ilości paliwa. Stilo pewnikiem spali więcej. Awaryjność na bardzo przyzwoitym poziomie. Dostęp do częsci i ich ceny konkurencyjne nawet dla fiata. Proponuję zmienić stajnie z fiata na opla. Ja szukałbym 1.6 8V i skupiłbym się na stanie konkretnego egzemplarza. Przebieg 160 tyś. km - to nie problem (jeżeli się bardzo dużo nie jeżdzi to prędzej się auto znudzi niż taki przebieg zabije silnik). Konkludując: tylko astra i wszystko jasne drive.gif

Napisano

> Witam

> Za stilo przemawia lepsze wyposażenie no i mniejsza cena no i to że z

> takim wyposażeniem a nawet lepszym mam auto z polskiego salonu.

> Za Astra chyba mniejsza bezawaryjnośc (na podstawie wypowiedzi na

> kąciku) ale ciężko o pewna wersje z dobrym wyposazeniem z

> polskiego salonu, a przebiegi na poziomie 160tys. w roczniku

> 2002-2003 to mnie troche przerażają, .. bo wiadomo silnik

> wytrzyma ale np sprzęgło, łozyska, zawieszenie itp. to sie chyba

> gorzej juz mają...

> Mamm pytanko również do osób które mają auta o takim przebiegu , czy

> takie elementy na dzień dobry nie trzeba robić?

> No i za ile tak mniej wiecej kupiliscie swoje autka i o jakich

> roczniku i wyposazeniu?

> Pozdrawiam

Pomysł z prośbą o poradę przy wyborze pomiędzy Astrą a czymkolwiek nie jest najlepszy ;-) Nie tak dawno przetoczyła się przez ten Kącik dyskusja na temat wyższości Astry nad Fordem smile.gif

Może spróbuj na innym, bardziej ogólnym, Kąciku?

Napisano

nie patrz na markę

nie patrz na dane podawane przez sprzedawców

załóż sobie limit cenowy i minimalny wypas i szukaj auta w dobrym stanie technicznym z udokumentowaną przeszłością

jak już coś Ci się spodoba, to sparwdzasz w zaufanym warsztacie i kupujesz jak stan techniczny jest znośny

na rynku 95% aut, to szrot no.gif

Napisano

> Jeżeli chcemy mniej płacić za ubezpieczenie to ewent.

> 1.4 16V (o 1.2 lepiej zapomnieć),

Jasne że zapomnieć, tym bardziej, ze takiego silnika w astrach nie montowano... hehe.gif

Napisano

> Jasne że zapomnieć, tym bardziej, ze takiego silnika w astrach nie

> montowano...

Montowano, montowano ;-)

w G

Napisano

Nie rozumie dlaczego ustaliłeś to kryterium "z polskiego salonu"

Ja bym tam wolał coś zza zachodniej granicy bo i drogi lepsze i soli na drogach mniej w zimie, a i wyposażenie będzie lepsze jak poszukasz

Napisano

> Nie rozumie dlaczego ustaliłeś to kryterium "z polskiego salonu"

> Ja bym tam wolał coś zza zachodniej granicy bo i drogi lepsze i soli

> na drogach mniej w zimie, a i wyposażenie będzie lepsze jak

> poszukasz

ale to wtedy trzeba się osobiście udać po takie auto, albo mieć zaufanego sprowadzacza

i nie liczyć, że będzie taniej niż u nas

Napisano

> Montowano, montowano ;-)

> w G

Skruszony wielce zwracam honor. bow.gif

Zasugerowałem się F, w której na pewno takiego silnika nie montowano (jest to bodajże silnik z Corsy), nie doczytałem, ze Kolega ma G. blush.gifmlot.gif

Człowiek uczy się przez całe życie... spineyes.gif

Napisano

ja bym sie nie sugerował marką...

tak przy Astrze czy przy Stilo można trafić na skrajne modele...jeden użytkownik bedzie z jednego czy drugiego wybitnie zadowolony...inny nie...

przejedz się jednym...drugim...

nie ma aut które się nie psują...

Stilo może troche mniej pospolite niż Astra...ale to moja opinia...

pochwal się co kupisz i jakie wrazenia

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedzi smile.gif

wolałbym z polskiego salonu bo łatwiej sprawdzić i kupic cos pewnego i niebitego a stilaka duzo łatwiej kupic z polskiego salonu tzw. wypas zlosnik.gif, a o podrabianych ksiazeczkach już słyszałem:)

Napisano

> dzieki za odpowiedzi

> wolałbym z polskiego salonu bo łatwiej sprawdzić i kupic cos pewnego

> i niebitego a stilaka duzo łatwiej kupic z polskiego salonu

> tzw. wypas , a o podrabianych ksiazeczkach już słyszałem:)

Ja bym w fiata nie wchodził, wyposażenie owszem kusi. Kumpel ma bravo, kuzyn brava, jeden wujek uno, drugi punto, trzeci CC. Dlatego myślę, że trochę obeznania mam i z tych wszystkich fiatów najlepszy i najtrwalszy jest wg mnie CC. Bravo/a ma dobre wyposażenie i silniki, ale zawieszenie i blacha bardzo się sypie.

Myślę, że stilo jest udoskonaleniem brav i jeśli mankamenty poprzedników zostały usunięte to powinno być dobrze, ale ja i tak już fiatom nie ufam. Z dwoma astrami też miałem do czynienia, jedna z Tdieslem 1.7, a druga 1.4 16V. Diesel 2002 rok z niemiec, benzyna 2000 z salonu. Poza okresowymi wymianami tylko benzyna jeździła do mechanika bo były problemy z gazem.

To tylko moje subiektywne obserwacje ale jakiś tam pogląd jest.

Pozdrawiam

Napisano

> Bravo/a ma

> dobre wyposażenie i silniki, ale zawieszenie i blacha bardzo się

> sypie.

Co do zawieszenia - faktycznie często coś stuka, jednak nie jest drogie w naprawie.

Zaś jeśli chodzi o blachy - mylisz się, i to bardzo. Te samochody mają pełen ocynk i jeśli tylko nie były bite i po partacku naprawione - nie znajdziesz na nich grama rdzy.

Niedawno sprzedałem 10-letnią Mareę - jedyne co korodowało to rura wydechowa smile.gif

Chyba Bravo/a pomyliły Ci się ze starymi Uno...

Napisano

> Chyba Bravo/a pomyliły Ci się ze starymi Uno...

Nie mówię, że rdza je bierze jak stare uno, ale wybrzuszenia na lakierze można znaleźć. Nie wiem, może spotkałem się z robionymi.. I wiem, że mają ocynk.

Napisano

> Nie mówię, że rdza je bierze jak stare uno, ale wybrzuszenia na

> lakierze można znaleźć. Nie wiem, może spotkałem się z

> robionymi..

Na pewno. BBM-y mają swoje wady, ale akurat do blacharki się nie można przyczepić ok.gif

Napisano

Cześc Kolego. Nie wiem dlaczego lubię markę Fiat (może dlatego że prawie od zawsze była w Polsce- a ja 4lata miałem Punto I), a teraz jeżdżę 5 rok Astrą II z sil. 1,6 8V - takie to koleje losu.

Nie będę doradzał czy Astra czy Stilo, ale jeśli chodzi o Astrę w benzynie to silnik 1,6 8 V jest najlepszym rozwiązaniem ( no może nie dla Kubicy czy Szumachera).

Mam gaz. przejechałem już 112tys km i jest ok ( zużycie oleju 1l na 1000km), Pęknięcie paska rozrządu nie uszkadza silnika.

Jednym zdaniem- Jeśli nie jesteś rajdowcem i wybrałeś Astrę benzynę to polecam 1,6 V8.

Pozdrawiam ok.gif

Napisano

> przejechałem już 112tys km i jest ok ( zużycie oleju 1l na

> 1000km)

icon_eek.gif

Czy na pewno dobrze policzyłeś zera??

Napisano

> Witam

> Za stilo przemawia lepsze wyposażenie no i mniejsza cena

Byłem posiadaczem Fiata Marea z 2001r. Nakręciłem nim 240kkm. Wcześniej jeżdziłem astrą 1,7dtl i sprzedałem ją z przebiegiem 210kkm. Jeżeli chodzi o awaryjnośc to nie jestem w stanie wskazac zwycięzcy (obydwa psuły się mniej więcej tak samo). Jeżeli chodzi o zawieszenie to dużo trwalszy jest opel, jednak komfort jazdy i zachowanie się na drodze - tu bezapelacyjnie wygrywa fiat. Ale coś za coś we fiacie zawieszenie ciężko pracuje i stąd częste naprawy. Krótko mówiąc Astra przy Marei to wóz drabiniasty. Aktualnie jeżdżę astrą II 1,4 twinport, ma przebieg 30kkm i poza zatarciem się wycieraczek z przodu nic się nie dzieje. Fiata można kupic taniej i lepiej wyposażonego, ale przy sprzedaży mniejsze pieniądze do odzysku.

Napisano

> Czy na pewno dobrze policzyłeś zera??

Dzięki kolego. Xle policzyłem zera - na 10000

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ja również rozpatruje w Astrze tylko i wyłącznie silnik 1.6 8V plus gaz, a jesli chodzi o stilaka to mysle o 1.2 16v (i tu pewnie tylko sekwencja)..

Tylko Astry to przewaznie golasy ciezko z polskiego salono o cos leprzego niz ABS i dwie poduszki...a w obecnym punciaku mam lepsze wyposażenie..to bez sensu cofać sie

A jakie kolega ma wyposażenie w tej Astrze i ile autko kosztowało?

Od Astry to odpychają mnie tez troche te problemy z korozja...czego jak czego ale korozji to nie cierpie

Ja posiadam Punto II i złego słowa na tego fiata nie moge powiedziec jednyne co robiłem to dwie końcowki kier. po 25zł klocki z przodu textar za 53zł, pasek rozrzadu 35zł, simering na wałek rozrzadu (delikatnie się pocił) za 9zł.. a zmiana tego wszystkiego banalnie prosta, sam robiłem.. gaz mam II gen. od 6 lat zero problemów spalanie około 6 litrów(jazda delikatna)i to wszystko na 103 tys. km..

Tylko już mi sie znudziło i szukam czegos innego cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.