Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz w Matizie

Featured Replies

Napisano

Witam ile może kosztować taka instalacja i czy wogole jest mozliwos założenia przez plastikowy kolektor? na co zwrócić uwagę przy instalacje, jaki sterownik będzie ok??

ogólnie same pytania mam smile.gif

Napisano

> Witam ile może kosztować taka instalacja i czy wogole jest mozliwos

> założenia przez plastikowy kolektor? na co zwrócić uwagę przy

> instalacje, jaki sterownik będzie ok??

> ogólnie same pytania mam

Mam z Just-em BRC, początkowo chodził na srubkę ale świecił się czek i założyłem kompa, teraz jest ok, na kolektorze ssącym mam wklejone dwa gwizdki oraz wlew gazu jest pod klapką paliwa. Cena cztery lata temu 1,8 kzł ok.gif

Napisano

tylko 4 generacja biglaugh.gifżaden szanujący sie gazownik nie załozy 2 generacji na swoja odpowiedzialnosc do tego silnika smirk.gif nie daj sobie wmowic ze nie bedzie strzałow na 2 generacji zawsze istnieje taka mozliwosc...

Napisano

> nie daj

> sobie wmowic ze nie bedzie strzałow na 2 generacji zawsze

> istnieje taka mozliwosc...

No niestety racja, mam II gen. po dwóch kompleksowych i nieźle zrobionych regulacjach i raz na kwartał potrafi nieźle strzelić. Sprawę ratują aż 3 gwizdki w kolektorze, więc na razie bez szkód smile.gif

Jak masz mało kasy, to załóż II gen., strzały są groźne, ale nie demonizujmy problemu

Napisano

Mam II gen. Elpigazu i chodzi spoko. Strzały się zdarzały ale gwizdki działały. Ogólnie instalacja sprawuje się bardzo dobrze.

Napisano
  • Autor

> Mam II gen. Elpigazu i chodzi spoko. Strzały się zdarzały ale gwizdki

> działały. Ogólnie instalacja sprawuje się bardzo dobrze.

no spoko a czemu te strzały są? teraz mam w golfie II gen i nie zdarzyło mi sie żeby coś strzeliło!

Napisano

> no spoko a czemu te strzały są? teraz mam w golfie II gen i nie

> zdarzyło mi sie żeby coś strzeliło!

Wszystko zależy od budowy silnika, Mietek ma czułe punkty jak palec i przewody WN jak zaniedbasz będzie strzał. W Lanku 8v jeszcze mi nic nie walnęło, wywaliłem wszelkie gumki i klapki,no ale kolektor metal.

Napisano

Ja kupiłem matiza z instalacją sekwencyjną tartarini etagas 4g i poza wymianą filtrów nic przy niej nie robię - na razie smile.gif. Osiągi takie same jak na benzynie, nic nie śmierdzi, równe obroty. Jedyna wada tej instalacji to mała popularność a w związku z tym problem ze znalezieniem zakładu z komputerem w pobliżu mojej miejscowości by przeprowadzić kontrolę, czy z częściami np. do reduktora.

Napisano

> no spoko a czemu te strzały są? teraz mam w golfie II gen i nie

> zdarzyło mi sie żeby coś strzeliło!

Zaniedbanie właściciela (WN) wink.gif

Napisano

Ja mam w Matizie II gen i powiem szczerze, że jest słabawy, choć z drugiej strony na benzynie też odrzutowcem nie jest.

najgorsze jest gaśnięcie po wrzuceniu na luz. Zdarza się ni stąd ni z owąd, reguowane kilka razy i jakiś czas jest OK aż nagle oczywiście w największym ruchu na skrzyżowaniu - zgasł oslabiony.gif

Matiz jest bardzo, ale to naprawdę bardzo bardzo czuły na kable WN i świece. Oczywiście nie jest to wielki wydatek czy kłopot w przełożeniu ale trzeba kontrolować i wymieniać na czas. W przeciwnym razie auto może zafundowac nam niezły bajzel.

Napisano

Wielu tak ma i prawdę mówiąc nie słyszałem, żeby komuś coś się stało z kolektorem. Nie chodzi mi oczywiście o ludowe podania typu zięcia brata szwagra synowej kolegi znajomy słyszał, że tak się dzieje, tylko konkretne wypowiedzi konkretnych osób chocby z forum autokącik ale nie tylko.

Ale żeby nie było niedomówień - nie namawiam nikogo na siłę na ten typ instalacji tylko piszę, jak faktycznie jest.

Napisano

Właśnie co założyłem.

Tomasetto + STAG300 - cena 2150.

Na razie wrażenia ultra-przyjemne - moment przełączenia gaz-benzyna jest dosłownie niezauważalny.

Napisano

Ja mam IIgen i przejechane na niej 100 tys km, zero strzałów.

Napisano

> Ja mam IIgen i przejechane na niej 100 tys km, zero strzałów.

No to gratulacje i ciesz się, że jeszcze nie strzelił - ja znam inne przypadki instalowania II generacji w matizie skromny.gif

Napisano

Witam. Też chyba założę LPG do Matiza. W Świętokrzyskim w Jędrzejowie instalacja II generacji kosztuje 1600 zł. Najprawdopodobniej będę ją zakładać Bardzo dobry gazownik tam jest. Kuzyn zakładał u niego już chyba 4 instalacje i z żadną nie było problemów.

Napisano

Lublin 1300 zł II Generacja a sekwencja 2100 zł ok.gif

Napisano

> Witam. Też chyba założę LPG do Matiza. W Świętokrzyskim w Jędrzejowie

> instalacja II generacji kosztuje 1600 zł.

Następny odważny z II generacją do matiza bow.gif

Napisano

> No to gratulacje i ciesz się, że jeszcze nie strzelił - ja znam inne

> przypadki instalowania II generacji w matizie

Jakie?

Napisano

> Jakie?

Plastikowy kolektor po strzale nie wytrzymał, nie wiem dokładnie co tam jeszcze poszło przy okazji, ale naprawa w 1 tyś. zł raczej się nie zamknęła - matiz mojego kolegi.

Napisano

> Plastikowy kolektor po strzale nie wytrzymał, nie wiem dokładnie co

> tam jeszcze poszło przy okazji, ale naprawa w 1 tyś. zł raczej

> się nie zamknęła - matiz mojego kolegi.

Kolektor kosztuje 200zł, a jakoś trudno mi sobie wyobrazić, co mogło polecieć "przy okazji" oprócz jakichś uszczelek. Nie zrozum mnie źle - jakbym dzisiaj zakładał instalkę, to też bym wziął sekwencję, bo cena jest już na przyzwoitym poziomie. Ale teza, że II generacja w tym aucie to same kłopoty jest nieprawdziwa. Tak jak pisałem - miałem kilka strzałów i gwizdki załatwiły sprawę. Słyszałem też, że czasem może je wyrwać z kolektora, ale ponowne wklejenie załatwia sprawę. Ogólnie nie narzekam, a na tej instalacji zrobiłem już ok. 63kkm.

Napisano

> Kolektor kosztuje 200zł, a jakoś trudno mi sobie wyobrazić, co mogło

> polecieć "przy okazji" oprócz jakichś uszczelek. Nie zrozum mnie

> źle - jakbym dzisiaj zakładał instalkę, to też bym wziął

> sekwencję, bo cena jest już na przyzwoitym poziomie. Ale teza,

> że II generacja w tym aucie to same kłopoty jest nieprawdziwa.

> Tak jak pisałem - miałem kilka strzałów i gwizdki załatwiły

> sprawę. Słyszałem też, że czasem może je wyrwać z kolektora, ale

> ponowne wklejenie załatwia sprawę. Ogólnie nie narzekam, a na

> tej instalacji zrobiłem już ok. 63kkm.

Oczywiście życzę Ci następnych 63kkm bezproblemowej jazdy ok.gif Niestety faktem jest, że wiele zakładów montujących LPG nie chce się podejmować montażu II genercji przy plastikowym kolektorze - o czymś to jednak świadczy. Ceny monażu sekwencji spadły do tego stopnia, że warto jednak do niej dopłacić. Nie chcę generalizować, że II generacja nie sprawdza się w matizie, bo faktycznie znam tylko jeden przypadek awarii, a Twoje auto jest przykładem, że jednak można ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.