Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stag 300, a II gen. - zużycie gazu

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Czy zużycie paliwa po założeniu sekwencji będzie niższe niż przy instalacji II generacji?? Macie Panowie jakies wyniki, wnioski lub cokolwiek podobnego ?

Napisano

Benzyny na pewno wyższe, zwłaszcza w zimie. Temperatura przełączania na LPG w sekwencji ok. 40*C, w II gen. min. 5-10*C. Więc finansowo w zimie raczej się traci. Wszystko zależy od tego, jak szybko się dany silnik nagrzewa i jaka jest temperatura na zewnątrz (a raczej jaka była najniższa w nocy). No i ważne jest, czy robisz krótkie, czy długie trasy (mniejsze % straty na benzynie). Przy b. duzych mrozach i b. krótkich trasach (5 km) może się zdarzyć, że samochód będzie jeździł tylko na benzynie.

A z LPG to też nie wiadomo - powinno się spalać nieco mniej (niby pali tyle, co na benzynie), ale tylko jeśli instalacja dobrze wyregulowana.

Pozdr.

Napisano

> A z LPG to też nie wiadomo - powinno się spalać nieco mniej (niby

> pali tyle, co na benzynie), ale tylko jeśli instalacja dobrze

> wyregulowana.

Powinien spalać tyle samo gazu, co benzyny, ale WAGOWO.

A tankujemy na litry więc będzie litrów więcej palił - i tutaj nic się nie zrobi - bilansu energetycznego nie da się oszukać.

Napisano
  • Autor

> Powinien spalać tyle samo gazu, co benzyny, ale WAGOWO.

> A tankujemy na litry więc będzie litrów więcej palił - i tutaj nic

> się nie zrobi - bilansu energetycznego nie da się oszukać.

teorie znam. Zastanawia mnie jak to wygląda w praktyce.

Napisano

> teorie znam. Zastanawia mnie jak to wygląda w praktyce.

Mam sekwencję Gas -tech 500S i spalanie LPG jak benzyny a przełacza sie na gaz nawet przy -15 po 2km -ustawiona temp. przełączania to 30 stopni.Jadę codziennie po 5km w jedną stronę do pracy.

Zgadzam się z poprzednia opinią .

Dobrze zamontowana i wyregulowana instalacja to są takie efekty. cool.gif

Napisano

Wagowo spala mi tyle samo. Czyli w litrach gazu więcej o te 20 - 30 % więcej... W sumie to bardzo pewien tego nie jestem, bo benzyny raczej nie używam.. wink.gif

Co do większego zużycia benzyny przez sekwencję to można tu się pokusić o drobne oszustwo i oszukać rezystorem czujnik temperatury reduktora. Wtedy przełączasz na gaz kiedy chcesz. Tylko jak jest zupełnie zimno i masz na gazie to przy większym depnięciu (ruszanie) gaz nie zdąży odparować i idzie w formie ciekłej w kolektor. Niezdrowe, nieekonomicznie i bezsensowne. Trzeba więc przy tym "oszukanym" rozwiązaniu wykazywać się kultura techniczną. Ja robie tak, że odpalam na benzynie, ruszam i toczę sie kawałek na benzynie i przełączam na gaz. Jednak jak potrzebuję przyspieszyć albo ruszyć to przełąćzam na tą chwilę na benzynę. Robię tak aż reduktor osiągnie (szacunkowo) jakieś 30 - 50 C

Teoretycznie II gen. da się ustawić na mniejsze spalanie niż sekwencję. Kosztem dynamiki i pracy na ubogiej mieszance. To drugie może powodować szbsze zużycie zaworów, uszczelki pod głowica itp. Ale znam takich co tak jeżdżą i to nawet od dawna...

Z tym, że dynamika w tym przypadku raczej malucha pod górę...

Napisano

> Wagowo spala mi tyle samo. Czyli w litrach gazu więcej o te 20 - 30 %

> więcej...

To zależy też od pory roku - LPG ciekły ma bardzo dużą rozszerzalność termiczną - w zimę masz więcej gazu w litrze, a latem mniej.

Napisano

> To zależy też od pory roku - LPG ciekły ma bardzo dużą rozszerzalność

> termiczną - w zimę masz więcej gazu w litrze, a latem mniej.

hmm.gif zastanowiło mnie to co piszesz. Skąd masz takie dane?

Napisano

> Teoretycznie II gen. da się ustawić na mniejsze spalanie niż

> sekwencję. Kosztem dynamiki i pracy na ubogiej mieszance. To

> drugie może powodować szbsze zużycie zaworów, uszczelki pod

> głowica itp. Ale znam takich co tak jeżdżą i to nawet od

> dawna...

> Z tym, że dynamika w tym przypadku raczej malucha pod górę...

A no da się , kiedys punciak palił mi po mieście 7,5 l LPG i na Autostradzie przy 160km/h 8,8 l LPG, teraz po regulacji troche wiecej ... była ustawiona zbyt uboga mieszanka.

Napisano

> zastanowiło mnie to co piszesz. Skąd masz takie dane?

Książka d573540.jpg

str 20.

Nie jest to ewenement przy węglowodorach, bo eter ma jeszcze większą rozszerzalność termiczną. Ale benzyna ma znikomą.

Napisano

> Książka

> str 20.

> Nie jest to ewenement przy węglowodorach, bo eter ma jeszcze większą

> rozszerzalność termiczną. Ale benzyna ma znikomą.

hmm mam tą książkę i czytałem, ale jak widać brak lecytyny mi doskwiera bo nie zarejestrowałem takiej informacji pod kopułką waytogo.gif

Napisano

> Jak w temacie. Czy zużycie paliwa po założeniu sekwencji będzie

> niższe niż przy instalacji II generacji?? Macie Panowie jakies

> wyniki, wnioski lub cokolwiek podobnego ?

powiem tak-miałem II generacje

po regulacjach palił 11/100 w miescie, 10 w trasie, miesiac później nie schodizło poniżej 13/100

do tego problemy z emulacją sondy, spadek dynamiki i inne problemy

po dwóch latach- wiem cierpliwy jestem:)- zmieniłem instalację na stag300 i teraz w mieście pali mi 10 latem, 11 zimą, w trasie spalanie spadło do 8.5- 9

no i dynamika wreszcie jest na normalnym poziomie:)

aha- mam ogrzewany garaż wiec zimą przełącza na gaz po jakichś 300 metrach, a jak wracam z pracy do domu, to po 800 m- 1 km,w zależności od temperatury zewnętrzej-wiadomo przy -30 to i ze 2 km trzeba przejechać

latem zużycia benzyny prawie się nie odczuwa

Napisano

> zastanowiło mnie to co piszesz. Skąd masz takie dane?

Prawda to jest - spójrzcie kiedyś jak będziecie mogli na poziomowskaz na zbiorniku - taka wskazówka magnetyczna. Max na skali jest czerwone w pewnym zakresie - ten zakres jest uzależniony od temperatury.

Odczuwalne jest to nawet tankując przy 0*C na tej samej stacji a potem tankując przy +kilkanaście*C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.