Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mazda czy honda?

Featured Replies

Napisano

witam

Co prawda do zakupu samochodu mam jeszcze kilka miesięcy, ale powoli zaczynam się zastanawiać, co wybrać. Na 99% będzie to japońskie auto klasy średniej. Odpada primera i avensis i będę wybierał między mazdą 6 2,0D (136KM) i hondą accord 2,2 i-ctdi.

Obydwa auta mi się podobają, świetnie jeżdżą, honda ma trochę vardziej sportowy charakter.

Auto będzie kupione i eksploatowane w UK. Accord jest o jakieś 10% droższy, a także ubezpieczenie na accorda będę miał sporo droższe niz na mazdę (ze względu na większy silnik i mój młody wiek, a także dla tego, że będzie to mój pierwszy samochód w UK różnica jest spora).

czy różnica między tymi samochodami jest na tyle duża, żeby watra były różnicy w cenie?? komfort jest podobny, honda jest troszkę szybsza, a mazda wydaje się mieć więcej miejsca w środku.

proszę o wasze opinie cool.gif

Napisano

> witam

> Co prawda do zakupu samochodu mam jeszcze kilka miesięcy, ale powoli

> zaczynam się zastanawiać, co wybrać. Na 99% będzie to japońskie

> auto klasy średniej. Odpada primera i avensis i będę wybierał

> między mazdą 6 2,0D (136KM)

Jeżeli nowe auto to będzie 143km. i z tego co widze Mazda ma większy moment.

Ale jeżeli sam miałbym wybierać........ to chyba bym losował zlosnik.gif

Napisano

> Jeżeli nowe auto to będzie 143km. i z tego co widze Mazda ma większy

> moment.

> Ale jeżeli sam miałbym wybierać........ to chyba bym losował

honda ma większy potencjał silnika

Napisano

Jezdzilem hondowskim 2.2 i-CTDi w Civicu. Jak dla mnie rewelacja...

Co prawda Civ i Accord, to zupelnie inne samochody, wiec napisze tylko moje subiektywne odczucia. Nie moge tez porownac do Mazdy, bo nie znam tego samochodu... porownywal bede do 2.0 TDI z grupy VAG.

Silnik jest generalnie bardzo cichy... nawet za cichy i czerwone kontrolki za duzych obrotow przydaly sie kilka razy. Elastycznosc (nie ta techniczna) tez lepsza (subiektywnie) od TDI... Przy tym wszystkim nie trzesie sie tak. Nagrzewa sie tez chyba szybciej niz TDI... Pali niestety wiecej, al opieram sie tylko na krotkim przebiegu i wskazaniach komputera pokladowego. Jazda Civem z tym silnikiem, to sama przyjemnosc. W zasadzie w miescie mozna uzywac samego drugiego albo trzeciego biegu. Na autustradzie jazda z predkoscia przelotowa 160-180 km/h tez nie jest problemem. Nie jest wtedy glosno ani nie slychac jekow i gwizdow silnika...

SokoleOko napisalby pewnie wiecej, bo mial okazje testowac Accorda z tym silnikiem... Niestety po niedawnych zajsciach z administracja postanowil nie pisywac wiecej na AK... Starcilismy kolejnego wartosciowego gracza...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nowe auto to będzie 143km. i z tego co widze Mazda ma większy

> moment.

> Ale jeżeli sam miałbym wybierać........ to chyba bym losował

auto będzie 2-3 letnie i nie będzie tuningowane...

poza ceną mazda jest dla mnie ładna, podoba mi się wnętrze i będzie w wersji liftbach, accordy są tylko sedany (mniej praktyczny) i kombi (brzytkie)...

Napisano

> auto będzie 2-3 letnie i nie będzie tuningowane...

> poza ceną mazda jest dla mnie ładna, podoba mi się wnętrze i będzie w

> wersji liftbach, accordy są tylko sedany (mniej praktyczny) i

> kombi (brzytkie)...

no jesli nie masz zamiaru tuningowac, to raczej mazda

no i co jeszcze bardzo wazne,

chodzi ci o nowe modele i w jednym i drugim przypadku?

mazada nowa juz chyba jest dostepna, accord dopiero ma byc.

Napisano

Ja wole mazda grinser006.gif

Jak mazda jest dla Ciebie za mało dynamiczna i to dopłać te 10% i kup honde.

Tak generalnie to rób co Ci serce mówi. ok.gif

Napisano
  • Autor

> no jesli nie masz zamiaru tuningowac, to raczej mazda

> no i co jeszcze bardzo wazne,

> chodzi ci o nowe modele i w jednym i drugim przypadku?

> mazada nowa juz chyba jest dostepna, accord dopiero ma byc.

Konkretnie to rozglądam się za mazdą 6 2,0D TS2 lub spotr, hb lub kombi, accord tylko sedan 2,2D executive. (nie wiem jak w polsce się nazywaja te wersje wyposarzenia).

Auta z 2004r. (jak mi się uda wstrzymać-astra sie nie rozleci- to może z 2005r.) z przebiegami około 130-140kkm. Taka mazda kosztuje 5700-6500 funtów, a honda 7000-8000. Do tego ubezpieczenie na mazdę mam za 700, a na honde najtansze jakie znalazłem kosztuje 1400. (pamiętajmy, że ceny w funtach, a więc różnice znaczące).

Cena, wygląd, funkcjonarność i tapicerka jak dla mnie jest za mazdą, honda za to jest dynamiczniejsza (ale nie ma jakiejś strasznej różnicy) i troszkę cichsza, niektóre plastiki we wnętrzu są wyższej jakości. Prowadzenie, serwis, komfort bardzo zbliżone.

biorąc pod uwagę ślimacze tempo angielskich dróg, dynamika nie odgrywa wielkiego znaczenia.

Poza tym moja serce.gif stwierdziła, że mazda jej się bardziej podoba i to na 99% mazda będzie moim przyszłym autem...jeszcze tylko troszkę muszę odłożyć.

Dzięki za sugestie 20.GIF

Napisano

> Konkretnie to rozglądam się za mazdą 6 2,0D TS2 lub spotr, hb lub

> kombi, accord tylko sedan 2,2D executive. (nie wiem jak w polsce

> się nazywaja te wersje wyposarzenia).

> Auta z 2004r. (jak mi się uda wstrzymać-astra sie nie rozleci- to

> może z 2005r.) z przebiegami około 130-140kkm. Taka mazda

> kosztuje 5700-6500 funtów, a honda 7000-8000. Do tego

> ubezpieczenie na mazdę mam za 700, a na honde najtansze jakie

> znalazłem kosztuje 1400. (pamiętajmy, że ceny w funtach, a więc

> różnice znaczące).

> Cena, wygląd, funkcjonarność i tapicerka jak dla mnie jest za mazdą,

> honda za to jest dynamiczniejsza (ale nie ma jakiejś strasznej

> różnicy)

moja przy silniku 136km (w 2005 roku weszły 143KM) wg gtechu do 96km/h ma ok 8,5sek. Zbiera się dość dobrze , fakt że momentami dostaje zadyszki

Napisano

Honda jest bardziej sportowa i ogólnie teraz "modna"

ale bardzo chętnie używana przez złodzieji i zacząli ją kraść "na graty"

Mazda jednak jest bardziej orginalna-ale trudniej dostepne czesci niż w wypadku hondy.

I jeden i drugi samochód jest nie tuzinkowy-wybierz nowszy, w lepszej cenie i stanie.

20.GIF

Napisano
  • Autor

> pod jakim względem??

jeździłem obydwoma i accord ma troche twardsze zawieszenie.

Co jeszcze przemawia za mazdą: wszystkie accordy w wersji executive jakie widziałem mają skórzana tapicerkę, a mi to średni psuje, bardziej mi się podoba materiał w mazdzie (tylko w wersji ts2 i sport. (w przeciwieństwie do skóry, nie widać, że samochód ma przebieg powyżej 100kkm, jest bardzo trwała)

Napisano

a jak jest z ceną serwisu i części - podobne ?

Ps trochę sie ostatnio do icdti w accordzie zraziłem bo odwiedzając aso hondy żeby osobiście obmacać hondę accord ujrzałem stado mechaników głowiących się własnie nad otwartą maską accorda icdti.

Napisano
  • Autor

> a jak jest z ceną serwisu i części - podobne ?

> Ps trochę sie ostatnio do icdti w accordzie zraziłem bo odwiedzając

> aso hondy żeby osobiście obmacać hondę accord ujrzałem stado

> mechaników głowiących się własnie nad otwartą maską accorda

> icdti.

podonie to wygląda. Ja mieszkam w UK i ceny serwisu oby aut sa podobne. U nas jest niezbyt wiele tych ictdi, a psują się też żadko, więc mechanicy za dużo o nich nie wiedzą. Część części do mazdy podobno pasuje od mondeo (ta sama płyta podłogowa i -jak uważają niektórzy- częściowo zawieszenie).

znacie może jakieś dobre forum hondy??

Napisano

Na rynku USA jest juz nowy Accord. Moim zdaniem nieprzecietnie brzydki. Ale duzy i z wielkim i mocnym silnikiem. Mazda 6 wyglada przy nim jsk zabawka. To samo dotyczy Civica i 3jki - Civic jest wiekszy i lepszy. Wiec chyba jednak Honda choc Mazdy sa ladne i fajne w jezdzie.

Napisano
  • Autor

> Na rynku USA jest juz nowy Accord. Moim zdaniem nieprzecietnie

> brzydki. Ale duzy i z wielkim i mocnym silnikiem. Mazda 6

> wyglada przy nim jsk zabawka. To samo dotyczy Civica i 3jki -

> Civic jest wiekszy i lepszy. Wiec chyba jednak Honda choc Mazdy

> sa ladne i fajne w jezdzie.

No tak, ale ja nowego na razie nie kupię (następny będę chciał nowy). A fakt, ten accord jest paskudny oink.gif

Napisano

> jeździłem obydwoma i accord ma troche twardsze zawieszenie.

> Co jeszcze przemawia za mazdą: wszystkie accordy w wersji executive

> jakie widziałem mają skórzana tapicerkę, a mi to średni psuje,

ale to jest opcja, ja jezdzilem Executive (mial ladny jasny material) i widzialem inne Executive i nie wszytskie maja skore smile.gifok.gif

Napisano

> Honda jest bardziej sportowa i ogólnie teraz "modna"

> ale bardzo chętnie używana przez złodzieji

pad.gif

pilnie sprzedam accorda 2006 (1 rej 2007)

i zacząli ją kraść "na

> graty"

> Mazda jednak jest bardziej orginalna-ale trudniej dostepne czesci niż

> w wypadku hondy.

> I jeden i drugi samochód jest nie tuzinkowy-wybierz nowszy, w lepszej

> cenie i stanie.

a generalnie, chyba zwrociles uwage, ze autor nie ma zamiaru eksploatowac samochod w polsce

Napisano

> ale to jest opcja, ja jezdzilem Executive (mial ladny jasny material)

> i widzialem inne Executive i nie wszytskie maja skore

skora to jest opcja do executive (razem z bluetuthem zintegrowanym z radiem)

Napisano
  • Autor

> skora to jest opcja do executive (razem z bluetuthem zintegrowanym z

> radiem)

niby opcja, ale jeszcze nie widziłem executive bez skóry, w wersji sport mają pół-skórę, a ja jeszcze tu nie widziałem weluru czy innej tkaniny w acordzie VII generacji

Napisano

> niby opcja, ale jeszcze nie widziłem executive bez skóry

to odwrotnie niz ja grinser006.gif

Napisano

> pilnie sprzedam accorda 2006 (1 rej 2007)

> i zacząli ją kraść "na

> a generalnie, chyba zwrociles uwage, ze autor nie ma zamiaru

> eksploatowac samochod w polsce

To podobno prawda w pierwszych wersjach Accorda ostatniej generacji, bardzo latwo mozna bylo kompa podmienic (w ktorym siedzi m.in imobilaizer) i zlodzieje tak je kradli. Potem podobno wprowadzili jakie zabezpieczenie.

Napisano

jezdzilem mazda, auto naprawde fajne, ale w porownaniu do hondy - stare...

niemniej mazda oferuje sporo miejsca, dobry komfort, niezly silnik. mnie zaskoczyla cena serwisu - duzy przeglad to 650-700GBP! Takze uwazaj, nie wiem jak cenowo wychodzi serwis hondy.

honda mnie zachwycila jakascia wnetrza, niestety nie jezdzilem nia i w wersji kombi jest jednym z najbardziej niedudanych stylistycznie samochodow (moim zdaniem smile.gif)

Napisano

gdzie kupujesz auto?! diler/supermarket/prywatne ogloszenie?!

z mojego doswiadczenia auta uzywane sa w koszmarnym stanie - zniszczone, zaniedbane - strasznie ciezko znalezc - wlacznie z samochodami na gwarancji od dilera...

ceny ktore podajesz sa dosc niskie, wskazuja ze auta bez gwarancji i od kogos prywatnie?

Napisano
  • Autor

> gdzie kupujesz auto?! diler/supermarket/prywatne ogloszenie?!

> z mojego doswiadczenia auta uzywane sa w koszmarnym stanie -

> zniszczone, zaniedbane - strasznie ciezko znalezc - wlacznie z

> samochodami na gwarancji od dilera...

> ceny ktore podajesz sa dosc niskie, wskazuja ze auta bez gwarancji i

> od kogos prywatnie?

Mazdę 6 z 2004r.w przyzwoitym stanie mozna spokojnie kupić do 7000 funtów, juz oglądałem 3, jedną w Car Giant i 2 w mojej miejscowości. Od osoby prywatniej nawet poniżej 6000. Ja szukam auta z przebiegiem około 80tys. mil (bo mają niedawno wymieniony rozrząd-chociaż, gdybym trafił ładną przed wymianą też bym wziął).

Co do gwarancji, to bywa różnie. Praktycznie każdy "komis" oferuje gwarancję za dopłątą, niektóre daja pewien czas, np. 2 tygodnie, w czasie których można oddać auto w razie wykrycia usterek.

Obsługi raczej się nie obawiam, bo sam zrobie sporo przy aucie, a jak sobie nie poradzę, to mam kilku kolegów mechaników i chętnie pomogą... ok.gif

Przeglądając ofertysprzedaży aut używanych doszedłem do wniosku, że mazda 6 (a zaraz po niej accord), to najlepsze auto w tej cenie. mowa o autach 3 letnich, więc ze znalezieniem przyzwoitego auta nie ma aż takich problemów.

A jeszcze dla pewności: ten duży przegląd za 700GBP obejmuje rozrząd?? dobrze rozumiem??

Napisano

duzy przeglad obejmuje rozrzad ok.gif

no to pewnie ja mam pecha, strasznie mi bylo ciezko znalezc auto w dobrym stanie. ogladalem tez jedna mazde 6 w cargiancie (zreszta bylo ich mnostwo, bo auta poparkowane sa wg marek) i powiem, ze po tym co zobaczylem to bym tam nic nie kupil.

oczywiscie na poczatku mnie zapewniali, ze auta sa igielki, ze jest gwarancja itp. po dojsciu do auta sie zalamalem - samochod zdezelowany, polamane i poniszczone plastiki, brak rolety, a na koniec bagaznik sie nie otwieral...

dalej nie tracilem czasu i dalem sobie spokoj.

tyle z moich doswiadczen, oby Twoje byly lepsze, powodzenia!

Napisano
  • Autor

> duzy przeglad obejmuje rozrzad

> no to pewnie ja mam pecha, strasznie mi bylo ciezko znalezc auto w

> dobrym stanie. ogladalem tez jedna mazde 6 w cargiancie (zreszta

> bylo ich mnostwo, bo auta poparkowane sa wg marek) i powiem, ze

> po tym co zobaczylem to bym tam nic nie kupil.

> oczywiscie na poczatku mnie zapewniali, ze auta sa igielki, ze jest

> gwarancja itp. po dojsciu do auta sie zalamalem - samochod

> zdezelowany, polamane i poniszczone plastiki, brak rolety, a na

> koniec bagaznik sie nie otwieral...

> dalej nie tracilem czasu i dalem sobie spokoj.

> tyle z moich doswiadczen, oby Twoje byly lepsze, powodzenia!

Ja oglądałem u nich 2 mazdy, z czegomjedną dokłądnie, a na drugą tylko zerknąłem, bo właśnie nie była zbyt zadbana. Ta, której lepiej się przyjrzałem była całkiem ładna, nie igiełka, ale nadawała się do wzięcia. Na zewnątrz miała kilka drobnych rysek (dobra polerka by wystarczyłą), a w śroku tylko guzik od ręcznego starty, ale to chyba wada tych mazd, bo większośc ma taki starty.

Mi się bardzo nie śpieszy, zresztą jeszcze troszkę gotówki muszę uzbierać (bo wole dopłacic za auto w lepszym stanie).

Mój kolega kupował w cargiant'cie właśnie honde accord i był bardzo zadowolony, nie mógł się zdecydować, bo mieli wtedy 3 godne uwagi egzemplarze. On wybierał między accordem i audi a4 i wtedy jak byliśmy nie mieli nawet jednej ładnej a4'ki, wszystkie tak jak kolega opisuje-mocno dojechane, mimo młodego wieku i małych przebiegów.

Oni tam maja większość aut od firm, a w firmach różni lidzie jeżdżą, jak u mnie w firmie, mamy 2 mondeo i jednym jeździ przedstawicie, a drugim manager do pracy dojeżdża. Ten drugi jest w super stanie, ale pierwszy to dramat na kołach....

W styczniu powinienem kupić auto to się pochwalę gdzie, za ile itd. palacz.gif

Napisano

> W styczniu powinienem kupić auto to się pochwalę gdzie, za ile itd.

powodzenia i trzymam za slowo! ok.gif

Napisano
  • Autor

> powodzenia i trzymam za slowo!

a dziś miałem jazdę próbną accordem i znowu mam dylemat confused.gif. Teraz zmieniłem pracę i dojeżdżam taka fajną wiejską drogą, fajne zakręty, a honda ma chyba lepsze zawieszenie na takie drogi, lepiej chodzi po zakrętach, a ten silnik.... zlosnik.gif

O mazdzie wiem bardzo dużo, jest dobre forum mazdy , a o hondzie wiem troszkę mniej. Słyszałem, że ma rozrząd na łańcuchu, czy to prawda??

• 3 tygodnie później...
Napisano

> witam

> Co prawda do zakupu samochodu mam jeszcze kilka miesięcy, ale powoli

> zaczynam się zastanawiać, co wybrać. Na 99% będzie to japońskie

> auto klasy średniej. Odpada primera i avensis i będę wybierał

> między mazdą 6 2,0D (136KM) i hondą accord 2,2 i-ctdi.

czemu primera odpada - jak patrze na ceny, to sa bardzo dobre hmm.gif

Napisano
  • Autor

> czemu primera odpada - jak patrze na ceny, to sa bardzo dobre

No jakoś tak nie za bardzo się podoba, a te zegary na środku konsoli no.gif, a poza tym to ta primera to prawie cała laguna, a ja francowatym nie ufam....

mazda i honda się podobają, dobrze jeżdżą, wygonde są... 20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i dziś dałem depozyt za mazdę 6 2,0D 136KM. Srebrna, na 16'ach, do full opcji brakuje jej tylko xenonów i nawigacji.

Jutro odbieram autko, jeździła nią jakaś manager z Bank of Scotland i auto jest bardzo zadbane, nie wkleje linka, bo jutro rano pewnie bedzie juz nieaktualne... jak przyjadę do domu to pyknę parę fotek i sie pochwalę...

dzięki za pomoc 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.