Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brudne reflektory od środka

Featured Replies

Napisano

Czym najlepiej wyczyścić szkło reflektora od wewnętrznej strony?Macie jakiś patent jak najlepiej to zrobić aby nie uszkodzić odbłyśnika i gniazda żarówki?Moje szkła przez 10 lat użytkowania kropka mają już sporą wartstwe brudu na sobie i chciałbym to usunąć aby światła lepiej świeciły.

Napisano

> Czym najlepiej wyczyścić szkło reflektora od wewnętrznej strony?Macie

> jakiś patent jak najlepiej to zrobić aby nie uszkodzić

> odbłyśnika i gniazda żarówki?Moje szkła przez 10 lat użytkowania

> kropka mają już sporą wartstwe brudu na sobie i chciałbym to

> usunąć aby światła lepiej świeciły.

podpinam sie ale w mkII

pozdro

ps. moze ktos ma manuala

Napisano
ściągnąć, nalać do środka wody z płynem, wybełtać, wypłukać, wysuszyć w piekarniku, założyć
Napisano
  • Autor

> ściągnąć, nalać do środka wody z płynem, wybełtać, wypłukać,

> wysuszyć w piekarniku, założyć

A nie za duzo z tym przypadkiem grzebania?Reflektor się odkręca tylko od strony komory silnika czy tez trzeba gdzieś odkręcać pod zderzakiem?Czy po odkręceniu nie trzeba później ustawiać ponownie wysokości świateł?

Napisano

> A nie za duzo z tym przypadkiem grzebania?Reflektor się odkręca tylko

> od strony komory silnika czy tez trzeba gdzieś odkręcać pod

> zderzakiem?

chyba dwie śruby ogólnie dostępne

Napisano

Czy po odkręceniu nie trzeba później ustawiać

> ponownie wysokości świateł?

po co?

Napisano

> podpinam sie ale w mkII

> pozdro

> ps. moze ktos ma manuala

archiwum grinser006.gif musisz wyciągnąć lampy , rozciąć obudowę i wyczyścić grinser006.gif

Napisano

> archiwum musisz wyciągnąć lampy , rozciąć obudowę i wyczyścić

rozumiem ze potem trza silikonem sie bawic

pozdro

Napisano

> A nie za duzo z tym przypadkiem grzebania?Reflektor się odkręca tylko

> od strony komory silnika czy tez trzeba gdzieś odkręcać pod

> zderzakiem?Czy po odkręceniu nie trzeba później ustawiać

> ponownie wysokości świateł?

wyciągasz reflektor - dwie śruby na pasie przednim oraz jedna śruba z boku pod kierunkowskazem, wyjmujesz z nich elektrykę i myjesz jak kolega wcześniej napisał, potem suszenie... ja suszyłem suszarką. Różnica od razu widoczna ok.gif

Napisano

> wyciągasz reflektor - dwie śruby na pasie przednim oraz jedna śruba z

> boku pod kierunkowskazem, wyjmujesz z nich elektrykę i myjesz

> jak kolega wcześniej napisał, potem suszenie... ja suszyłem

> suszarką. Różnica od razu widoczna

No dokładnie - roboty kilkanaście minut. Tylko trzeba porządnie tą wichurą grinser006.gifwysuszyć waytogo.gif

Napisano

> rozumiem ze potem trza silikonem sie bawic

> pozdro

jakimś mocnym klejem musisz potraktować to grinser006.gif

Napisano

Po 10 latach używania reflektory nadają się tylko i wyłącznie do wymiany.

Napisano

> Po 10 latach używania reflektory nadają się tylko i wyłącznie do

> wymiany.

Eeee no wiadomo, że lustro już nie to, ale zaraz wymieniać. Z resztą jak już to żeby na gorsze nie wyszło grinser006.gif

Napisano

> Eeee no wiadomo, że lustro już nie to, ale zaraz wymieniać. Z resztą

> jak już to żeby na gorsze nie wyszło

W UNO po 13 latach reanimowałem. Egzekucja została odroczona tylko na rok. Rok temu dziadzia dostał nowe oczy, jest z nich bardzo zadowolony wink.gif

Napisano

> Czym najlepiej wyczyścić szkło reflektora od wewnętrznej strony?Macie

> jakiś patent jak najlepiej to zrobić aby nie uszkodzić

> odbłyśnika i gniazda żarówki?Moje szkła przez 10 lat użytkowania

> kropka mają już sporą wartstwe brudu na sobie i chciałbym to

> usunąć aby światła lepiej świeciły.

W MkI dosyc latwo oddziela sie PO PODGRZANIU (opalarka, suszarka, podobdno tez piekarnik na kilka minut) szklo od plastiku. Jest to najdokladniejszy sposob - idealnie wymyjesz szybe i odblysnik i wysuszysz. Niestety w 10 letnim reflektorze odblysnik bedzie juz schodzil, moze byc zolty lub wypalony. Poprawisz jakosc swiecenie ale na najwyzej rok, dwa - potem nowe szkla.

tip => silikon wokol reflektora utrzymuje w wyzszej temp plastycznosc, wiec przy skladaniu znowu go podgrzac, zacisnac i pozwoilic wystygnac, bedzie ok.gif

Napisano

> tip => silikon wokol reflektora utrzymuje w wyzszej temp

> plastycznosc, wiec przy skladaniu znowu go podgrzac, zacisnac i

> pozwoilic wystygnac, bedzie

Twierdzisz,że będzie szczelne bez dodatkowych zabiegow i silikonowania?

Napisano

> Eeee no wiadomo, że lustro już nie to, ale zaraz wymieniać. Z resztą

> jak już to żeby na gorsze nie wyszło

Jak poszukasz to nie będzie źle, ja swojemu kropkowi sprawiłem nowe oryginały Helli za 200 PLN - lewy kupiłem za 80, a prawy za 112 w intercarsie - wyprzedaż magazynowa zlosnik.gifzlosnik.gif

Różnica widoczna od razu - jeszcze muszę poprawić instalację i będzie ok.gif

Napisano

W moim PII czyściliśmy z kolegą Torasem soczewki bez rozbierania reflektora na części pierwsze, tzn, soczewka od przeciwmgłowego była wyjęta, a od mijania tylko obrócona o 90*, dało radę, efekt super- zaczęły lampki świecić zlosnik.gif

Napisano

> podpinam sie ale w mkII

> pozdro

> ps. moze ktos ma manuala

Ja czyściłem-zdjąłem płyn =rozcieńczona tabletka do zmywarki i bełtanie-osuszanie i błysk 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Twierdzisz,że będzie szczelne bez dodatkowych zabiegow i

> silikonowania?

Tak. Jestem o tym przekonany ok.gif robilem to na 3 zestawach w MkI i w 2 soczewkowych z alfy

Napisano

> Tak. Jestem o tym przekonany robilem to na 3 zestawach w MkI i w 2

> soczewkowych z alfy

Szprobujemy - opalarka jest biglaugh.gif

Napisano

> Szprobujemy - opalarka jest

a. nie przegrzej plastiku wink.gif

b. przy podwazaniu szkla uwazaj na nie, bo jest dosyc kruche,

c. jak juz podwazac to plaskim, tempym narzedziem o dosyc duzej szerokosci - mi idealnie posluzyl tempy (zaokraglony) noz kuchenny; srubokrety czynia za wiele szkod w plastiku i szczerbia szklo

powodzenia !

Napisano

Zrobione - 40 min roboty biglaugh.gif tak przy okazjji - gdzie jest umieszczona data produkcji na reflektorze?Mam dwa rozne,Hella i TYC (h1+h1) ,numerek,ktory wydaje mi się datą produkcji,świadczy o tym,że pochodzą z tego samego roku(2004,kiedy samochod był "puknięty") no i moje spostrzeżenia na ich temat są następujące:

- Hella ma lepszej jakości,trwalszą przesłonę żarowki mijania - w TYC-u już dawno pękła i odpadła

- w Helli znacznie łatwiej oddzielic szkło od obudowy

- TYC ma trwalszy odbłyśnik - nawet mocne tarcie nie zrobiło na nim wrażenia,wygląda jak nowy,w Helli zbyt mocne potarcie ścierało "sreberko",trzeba było baaardzo delikatnie się obchodzic z nim - poza tym przed myciem było widac,że już jest lekko spękany i zmatowiony nad żarowką

- da się bez użycia dodatkowego silikonu(zobaczę jak ze szczelnością,ale "na oko" wygląda ok)

- nie robiłem zdjęc,bo robota jest naprawdę banalna biglaugh.gif

- super brudne to w środku nie było,ale w słoneczny dzień,po złożeniu widac znaczącą rożnicę

- dziękuję za uwagę IThankYou.gif

P.S. Tępego,boszzzz uzbroj_zlo.gif - krotki (7 cm)szeroki noż kuchenny spiłowany na okrągło daje radę waytogo.gif

Napisano

>Mam dwa rozne,Hella i

> TYC (h1+h1) ,numerek,ktory wydaje mi się datą produkcji,świadczy

> o tym,że pochodzą z tego samego roku(2004,kiedy samochod był

> "puknięty")

2004 TYC'a i 1994 Helli wink.gif o dacie tego ostatniego swiadczy latwo schodzace sreberko z odblysnika

> no i moje spostrzeżenia na ich temat są następujące:

> - Hella ma lepszej jakości,trwalszą przesłonę żarowki mijania - w

> TYC-u już dawno pękła i odpadła

ok.gif

> - w Helli znacznie łatwiej oddzielic szkło od obudowy

zagdza sie w 100%, TYC jest pod tym wzgl. znacznie gorszy

> - TYC ma trwalszy odbłyśnik - nawet mocne tarcie nie zrobiło na nim

> wrażenia,wygląda jak nowy,

j.w. - jest z rocznika 2004, a Hella z 1994 - u mnie bylo identyczne zjawisko w Helli i w 3 lata mlodszych Carello - sreberko schodzi pod dotknieciem palucha, to cecha charakterystyczna starego i mocno zuzytego reflektora

> w Helli zbyt mocne potarcie ścierało

> "sreberko",trzeba było baaardzo delikatnie się obchodzic z nim -

> poza tym przed myciem było widac,że już jest lekko spękany i

> zmatowiony nad żarowką

j.w.

> - super brudne to w środku nie było,ale w słoneczny dzień,po złożeniu

> widac znaczącą rożnicę

prawda, ze efekt wizualny zasluguje na poswiecenie tych 40 minut? nawet gdyby swiatlo bylo tylko o kilka procent lepsze...

> P.S. Tępego,boszzzz - krotki (7 cm)szeroki noż kuchenny spiłowany

> na okrągło daje radę

nic dodac, nic ujac claps.gif

Napisano

Jak już tu spamowałem,to tu jeszcze dopiszę.......właśnie wrociłem z osobiście wykonanego testu moich umytych reflektorow,wykonanego za pomocą właściwości obrotowych kuli ziemskiej w stosunku do oświetlającej ją gwiazdy,popularnie zwanych "ciemnościami" biglaugh.gif .Przed myciem czytałem to i owo cfaniaczek.gif ,przyjmując zachwyty nad efektem trochę jak: "założyłem szportowy stożek do 700 ty,alllle tera zapier........prendka jest!!!!!" - a tu dupa.Rożnica jest naprawdę KOLOSALNA (mimo,iż jak już pisałem,na oko wcale odbłyśniki ani szkło nie były brudne,matowe ani nic) - barwa światła zmieniła się z żołtej na białą,okazało się,że światła świecą mi nie tylko dalej,ale też oświetlają częśc pobocza icon_eek.gif a i obszar zaraz przed autem jakiś takiś.....asfalt się topi rotfl.gif aż strach użyc długich biglaugh.gif .To było chyba najlepsze modzenie przy kropku w stosunku czas/włożona praca/koszta=0/osiągnięty efekt.

P.S.Światła są oczywiście dobrze ustawione cfaniaczek.gif ,żarowki nie były ruszane,szkła zdejmowałem bez demontażu reflektora z auta - jedynie podczas podgrzewania dołu szkła włożyłem grubą szmatę między szkło a zderzak - szkod żadnych nie stwierdzono.Dla dociekliwych - sądzicie,że jednocześnie myjąc szybę od środka,może mi się wydawac,że tak jasno mam? rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.