Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie kreci rozrusznik na goracym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam, czy mial ktos kiedys podobny problem tzn jak nagrzeje sie silnik rozrusznik ledwo co kreci ze nie da rady odpalic silnika dopiero jak sie ostudzi. Dodam ze rozrusznik nowy i akumulator tez. Nie mam pojecia co to jeszcze moze byc?? niewiem.gif

Napisano

miałem taki problem ale wymiana tulejek i bendix'a załatwiło sprawe ale skoro nowy rozrusznik to niestety nie wiem.... moze przewód masowy nie łaczy ?

Napisano

Jeżeli elektrycznie wszystko ok to może alternator się blokować i stawia opór jak się rozgrzeje.Wtedy rozrusznik słabo będzie kręcił.

Napisano

ja mialem w aucie poprzednim taki problem i okazalo sie ze nowe szczotki blokowaly...pod złym katem sie ustawialy i blokowaly,lekkie spilowanie ich pomoglo i problem ustapil

Napisano

miałem to samo regeneracja rozrusznika nie rozwiązała problemu , później mechanior wymienił rozrusznik na mocniejszy jest ok choć jak się rozgrzeje ma "moment zawachania" ale ostatecznie zakręci. też jestem ciekawy co jest przyczyną jak zauważyłem temat poruszany niejednokrotnie.

Napisano
  • Autor

ok sprobuje moze teraz z tym alternatorem cos i jak wymienie to dam znac czy dalo to jakies efekty.

Napisano

faktycznie usterka pojawia sie dosyc czesto. w meganie problemem byla wadliwa cewka rozrusznika - z tego co mi tlumaczyl naprawde dobry mechanik, to jest przypadlosc tych cewek, ze jak sie zepsuja to nie pala albo na cieplym, albo na zimnym silniku. po wymianie wszystko bylo ok wink.gif

Napisano

bezedury panowie ....

sprawdzić aku pod obciążeniem !!!

wszystko wskazuje na zwarcie płyt wewnątrz aku.

rada : na gorącym silniku ,zmienić aku , i zrobić rozruch.

jak nie odpali to rozrusznik ,jak odpali to aku

Napisano

> ok sprobuje moze teraz z tym alternatorem cos i jak wymienie to dam

> znac czy dalo to jakies efekty.

bez altka auto ma ci odpalic wiec zdejmij pasek i zobaczysz czy altek ci stawia opory na 99,99% to nie jego wina . juz taki faeler mi sie trafial w kilku autkach ale to zawsze byla wina rozrusznika w moim przypadku a dokladnie tulejek lub szczotkotrzymacza. w padace sie zawieszal i wogole nie krecil ale to inna bajka - bendix zlosnik.gif

Napisano

> ci stawia opory na 99,99% to nie jego wina . juz taki faeler mi

> sie trafial w kilku autkach ale to zawsze byla wina rozrusznika

> w moim przypadku a dokladnie tulejek lub szczotkotrzymacza. w

> padace sie zawieszal i wogole nie krecil ale to inna bajka -

> bendix

W moim 1.2 16v bylo podobnie -rozrusznik sprawdzony(szczotki tulejki,nawet wymienilem elektro wlacznik)-dalej to samo na rozgrzanym silniku blokowal sie Moim zdaniem w naszych fiatach sa za male aku.40Ah za maly,jeszcze jak alternator slabo laduje i jezdzi sie po miescie.Po zamianie AKU na 50Ah i wymianie regulatora napiecia w alternatorze jest -ok(nie blokuje na cieplym)

Napisano
  • Autor

> W moim 1.2 16v bylo podobnie -rozrusznik sprawdzony(szczotki

> tulejki,nawet wymienilem elektro wlacznik)-dalej to samo na

> rozgrzanym silniku blokowal sie Moim zdaniem w naszych fiatach

> sa za male aku.40Ah za maly,jeszcze jak alternator slabo laduje

> i jezdzi sie po miescie.Po zamianie AKU na 50Ah i wymianie

> regulatora napiecia w alternatorze jest -ok(nie blokuje na

> cieplym)

ok wiec zaczne od wymiany regulatora napiecia.... Tylko mam pytanko czy ten regulator napiecia jest razem ze szczotkami?? bo np w cieniasie (moj poprzedni bolid smile.gif ) jest razem ze szczotkami.

Napisano

> ok wiec zaczne od wymiany regulatora napiecia.... Tylko mam pytanko

> czy ten regulator napiecia jest razem ze szczotkami?? bo np w

> cieniasie (moj poprzedni bolid ) jest razem ze szczotkami.

w 1,2 16v rok *99 regu.nap.w alternatorze razem ze szczotkami .Za reg. w Warszawie placilem okolo 150 pln .Przed wymiana sprwdz czy faktycznie masz problem z ladowaniem(w moim przypadku bez obciazena altka bylo ok , a jak wlaczylem swiatla, nawiewy itp napiecie spadalo.Na wolnych obrotach bylo nizsze niz mial aku(12,4v)-czyli nie ladowalo go tylko jeszcze bralo z niego.Aku mial 3 lata wiec wymienilem na nowa CENTRE FUTURE 50Ah

Napisano

jakie masz ładowanie po wymianie regulatora po zapaleniu świateł?

Ja własnie jestem na etapie wymiany,z włączonymi światłami mam około 13,8, 13,7 i generalnie jak przymrozi to już ciężko kręci,ten sam aku w uno gdzie ładowanie jest 14,4 nie miał żadnych problemów.Po naładowaniu też przez tydzien ok jest.

Co do rozrusznika to mam to samo i tulejki już wymieniłem,choć nie różniły się wiele od tych starych i problem tylko trochę się zmniejszył(ale myślę że to ich wina bo po przesmarowaniu jest spokój przez miesiąc) dlatego nie sądze że to wina aku...

Napisano

czyli wsadziles stary akumulator z uno ? dobrze rozumie ? tulejki to zlo - zrob na lozysko

Napisano

> czyli wsadziles stary akumulator z uno ? dobrze rozumie ? tulejki to

> zlo - zrob na lozysko

Tak,podmieniłem coby sprawdzić czy to wina aku czy tego że jest niedoładowany, ten z uno jest ok i to 50Ah więc spoko powinien dawać rady.

Jeśli chodzi o tulejki to wiem że to lipa a jakość tych zamienników jest strasznie marna ale żeby wstawić łożyska to niestety trza się trochę nagimnastykować...

Napisano

> Tak,podmieniłem coby sprawdzić czy to wina aku czy tego że jest

> niedoładowany, ten z uno jest ok i to 50Ah więc spoko powinien

> dawać rady.

> Jeśli chodzi o tulejki to wiem że to lipa a jakość tych zamienników

> jest strasznie marna ale żeby wstawić łożyska to niestety trza

> się trochę nagimnastykować...

ja tak w cc walczylem z rozrusznikiem , zacinalo go, nie krecil na cieplym , potem na zimnym itd. nowy aku zalozylem z padaki wiec o niebo wiekszy niz seria w cc i dalej kupa - dopiero lozysko za 10zl mi pomoglo . ale racja w piwnicy sie tego nie zrobi, potrzeba sprzetu zlosnik.gif

Napisano

tez nie palil mi na ciepłym az do wczoraj. Wczoraj padl na amen. i jest u mechaniora. mam nadzieje ze wymaina rozrusznika pomoze.

bravo 1.4 12V +lpg Zavoli

Napisano

U mnie pomogła wymiana elektomagnesu a objawy były identyczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.