Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1.6 SZR - numer jakie konkretnie sprzęgło.

Featured Replies

Napisano

1. Proszę nie pisać, że było - szukałem i do SZR nie znalazłem w archiwum. Poza tym zdanie o producentach jest podzielone.

2. Lelek, nie wywalaj do kosza smile.gif

Witam,

Od jakiegoś dawna moje sprzęgło chodziło dość ciężko, wiedziałem, że będę musiał je wymienić. Dzisiaj jednak biegi zaczęły bardzo ciężko wchodzić, zwłaszcza 1. i 2. i 3., wsteczne bardzo zgrzyta, chociażbym nie wiem jak mocno to sprzęgło dociskał do końca. Po kilku manewrach na rozgrzanym silniku na parkingu sprzęgło tak jakby zapada się i nie odbija do końca.

Muszę wymienić cały komplet, to jasne.

Gdzieś dawno zapisałem sobie, że Valeo jest najlepsze, Sachs słabe, a w Luk padają szybko łożyska...

Teraz w szukajce znalazłem, że dość często w Valeo zdarzają się luzy w nowych tarczach... Doradźcie co kupić, co jest dobre.

No i poproszę o numer takiej części, na allegro znalazłem kilka Valeo, które teoretycznie pasują do mojego silnika Valeo1 , Valeo2 ; Valeo3 Które z tych będzie pasowało do 1.6 SZR?

Kupowaliście kiedyś sprzęgło na Allegro? Warto? Są podróbki dobrych firm? W końcu cena niższa o 150-200 niż w sklepie...

Proszę się nie denerwować, że temat powraca. Potrzebuję szybkiej porady, dojeżdżam codziennie 50 km do pracy i z powrotem, muszę mieć sprawne autko jak najszybciej.

Za wymianę wiem, że zapłacę180 zł.

Czy w przypadku linki też ważna jest firma? Chcę wymienić cały komplet.

Napisano

Valeo2 będzie pasować. Osobiście nie kupiłbym sprzęgła tej firmy ze względu na ww luzy. Może taka wadliwa partia się trafiła, ale zastrzeż sobie prawo zwrotu na wszelki wypadek.

Gdybym kupował dla siebie wybrałbym Sachsa, albo Luk. Nie trzeba kupować kompletu. Łożysko można kupić osobno, np SKF.

Napisano

> Od jakiegoś dawna moje sprzęgło chodziło dość ciężko, wiedziałem, że

> będę musiał je wymienić. Dzisiaj jednak biegi zaczęły bardzo

> ciężko wchodzić, zwłaszcza 1. i 2. i 3., wsteczne bardzo

> zgrzyta, chociażbym nie wiem jak mocno to sprzęgło dociskał do

> końca. Po kilku manewrach na rozgrzanym silniku na parkingu

> sprzęgło tak jakby zapada się i nie odbija do końca.

> Muszę wymienić cały komplet, to jasne.

Zanim zaczniesz wymieniać, czy próbowałeś wyregulować linkę? Najlepiej metodą Etzolda, lub organoleptycznie? Może pomóc...

Napisano

wymieniałem niedawno, założyłem LUK-a, ale kupował brachol w Intercarsie i niestety nie znam nr...

jako ciekawostkę podam, że oryginalny komplet zdjęty ode mnie miał tarczę LUK, docisk Valeo, łożysko nie miało czytelnego oznaczenia (właśnie ono było bezpośrednią przyczyną wymiany)

od brata usłyszałem podobną opinię, jaką wyraził kolega Orochimaru - najlepszy Sachs, jeśli taniej, to LUK - ale nie Valeo (choć w podobnych cenach) nie rozwinął myśli, więc polegam na jego doświadczeniu...

po wymianie skończyło się szarpanie na niskich biegach przy niskich obrotach silnika...

powodzenia

Napisano
  • Autor

> Zanim zaczniesz wymieniać, czy próbowałeś wyregulować linkę?

> Najlepiej metodą Etzolda, lub organoleptycznie? Może pomóc...

Podciągnąłem linkę ile się dało, bo jadąc 50 km do pracy było coraz gorzej. Po podciągnięciu pedał poszedł sporo do góry, ale nic to nie zmieniło. Po powrocie pedał znów opadł zbyt nisko.

Objawy są takie, że nie wysprzęgla mi do końca. stojąc na światłach z wciśniętym na max sprzęgłem i włączonym 2. biegiem auto jedzie do przodu i to dość sprawnie, jak zaciągam ręczny, to przygasa. Muszę gazować. Biegów praktycznie nie da się zmieniać ze sprzęgłem. Nawet łatwiej jest je wbijać jak w rajdówce bez sprzęgła, tylko z podbitymi obrotami silnika, ale to też słabo. O wbiciu 1., 2., czy wstecznego na postoju mogę zapomnieć. Odpalanie na 2 z wciśniętym sprzęgłem powoduje, że auto się dusi... Jakoś dojechałem do domu, bo musiałem - bardzo mi szkoda tak je katować, ale teraz auto zostaje na parkingu i czeka na sobotnią naprawę.

Chciałem się tylko upewnić, czy to na pewno sprzęgło, a nie coś w skrzyni...? Podpowiecie?

Sprzęgło już zamówiłem kompletne LUK (340 złotych), ale dokupię jeszcze do tego łożysko SKF (56 złotych) i nową linkę. Wymiana 170 złotych.

Powiedzcie mi proszę jeszcze jak mogę sprawdzić jaką mam skrzynię, (słyszałem coś o F13, F14...?)

Napisano

> Chciałem się tylko upewnić, czy to na pewno sprzęgło, a nie coś w

> skrzyni...? Podpowiecie?

Na 100% nie ma to nic wspólnego ze skrzynią (jeszcze, bo jak będziesz tak jeździł... wink.gif )

> Powiedzcie mi proszę jeszcze jak mogę sprawdzić jaką mam skrzynię,

> (słyszałem coś o F13, F14...?)

Jest nadlew na skrzyni koło wybieraka w formie owego numeru. azja już tyle razy zapodawał foty i rysunki że grzech byłoby powtarzać... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Podciągnąłem linkę ile się dało, bo jadąc 50 km do pracy było coraz

> gorzej. Po podciągnięciu pedał poszedł sporo do góry, ale nic to

> nie zmieniło. Po powrocie pedał znów opadł zbyt nisko.

Miałem dość podobnie, ale u mnie kłopoty zaczynały się kiedy się sprzęgło rozrzało w korku, biegi chrupały. Miałem pogięty docisk, zjechane łożysko i cholera wie co jeszcze z linką. Ciekawe jak wygląda Twój docisk?

Napisano
  • Autor

Jestem już po wymianie smile.gif

Tak jak pisałem, kupiłem komplet sprzęgła LUK i oddzielnie łożysko SKF. Wymiana miała kosztować 170 zł, kosztowała 260, bo okazało się, że obydwa łożyska nie pasowały i mechaniuor wstawił mi jakieś niemieckie za 30 zł. Powodem całej awarii było pęknięcie tzw. widełek, które trzymają to łożysko. Dokupił więc też widełki. Dodatkowo wymienił trzpień z lewarka zmiany biegów, który już był troszkę wyrobiony (wygladał na dość mocno wyrobiony, ale biegi wchodziły dość ładnie). Sama tarcza (oryginał był też LUK) i docisk wyglądały jeszcze nieźle.

Cała impreza wraz z nową linką kosztowała mnie około 600 złotych, ale było warto, bo teraz sprzęgło chodzi tak jakby go nie było, bardzo lekko i płynnie, a wciskanie go sprawia przyjemność smile.gif

Po wymianie tego trzpienia samwe biegi wchodzą bardzo precyzyjnie, nie ma luzów na drążku i przestał zgrzytać wsteczny. Problem z 2. biegiem, o którym wspominałem nieco wcześniej (czasem nie mozna było wrzucić 2 po 1.) także całkowicie ustąpił.

Mechanior uwinął się z naprawą w 4 godzinki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.