Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie bijcie - pomiary przepływomierza JTD CF2

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

szukałem wiele razy już tematów dotyczących przepływki i doszedłem do wniosku że trzeba się nią zając. Miernik kabelki i okazało się że po odpaleniu daje mi 2,1V na wolnych obrotach. Wynik rośnie cały czas do powiedzmy 3500rpm gdzie pokazuje się już 4,04V i tak do 4000rmp. Uznałem że stąd może być średnie spalanie na poziomie 5,8l/100 gdy się postaram (zmiany biegów przy 2000-2500rpm i jazda do 120km/h). Do tego auto zbiera się powiedzmy dopiero ponad 2250rpm, poniżej tego jest "kapelusznik".

Przy okazji sprawdziłem czy przepływka ma zasilanie i wszystko jest ok. Intercooler jest czysty, rury od turbo raczej też dobre (oglądane przy wymianie termostatu), hamulce też po przeglądzie.

Kupiłem więc nowy przepływomierz, oczywiście Boscha, numerki się zgadzają zarówno z wszelkimi katalogami jak i starym czujnikiem. Problem jest taki że odczyty z miernika pozostały :| Nie mogę się już dokopać do pomiarów jakie znalazłem w starych postach ale z tego co widziałem powinno być ok 1V na każdy 1000rpm.

Dodam jeszcze że zaślepiłem EGR, ale chyba nie udało mi się go dostatecznie dobrze przeczyścić, bo jak zgaszę silnik to jego elektroniczna część mocno i długotrwale buczy z podciśnienia - gdy zdejmę przewód z zaworu buczenie dość szybko ustaje.

Tak więc od sedna, czy nowa przepływka jest uwalona? Czy może coś jeszcze jest przekazywane do niej i muszę szukać sprawcy gdzieś indziej? Auto jakby żwawsze ale wiadomo że to subiektywne zawsze jest odczucie. Poratujcie bo mam przeświadczenie że kasa w błoto :|

PS

Nie byłem pod komputerem, bo masa ludzi nie miała błędów przepływomierza a były uwalone więc uznałem że lepiej miernik odzwierciedli jego stan...

Napisano

> Poratujcie bo mam przeświadczenie że kasa w błoto

> :|

> PS

> Nie byłem pod komputerem, bo masa ludzi nie miała błędów

> przepływomierza a były uwalone więc uznałem że lepiej miernik

> odzwierciedli jego stan...

Spróbuj oddać, mi się udało zwrócić zakupioną na Allegro i straciłem tylko koszty wysyłki (a w zasadzie ASO straciło).

Z tego co pamiętam (z postów Irona), to faktycznie - był 1V na 1000rpm - zam nie mierzyłem.

Ciekawe co z ciśnieniem doładowania.

Może pytanie prozaiczne - do filtra powietrza zaglądałeś?

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź...

Jeszcze raz się przejechałem no i subiektywnie lepiej jeździ. Oddawał nie będę bo mam taki przebieg że i tak się przyda w końcu. Zmartwiło mnie tylko to że wyniki z miernika są mało miarodajne. Do filtra zajrzę jutro bo dziś mnie już "noc" zastała a nie mam warunków garażowych. Auto potrzebne na jutro więc mało czasu.

Najbardziej mi zależy żeby ktoś mi wyjaśnił czy przepływka dostaje jakieś sygnały od innych czujników. Może coś mi bruździ, a ja się wyżywam na przepływce...

A co do tego doładowania to na Euroscanie to się da sprawdzić? Może uda mi się spotkać "sąsiada z garażu" i coś się dowiem. Tylko muszę najpierw wiedzieć czy to tędy droga. Dzięki z góry za nowe sugestie...

Napisano

> Kupiłem więc nowy przepływomierz, oczywiście Boscha, numerki się

> zgadzają zarówno z wszelkimi katalogami jak i starym czujnikiem.

> Problem jest taki że odczyty z miernika pozostały :| Nie mogę

> się już dokopać do pomiarów jakie znalazłem w starych postach

A mnie się udało smirk.gif

pomiary przepływki

Pamiętaj że przy zaślepionym EGR będziesz miał wyższe wskazania napięcia niż przy sprawnym .

Napisano
  • Autor

Oooo dzięki wielkie. Chyba z nerwów nie umiałem trafić na te posty. No więc wygląda na to że z powodu własnego przeoczenia kupiłem sobie nowy dobry przepływomierz. No cóż, pewnie się przyda i tak za jakiś czas.

Rozwijając temat, czy takie słabe odchodzenie w dole może być spowodowane nieszczelnością dolotu - mam na myśli rury od IC i turbo. Auto niby jeździ, ale mam w rodzinie jeszcze 3 inne diesle i tylko mój bardziej rozwija się w szczycie. Ktoś coś jeszcze doradzi? czy tylko jakaś diagnostyka na komputerze?

Napisano

> Rozwijając temat, czy takie słabe odchodzenie w dole może być

> spowodowane nieszczelnością dolotu - mam na myśli rury od IC i

> turbo

Jak najbardziej , to sprawdź w pierwszej kolejności .

Jak nic nie znajdziesz to pakuj euroscan do auta i jazda testowa .

Tylko wtedy pomiary będą naprawdę wiążące ok.gif

Napisano
  • Autor

Tak więc zrobię. Dzięki Wam za dobre rady i nie będę więcej marudził. Polak narowisty zawsze wtopi na własne życzenie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A mnie się udało

> pomiary przepływki

> Pamiętaj że przy zaślepionym EGR będziesz miał wyższe wskazania

> napięcia niż przy sprawnym .

U mnie pomiary są następujące:

zapłon 0,9V

wolne 2,2V

1000 2,4V

1500 2,7V

2000 3,2V

2500 3,6V

3000 4,0V

3500 4,3V

4000 4,5V

czyli wyższe niż tu wszyscy podaja - czy to niedobrze czy po prostu u mnie ma tak być??

EGR zaślepiony...

Napisano

> U mnie pomiary są następujące:

> czyli wyższe niż tu wszyscy podaja - czy to niedobrze czy po prostu u

> mnie ma tak być??

> EGR zaślepiony...

Przy zaślepionym przepływka daje wyższe napięcie , do silnika zamiast dopuszczanych spalin dopływa więcej powietrza ok.gif

Napisano

> U mnie pomiary są następujące:

> zapłon 0,9V

> wolne 2,2V

> 1000 2,4V

> 1500 2,7V

> 2000 3,2V

> 2500 3,6V

> 3000 4,0V

> 3500 4,3V

> 4000 4,5V

> czyli wyższe niż tu wszyscy podaja - czy to niedobrze czy po prostu u

> mnie ma tak być??

> EGR zaślepiony...

ja bym się cieszył na Twoim miejscu, więcej czystego powietrza trafia do cylindrów ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.