Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

majonez pod korkiem po raz kolejny - spostrzezenia

Featured Replies

Napisano

Witam w swieta smile.gif

temat wielokrotnie poruszany prosilbym o nie odsylanie mnie do szukajki chcialbym podzielic sie spostrzezeniami oraz wnioskami ew. czy pokrywa sie to z prawda . Mianowicie

Dzisiaj przejechalem trase z jednostajna predkoscia 16 km wyruszylem na zimnym silniku. Po ok. 5km silnik w.g. wskazan osiagnal prawidlowa temperature t.j. ok. 92 st. i ja utrzymywal caly czas, po przejechaniu tego dytansu odkrecilem korek wlewu oleju w pokrywie zaworowej i ukazal mi sie niszczesny majonez co prawda nie wielki ale jednak, spawdzilem "wzrokowo" plyn chlodniczy stan prawidlowy t.j po nagrzaniu ok 2-3 mm ponad kreska. Nastepnie przejechalem ok. 5 km w samym miescie i majonez znikl. Moje domniemania sa takie, ze przez noc byla delikatnie mrozna, a w dzien odwilz czy moglo sie zebrac delikatnie wilgoci np. w glowicy ??? confused.gif i po zmieszaniu z olejem powstala taka maz?? raczej nie podejzewam UPG - po odpaleniu nadmiernie nie kopci zwykly dym - para na zimnym silniku pozniej ustaje. Nie mam problemow z odpalaniem najmnieszych ani z przyspieszaniem. Czy moje domniemanie moze pokrywac sie z prawda ??

pozdro

Napisano

> Dzisiaj przejechalem trase z jednostajna predkoscia

a wczoraj ile jeździłeś (i jak) zanim odstawiłeś auto na noc hmm.gif

czy dziś przed wyjazdem sprawdziłeś ile tego majonezu pod korkiem było?

Napisano

> Witam w swieta

> temat wielokrotnie poruszany prosilbym o nie odsylanie mnie do

> szukajki chcialbym podzielic sie spostrzezeniami oraz wnioskami

> ew. czy pokrywa sie to z prawda . Mianowicie

> Dzisiaj przejechalem trase z jednostajna predkoscia 16 km wyruszylem

> na zimnym silniku. Po ok. 5km silnik w.g. wskazan osiagnal

> prawidlowa temperature t.j. ok. 92 st. i ja utrzymywal caly

> czas, po przejechaniu tego dytansu odkrecilem korek wlewu oleju

> w pokrywie zaworowej i ukazal mi sie niszczesny majonez co

> prawda nie wielki ale jednak, spawdzilem "wzrokowo" plyn

> chlodniczy stan prawidlowy t.j po nagrzaniu ok 2-3 mm ponad

> kreska. Nastepnie przejechalem ok. 5 km w samym miescie i

> majonez znikl. Moje domniemania sa takie, ze przez noc byla

> delikatnie mrozna, a w dzien odwilz czy moglo sie zebrac

> delikatnie wilgoci np. w glowicy ??? i po zmieszaniu z olejem

> powstala taka maz?? raczej nie podejzewam UPG - po odpaleniu

> nadmiernie nie kopci zwykly dym - para na zimnym silniku pozniej

> ustaje. Nie mam problemow z odpalaniem najmnieszych ani z

> przyspieszaniem. Czy moje domniemanie moze pokrywac sie z prawda

> ??

> pozdro

Wiesz musisz sobie koniecznie inny probelm znalezc. Jak Ci sie nie podoba to zmien olej. A 16 km to zadna trasa przejedz sie 200-300km niech paliwo i woda odparuja z oleju.

Napisano
  • Autor

> Wiesz musisz sobie koniecznie inny probelm znalezc.

dla mnie to jest problem bo nigdy tego nie mialem moze kolge nie nurtuja zadne problemy to po co sie udzielac na forum ??

Jak Ci sie nie

> podoba to zmien olej.

od 2 lat jezdze na tym oleju " castrol 15w 40" i nie widze jakichś negatywnych rzeczy

A 16 km to zadna trasa przejedz sie

> 200-300km niech paliwo i woda odparuja z oleju.

zgadza sie, zadna trasa ale wystarczy do pelnego nagrzania silnika

paliwo z oleju icon_eek.gif z kad Ty to wziales, woda ?? chodzi Tobie o wilgoc jaka dostala sie do glowicy podcza nocnego postoju ??

P.S.

200-300 km to tez zadna trasa tyle zazwyczaj w normalny dzien - nie swiateczny robie w ciagu dnia po miescie - to tak przy okazji wink.gif

Napisano
  • Autor

> a wczoraj ile jeździłeś (i jak) zanim odstawiłeś auto na noc

okolo 30-40 km glownie miasto, a jak hmm.gif zalezy co kolega ma na mysli smile.gif

> czy dziś przed wyjazdem sprawdziłeś ile tego majonezu pod korkiem

> było?

niestety ale przed wyjazdem nie sprawdzalem

Napisano

U mnie majonez pokazal sie odkąd przeszedlem na olej GM 10W/40 teraz zbliza sie wymiana i juz go nie zalaje, nie jestem z niego zadowolony. Wleje mu z powrotem castrola magnateka.... bo na tym wlasnie oleju caly czas moja furka smigala i bylo ok, cos mnie podkusilo i wlalem ten nieszczesny GM i od tego czasu majonez widzialny jest nawet na bagnecie sciana.gif

Napisano

Kolego, majonez w okresie Św. Bożego Narodzenia u wiekszosci Forumowiczów się pojawia... mikolaj.gif Niezły jest do sałatek, szyneczki... food.gifzlosnik.gif A tak powaznie, to przeciez ci potem znikł, po przejechaniu jeszcze paru kilometrow... Na zimnym na poczatku sie pojawia, a jak potem znika, to nie jest zle... Sam mowisz, ze Ci zadnych płynow nie ubywa.....Chyba ze tu- pub2.gif.. biglaugh.gif

Napisano

Niezrozumiales mnie. Jezdzisz na krotkich dystansach wiec olej powinienes zmieniac nawet co 7tys km.

Wiec nie zmiana na inna marke tylko poprostu go wymien na nowy.

Tak paliwo dostaje sie do oleju splywajac po sciankach cylindra gdy auto jest zimne i pracuje na ssaniu. Jezdzac na malych odcinkach paliwo nie zdazy odparowac z oleju powodujac obnizenie wlasnosci smarnych oleju co powoduje szybsze zuzywanie sie silnika.

Woda dostaje sie do oleju z otoczenia tez nie zdazy odparowac stad masz majonez pod korkiem.

To co masz to objaw niedogrzanego silnika. I wiedz ze trasa 16 km na to nie pomoze przejedz sie gdzies dalej i zobacz wtedy.

Sam wiesz ze nie ma innych niepokojacych objawow.

A pozatym naczytalem sie co roku o tym juz tyle ze mam dosc. A Ty nadal meczysz kreta ze u Ciebie to jest cos innego. Jest zimno wilgotno a Ty malo jezdzisz. Rozwiazanie problemu.

Zapewniam Cei ze z Twoim autem jest wszystko ok.

Chyba ze sa inne objawy

A jezeli robisz codzienn 200-300km po miescie to masz faktycznie cos nie tak z samochode,m i udaj sie do mechanika.

Zreszta robiac takie trasy to olej wymeiniasz co 2 miesiace. A jaki przebieg ma twoje auto i ile je posiadasz?

Napisano

> U mnie majonez pokazal sie odkąd przeszedlem na olej GM 10W/40 teraz

> zbliza sie wymiana i juz go nie zalaje, nie jestem z niego

> zadowolony. Wleje mu z powrotem castrola magnateka.... bo na tym

> wlasnie oleju caly czas moja furka smigala i bylo ok, cos mnie

> podkusilo i wlalem ten nieszczesny GM i od tego czasu majonez

> widzialny jest nawet na bagnecie

Nie wiem czy to wina oleju ja jezdze na takim i zero problemow.

Napisano

> Nie wiem czy to wina oleju ja jezdze na takim i zero problemow.

moze trafilem na kiepska dostawe grinser006.gif

Napisano

Wszystko jest OK. Dystans to jedno, a czas przez który silnik pracuje też się liczy. Jak jeździłem do roboty 25 km, pół na pół trasa z miastem, trwało to 45 min - majonezu było brak. Teraz jeżdżę 30 km trasą i zajmuje mi to ok. 20 min. - jest odrobina majonezu kiedy są przymrozki. Sytuacja normalna i chyba nie ma tu już co komentować zlosnik.gif

Napisano

Przy tej pogodzie co teraz mroz,duza wilgotnosc powietrza.Majonez pod korkiem i duze dymienie z rury wydechowej jest rzecza normalna.A wyglada to stresujaco...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.