Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 wariuje jak zimny.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Objawy sa takie:

1. Po zapaleniu samochodu na benzynie (gdy zimny) chodzi strasznie koslawo. Utrzymuje obroty okolo 1000-1100 a przy takich temp jak dzisiaj to zdecydowanie za malo jak na poczatek, dlatego prawie gasnie. Na wyzszych obrotach wszystko raczej OK. Po przygazowce jak odpuszcze gaz, obroty spadaja na chwileczke nawet do 600 rpm i wtedy znowu do 1000-1100.

2. Gdy przelacze na LPG, wogole nie utrzymuje wolnych obrotow. Poprostu gdy spuszcze noge z gazu silnik gasnie.

3. Jesli wylacze silnik gdy temperatura juz troche wzrosnie i wskaznik temp bedzie miedzy druga a trzecia kreska, a nastepnie silnik ponownie wlacze - wszystko jest w najlepszym porzadku. Silnik wtedy dziala ladnie i rowno. Az do czasu gdy znowu nie wystygnie. Jednak samo wylaczanie i wlaczanie silnika nie daje takiego efektu gdy temp jest ponizej 2 kreski. Podobnie gdy temperatura wzrosnie nawet powyzej 3 kreski a ja silnika w miedzy czasie nie zgasze, to nadal chodzi koslawo.

Wszystko bylo wczesniej OK, az taki efekt zaczal wystepowac.

Uprzedzajac marchewa sie nie zaswieca.

Czy ktos ma jakiekolwiek pomysly?

Ja osobiscie mam kilka pomyslow co moze to powodowac, ale aby nie sugerowac odpowiedzi to narazie nie powiem.

Napisano

Zaczni od przeczyszczenia krokowca i pzrepustnicy narazie i zobaczysz czy cos pomogło.

Napisano

tak jak koledzy napisali przeczyść krokowca i przepustnice aha i jeszcze jedno zatankuj jakiegoś dobrego paliwa,(typu Shell V-Power) a nie najtańszego jakie jest w mieście... smile.gif a jak to nie pomoże to zostaje wizyta w Service

Napisano
  • Autor

> tak jak koledzy napisali przeczyść krokowca

Krokowiec jest OK. Sprawdzalem.

> i przepustnice aha i

> jeszcze jedno zatankuj jakiegoś dobrego paliwa,(typu Shell

> V-Power) a nie najtańszego jakie jest w mieście...

Paliwo nie jest tutaj powodem problemu. To na pierwszy rzut oka widac, ze to problem z ukladem wtryskowo-zaplonowym

> a jak to nie

> pomoże to zostaje wizyta w Service

No wlasnie ja jestem uparty i do serwisu nie pojade. Sam chce sobie naprawic wink.gif

Napisano

> aha i jeszcze jedno zatankuj jakiegoś dobrego paliwa,(typu Shell

> V-Power) a nie najtańszego jakie jest w mieście...

To akurat bzdura.

skromny.gif

Napisano

> Krokowiec jest OK. Sprawdzalem.

> Paliwo nie jest tutaj powodem problemu. To na pierwszy rzut oka

> widac, ze to problem z ukladem wtryskowo-zaplonowym

> No wlasnie ja jestem uparty i do serwisu nie pojade. Sam chce sobie

> naprawic

TERMOSTAT!!!

164zł i po bólu ....

Napisano
  • Autor

> TERMOSTAT!!!

> 164zł i po bólu ....

Hmm o termostacie nie pomyslalem.

Ale wsumie byl wymieniany rok temu, obecnie auto ladnie dosc szybko sie rozgrzewa a podczas jazdy w trasie zima ladnie trzyma temperature.

Dlatego niemam wsumie zadnych podstaw aby myslec ze cos z nim nie tak.

Chyba ze cos przeoczylem.

Dodatkowo sprawdzalem czujnik temperatury (wlasnie ten wmontowany w termostat) i wyglada na to ze jest dobry.

Napisano

jakieś półtora roku temu też miałem coś podobnego... tylko tyle że u mnie po przekręceniu kluczyka pompka pracowała cały czas, auto gasło i nie trzymało obrotów na zimnym silniku, pojechałem do Service i na pytanie "czy pompka po włączeniu zapłonu ma pracować cały czas..." udzielili mi odpowiedz "tak, tak... " ale po podpięciu pod kompa okazało się że jednak "nie powinna tak pracować..."(auto jeszcze dodatkowo dymiło - za bogata mieszanka paliwa) i wymienili mi - przekaźnik wtrysku - nie twierdze że to to samo ale bez podpięcia pod kompa nawet najlepszy mechanik by nie wiedział o co chodzi a podpięcie pod kompa 40zł ? no ale jak chce Ci się męczyć samemu... proszę bardzo zlosnik.gif

Napisano

Miałem podobne objawy, to tego słabo palił na benzynie - wymieniłem filtr paliwa i ustąpiło zupełnie wink.gif

Napisano

> Nie tylko w ASO, można podłączyć pod kompa.

nie wiedziałem że w każdym warsztacie mają przekaźniki wtrysku i inny osprzęt do silników Fiata... blush.gif

osobiście byłem u 2 mechaników, mój tata pytał się u znajomego który ma warsztat VW i zgodnie powiedzieli żeby jechać do serwisu i podpiąć pod kompa bo oni nic nie wymyślą spineyes.gif a osobiście nie posiadam i nie znam nikogo kto miałby sprzęt do podpięcia pod kompa (niby laptop, oprogramowanie i kabel) jak pisałem wcześniej nie wiem czy to wina osprzętu czy czegoś "skomplikowanego" bo to może być filtr paliwa/gazu ale jak wszystko "proste" jest ok, to pod kompa (nie tylko w ASO można się podpiąć!!) zlosnik.gif raczej można by się podpiąć i może coś się pokaże smile.gif

Napisano

> jakieś półtora roku temu też miałem coś podobnego... tylko tyle że u

> mnie po przekręceniu kluczyka pompka pracowała cały czas, auto

> gasło i nie trzymało obrotów na zimnym silniku, pojechałem do

> Service i na pytanie "czy pompka po włączeniu zapłonu ma

> pracować cały czas..." udzielili mi odpowiedz "tak, tak... " ale

> po podpięciu pod kompa okazało się że jednak "nie powinna tak

> pracować..."(auto jeszcze dodatkowo dymiło - za bogata mieszanka

> paliwa) i wymienili mi - przekaźnik wtrysku - nie twierdze że to

> to samo ale bez podpięcia pod kompa nawet najlepszy mechanik by

> nie wiedział o co chodzi a podpięcie pod kompa 40zł ? no ale jak

> chce Ci się męczyć samemu... proszę bardzo

No twoja wypowiedz s"padla mi jak z nieba" poniewaz od paru dni obroty na benzynie (zimny silnik)po przegazowaniu spadaja mi do ok 600 i wskakuja pozniej na 1200(i tak troszke mniej niz wczesniej) lecz silnik nie gasnie.Natomiast gdy przelacze na lpg to po przegazowaniu silnik czesto gasnie do czasu rozgrzania, gdy sie rozgrzeje to raczej nie gasnie lecz po przegazowaniu obr spadaja do ok 600 tzn szarpnie silnikiem ale nie gasnie.

Od paru dni mysle co to moze byc - krokowiec raczej nie bo niedawno byl czyszczony, myslalem ze cos z lpg bo na PB nie jest to tak odczuwalne ale moze to byc chyba to co ty miales.Napisz co sadzisz o tym i gdzie jest ten przekażnik????? Z gory dzieki cool.gif

Napisano

> No twoja wypowiedz s"padla mi jak z nieba" poniewaz od paru dni

> obroty na benzynie (zimny silnik)po przegazowaniu spadaja mi do

> ok 600 i wskakuja pozniej na 1200(i tak troszke mniej niz

> wczesniej) lecz silnik nie gasnie.Natomiast gdy przelacze na lpg

> to po przegazowaniu silnik czesto gasnie do czasu rozgrzania,

> gdy sie rozgrzeje to raczej nie gasnie lecz po przegazowaniu obr

> spadaja do ok 600 tzn szarpnie silnikiem ale nie gasnie.

> Od paru dni mysle co to moze byc - krokowiec raczej nie bo niedawno

> byl czyszczony, myslalem ze cos z lpg bo na PB nie jest to tak

> odczuwalne ale moze to byc chyba to co ty miales.Napisz co

> sadzisz o tym i gdzie jest ten przekażnik????? Z gory dzieki

Sprawdz jeszcze ile plynu w zbiorniku wyrownawczym, jak malo to dolej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.