Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator-ile wytrzymuje?

Featured Replies

Napisano

kurde, ile wytrzymuje alternator? u mnie byl wymieniany stojan i cos tam jeszcze na nowki sztuki w 08.2006r. tj. jakies 28kkm temu. Ostatnio zaczal wariowac z podbijaniem napiecia i wogole, az wczoraj probuje odpalic a tu nic. No to naladowalem aku ladnie, podlaczam dzis, odpala, ale pali sie ladowanie... ktore przy 3000 obr gasnie. Sprawdzam miernikiem, - brak ladowania!!! nawet przy 3000obr jak kontrolka gasnie. Kurna, pozostalem dzis bez auta frown.gif !!!. hepi niu jir!!!!

ps. ile wytrzymuje to gowno? boje sie, bo w tamtym okresie wymienialem rownez wahacze i termostat smile.gif. Juz nie wiem czy sie smiac, czy plakac... co za....

Napisano

Nie należy on do najbardziej żywotnych ze względu na dosyć specyficzne ulokowanie u dołu silnika. Woda spod koła i błoto powodują gwałtowne schładzanie, pęcznienie przekładki (rdza) stojan-cewki i pękanie obudowy. Sam wymieniałem już z tego powodu, dlatego też celowe byłoby zamontowanie osłony jak w niektórych modelach Fiata. Ostatnio widziałem na Allegro taką do Sieny. Osłona silnika obowiązkowa.

Czytałem, że podmienia się na alternatory Bosha wzmocnione i które mają troche trwalsze regulatory. Pozdrawiam.

Napisano

> kurde, ile wytrzymuje alternator? u mnie byl wymieniany stojan i cos

> tam jeszcze na nowki sztuki w 08.2006r. tj. jakies 28kkm temu.

Jak nie masz osłony pod silnikiem to alternator jest traktowany tym co leży na drodze , jeśli dodatkowo jeździsz często w trudnych warunkach , to może się niestety wykończyć w tym czasie , najlepiej pooglądać go z kanału , bo taki objaw niekoniecznie musi być spowodowany pęknięciem .

Osłona na allegro kosztuje jakieś 70 - 80PLN , na pewno warto tyle zainwestować ok.gif

Napisano

U mnie 7 lat i 135 tyś wymieniałem w tym miesiącu 270 + 70 za wymiane

Napisano

> U mnie 7 lat i 135 tyś wymieniałem w tym miesiącu 270 + 70 za wymiane

U mnie 210 tyś km - 10 lat z osłona silnika

Napisano

No ja w cagu 6 lat 2 wymieniłem popekały, teraz mam osłone mniejmy nadzeje ze bedze duzej:)

Napisano

202 kkm i dalej fabryka skromny.gif

Co prawda już coś widać jakby opiłki w alternatorze ... powoli dochodzi żywota chyba zlosnik.gif

Dam mu jeszcze te 50 kkm zakrecony.gif

Napisano

a co przyczynia sie do wiekszego zuzycia altka, warunki, styl jazdy, rodzaj jazdy(miasto, trasa) jak najlepiej eksploatowac...?

Napisano

U mnie osłony brak , muszę zainwestować w takową wink.gif

Napisano

> Sprawdzam miernikiem, - brak ladowania!!! nawet

> przy 3000obr jak kontrolka gasnie. Kurna, pozostalem dzis bez

> auta !!!. hepi niu jir!!!!

A napięcie jak mierzyłeś, na akumulatorze?

Jeżeli tak, to może padły diody prostownicze ew. regulator napięcia.

Wprawdzie w marei nie dłubałem przy tym, prawdopodobnie wszystko jest przy obudowie alternatora. Przy awariach regulatora napięcie raczej jest wyższe.

Napisano

> a co przyczynia sie do wiekszego zuzycia altka, warunki, styl jazdy,

> rodzaj jazdy(miasto, trasa) jak najlepiej eksploatowac...?

hmm.gif

Najdłużej osprzt wytrzymuje na trasie/autostradzie itp.

Moja marea tak w ponad połowie jeździła po trasach, może dlatego wszstko sie dosyć długo trzyma cool.gif

Napisano

moj padl po 199850km wiec niewiele mu zabraklo do 200tkm zostal zregenerowany i smiga,zalozony jest Magnetti Marelli wiec raczej nie dlubal nikt przy nim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.