Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pakaka:(

Featured Replies

Napisano

odpowietrzalem uklad chlodzenia nagle autko zgaslo i nie chcialo zapalic (padl akumulator dziwne troche) potem odpalalem auto na kable pochodzilo 5s i gaslo jak si emu deplo gazu gaslo ... paliwo jest:P pompe paliwa czasem slychac czasem nie;/ powinno byc ja slychac co kazde przekrecenie kluczyka do zaplonu?? a i kontrolka wtryskow sie w ogole nie zapala ale nie pamietam czy kiedy kolwiek sie zapalala moze jest spalona

ma ktos jakas zlota rade?

Napisano

> pompe paliwa czasem slychac czasem nie;/

> powinno byc ja slychac co kazde przekrecenie kluczyka do

> zaplonu??

W silniku 1,6 (tylko przed liftingiem, po lifcie to juz nie wiem czy tez tak jest) pompa paliwa nie bedzie sie wlaczala co kazde przekrecenie kluczyka. Zeby tak bylo, to musi uplynac jakis czas od wylaczenia zaplonu do ponownego wlaczenia. Jaki to jest czas, nie wiem dokladnie (jest rzedu kilkunastu sekund), ale jak sie uwaznie przysluchasz to uslyszysz takie charakterystyczne pykniecie przekaznika ukladu wtryskowego, jesli tego pykniecia nie ma, to ten czas jeszcze nie uplynal. Jak wylaczysz zaplon i od razu nie czekajac tego czasu wlaczysz ponownie, to pompa sie nie zalaczy.

> a i kontrolka wtryskow sie w ogole nie zapala ale

> nie pamietam czy kiedy kolwiek sie zapalala moze jest spalona

A to juz sam powinienes wiedziec czy sie wczesniej ta kontrolka palila, czy tez nie. Jak nie pamietasz, to prosta rada - trzeba wyjac licznik i to sprawdzic, inaczej nic nie bedziesz wiedzial.

> ma ktos jakas zlota rade?

Nie ma zadnych zlotych rad, trzeba po kolei wszystko sprawdzac i eliminowac mozliwe przyczyny.

Napisano
  • Autor

wydaje mi sie ze pompe wczesniej bylo glosniej slychac teraz trzeba sie w sluchac

Napisano
  • Autor

silnikdd3.th.jpg

odpinajac ktory przewod sprawdze czy pompa dobrze pracuje ?? chyba ktorys z tych co zaznaczylem

Napisano

> odpinajac ktory przewod sprawdze czy pompa dobrze pracuje ?? chyba

> ktorys z tych co zaznaczylem

Źle zaznaczyłeś. Na lewo od czerwonej strzałki są dwa gumowe , równoległe do siebie przewody to są przewody paliwowe. Jeden doprowadzający, drugi powrotny.

Napisano
  • Autor

> Źle zaznaczyłeś. Na lewo od czerwonej strzałki są dwa gumowe ,

> równoległe do siebie przewody to są przewody paliwowe. Jeden

> doprowadzający, drugi powrotny.

to ten lewy czy prawy musze poluzowac? zeby sprawdzic pompe

Napisano

> to ten lewy czy prawy musze poluzowac? zeby sprawdzic pompe

To co zaznaczyles na swoim zdjeciu, to sa przewody obiegu chlodzenia, do podgrzewania korpusu przepustnicy. Tak wiec nie tedy droga.

Zeby sprawdzic cisnienie podawane przez pompe, to musisz miec czujnik cisnienia i go wkrecic w obwod zasilania paliwa. Bez sprawdzenia wartosci cisnienia nie ma sie co brac za odkrecanie tych przewodow, bo to ze paliwo bedzie sobie leciec z wezyka jeszcze o niczym nie swiadczy, ono musi miec odpowiednie cisnienie (nie mniej niz 3 bary).

Tutaj Ci zaznaczylem przewody paliwowe (ta piekna zielona strzalka):

280143062-Beztytu%B3u.jpg

Ten doprowadzajacy paliwo to jest prawdopodobnie ten z prawej na zdjeciu, a lewy to powrot. Ale nie mam do konca pewnosci, po prostu nie pamietam. Najlepiej sobie to sprawdz w trobleshooter'ze od 1,6 (jakbys nie wiedziel co to i gdzie jest - to jest na smietniku).

PS. A po jaka cholere Ci tyle tych trabek w samochodzie??? smile.gif

Napisano
  • Autor

> To co zaznaczyles na swoim zdjeciu, to sa przewody obiegu chlodzenia,

> do podgrzewania korpusu przepustnicy. Tak wiec nie tedy droga.

> Zeby sprawdzic cisnienie podawane przez pompe, to musisz miec czujnik

> cisnienia i go wkrecic w obwod zasilania paliwa. Bez sprawdzenia

> wartosci cisnienia nie ma sie co brac za odkrecanie tych

> przewodow, bo to ze paliwo bedzie sobie leciec z wezyka jeszcze

> o niczym nie swiadczy, ono musi miec odpowiednie cisnienie (nie

> mniej niz 3 bary).

> Tutaj Ci zaznaczylem przewody paliwowe (ta piekna zielona strzalka):

> Ten doprowadzajacy paliwo to jest prawdopodobnie ten z prawej na

> zdjeciu, a lewy to powrot. Ale nie mam do konca pewnosci, po

> prostu nie pamietam. Najlepiej sobie to sprawdz w

> trobleshooter'ze od 1,6 (jakbys nie wiedziel co to i gdzie jest

> - to jest na smietniku).

> PS. A po jaka cholere Ci tyle tych trabek w samochodzie???

to fotka z allegro wink.gif

czyli domowym sposobem nie bardzo sprawdzetej pompy

wiec co moge jeszcze zdiagnozowac musze pozyczyc klucz do swiec bo od ojca jest sporo za krotki 17stka tak?

Napisano

> to fotka z allegro

A to co innego zlosnik.gif

> czyli domowym sposobem nie bardzo sprawdzetej pompy

Ano nie bardzo. Najlepiej podjechac do jakiegos machera zeby podpiac czujnik i sprawdzic cisnienie. Ale pompa tak od razu nie pada, jesli ja slychac (czyli nie jest uszkodzona elektrycznie i sie kreci) to jakies tam cisnienie daje i auto powinno sie odpalic. Gdyby nawet nie dawala tych swoich 3 barow, to silnik i tak by pracowal, na wolnych obrotach pewnie nawet calkiem przyzwoicie. Inna sprawa ze pewnie by wtedy nie chcialo sie wkrecac na obroty z powodu zbyt malej ilosci paliwa. Sam mialem kiedys przypadek, ze gosciu w sklepie dal mi zla pompe (od jednopunktowego wtrysku, miala 1 bar, byly pudelka pozamieniane) i auto mi jezdzilo, tylko strasznie szarpalo podczas przyspieszania.

> wiec co moge jeszcze zdiagnozowac

A nie masz przypadkiem jakiegos alarmu albo innego zabezpieczenia? Myslales o tym? Moze cos Ci odlaczylo zasilanie cewki, czy cos takiego. Nalezalo by sprawdzic czy po wlaczeniu zaplonu dochodzi napiecie do cewki, wtryskiwaczy... To jest z tego samego przekaznika co i zasilanie pompy paliwa, wiec po przekreceniu kluczyka napiecie bedzie tylko przez ta chwile, tak jak Ci wczesniej pisalem. Warto by wziac schemat do reki (jest na smietniku) i posprawdzac to wszystko miernikiem. Moze podczas tego odpowietrzania gdzies cos ruszyles reka i jakas kostka nie laczy hmm.gif

> musze pozyczyc klucz do swiec bo

> od ojca jest sporo za krotki 17stka tak?

Klucz do swiec to jest 16 i musi byc naprawde dlugi (co najmniej ok. 30 cm zeby bylo wygodnie). No i musi byc z gumka trzymajaca swiece, bo jak jej nie bedzie, to co prawda swiece wykrecisz, ale sie bedziesz barowal zeby ja wyjac, a jest naprawde gleboko.

Napisano
  • Autor

dzis autko w ogole nie odpala;( jak kilka razy pokrece kluczykiem zeby pompa popracowala (chodzi jakos cicho) to autko tak jakby probowalo odpalic ale nie daje rady

w motpryzacyjnym powiedzial mi ze w piatek beda dlugie klucze do swiec ok 21cm zdzialam nim cos?

Napisano

> dzis autko w ogole nie odpala;( jak kilka razy pokrece kluczykiem

> zeby pompa popracowala (chodzi jakos cicho) to autko tak jakby

> probowalo odpalic ale nie daje rady

Nie wiem co Ci jeszcze poradzic... Chyba rzeczywiscie powinienes sprawdzic czy do listwy wtryskowej podawane jest paliwo.

> w motpryzacyjnym powiedzial mi ze w piatek beda dlugie klucze do

> swiec ok 21cm zdzialam nim cos?

Hmm, boje sie ze moze byc za krotki. Ja mam taki swojej roboty, ma przeszlo 35 cm i bardzo wygodnie sie nim robi (reka nie zawadza o nic przy odkrecaniu).

Napisano

> Nie wiem co Ci jeszcze poradzic... Chyba rzeczywiscie powinienes

> sprawdzic czy do listwy wtryskowej podawane jest paliwo.

> Hmm, boje sie ze moze byc za krotki. Ja mam taki swojej roboty, ma

> przeszlo 35 cm i bardzo wygodnie sie nim robi (reka nie zawadza

> o nic przy odkrecaniu).

A filtr paliwa, ktoś kiedykolwiek wymieniał?

Napisano
  • Autor

> A filtr paliwa, ktoś kiedykolwiek wymieniał?

nie, mialem kiedys wymienic ale nie umialem sciagnac tych wezykow

Napisano

> nie, mialem kiedys wymienic ale nie umialem sciagnac tych wezykow

A co? Wszystkich mechaników w okolicy wygnali? Czasami średnie pojęcie o mechanice nie wystarczy. Patrząc w ten sposób na obrót sprawy, mogę poszukać przepisu i chleb upiekę sobie w piekarniku, po co kupować w sklepie? A Ty nie umiałeś zdjąć filtra i odpuściłeś temat. Teraz zamiast dumać kilka dni, dlaczego auto zdycha, powinieneś już dawno być u mechanika. Pewnie dla niego to kwestia kilku godzin i wyjeżdżasz z uśmiechem na twarzy.

Napisano
  • Autor

nie zdarza sie wam czasem czegos zapomniec...?

nie wyczuwalem potrzeby wymieniac filtr paliwa mialem to zrobic profilakycznie, nie odczuwalem zadnego spadku mocy zadnych problemow z zapalaniem itp wiec mi sie zapomnialo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.