Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I po astrze - według mechanika

Featured Replies

Napisano

Wczoraj zostawiłem swoją 1.7 D na noc u mechanika żeby sprawdził gdzie jest opad paliwa bo po 12 godzinach postoju odpala a po 24 już nie.

Dzisiaj pojechałem po samochód i dowiedziałem się tylko tego że astra ma słabe ciśnienie na cylindrach. Na jednym jest tylko 24, na drugim 20, a najgorzej jest na jednym 18.

No i co teraz mam robić?

Wedłog mnie na 100% nie jest to powodem że auto nie chce odpalić po dłuższym postoju bo niby dlaczego jak doleję prawie szklankę ON do filtra i przewodu od filtra auto odpala?

Ewindentny opad paliwa! Nie wiem czy nie chciało mu się szukac przyczyny ale wziął tylko za badanie 70 zł i koniec operacji.

Aha! Powiedział żebym używał jakiegoś samostartu

Sam znajdę tą nieszczelność i udowodnie im że silnik nie jest na złom.

Ludzie takimi dieslami robią po 400 tyś!

Napisano

no ja jestem na takie ogledziny umowiony na polowe stycznia wiec zobacze co u mnie magik powie. mam ten sam problem tez klopot z odpaleniem z tym ze mam nowu aku i moge dluzej nim pokrecic az w koncu zacznie klekotac. ja podejrzewam ze u mnie tez paliwo sie cofa-układ jest nieszczelny bo jak zzapali to przez kilka sekund slychac jakby dlawil sie powietrzem,przerywal. podejrzewam ze miejscem zapowietrzania moze byc pompa wtryskowa bo jest na niej wyciek(co pisalem w innym watku). Ale jak dzwonilem do magika to mowil mi on tak; jezeli krece rozrusznikiem i dymi z wydechu to napewno podaje paliwo od pocztku i nie zapowietrza sie. Nie przygladalem sie czy tak sie dzieje jak krece bo raczej ciezko to w 1 osobe zauwazyc...

Napisano

> Wczoraj zostawiłem swoją 1.7 D na noc u mechanika żeby sprawdził

> gdzie jest opad paliwa bo po 12 godzinach postoju odpala a po 24

> już nie.

> Dzisiaj pojechałem po samochód i dowiedziałem się tylko tego że astra

> ma słabe ciśnienie na cylindrach. Na jednym jest tylko 24, na

> drugim 20, a najgorzej jest na jednym 18.

> No i co teraz mam robić?

> Wedłog mnie na 100% nie jest to powodem że auto nie chce odpalić po

> dłuższym postoju bo niby dlaczego jak doleję prawie szklankę ON

> do filtra i przewodu od filtra auto odpala?

> Ewindentny opad paliwa! Nie wiem czy nie chciało mu się szukac

> przyczyny ale wziął tylko za badanie 70 zł i koniec operacji.

> Aha! Powiedział żebym używał jakiegoś samostartu

> Sam znajdę tą nieszczelność i udowodnie im że silnik nie jest na

> złom.

> Ludzie takimi dieslami robią po 400 tyś!

Przy niskich temperaturach nazewnatrz brak cisnienia jest powodem nieodpalania samochodu.

Ale oczywiscie cofanie sie paliwa tez moze byc przyczyna.

Napisano

Do którego papraka wstawiłes????

Zadzwoń lub podjedź do:

Maszewo Duze 150 09-400 Płock

Sławomir Białaszewski

tel 604 207 425

lub

Białoczewski

Broniszewice 38 koło Gozdowa

024-2762143

Napisano

Zamontuj sobie na przewodzie paliwowym taką gruszkę do ręcznego dopompowywania paliwa. Była taka stosowana fabrycznie w citroenach (np C15, takim brzydkim dostawczaku) i polonezach z silnikiem diesla (silnik citroena, 1.9 XUD)

Podpompuj paliwka po nocy i ciesz się z odpalania.

To ciśnienie to jeszcze nie tragedia, powinno zapalać. Grunt żeby jeden gar zapalił, ten co ma większe ciśnienie. Zwiększy obroty silnika i spowoduje odpalenie pozostałych.

Samostart w silnikach z wtryskiem do komory wirowej nie działa wcale tak rewelacyjnie. Zamiast samostartu możesz próbować zastosować propan-butan.

Napisano
  • Autor

nie będę może wymieniał to nazwisku tego specjalisty ale powiem Ci że tego speca od diesli koło Gozdowa to nie tylko Ty mi polecasz więc coś w tym jest. Dzięki za namiary.

Zobaczę jeszcze jedną rzecz. Mam w domu takie najazdy na podnośnik , wjadę na noc tyłem na nie że dupe mi podniesie z pół metra do góry i rano zobacze czy lepiej odpali.

A co do tej pompki to: gdzie takie coś można kupić i gdzie się to montuje?

Napisano

> A co do tej pompki to: gdzie takie coś można kupić i gdzie się to

> montuje?

Pompkę montuje się na przewodzie do pompy, chyba najlepiej za filtrem (tzn między pompą a filtrem)

a można kupić pewnie na szrocie albo nówkę np na alledrogo. O tu; alledrogo link

Napisano

ale czy ktos z astromaniaków moze potwierdzic skutecznosc takiej pompki, czy to poprostu jest zwykły chłyt matetingowy ktory w astrach(diesel) nie sprawdza sie...

Napisano
  • Autor

osobiście wolałbym wyliminować źródło nieszczelności niż montować kolene wynalazki. U mnie też pompa jest brudna ale na oko ciężko ocenić co jest nie tak.

Napisano

u mnie nie jest brudna tylko po kazdym odpaleniu mokra z ropy. jak postoi przez noc ropka znika i pompa jest sucha i czysta...i pozniej tak dalej w koło macieju...

Napisano
  • Autor

a jaki masz przebieg w swoim dieslu?

pytam oczywiście o ten rzeczywisty a nie o tyn na liczniku wink.gif

Napisano

> ale czy ktos z astromaniaków moze potwierdzic skutecznosc takiej

> pompki, czy to poprostu jest zwykły chłyt matetingowy ktory w

> astrach(diesel) nie sprawdza sie...

działa smile.gif

a tak co do małej kompresji na garach to jest to powód szarpania i dławienia sie i kopcenia z rury

za chwile jak sie rozgrzeje wszystko sie rozszerzy i uszczelni to jest rewelacja.

moja franca sie zapowietrza kilka obrotow rozrusznikiem i startuje równiutko i od razu mozna jechac. jak postawie dupe wyrzej niz przod to problem prawie znika.

a co do astra kaput jezeli chodzi o mała kompresje to mnie wynioslo 1750 z wymiana 4 tłoków wszystkimi płynami i uszczelkami i planowaniem głowitzy. chyba nie tak dużo

Napisano

przebieg na liczniku mam 235 kkm a faktyczny to nie wiem ale po wygladzie(choc wiem ze to mylace) gdzies pewnie kolo tego jest... wink.gif

Napisano

> Zamontuj sobie na przewodzie paliwowym taką gruszkę do ręcznego dopompowywania paliwa.

280151421-pompka.jpg

Gruszka ta jest do dzisiaj stosowana w tych silnikach

Napisano

żeby dieselek dobrze odpalał w mrozy, to wg teorii ciśnienie nie powinno być niższe niż 25bar, także w twoim wypadku może to utrudniac odpalanie.

Ale jak świece podgrzeją to powinieneś odpalać przy obecnych temperaturach bez problemu. Gorzej bedzie przy -10 i mniej. wtedy pewnie kiszka z odpalenia.

ps. a jesteś pewien że przyrząd do badania był dobry, tzn sprawny?

mnie kiedys w meganie mierzyli trzema rożnymi bo nie mogli uwierzyć w pomiar (taki wychodził niski) i się okazało, ze jeden z mierników poważnie zaniżał.

A pewnie, może nawet nieświadomie, dokonywali nim pomiarów i straszyli słabym spręzaniem. (tyle że u mnie było rzeczywiście słabe a na tym zegarze wychodziło takie, że silnik nie powinien wogóle odpalać i to wzbudziło wątpliwości).

ps. a ta gruszka do podpompowania paliwa to jest dobry wynalazek, tylko podnoszenie maski co rano troche denerwujące jest

ps2. a skąd wiesz,że twoje auto nie ma już 500kkm przebiegu zlosnik.gif

ps3. według a nie wedłóg oink.gif

Napisano
  • Autor

skąd wiem że tyle nie ma?

przyjeź zobacz wnętrze, silnik, posłuchasz go i sam stwierdzisz że nie ma więcej niż 200 kkm.

Napisano

U mnie sprężanie na 2-ch zaworach jest 19, a w zimę odpala (do -4 st testowałem). Poniżej -2 st. męczy się rozrusznik, wolniej kręci, ale jakoś odpala. Potem muszę go przytrzymać na wciśniętym pedale gazu, bo inaczej zdechnie. Potelepie, podymi a potem jedzie. Co do gruszki to mam i ja zamontowaną - przed filtrem paliwa. Raczej nic nie daje. Obojętnie czy przed odpaleniem pompuję gruchą czy nie to i tak się dusi.

Napisano

Mam w domu takie najazdy na podnośnik ,

> wjadę na noc tyłem na nie że dupe mi podniesie z pół metra do

> góry i rano zobacze czy lepiej odpali.

Już pare dni temu ci sugerowałem podniesienie dupy na noc. Taki test wyeliminuje lub potwierdzi cofające sie paliwo.

Napisano

> ale czy ktos z astromaniaków moze potwierdzic skutecznosc takiej

> pompki, czy to poprostu jest zwykły chłyt matetingowy ktory w

> astrach(diesel) nie sprawdza sie...

Taka pompka jest na przykład w peugeotach 206 z silnikiem 14 HDI i powiem ze sie sprawdziła jak pękł nam przewód.

Napisano
  • Autor

przecież to nie jest majątek. 30zł kupię i chociaż będę mógł potem komuś ją polecac albo odradzać. crazy.gif

A powiedzcie mi odrazu w tym watku żebym za kilka dni nie zakładał nowego:

Rozumiem że będę musiał przeciąć przewód od filtra do pompy i umieścić tą pompkę między przewodami - ile mm ma średncy otwór w tym przewodzie bo na allegro sprzedaje kilka pompek o różnych rozmiarach

Napisano

> U mnie sprężanie na 2-ch zaworach jest 19, a w zimę odpala (do -4 st

> testowałem). Poniżej -2 st. męczy się rozrusznik, wolniej kręci,

> ale jakoś odpala. Potem muszę go przytrzymać na wciśniętym

> pedale gazu, bo inaczej zdechnie. Potelepie, podymi a potem

> jedzie. Co do gruszki to mam i ja zamontowaną - przed filtrem

> paliwa. Raczej nic nie daje. Obojętnie czy przed odpaleniem

> pompuję gruchą czy nie to i tak się dusi.

dokladnie efekt braku cisnienia w garkach

Napisano

> dokladnie efekt braku cisnienia w garkach

No i mi się tak cały czas wydaje. Wymiana pierścieni napewno mnie czeka, ale niestety w wawie nikt nie chce tego zrobic bez robienia kapitalki.

Napisano

> skąd wiem że tyle nie ma?

> przyjeź zobacz wnętrze, silnik, posłuchasz go i sam stwierdzisz że

> nie ma więcej niż 200 kkm.

MIałem asterkę w kombiaku z silniczkiem X17DTL z 96 roku, jak ją sprzedałem w 2003 to miała na liczniku 220kkm. Ale nigdy nie było problemów z uruchomieniem silnika w niskich temperaturach. Odpalałem za pierwszym góra drugim razem przy temp. -20 stopni. Więc byc może faktyczny przebieg samochodu rozmija się ze wskazaniem licznika.

Napisano
  • Autor

w nocy postawiłem ją na najazdach tak, aby tył był w górze. Rano nie odpaliła mimo wielu prób, z gaze , bez gazu - kapota wrrr.gif

Dopiero drugim samochodem z popychu udało się odpalić astrę.

No i zbaraniałem. niewiem.gif Bo gdyby cofało się paliwo to i z popychu też by nie odpaliła a tu proszę.

Oj chyba ten mechanik miał rację mówiąc że tylko remont silnika pomoże.

Pojadę jeszcze do jednego i jeśli diagnoza się powtórzy to - już nie wiem czy ją sprzedać, bo remont nie wchodzi w grę. A może wymienić cały silnik? icon_eek.gif

Napisano

popatrz tak jak mi jeden mechanior mowil. jezeli bedziesz krecil rozrusznikiem i z wydechu od pocztku bedzie szedl dymek to napewno paliwo sie nie cofa i jest ono podawane od poczatku...

Napisano
  • Autor

> popatrz tak jak mi jeden mechanior mowil. jezeli bedziesz krecil

> rozrusznikiem i z wydechu od pocztku bedzie szedl dymek to

> napewno paliwo sie nie cofa i jest ono podawane od poczatku...

w garażu ciężko to samemu sprawdzić dlatego wypchnąłem go na zewnątrz i obserwowałem lusterko. No i niestety czarny dymek kontrastował z baiłym śniegiem na ziemi oslabiony.gif

No dobra! A teraz pytanie: A gdybym miał np podgrzewany garaż i w środku np 25 stopni to auto paliło by lepiej, tak jak w lato.

No to w takim razie czekam aż przyjdą mrozy po -20 i .... sciana.gif

Napisano

a po ilu godzinach auta probowałes to??

> No dobra! A teraz pytanie: A gdybym miał np podgrzewany garaż i w

> środku np 25 stopni to auto paliło by lepiej, tak jak w lato.

oczywiscie, aczkolwiek ogrzewany garaz dla auta w zimie nie jest wskazany...

> No to w takim razie czekam aż przyjdą mrozy po -20 i ....

Napisano
  • Autor

stał 20 godzin nie ruszany. Dzisiaj zrobiłem nim 70 km i jutro muszę jechać kolejne 160.

Napisano

ale chodzi o to czy probe robiles po tych 20 godzinach czy po przejechaniu 70 km i postoju np 2 godz. bo jezeli ten drugi przypadek to napewno bedzie dymil...

Napisano
  • Autor

nie , auto wczoraj zgasiłem ok 15 - tej i próbowałem odpalić dzisiaj po nocy ok 10 rano.

Do tego dochodzi fakt że dzisiaj było u mnie - 10 C

jeszcze się nie zaczęła zima a już mi obrzydła. sick.gif

Napisano

> nie , auto wczoraj zgasiłem ok 15 - tej i próbowałem odpalić dzisiaj

> po nocy ok 10 rano.

> Do tego dochodzi fakt że dzisiaj było u mnie - 10 C

> jeszcze się nie zaczęła zima a już mi obrzydła.

Ile Twoje auto juz przejechalo bo niestey jezeli to problem z kompresja to ja osobiscie zaraz po zimie bym je sprzedal.

Napisano
  • Autor

> Ile Twoje auto juz przejechalo bo niestey jezeli to problem z

> kompresja to ja osobiscie zaraz po zimie bym je sprzedal.

hymm to jest najwększy problem bo chyba nikt kto kupował używany samochód nie wiem dokładnie ile auto ma przejechane.

Powiem tak: gdy go kupywałem 2 lata temu to miał 80 kkm. hehe.gif Po wnętrzu było wręcz nie możliwością żeby było cofnięte 100 kkm ale nawet jeśli to co to jest 200 kkm na ten silnik!

Obecnie mam już 120 kkm i przez te 40 tyś miał robione regularnie wymieniany olej mobil super S 10 W 40

(Własnie zbliża mi się koljna wymiana)

W lato nie narzekałem, w zimę było ciężko ale auto zawsze odpaliło.

Teraz jest o 10 razy gorzej.

Napisano

a może po prostu głowica siadła, a dół jeszcze ok?

taka hipoteza do dyskusji

gdyby to dół był nieszczelny i tyle ciśnienia uciekało do komory silnika to po odkręceniu korka wlewu oleju powinno ostro walić spalinami. jest tak?

Napisano
  • Autor

nie sądze aby coś poważnego się stało z głowicą to nie wyczuwam żadnych zmian w mocy, spalaniu czy też dźwięków wydawanych przez samochód.

Pozatym musicie mi wierzyć na słowo ale wszyscy moi znajomi mówią że jeżdże jak dziadek - czyli delikatnie przyśpieszam, nie krece go na wysokich obrotach i nie ścigam się z nikim grinser006.gif itp.

A to wszystko żeby asterka żyła jak najdłużej,,... buu.gif

No dobra, dzisiaj po 5 godzinkach odpalił za pierwszym i mam nadzieje że rano też tak będzie.

Napisano

> nie sądze aby coś poważnego się stało z głowicą to nie wyczuwam

> żadnych zmian w mocy, spalaniu czy też dźwięków wydawanych przez

> samochód.

> Pozatym musicie mi wierzyć na słowo ale wszyscy moi znajomi mówią że

> jeżdże jak dziadek - czyli delikatnie przyśpieszam, nie krece go

> na wysokich obrotach i nie ścigam się z nikim itp.

> A to wszystko żeby asterka żyła jak najdłużej,,...

> No dobra, dzisiaj po 5 godzinkach odpalił za pierwszym i mam nadzieje

> że rano też tak będzie.

Ja tez nie jezdze agresywnie,a mozna skromny.gifKazdy jak dba tak ma ,normalne grinser006.gif. Te starsze ropniaki chyba nie lubia zimy .

-------------

Astra f 12.94r

1,6 16V ,HB

173kkm-Żołta strzała grinser006.gif

Napisano

> Ja tez nie jezdze agresywnie,a mozna Kazdy jak dba tak ma ,normalne

> . Te starsze ropniaki chyba nie lubia zimy .

Przesadzasz moja astra przy mrozach -25C paliła (2 x grzanie świecami i troszkę kręcenia i paliła) bez większych problemów. Teraz też diezelek na razie daje rade (dziś -16C) i odpalił po jednym grzaniu. Ale prawda z w zimie dieselki częściej chyba odmawiają posłuszeństwa. Ale jak dbasz o auto to i ono sie odwdzięcza i pali bez problemu.

Ps nie mam garażu (bo dachu na 4 nogach tak nazwać nie mogę zeby.GIF )

Napisano

> nie sądze aby coś poważnego się stało z głowicą to nie wyczuwam

> żadnych zmian w mocy, spalaniu czy też dźwięków wydawanych przez

> samochód.

> Pozatym musicie mi wierzyć na słowo ale wszyscy moi znajomi mówią że

> jeżdże jak dziadek - czyli delikatnie przyśpieszam, nie krece go

> na wysokich obrotach i nie ścigam się z nikim itp.

> A to wszystko żeby asterka żyła jak najdłużej,,...

> No dobra, dzisiaj po 5 godzinkach odpalił za pierwszym i mam nadzieje

> że rano też tak będzie.

wstaw go do jakiegos magika na plac na dwor i zeby Ci zmierzył kompresje na zimnym silniku i masz odpowiedz.

Napisano
  • Autor

i właśnie to zrobiłem, nie czytałeś chyba watku od poczatku. tuk.gifgrinser006.gif

Napisano

a tak z innej beczki.

sprawdzałeś wtryskiwacze, świece; może winy trzeba szukać gdzie indziej?

Nie mam diesla ale wiem, że jeśli np. wtryski będą ci "lać" to auto ciężko jest zapalić.

Podjedź do tego mechanika co pisali ci na początku i niech ci postawi diagnozę co jest, może akurat będzie to jakaś drobnostka.

pozdr

Napisano
  • Autor

świecie odpadają do wymieniane na wszystkie nowe Denso jakiś miesiąc temu.

Wtryski raczej też odpadają bo różnica w temperaturze otoczenia nie robiłaby im chyba większej różnicy - masło maślane.

Wydaje mi się że temat jest do zamknięcia bo po co wałkowac znowu to samo od początku. Dodam tylko jedno na koniec. Wpisywałem w google różne frazy i znalazłem jeden wątek na innym forum opla. Przypadek był w 100 % taki sam, te same objawy, wszystko to samo. Nawet patrzyłem czy to przypadkiem nie mój post grinser006.gif jak go znajdę to wrzucę go tutaj. Ale pomijając to zauważyłem że ktoś z doświadczonych użytkowników polecił temu komuś regulację zaworów bo ponoć w tych silnikach jest to czynność obowiązkowa po zrobieniu iluś tam tyś km.

Wedgłóg mnie jest to zużycie silnika i poprostu muszę liczyć na to że zima nie będzie sroga i doczekam wiosny.

a tu link do tego tematu astra cięzko pali nie wiem czy to forum zabrania umieszczania linków do innych for ale myślę że wielu osobom ten wątek pomoże. Mi pomógł. Sprawdzę te elementy które się da i to wszystko. Autor tego tematu tez myślał że problem w odpalaniu tkwi w świecach. U mnie też pojawia się telepanie silnikiem oraz niebieski dym przy odpaleniu.

Napisano

> Wedgłóg mnie jest to zużycie silnika i poprostu muszę liczyć na to że

> zima nie będzie sroga i doczekam wiosny.

> a tu link do tego tematu astra cięzko pali nie wiem czy to forum

> zabrania umieszczania linków do innych for ale myślę że wielu

> osobom ten wątek pomoże. Mi pomógł. Sprawdzę te elementy które

> się da i to wszystko. Autor tego tematu tez myślał że problem w

> odpalaniu tkwi w świecach. U mnie też pojawia się telepanie

> silnikiem oraz niebieski dym przy odpaleniu.

Ja też stawiam na silnik. Niestety.Świece odpadają, wsadziłem nowe NGK i nic nie zmieniło. Niebieski dym i telepanie po odpaleniu.

Napisano

Ale pomijając to zauważyłem że ktoś z

> doświadczonych użytkowników polecił temu komuś regulację zaworów

> bo ponoć w tych silnikach jest to czynność obowiązkowa po

> zrobieniu iluś tam tyś km.

ale w 1,7D nie mA HYDRAULICZNEJ REGULACJI??

Napisano

> Wtryski raczej też odpadają bo różnica w temperaturze otoczenia nie

> robiłaby im chyba większej różnicy - masło maślane.

a właśnie ze lejące wtryski przyczyniają sie do trudnosci w odpalaniu i ewentualnego późniejszego telepania silnikiem.

Jak wtryskiwacz źle rozpyli i nie ma mgiełki tylko jeden ''sik'' paliwa, to jest mu dużo trudniej się zapalić (potrzebuje wyzszej temperatury do samozapłonu)

Napisano

ale lejace wtryski objawiaja sie takze dymieniem/kopceniem podczas jazdy a tak jak obserwuje zmagania kolegi andrre z autkiem to nie wspominal aby auto nadmiernie kopcilo itd.

Napisano

Złóż sobie zawór zwrotny na przewodzie paliwowym w bezpośrednim sąsiedztwie pompy wtryskowej. Masz tu jeszcze numer do goscia, który ma diesel serwis i specjalizuje sie wyłącznie w zasilaniu dieseli ... 605-547-220 ... Powiedz jaki masz problem, może coś poradzi przez telefon...

Napisano

Te starsze ropniaki chyba nie lubia zimy .

Co powiesz na to: kumpel miał do ubiegłego roku Mazdę 626 '91 wersję skandynawska z dwoma akumulatorami i grzanym zbiornikiem paliwa... Paliła zawsze i wszędzie nie było mocnych, żeby nie odpaliła:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.