Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GP] Failure - błędny błąd

Featured Replies

Napisano

Mam mały problem z autem.

Przy uruchamianiu zimnego silnika (po dłuższym postoju na mrozie) wskazówka temperatury płynu chłodniczego leci na czerwone pole, zapala się kontrolka i komputer zaczyna krzyczeć, że dopuszczalna temperatura płynu została przekroczona.

Po kilku sekundach wszystko wraca do normy (wskazowka opada, kontrolka gaśnie, komputer przestaje gadać głupoty zlosnik.gif).

ASO twierdzi, że zna problem, ale nie zna rozwiązania i czeka na odpowiedź od Fiata.

Czy ktoś z Was, posiadacze GP, spotkał się z takimi objawami ? Bo ponoć dość często to występuje.

Zastanawiam się, czy czekać na rozwiązanie problemu przez to ASO, czy dzwonić po innych ? Boję się, żeby nie doprowadziło do jakiś większych szkód hmm.gif

Napisano

> Mam mały problem z autem.

> Przy uruchamianiu zimnego silnika (po dłuższym postoju na mrozie)

> wskazówka temperatury płynu chłodniczego leci na czerwone pole,

> zapala się kontrolka i komputer zaczyna krzyczeć, że

> dopuszczalna temperatura płynu została przekroczona.

> Po kilku sekundach wszystko wraca do normy (wskazowka opada,

> kontrolka gaśnie, komputer przestaje gadać głupoty ).

> ASO twierdzi, że zna problem, ale nie zna rozwiązania i czeka na

> odpowiedź od Fiata.

> Czy kogoś z Was, posiadacze GP, spotkał się z takimi objawami ? Bo

> ponoć dość często to występuje.

> Zastanawiam się, czy czekać na rozwiązanie problemu przez to ASO, czy

> dzwonić po innych ? Boję się, żeby nie doprowadziło do jakiś

> większych szkód

Pewnie coś w oprogramowaniu...........trzeba poczekać na serwis-niestety nic nie jest doskonałe

Napisano

Jakiej pojemności masz akumulator?

Napisano

Na ten problem narazie wymieniamy akumulatory na 50 Ah i problem znika , zgłos sie do ASO najlepiej tam gdzie kupiłes auto

to jest znowu jakas anomalia w oprogramowaniu licznikia i przy niskim stanie naladowania aku wywala ten bład

Napisano

Znalezione.

"Powodem wyświetlonego komunikatu o zbyt wysokiej temperaturze silnika tuż po jego uruchomieniu, jest niewątpliwie błąd komputera, spowodowany gwałtownym i drastycznym spadkiem napięcia w instalacji elektrycznej auta spowodowany rozruchem silnika przy złym stanie naładowania i/lub awarii akumulatora. Niewątpliwie akumulator w Twoim aucie był niedoładowany, zatem trzeba ustalić przyczynę takiego stanu rzeczy. Może się bowiem okazać, że często w ostatnim czasiem uruchamiałeś silnik jeżdżąc przy tym na bardzo krótkich dystansach, co nie pozwoliło na doładowanie aku. W innym razie, może się okazać, że akumulator jest uszkodzony."

Napisano

> Na ten problem narazie wymieniamy akumulatory na 50 Ah i problem

> znika , zgłos sie do ASO najlepiej tam gdzie kupiłes auto

> to jest znowu jakas anomalia w oprogramowaniu licznikia i przy niskim

> stanie naladowania aku wywala ten bład

A ja mam 50 Ah i taż mam problem z odpaleniem auta gdy temperatura spada poniżej -5 stopni ( po nocy lub dwu dniowym postoju ).

Jak jadę do znajomych w góry to targam zapasowe aku i kabelki.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc waytogo.gif

Rome podpowiadał mi na Cargo, że to może być wina aku, ale ASO zbiło mnie z tropu.

Dzwoniłem do ASO przy salonie, w którym kupiłem samochód. Chyba spróbuje w innym.

Aku w moim Grande ma pojemność (tylko) 40Ah.

Napisano
  • Autor

> Jak jadę do znajomych w góry to targam zapasowe aku i kabelki.

W nowym aucie ? sciana.gif Ja tak robiłem z mk1, jak po ponad pięciu latach eksploatacji, kończył swój żywot aku Centry... w Grande bym tak nie chciał...

Napisano

> Aku w moim Grande ma pojemność (tylko) 40Ah.

Wymiana AKU na mocniejszy, problem znany. Dostaniesz 50Ah.

Napisano

powinni wymienić na 50ah

Napisano

> powinni wymienić na 50ah

Tu nie chodzi o pojemność, tylko o tzw. prąd rozruchowy akumulatora (natężenie prądu pobieranego z akumulatora podczas rozruchu silnika, przy którym spadek napięcia w instalacji pojazdu jest jeszcze w jakichś rozsądnych granicach), fakt, że zazwyczaj akumulatory o większej pojemności mają także większy prąd rozruchowy.

Fiat zastosował w GP jakieś magiczne rozruszniki (z przekładnią planetarną) firmy Hitachi, które mają bardzo wysoki pobór prądu podczas rozruchu. Problem dotyczy tylko silników benzynowych (w dieslach są poczciwe rozruszniki Bosch'a) i to w zasadzie tylko wersji 1.2 oraz 1.4 8V bez klimatyzacji, bo te właśnie wersje mają na wyposażeniu najsłabsze akumulatory.

Napisano

oo mam identyczne objawy, tylko, że w pandzie...

Napisano

mam to samo, dzis jade z tym do ASO w Gdyni, zobaczymy co Panowie "fachowcy" wymysla za bajke wink.gif

Napisano
  • Autor

> mam to samo, dzis jade z tym do ASO w Gdyni, zobaczymy co Panowie

> "fachowcy" wymysla za bajke

Ja czekam na odpowiedź z drugiego ASO.

Jeśli będzie taka sama, to zaczynam walkę uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Tu nie chodzi o pojemność, tylko o tzw. prąd rozruchowy akumulatora

To właśnie miałem na myśli, a napisałem w dużym uproszczeniu.

Napisano

też mam ten problem od kilku dni, o co chodzi z tym aku że jak stwierdzą że jest za słaby to mi gratisowo wymienią?? pozdr.

Napisano

W wersji bez klimy wkładają akumulator 45Ah a powinni włożyć 50Ah która ma większy prą rozruchowy. Zresztą kolega "lichy" wyjaśnił to bardzo dokładnie.

Napisano

Ostatnio rozladowalem sobie aku (moja wina, zostawilem radio - wymienilem na nie seryjne i sie nie wylacza). Odpalanie klemami. I tak z 2 - 3 razy bylo tak jak opisales, jak altek podladowal AKU problem znikl. Mam 1,4 8V z klima (50 Ah)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.