Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zmniejszyc spalanie ?

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie, pewnie powiecie ze bez sensu, ale czy w MW 1.6 mozna w jakis sposob ograniczyc spalanie ? Moja spala 10.5-11,5L /100 km, a ostatnio jezdze jak emeryt no.gif auto nie wozi teraz towarów, w sumie wiecej jezdze po miescie niz na trasie, ale to i tak duzo, wczesniej palila okolo 13 ! ale to byly jej pierwsze dni u mnie zeby.GIF. Termostat dziala jak nalezy, swiece dobre kabelki rowniez, auto pali jak złoto, Powiedzcie czy jest realna szansa zeby cos zrobic z tym spalaniem ?? Myslalem zeby zalozyc gaz, ale zanim sie zagrzeje to juz bede w polowie drogi do pracy, wiec i tak na benzynie bedzie jechac. crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif

Napisano

> Witam mam pytanie, pewnie powiecie ze bez sensu, ale czy w MW 1.6

> mozna w jakis sposob ograniczyc spalanie ? Moja spala 10.5-11,5L

> /100 km, a ostatnio jezdze jak emeryt auto nie wozi teraz

> towarów, w sumie wiecej jezdze po miescie niz na trasie, ale to

> i tak duzo, wczesniej palila okolo 13 ! ale to byly jej pierwsze

> dni u mnie . Termostat dziala jak nalezy, swiece dobre kabelki

> rowniez, auto pali jak złoto, Powiedzcie czy jest realna szansa

> zeby cos zrobic z tym spalaniem ?? Myslalem zeby zalozyc gaz,

> ale zanim sie zagrzeje to juz bede w polowie drogi do pracy,

> wiec i tak na benzynie bedzie jechac.

a biegami hamuje? 270751858-jezyk.gif

Napisano

technicznie nie da się zrobić tak żeby auto mniej paliło, to zależy od techniki jazdy... ja fiatem pale 11-12 mój tata 9,5-10 smile.gif więc litr mniej tylko ze on jeździ ponad 25 lat a ja niecałe 2 smile.gif

PS. jazda zimą tymi samymi prędkościami i drogami smile.gif

Napisano

czystość filtrów, odpowiednie ciśnienie w ogumieniu, dobrej jakości paliwo - to chyba 3/4 technicznych aspektów , pozatym ogólna sprawność samochodu i .... ta charakterystyka o której na towarzyskim pisze ( jakie są minimalne i maksymalne prędkości na poszczególnych biegach dla 1.6 103 KM )

Napisano
  • Autor

kurcze jezdze jak emeryt, staram sie nie przekraczac 3tys obr nawet przy ruszaniu, tankuje na rafinerii orlenowskiej, jak tankowalem na stacji Bliska to paliła 13 L, nie wiem co oni robią z tym paliwem angryfire.gif (podobno bliska i orlen to to samo) a na orlenie to 10 litrow to minimum, 5 bieg mam juz okolo 60km/h jak jeszcze sie ograniczyc. W poniedzialek sprawdze jeszcze filtr powietrza. icon_eek.gif

ps. a co myslicie na temat dodatku STP, czy takie przeczyszczenie wtryskow moze wpłynąć na rezultaty spalania ?? 275123014-zielony.gif

Napisano

za niskie obroty też zwiększają spalanie tak jak gwałtowne przyspieszanie, jazda "na luzie" jest bardzo wiele czynników - tak jak stan techniczny auta - no i wiadomo że jak jeździ się na krótkich dystansach to auto będzie więcej paliło smile.gif

Napisano

ja mam u siebie 1,6 w sienie i mi pali 11-12 litrow ( Glownie jezdze odcinki 7-8 km na uczelnie i 3-4 do dziewczyny). Ostatnio sobie obiecalem ze 100 km przejade w kapeluszowym tempie(jazda zgodnie z ograniczeniami i obroty troszke powyzej 2 tys). Oszczedzilem raptem 0,5 litra wiec jednak powroce do swojego dawnego stylu jazdy hehe

Napisano

więc jeździsz trochę mniej niż ja, ja jeżdżę 9 na uczelnie i 10 do dziewczyny, ale jak mój ojciec siądzie to zjeździ miasto w wzdłuż i wszerz + okolice 270751858-jezyk.gif no i on jeździ jak emeryt.... ja cały czas (prawie) but.gif i pale około 1l. więcej smile.gif

Napisano

no wiec dlatego wychodze z zalozenia ze moge zaplacic to 4,xx wiecej na 100 km a miec jakas frajde z jazdy smile.gif hehe moj starszy mowil ze jemu nawet w srogie zimy nie przekroczyl 10,5 l

Napisano
  • Autor

no to cholernie paliwożerne te silniczki angryfire.gifbeksa.gifdo gazu z nim i to natychmiast smile.gif

Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

> no wiec dlatego wychodze z zalozenia ze moge zaplacic to 4,xx wiecej

> na 100 km a miec jakas frajde z jazdy

Ciekawe czy tez nie zalezaloby ci na tych 4,xx jakbys robil np 3000km z wlasnej kieszeni...

Napisano

robie z wlasnej kieszeni ;> ale nie 30 tys bo tyle to ja zrobie w 3 lata 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale zanim sie zagrzeje to juz bede w polowie drogi do pracy,

> wiec i tak na benzynie bedzie jechac.

Tiaaaaa - ciekawostka ponieważ przynajmniej u mnie LPG się załącza po około kilometrze

Wnioskować można więc że te trasy to odcinki po 3 kilometry

Dobrze że to bidne auto nie pali 20 na setke

Napisano

Niestety zimą pali dużo bo zimno i długo sie nagrzewa, latem z kolei klima pije z litr więcej zlosnik.gif

Przestań używać hamulców i zdaj relacje skromny.gif

Napisano

podstawa to sprawnosc auta

jak masz zatkane filtry, niesprawna elektryke, dupawe paliwo zalane - to przeklada sie na spalanie zlosnik.gif

zacznij od tego - jak to sprawne, to zakladaj gaz zlosnik.gif te silniki nie sa ekonomiczne...

Napisano

Dobrze byłoby zdiagnozować czy wszystko jest sprawne na kompie, jaki masz rozmiar opon, czy nie chodzi za długo na ssaniu jest okres zimowy i to też robi swoje. Opony też są bardzo ważne chodzi o szerokość i wielkość sprawdz czy masz old.gifwymiarowe pozdrawiam powodzenia drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.