Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AC - cena a OWU, nie dajcie się oszukiwać!

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jako, ze zbiża się moment kiedy będę musiał ponownie wykupic polise AC a właściwie caly pakiet to chcąc oszczędzić trochę grosza zacząłem sprawdzać oferty roznych towarzystw ubezpieczeniowych.

Do tej pory zawsze auto ubezpieczałem w PZU, miałem w przeszlosci 2 szkody z AC i OC, ktore zostaly zalatwione szybko, sprawnie, po mojej mysli i to w zasadzie przekonuje mnie do pozostania przy tym ubezpieczycielu.

Ale pod wpływem reklam jak to milo, sprawnie i tanio, pobawiłem się kalkulatorem skladek różnych takich internetowo-telefonicznych TU a nastepnie zadalem sobie trud posluchania co maja do powiedzenia w infoliniach i przeczytania ich warunkow ogólnych.

Moja zeszłoroczna składka za cały pakiet zawierajacy pełne AC+Asistance+OC+NW wynosila 1100zl.

W AXA wyszlo 530zl!!!!!!

Nie wierząc, ze to wogóle mozliwe zacząłem szukac haczyka i co mi wyszlo?

1. AC wazne jest TYLKO na terenie RP

2. Brak opcji kradzież

3. bez pytania sie mnie o zgodę narzucono udział własny 15%

4. wiele innych niby drobiazgow ale jak waznych gdy dojdzie do szkody lub awarii!

Gdyby znieść te wszystkie ograniczenia i wykupić polisę tak dobrze chroniącą

pojazd i osoby w nim jadące jak w PZU cena przestaje być atrakcyjna!

Podobne kwiatki znalazlem u kilku innych ubezpieczycieli ostatnio intensywnie się reklamujacych w prasie, radiu czy TV!

Nie dajcie sie nabrać na pozornie niskie ceny i czytajcie uwaznie OWU - wiem, ze to trudno strawna lektura ale niestety są to Wasze pieniadze i to Wy podpisuecie w ktorymś tam miejscu, ze zapoznaliscie sie z Warunkami Ogolnymi i je OTRZYMALIŚCIE!!!

Niektórzy ubezpieczyciele celowo swoje OWU rozdmuchują do rozmiarow sporej ksiażki aby zniechęcic do czytania potencjalnego klienta. Takich radze unikać, gdyż najwidoczniej ukrywaja tam niekorzystne zapisy - przyklad Liberty Direct!

Nie wierzcie agentom i pięknym, wyuczonym gadkom na infoliniach, po prostu na wiele dni przed datą zawarcia ubezpieczenia poproście o OWU a jesli ich nie otrzymacie bo:

1. wlasnie sie skonczyly i chwilowo brak

2. oj, mam tylko jeden egzemplaz, prosze sobie poczytac a ja w miedzyczasie

wypisze polise....

3. i podobne ble. ble. ble

W takiej sytuacji nie ustępujcie bo może faktycznie chwilowo zabraklo a jesli to sie powtórzy to grzecznie podziekujcie i poszukajcie innego TU.

Jednak po spędzeniu wielu godzin nad kalkulatorami skladek i czytaniu OWU pozostanę przy PZU!

Nawet perspektywa zaoszczędzenia 200zl nie przekona mnie do firmy, która już na wstepie probuje oszukac klienta sprzedajac mu za pozornie niską cenę niepelnowartosciowe ubezpieczenie, bo co bedzie dopiero jak dojdzie do wyceny szkody i wyplaty odszkodowania?

Napisano

Jak dla mnie PZU to nie najlepszy wybor jezeli chodzi o ubezpieczeni. Jak mnie placili to liczyli czesc nieorginalne co za tym idzie np za zderzak ktory w ASO kosztowal ponad 1000zl oni dali za 200zl jakis zamiennik gdzie za ta kwote nawet uzywanego nie kupi. 6 miesiecy sie z nimi meczylem zanim doplacili mi kase, radzilem sie w urzedzie i straszylem sadem. Dla mnie PZU to najgorsza firma od ubezpieczen. Ja obecnie mam w PTU i jak placili mi fiacika to z AC po cenach serwisowych czesci. Rowniez Warta niezle wyplaca(szwagier korzystal i czesci w cenach serwisu ale chyba mial wykupione cos extra).

Reasumujac:

1 Trzeba czytac warunki ubezpieczenia

2 Sprawdzic za jakie czesci w razie czego wyplaca

A i dodam jeszcze ze ilekroc mialem lub zalatwialem jakas stluczke to zawsze zapomnieli czegos doliczyc i musilem brac kosztorys i sie pytans np a gdzie jest zdzerzak wpisany a Pan na to ze mial wpisac ale zapomnial bagatela 1000zl. Zawsze cos zapominaja

Napisano

> Jak dla mnie PZU to nie najlepszy wybor jezeli chodzi o ubezpieczeni.

> Jak mnie placili to liczyli czesc nieorginalne co za tym idzie

> np za zderzak ktory w ASO kosztowal ponad 1000zl oni dali za

> 200zl jakis zamiennik gdzie za ta kwote nawet uzywanego nie

> kupi. 6 miesiecy sie z nimi meczylem zanim doplacili mi kase,

> radzilem sie w urzedzie i straszylem sadem. Dla mnie PZU to

> najgorsza firma od ubezpieczen. Ja obecnie mam w PTU i jak

> placili mi fiacika to z AC po cenach serwisowych czesci. Rowniez

> Warta niezle wyplaca(szwagier korzystal i czesci w cenach

> serwisu ale chyba mial wykupione cos extra).

> Reasumujac:

> 1 Trzeba czytac warunki ubezpieczenia

> 2 Sprawdzic za jakie czesci w razie czego wyplaca

> A i dodam jeszcze ze ilekroc mialem lub zalatwialem jakas stluczke

> to zawsze zapomnieli czegos doliczyc i musilem brac kosztorys i

> sie pytans np a gdzie jest zdzerzak wpisany a Pan na to ze mial

> wpisac ale zapomnial bagatela 1000zl. Zawsze cos zapominaja

E tam PZU nie jest zle. Trafiles na cwaniaka likwidatora. Ja co prawda wiele nie korzystalem z AC/OC (caly raz z ac przy peknietej szybie i nie narzekalem smile.gif ) ale koledzy pracuja w pzu i znam opowiesci o likwidatorach. Podobne opowiesci znam z pewnego austriackiego ubezpieczyciela gdzie mialem okazje pracowac.

Zasada jak jak piszesz przy AC nalezy czytac co pisze w owu i sie albo zgadzac albo nie, przy oc to ubezpieczyciel ma niewiele do gadania, jak podskakuje to mozna zrobic zawsze bezgotowkowo w ASO zeby.GIF

Napisano

Ja mam ubezpieczenie w Benefi i tam jest wyrazny wybor - czy chce naprawiac auto z czesci orginalnych czy z zamiennikow. Cena ubezpieczena rozni sie ok 100 PLN miedzy jedna opcja a druga - teraz za pelny pakiet AC OC i NW + assistance dalem ok 900 PLN zlosnik.gif

Napisano

> Witam.

> Jako, ze zbiża się moment kiedy będę musiał ponownie wykupic polise

> AC a właściwie caly pakiet to chcąc oszczędzić trochę grosza

> zacząłem sprawdzać oferty roznych towarzystw ubezpieczeniowych.

hmm z tego co ja robilem rozeznanei to pzu pod tym wzgledem nie odbiega od reszty a cenowo... nie jest mile kieszeni

sam nie tak dawno wzialem w liberty direct i z tego co wiem to to co najwazniejsze -

asistance na terenie europy

zniesiony udzial wlasny

brak zwyzek za tzw szkody parkingowe

naprawa na orginalnych czesciach

i kilka innych dupereli typu pomoc prawna pokrycie pobytu w szpitalu dla pasazerow rowniez i jeszcze kilka innych

wzialem najszerszy pakiet i kosztowalo mnie to 800 zl wiec....czegoz chciec wiecej?

Napisano
  • Autor

c.d

Ze zrozumiałych względów nie przeczytałem OWU wszystkich ubezpieczycieli. sick.gif

Teraz kiedy granice są otwarte i posiadamy możliwość wygodnego i częstego wyjazdu do innych krajów ważne staje się to czy polisa wykupiona w danym TU działaa również za granica?

AC kupine w PZU dzieła na terytorium RP i innych panstw Europy oraz Algierii, Iranu, Iraku, Maroka, Izraela i Tunezji oraz z wylaczeniem kradzieży w Rosji, Bialorusi, Ukrainy i Moldawii. Oczywiscie wylaczeniem objete sa szkody powstale w

zwiazku z wojną i zamieszkami!

Warto przed wykupieniem polisy to sprawdzić.

Napisano
  • Autor

> sam nie tak dawno wzialem w liberty direct i z tego co wiem to to co

> najwazniejsze -

> asistance na terenie europy

> zniesiony udzial wlasny

> brak zwyzek za tzw szkody parkingowe

> naprawa na orginalnych czesciach

> i kilka innych dupereli typu pomoc prawna pokrycie pobytu w szpitalu

> dla pasazerow rowniez i jeszcze kilka innych

> wzialem najszerszy pakiet i kosztowalo mnie to 800 zl wiec....czegoz

> chciec wiecej?

Nie chcę cię martwić ale z tą naprawą na oryginalnych częściach to może być różne, zresztą polecam ciekawy artykuł:

PRZECZYTAJ

Napisano

> Nie chcę cię martwić ale z tą naprawą na oryginalnych częściach to

> może być różne, zresztą polecam ciekawy artykuł:

> PRZECZYTAJ

to juz zalezy od tego jak uczciwie podchodzi zaklad do tego w ktorym robisz

ja mam jasno okreslone ze naprawa w autoryzowanych oraz na oryginalnych podzespolach - wiecej mnei nie interesuje a jak ten co naprawia bedzie chcial zrobic mnei wkonia to i tak nie za bardzo mam jak zweryfikowac orginalnosc podzespolow szzcegolnie np blacharskich

Napisano

dlatego nie ufam tym ubezpieczeniom, wole jednak iść sobie do agenta i ustalić wszystko krok po kroku.

Fakt, że czasem i tam sie człowiek da na coś naciągnąć, no ale inaczej jest jak sie rozmawia face to face a nie via telefon.

Napisano

> Ja mam ubezpieczenie w Benefi i tam jest wyrazny wybor - czy chce

> naprawiac auto z czesci orginalnych czy z zamiennikow. Cena

> ubezpieczena rozni sie ok 100 PLN miedzy jedna opcja a druga -

> teraz za pelny pakiet AC OC i NW + assistance dalem ok 900 PLN

Ty masz zniżki pracownicze??

Mi wyszło 1500 zł: AC + OC + NW + Assistance + Medicasco + Ochrona prawna. AC na kwotę coś 16 tys., brak udziału własnego.

Z tym, że w czasie trwania poprzedniej polisy miałem szkode z AC i OC, rok wcześniej tylko z AC. Więc troche zniżek straciłem, ale cena po zniżkach pracowniczych już jest

Napisano
  • Autor

> cigna panda 2005

> ac/oc/nw

> 588zł

> oc 60%

> ac 40%

> wsio w pakiecie, na terenie RP

Coś to strasznie tanio mi wygląda hmm.gif jesteś pewien, że AC i NW nie jest w jakiś sposób okrojone?

Czy jest tam Asistance, jaki udział własny (jaka franszyza bo to ważne), czy jest opcja kradzież, NW do jakiej kwoty itp.

Napisano

> Coś to strasznie tanio mi wygląda jesteś pewien, że AC i NW nie

> jest w jakiś sposób okrojone?

> Czy jest tam Asistance, jaki udział własny (jaka franszyza bo to

> ważne), czy jest opcja kradzież, NW do jakiej kwoty itp.

opcja kradziez jest

mam rowniez ubezpieczone mieszkanie - dodatkowo znizki daja grinser006.gif

Napisano

> Mi wyszło 1500 zł: AC + OC + NW + Assistance + Medicasco + Ochrona prawna.

Strasznie duzo icon_eek.gif

Mam w Benefi wszystko to co wymieniłeś, wartość z AC troszkę wyższa i płaciłam 930 zł (przy płatności w 2 ratach, czyli normalnie chyba byłoby 5% mniej).

Z tym, że mam maksymalne zniżki z OC i AC cool.gif

Napisano

> Ty masz zniżki pracownicze??

> Mi wyszło 1500 zł: AC + OC + NW + Assistance + Medicasco + Ochrona

> prawna. AC na kwotę coś 16 tys., brak udziału własnego.

> Z tym, że w czasie trwania poprzedniej polisy miałem szkode z AC i

> OC, rok wcześniej tylko z AC. Więc troche zniżek straciłem, ale

> cena po zniżkach pracowniczych już jest

mam znizke pracownicza ( ostatni rok ) i do tego bezszkodowa jazde ( 3 lata )

od przyszlego roku jak splace dziada to biore tylko OC + NW + assistance - ale to juz nie w Benefi bo za drogo

Napisano

Witam, w pażdzierniku wykupiłem pakiet oc/ac/nw w mbanku - go direct (hestia). Auto z 2004 wycenione na 15000, ac full opcja, nw na 10000, w 12 ratach za ok. 1100 - 3 lata bezwypadkowe. W PZU wołali 1600, Link4 2100 (sic!), LibertyDirect 1350, AXA 1300, AlianzDirect 1600

Napisano

> Witam, w pażdzierniku wykupiłem pakiet oc/ac/nw w mbanku - go direct

> (hestia). Auto z 2004 wycenione na 15000, ac full opcja, nw na

> 10000, w 12 ratach za ok. 1100 - 3 lata bezwypadkowe. W PZU

> wołali 1600, Link4 2100 (sic!), LibertyDirect 1350, AXA 1300,

> AlianzDirect 1600

Ja z maksymalnymi zniżkami w PZU zapłaciłem w lutym zeszłego

roku 820zł za pakiet. w LInk4 wołali 1450...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.