Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprężyny przżód F - jakie wybrać?

Featured Replies

Napisano

Witam

Ojciec właśnie przymierza się do wymiany przednich springów w swoim sedanie F'ce i w związku z tym proszę o poradę jakie wybrać - odpowiedni stosunek ceny do jakości mile widziany.

Jeździ taksówką czyli głównie po mieście, a wiadomo jak wyglądają u nas drogi miejskie, więc może jakieś wyższe? Do tyłu ma wrzucone od viki A (GH-223608)

Pzdr

Napisano

Wpisz w wyszukiwarkę lesjofors i wszystkiego się dowiesz waytogo.gif

Napisano

> Wpisz w wyszukiwarkę lesjofors i wszystkiego się dowiesz

ewentualnie wpisz też lesjöfors, bo często tak podawałem tę nazwę wink.gif

PS. ja polecam tę markę, ktoś kiedyś pisał, że nie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Wpisz w wyszukiwarkę lesjofors i wszystkiego się dowiesz

Wpisałem, poczytałem i wychodzi z tego, że na tym forum lesjofors to jedyne słuszne rozwiązanie (o innych raczej dobrego słowa się nie usłyszy). Więc jak to jest, czy naprawdę wszystkie inne to lipa? Nie mówię o tych jeszcze droższych od lesjofors'ów.

Czy ktoś może coś powiedzieć na temat springów GH? Są tańsze ale czy warto? Jak pisałem na tyle od ubiegłego roku właśnie takie są zamontowane i jak na razie ojciec jest z nich zadowolony.

Napisano

Odradzam najtańsze wynalazki. Ja kupiłem polskie sprężyny D&D na przód do Astry G i nie dało się ich prawidłowo zamontować faint.gif Podmieniłem na K+F i gra muzyka ok.gif Wiele ludzi chwali tez wspomniane Lesjofors.

Napisano
  • Autor

> Odradzam najtańsze wynalazki. Ja kupiłem polskie sprężyny D&D na

> przód do Astry G i nie dało się ich prawidłowo zamontować

> Podmieniłem na K+F i gra muzyka Wiele ludzi chwali tez

> wspomniane Lesjofors.

Skoro mają cert. TUV to chyba nie są najtańszymi wynalazkami hmm.gif

http://allegro.pl/item293685616_sprezyny_opel_astra_f_astra_classic_przod_gh.html

Napisano

a tak z ciekawości nie wiesz przez jakie rz sie pisze przód?? 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> a tak z ciekawości nie wiesz przez jakie rz sie pisze przód??

Lekkie przejęzyczenie. A kolega co nabija licznik konkretnymi podpowiedziami? może tak coś w temacie....

Napisano

> Lekkie przejęzyczenie. A kolega co nabija licznik konkretnymi

> podpowiedziami? może tak coś w temacie....

Bez urazy... taka mała dygresja...

Co do tematu to polecam podobnie jak kolega Azja... ostatnio mój ojciec motowal właśnie tej firmy...

Napisano

> Skoro mają cert. TUV to chyba nie są najtańszymi wynalazkami

> http://allegro.pl/item293685616_sprezyny_opel_astra_f_astra_classic_przod_gh.html

Nie pisałem, że GH są najtańszymi wynalazkami, pisałem to ogólnie, popierając przykładem firmy D&D smile.gif

A swoja drogą nie znam marki GH - jeśli cena jest porównywalna do Lesjofors, to brałbym te drugie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie pisałem, że GH są najtańszymi wynalazkami, pisałem to ogólnie,

> popierając przykładem firmy D&D

> A swoja drogą nie znam marki GH - jeśli cena jest porównywalna do

> Lesjofors, to brałbym te drugie

Są tańsze a pytam o nie bo takie są już zamontowane na tyle.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> ewentualnie też lesjöfors...

Witam.

Przyszła pora i na moją efkę - lewa przednia sprężyna dokonała swojego żywota późnym wieczorem w piątek.... frown.gif

Włączyłem legendarną "szukajkę" i wiem jakiej firmy szukać smile.gif

Mam jeszcze jedno pytanie: co warto wymienić i czemu się dokładnie przyjrzeć przy wymianie. Wyminiam komplet - przód.

Na pewno wymienie poduszkę amortyzatora i łożysko pod nią do zaczęła "wyłałazić" guma.

Co jeszcze skontrolować? wymienić?

pozdr. conda

Napisano

> Na pewno wymienie poduszkę amortyzatora i łożysko pod nią do zaczęła

> "wyłałazić" guma.

wymień przy okazji z obu stron ok.gif

Napisano

> wymień przy okazji z obu stron

Próbuje troche zaoszczędzić...

Z drugiej strony robiłem poduszkę w 2007 roku, dałem chyba Febi... może wytrzyma?????

Koszty nie są duże - komplet poducha + łożysko w Intercarsie kosztuje ok. 40 zł. Tak dla wiadomości: sprężyny liczą po 66 zł sztuka.

Nie warto oszczędzać?

Napisano

> Próbuje troche zaoszczędzić...

> Z drugiej strony robiłem poduszkę w 2007 roku, dałem chyba Febi...

> może wytrzyma?????

> Koszty nie są duże - komplet poducha + łożysko w Intercarsie kosztuje

> ok. 40 zł. Tak dla wiadomości: sprężyny liczą po 66 zł sztuka.

> Nie warto oszczędzać?

Twój wybór...

FEBI jest ok, obejrzyj jak wygląda i ewentualnie zostaw ok.gif

na sprężyny dobra cena smile.gif

Napisano

> Próbuje troche zaoszczędzić...

> Z drugiej strony robiłem poduszkę w 2007 roku, dałem chyba Febi...

> może wytrzyma?????

> Koszty nie są duże - komplet poducha + łożysko w Intercarsie kosztuje

> ok. 40 zł. Tak dla wiadomości: sprężyny liczą po 66 zł sztuka.

> Nie warto oszczędzać?

Witam Kolegę,

mam zdaje się podobną sytuację - w sobotę odpadł niecały pierwszy od dołu zwój lewej przedniej sprężyny. Jeździć z czymś takim raczej nie sposób, więc trzeba wymienić. I teraz pytanie: muszę wymienić sprężynę czy sprężyny - obydwie z przodu? Oraz - jesli już wymieniam sprężynę / sprężyny - trzeba też wymieniać łożyska z poduszkami gumowymi? Pytałem w jednym sklepie o takie łożyska i dowiedziałem się, że sprzedają w komplecie (2 sztuki) - koszt 240zł. Kolega pisze o 40zł (?!?) Gdzie można kupić części w tej cenie? Poza tym jakie sprężyny wybrać? Dowiedzialem się, że TEVEMA kosztuje 58zł, a SUPLEXA 120zł / sztukę. Czy ktoś wie jaka jest różnica między tymi dwoma producentami poza ceną? Warto wybrać droższą? A może polecacie zupełnie inne sprężyny?

Dziękuję za każdą formę pomocy, pozdrawiam,

Radek

Napisano

Sprężyny powinno się wymieniać parami.

Żeby wymienić łożysko trzeba rozebrać kolumnę tak jak do wymiany sprężyny. Zatem przy okazji, żeby nie robić sobie za jakiś czas drugi raz tej samej roboty można wymienić łożyska. 240zł to może za całą poduszkę kompletną z łożyskiem. Same łożyska są znacznie tańsze.

Tevema to polska firma z Kudowy.

Suplex to firma niemiecka. Obie specjalizują się w produkcji sprężyn.

Na forum modne są Lesjofors.

Napisano

Jak wcześniej zauważył kolega inżynier- wymina zawsze parami.

Ja zdecydowałem się na zakup polecanych na forum Lesjofors, bo zapłaciłem za dwie sztuki 132,16 zł (oczywiscie sprężyny na przód).

Przy okazji wymieniłem też uszkodzoną poduchę amortyzatora i chociaż łożysko nie "strzelało" to też je zminiłem na nowe.

Potwierdzam ceny z rabatem wypracowanym przez autoryzowany serwis w Intercars (mogłem z nich skorzystrać dzięki uprzejmości znajomego):

--sprężyna przednia Lesjofors: 66,08 zł za sztukę

--poduszka amartyzatora: 32,75 zł za sztukę

--łożysko pod poduchę: 8,64 zł za sztukę, oraz

--pasek klinowy Bosch do mojego silnika z klimą: 40,83 zł.

Za wymianę tych elementów zapłaciłem w małym warsztacie u zaufanego mechanika 150 zł, ale prosił żeby się nie chwalić że tak tanio... oink.gif

Nażekał strasznie na wyminą tego paska klinowego: jakaś łapa przy silniku do odkręcenia, pasek mocno naciągnięty... coś tam zapieczone, istna tragedia... ale jak zwylke dał radę smile.gifok.gif

W razie wątpliwości pytaj! jeśli będę potrafił pomogę.

pozdr conda

Napisano

> Polecam również ten wątek:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=280358396&an=0&page=2#Post280358396

Witam,

pierwsze pytanie - jeśli Kolega szanowny proponuje pomoc - to może w formie zakupów w Intercars przez znajomego? smile.gif Nie lubię robić nic dwa razy, dlatego chętnie wymieniłbym obydwie sprężyny razem z łożyskami i poduchami. Ale koszt 240zł poduchy z łożyskami + 2 x 120zł za sprężyny no i do tego robocizna... praktycznie podwoję cenę całego Astrolota. Jest jakaś szansa?

Ewentualnie mógłbym kupić sprężyny KILEN - czy ktoś zna tą firmę? Za jakieś 100zł/sztuka.

Dodatkowo temat stresuje mnie o tyle, że - chociaż staram się jeździć ostrożnie - to cały czas mam na uwadze tą pękniętą sprężynę z lewej strony - a nie mogę odstawić Astrolota bo dojeżdżam codziennie nim do pracy.

Będę wdzięczny za każdą formę pomocy.

Pozdrawiam,

Radek

PS Polecany przez Kolegę wątek już wcześniej czytałem.

Dodam, że mieszkam w Katowicach - jakby co w sprawie tego InterCars dało się zrobić smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.