Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pęknięta szyba przednia - spotkało i mnie

Featured Replies

Napisano

witam !

Dziś jadąć sobie do pracy, dojeżdzajac do ronda, przy ok 40km/h (50m przed swiatlem czerownym), zpod samochodu jadacego przede mna cos uderzylo w moja szybe, raz, potem drugi raz. Nawet odruchowo sprawdzilem czy szyba nie pekla, ale nic nie bylo widac. Auto ktore jechalo, to AFAIR Seicento. W zwiazku z tym, iz byly wyrazne dwa uderzenia wnioskuje, ze cos bylo rozsypane na jezdni.

Auto zaparkowalem, poszedlem do pracy, no i po przyjsciu patrze a tu pekniecie szyby angryfire.gifangryfire.gif, na dole mala pajeczynka (na zaczernionym kawalku, wiec od srodka nie widac) i dalej idzie do gory jakies 8cm i skreca w lewo angryfire.gif.

Przegladalem archiwum, bo w sumie problem standardowy, ale poza spieraniem sie kto za to ponosi wine oraz ile kosztuje dana szyba to nic ciekawego nei znalazlem.

Ja uwazam, ze winny jest wlasciciel drogi (ul. Raszynska). Pytanie, kto jest wlascicielem drogi i czy komus udalo sie od kogos takiego uzyskac odszkodowanie (podobno maja na to OC)?

Inaczej, jezeli robilbym to z AC (GoDirect-Hestia), duzo moge stracic znizek, mam obecnie max znizke od kilku lat, nigdy nie mialem szkody?

Kolejne pytanie do tych co likwidowali podobne szkody, czy moge sie do mnie przyczepic, iz mialem wymieniana szybe (na oryginalna) i odpowiednio mi to uwzglednic?

Samemu nie oplaca mi sie tego robic bo szyba kosztuje ok. 3kzl + montaz i brak jest zamiennikow na rynku. Ewentulnie moge kupic uzywke za 900zeta +montaz tongue.gif

Napisano

> Ja uwazam, ze winny jest wlasciciel drogi (ul. Raszynska).

edit - nie ma szans na uzyskanie odszkodowania, rozsypane kamyki, to nie dziura w jezdni.

Napisano
  • Autor

> Tak, z pewnością...

no a niby kto wg Ciebie, to on odpowiada za stan drogi. Natomiast kwestia dochodzenia swoich praw w praktyce to inna historia.

Napisano

> no a niby kto wg Ciebie, to on odpowiada za stan drogi.

No proszę - rozsypane kamyki, to "stan drogi"...?

Nie popadajmy w paranoję, to nie Hameryka... spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> No proszę - rozsypane kamyki, to "stan drogi"...?

> Nie popadajmy w paranoję, to nie Hameryka...

dzieki za pomoc ok.gif

Napisano

> dzieki za pomoc

Tu nie ma co pomagac - stało się i trudno - albo z kieszeni, albo z AC (chyba bardziej się opłaca, jeżeli cena taka, jak napisałeś).

Doradzić mogę wymianę szyby na nową, bo używka może szybciutko polecieć - nie wiadomo, jakie naprężenia miała.

Napisano

nie masz szans wydębić kasy od właściciela,zarządcy drogi. przerabiałem to sam crazy.gif

pierwsze co usłyszysz to ze masz udowodnic ze spotkało Cie to na "ich" terenie a z tym mozesz miec problem...

Napisano

> nie masz szans wydębić kasy od właściciela,zarządcy drogi.

> przerabiałem to sam

> pierwsze co usłyszysz to ze masz udowodnic ze spotkało Cie to na

> "ich" terenie a z tym mozesz miec problem...

Tak jak pisze kolega jeśli szyba pękła od razu wtedy sprawa jest jasna, dzwonisz po panów policial.gif, masz spisany protokół itd., a tak masz to samo co ja mam, pyknął kamyczek w szybę koło Katowic ale nic nic było, dopiero gdzieś przy Krakowie zobaczyłem małą ryskę na szybie. Masz wybór albo kupujesz sam albo kombinujesz z AC względnie jeździsz nadal z pęknięciem

Napisano

> Tak jak pisze kolega jeśli szyba pękła od razu wtedy sprawa jest

> jasna, dzwonisz po panów , masz spisany protokół itd.,

Bzdury kolego opisujesz - jaka "sprawa jasna"...? hmm.gif

Napisano

> Tak jak pisze kolega jeśli szyba pękła od razu wtedy sprawa jest

> jasna, dzwonisz po panów , masz spisany protokół itd.,

I co będziesz miał? Pękniętą szybę i swoje oświadczenie na skutek czego to się stało? Powołasz kamień na świadka?

Przecież taką sprawę wygra dla miasta przeciętny student III roku prawa. To nie jest dziura w nawierzchni w przypadku której można wykazać szkody jakie spowodowała.

Napisano

ciach!

> Samemu nie oplaca mi sie tego robic bo szyba kosztuje ok. 3kzl +

> montaz i brak jest zamiennikow na rynku. Ewentulnie moge kupic

> uzywke za 900zeta +montaz

Na wyciągnięcie kasy od zarządcy drogi masz raczej małe szanse (chyba że w tamtym miejscu nawierzchnia jest tak zniszczona, że odpadają od nie kawałki asfaltu które mogłyby zniszczyć szybę).

Tyle że tak - policji nie wezwałeś bo nie widziałeś uszkodzenia, więc IMHO jest już "pozamiatane".

Robienie z AC może nie być zlym pomysłem (jest szansa ze stracisz tylko jeden "próg" znizki, a niektórzy ubezpieczyciele reklamowali się że mimo szkody nie tracisz zniżek).

Zdradzisz co to za samochód, w którym szyba przednia kosztuje 3000?

Ogrzewana jest czy co?

Ja wymieniłem szybę po takim zdarzeniu w zakładzie szybiarskim, oczywiście na nówkę - z montażem zamknęło się to w 470zł.

Napisano
  • Autor

> nie masz szans wydębić kasy od właściciela,zarządcy drogi.

> przerabiałem to sam

> pierwsze co usłyszysz to ze masz udowodnic ze spotkało Cie to na

> "ich" terenie a z tym mozesz miec problem...

OK, dzieki na taka wlasnie "niestety" opinie czekalem. Dzwonilem do swojego TU i podobno traci sie 10-15% znizki, ktora mozna odzyskac w rok, oczywiscie podobno bo pani na infolini nie potrafi podac szczegolow oraz nie potrafila podac mi kto takie "szczegoly" zna tongue.gif.

Na kolejne moje pytanie czy da sie naprawic to bezgotowkowo w Subaru, pani tez nie potrafila odpowiedziec, poniewaz ona moze jedynie po nazwie wyszukiwac pad.gif i by musiala wszytskie po koleji nazwy ASO sprawdzac (bo "Subaru" to za malo) grinser006.gif.

Koniec koncow, musialem zdecydowac gdzie bede robil ani nie chcialo mi sie naprawiac w Subaru, placic, brac fakture i potem domagac sie zwrotu, wiec zdecydowalem sie na ...... ASO Toyoty hehe.gifgrinser006.gif, poniewaz maja podpisana z nimi umowe i robio to bezgotowkowo.

Oczywiscie niby to mozna potem zmienic, ciekaw jestem jak to zostanie przez serwis Toyoty rozegrane hmm.gif

Jutro jeszcze zadzwonie tak z ciekawosci do ZDM, ktory jest wlascicilem drogi.

Napisano
  • Autor

> ciach!

> Na wyciągnięcie kasy od zarządcy drogi masz raczej małe szanse (chyba

> że w tamtym miejscu nawierzchnia jest tak zniszczona, że

> odpadają od nie kawałki asfaltu które mogłyby zniszczyć szybę).

> Tyle że tak - policji nie wezwałeś bo nie widziałeś uszkodzenia, więc

> IMHO jest już "pozamiatane".

> Robienie z AC może nie być zlym pomysłem (jest szansa ze stracisz

> tylko jeden "próg" znizki, a niektórzy ubezpieczyciele

> reklamowali się że mimo szkody nie tracisz zniżek).

Tak chyba bedzie najprosciej, jak juz pisalem ponizej, dowiedzialem sie, ze niby strace 10-15%, co daje ok 110-170 na skladce rocznej, wiec nie jest zle i podobno jezeli nie bede mial szkody to znizka wraca mi po roku.

> Zdradzisz co to za samochód, w którym szyba przednia kosztuje 3000?

Ten co mam w podpisie, a cene +/- znam, poniewaz miesiac temu wymienialem w nim szybe (wstawilem uzywana). Probowalem tez znalezc zamienniki ale nie ma, tzn podobno sa ale bez podgrzewania. Jutro zadzwonie do ASO, zeby sie jeszcze upewnic. Co do cen to tylna podobno jest jeszcze drozsza, uzywana kosztuje 2500 grinser006.giftongue.gif

> Ogrzewana jest czy co?

tak

> Ja wymieniłem szybę po takim zdarzeniu w zakładzie szybiarskim,

> oczywiście na nówkę - z montażem zamknęło się to w 470zł.

bo byl zamiennik, dowiadywalem sie o takowy u czolowych producentow i nie robia do Outbacka.

BTW. Ty robiles to z AC ? Jak tak jak bylo z tymi znizkami w twoim przypadku hmm.gif

Napisano

> Bzdury kolego opisujesz - jaka "sprawa jasna"...?

Patrz wypowiedź kolegi manau

Napisano

Ciach!

> nie robia do Outbacka.

Jakoś mi umknął podpis - zmęczony chyba jestem. grinser006.gif

> BTW. Ty robiles to z AC ? Jak tak jak bylo z tymi znizkami w twoim

> przypadku

Zrobiłem to za gotówkę, a nie z AC, z jednego powodu - nie miałem czasu jeździć do ubezpieczyciela, zgłaszać szkody, czekać na likwidację (szyba pękała z dnia na dzień coraz dalej) - a cena nowej szyby z wymianą nie była na tyle "astronomiczna", żebym nie mógł sobie na to pozwolić.

Zakładając że straciłbym część zniżek i w przyszłym roku zapłacił jakieś 300zł. więcej - wybraem wariant droższy, ale w rezultaie mniej dla mnie kłopotliwy.

W Twoim przypadku nie jest to taki oczywisty wybór, 900zł. za używaną szybę to bardzo dużo, a 3000 to już zupełny kosmos.

Napisano

> Patrz wypowiedź kolegi manau

Patrzę, no i co...?

Napisałes, że jak przyjedzie policja, to "sprawa jasna". Guzik prawda. Przyjazd policji nic tu nie pomaga...

Napisano

> Patrzę, no i co...?

> Napisałes, że jak przyjedzie policja, to "sprawa jasna". Guzik

> prawda. Przyjazd policji nic tu nie pomaga...

A przyjazd panów Policjantów i spisanie protokołu z miejsca zdarzenia??

Nie jeżdżę okolicami którymi kolega więc nie wiem jak wygląda nawierzchnia, przyjąłem z założenia że droga może być w kiepskim stanie, a żeby dociec czegoś od ubezpieczyciela musisz mieć protokół z miejsca zdarzenia

Napisano

> A przyjazd panów Policjantów i spisanie protokołu z miejsca

> zdarzenia??

A co Ci napiszą policjanci? icon_rolleyes.gif

Napisano

> A co Ci napiszą policjanci?

Co było przyczyną uszkodzenia szyby

Napisano

> A przyjazd panów Policjantów i spisanie protokołu z miejsca

> zdarzenia??

Pytam raz jeszcze - co Ci on da?

> Nie jeżdżę okolicami którymi kolega więc nie wiem jak wygląda

> nawierzchnia, przyjąłem z założenia że droga może być w kiepskim

> stanie, a żeby dociec czegoś od ubezpieczyciela musisz mieć

> protokół z miejsca zdarzenia

Bredzisz. Co ma stan drogi do uszkodzenia szyby? To Ty powołujesz się na to, że kamień spowodował szkodę i Ty to musisz udowodnić. A przy użyciu odrobiny wyobraźni zrozumiesz, że nie jesteś w stanie.

Orzekać musiałby chłop z ekipy remontowej a nie cwany ubezpieczyciel czy w toku dalszego postępowania Sąd.

Napisano

> Co było przyczyną uszkodzenia szyby

Chyba żarty sobie robisz... icon_rolleyes.gif

Skąd policaj ma wiedzieć, co było przyczyna? icon_rolleyes.gif

Napisano

Ok to powiedzcie mi w takim wypadku co jeśli mam pękniętą szybę, mam AC i chciałbym ją wymienić właśnie obciążając mojego ubezpieczyciela hmm.gif

Napisano

> A co Ci napiszą policjanci?

Pokwitowanie za zatrzymany dowód rejestracyjny z_lol1.gifhahaha.gif

Napisano

> Ok to powiedzcie mi w takim wypadku co jeśli mam pękniętą szybę, mam

> AC i chciałbym ją wymienić właśnie obciążając mojego

> ubezpieczyciela

Wtedy zgłaszasz się do ubezpieczyciela i opisujesz zdarzenie.

Żadne papiery "na podkładkę" nie są wtedy potrzebne.

Napisano

> ubezpieczyciela

No po to właśnie jest AC. Zgłaszasz szkodę u ubezpieczyciela i czekasz na jej likwidację.

Napisano

> ubezpieczyciela

A co ma byc?

Piszesz oświadczenie o zdarzeniu i już.

Napisano

> No po to właśnie jest AC. Zgłaszasz szkodę u ubezpieczyciela i

> czekasz na jej likwidację.

a w przypadku gdy chcę się sądzić z właścicielem drogi o odszkodowanie?? hmm.gif

Napisano

> a w przypadku gdy chcę się sądzić z właścicielem drogi o

> odszkodowanie??

To są dwie rózne sprawy - do AC nie potrzeba świadków czy policajów, naprawiasz i już.

A jak chcesz odszkodowanie od zarządcy drogi, to musisz to jakoś udowodnić (czyli j.w. - świadek, notatka, zdjęcia, etc.). Jak uznają ich winę, to wtedy pokrywają koszta, a Twoje AC znów jest bezwypadkowe.

Napisano

Czyli w tym wypadku bardziej mi potrzebny świadek niż protokół policji? Czy też muszę mieć i to i to?? hmm.gif

Napisano

> Czyli w tym wypadku bardziej mi potrzebny świadek niż protokół

> policji? Czy też muszę mieć i to i to??

Wg mnie - policja jest bardziej wiarygodna dla ubezpieczyciela.

Napisano

> Wg mnie - policja jest bardziej wiarygodna dla ubezpieczyciela.

Czyli policję trzeba wezwać, jeśli się chce skarżyć właściciela drogi waytogo.gif

Reasumując Twoją wypowiedź 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Ciach!

> Jakoś mi umknął podpis - zmęczony chyba jestem.

> Zrobiłem to za gotówkę, a nie z AC, z jednego powodu - nie miałem

> czasu jeździć do ubezpieczyciela, zgłaszać szkody, czekać na

> likwidację (szyba pękała z dnia na dzień coraz dalej) - a cena

> nowej szyby z wymianą nie była na tyle "astronomiczna", żebym

> nie mógł sobie na to pozwolić.

> Zakładając że straciłbym część zniżek i w przyszłym roku zapłacił

> jakieś 300zł. więcej - wybraem wariant droższy, ale w rezultaie

> mniej dla mnie kłopotliwy.

> W Twoim przypadku nie jest to taki oczywisty wybór, 900zł. za używaną

> szybę to bardzo dużo, a 3000 to już zupełny kosmos.

tym bardziej,ze juz raz (miesiac temu) za nia zaplacilem tongue.gif.

Dzieki za info ok.gif, jak by u mnie kosztowala tyle co u Ciebie to tez bym sie nie bawil w TU.

Napisano

jezeli nawierzchnia w tym miejscu "kruszy sie" (ja w ten sposob stracilem szybe) i sa wyrazne pekniecia lub nawet dziura/y, to owszem, mozna probowac starania o odszkodowanie, ale jezeli byl to "tylko" polny kamien, to zapomnij o sprawie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.