Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra G z silnikiem 1,7 TD?

Featured Replies

Napisano

Brat ma na oku właśnie taką asterkę z 98 roku. Co możecie powiedzieć o tym silniku w II-kach, dobrze się sprawuje?

Z tego co wyczytałem to F-kach był to dość udany motor (chyba, że to był inny?).

Dwójki są jednak trochę większe od F'ek więc czy nie będzie za słaby?

Pzdr

Napisano

Jeżeli to silnik GM (jest jeszcze isuzu) to jeżdżę takim kombiakiem i dla spokojnego kierowcy silnik jest ok. 68 koni to raczej duzo nie jest, spod świateł z piskiem opon nie ruszam, ale po przekroczeniu 2500 obr. przyspiesza całkiem ładnie i na trasie jedzie sie całkiem przyjemnie, nie ma problemu z wyprzedzaniem. No i spalanie, na trasie to 5,5-6l.

Jeszcze jedno, wiele osób pisze o nie najwyższej kulturze pracy tego silnika, maja rację, potrafi chodzić różnie, trzeba się do tego przyzwyczaić i tyle, podobnie jak do tego, że jest głośniejszy od benzynowego.

Pozdrawiam,

Arek

Napisano

> Brat ma na oku właśnie taką asterkę z 98 roku. Co możecie powiedzieć

> o tym silniku w II-kach, dobrze się sprawuje?

>

moj ojciec ma i oprocz normalnych wymian czesci po zakupie auta tylko przeplywomierz domaga sie wymiany (typowa usterka spadku mocy w okolicach 2100obr/min i zapalenie sie check) - zamowilem juz zamiennik za 120zl

Napisano

> zamowilem juz zamiennik za 120zl

Zastanów się nad oryginałem - naprawdę warto cool.gif

Napisano

> Zastanów się nad oryginałem - naprawdę warto

ja wiem wiem - sprawdze najpierw zamiennik, w sumie chcialem oryginal ale nie znalazlem do kupienia online... icon_rolleyes.gif

Napisano

Sprawdź stary sposób mechaników kup sobie płyn do czyszczenia gaźników i spryskaj przepływomierz. U paru moich kolegów to pomogło już chcieli wymieniać przepływomierz popsikali czyli oczyścili i jeżdżą ąż miło U mnie spadał na wolne od 1200 do 860obr/min powoli popsikałem (oczyściłem) i chodzi już 70tyskm. Pozdro

Napisano

> Sprawdź stary sposób mechaników kup sobie płyn do czyszczenia

> gaźników i spryskaj przepływomierz. U paru moich kolegów to

> pomogło już chcieli wymieniać przepływomierz popsikali czyli

> oczyścili i jeżdżą ąż miło U mnie spadał na wolne od 1200 do

> 860obr/min powoli popsikałem (oczyściłem) i chodzi już 70tyskm.

> Pozdro

za pozno-nowy przeplywomierz jest w drodze, ale starego nie bede wyrzucal tylko spobuje go wyczyscic i zostawic "na zapas" ok.gif

Napisano

Osobiście nie miałem żadnych problemów z tym silnikiem. Jedyne co wymieniłem od ponad 2 lat to: przepływka, bendix, końcówka wtryskiwacza, czyli generalnie tzw. "duperele".

Jeśli chodzi o odczucia subiektywne, to tutaj jest już różnie. Nie jest to super oszczędny silnik biorąc pod uwagę jego parametry. Na miasto może i się nadaje, ale na trasy szczególnie przy prędkościach > 100 km/h już na pewno nie. Te 68 KM to przy wyprzedzaniu jest delikatnie mówiąc za mało i trzeba naprawdę mieć się na baczności, gdy chcemy kogoś wyprzedzać.

Napisano

> za pozno-nowy przeplywomierz jest w drodze, ale starego nie bede

> wyrzucal tylko spobuje go wyczyscic i zostawic "na zapas"

no i wymieniony, ale chyba to nie on u mnie powoduje zamulenie sie przy ok. 2100 obrotow i zapalenie sie checka... a moze po wymianie przeplywomierza warto sie na diagnostyke przejechac i pousuwac stare bledy z kompa... hmm.gif czy moze w astrach g komp nie potrzebuje czyszczenia z bledow jesli siejaca bledy rzecz jest juz wymieniona... hmm.gif

Napisano

czy moze w astrach g komp nie potrzebuje czyszczenia z bledow jesli siejaca bledy rzecz jest juz wymieniona...

Ja nie kasowałem, tylko podmieniłem i po problemie

Napisano

> no i wymieniony, ale chyba to nie on u mnie powoduje zamulenie sie

> przy ok. 2100 obrotow i zapalenie sie checka... a moze po

> wymianie przeplywomierza warto sie na diagnostyke przejechac i

> pousuwac stare bledy z kompa... czy moze w astrach g komp nie

> potrzebuje czyszczenia z bledow jesli siejaca bledy rzecz jest

> juz wymieniona...

Nie trzeba kasować błędów. Z tego co pamiętam to po 20 odpaleniach silnika i gdy wszystko będzie ok. to błędy z kompa zostaną same usunięte.

Napisano
  • Autor

> Nie trzeba kasować błędów. Z tego co pamiętam to po 20 odpaleniach

> silnika i gdy wszystko będzie ok. to błędy z kompa zostaną same

> usunięte.

Zgadza się, po 20 prawidłowych odpaleniach błędy się kasują same.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.