Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panowie tak na szybko....

Featured Replies

Napisano

Jaki moment obrotowy i jaka predkosc maxymalna podaje sie dla stilo 3d z silnikiem 1.4 95KM......

Bardzo prosze ....bo ja juz nie pamietam spineyes.gif

Napisano

> Jaki moment obrotowy i jaka predkosc maxymalna podaje sie dla stilo

> 3d z silnikiem 1.4 95KM......

> Bardzo prosze ....bo ja juz nie pamietam

128Nm@4500rpm

Napisano

> Jaki moment obrotowy i jaka predkosc maxymalna podaje sie dla stilo

> 3d z silnikiem 1.4 95KM......

> Bardzo prosze ....bo ja juz nie pamietam

Przyspieszenie od 0-100km 12.0 s. vmax - 180km dla 3D, 12.4 s. vmax - 178km dla 5D i 13.0s. vmax - 176km dla MW.

Napisano

1.2 jedzie więcej niż 180:) więc podejrzewam że 1.4 pojedzie szybciej

a tu filmik podobno z 1.2:)

Napisano

> 1.2 jedzie więcej niż 180:) więc podejrzewam że 1.4 pojedzie szybciej

Nie pojedzie, ponieważ te 180 w 1.2 to tylko prędkość licznikowa mająca się do rzeczywistości jak pięść do nosa. Ja osobiście "jechałem" Palio 1.6 na A4 220 km/h. Natomiast radar umieszczony przy drodze kilkadziesiąt km wcześniej przy prędkości 150 km/h (licznikowych) pokazał 130 km/h. Seicentem 0.9 mojej mamy zamknąłem licznik również na A4 ale na odcinku od Katowic do Krakowa (było nieco z góry i pewnie wiał wiatr w plecy), a chyba nikt nie uwierzy, że SC 0.9 pojedzie 180? Polecam porównać sobie ze wskazaniami GPSu i wychodzi że błąd odczytu prędkościomierza wynosi ok 15% przy 100 km/h

Napisano

moje stilo ostatnio pokazało 120km/h a gps pokazywał około 110-111km/h...chyba każdy licznik przekłamuje w górę...

Napisano

> moje stilo ostatnio pokazało 120km/h a gps pokazywał około

> 110-111km/h...chyba każdy licznik przekłamuje w górę...

Każdy licznik ma jakiś błąd wskazań. Poza tym prędkość rzeczywista może się różnić od wskazywanej w zależności od realnego rozmiaru założonych kół. Można to sobie sprawdzić pod linkiem gdzie był przelicznik rozmiarów opon który niedawno zamieszczałem.

No i nikt nie powiedział że GPS jest super dokładny...

Napisano

EU nakazuje producentom aut "oszukiwać" prędkościomierze o min. 10% przy 100 km/h. A często zasada jest taka, że im szybciej jedziesz tym błąd wskazania jest wyższy. Co do GPS to sorki ale jego dokładność jest raczej wyższa niż licznika smile.gif

Napisano

> EU nakazuje producentom aut "oszukiwać" prędkościomierze o min. 10%

> przy 100 km/h. A często zasada jest taka, że im szybciej

Tak? A masz jakieś potwierdzenie tej tezy? smile.gif

Chętnie się zapoznam.

u mnie w Omedze faktycznie jest taka różnica, 10 km/h przez większość skali licznika.

Ale już w Stilo z tego co zauważyłem jest minimalne odchylenie, nawet trudno mi określić w którą stronę.

> jedziesz tym błąd wskazania jest wyższy. Co do GPS to sorki ale

> jego dokładność jest raczej wyższa niż licznika

A to dlaczego ? Licznik sterowany jest impulsowo więc jeśli założymy że nie jest "trafiony" to może dość dokładnie pokazywać prędkość przy założeniu że jedziemy na kołach o obwodzie takim samym do jakiego został on skalibrowany.

GPS cywilny ma dokładność do kilku metrów (w idealnych warunkach) więc w zależności od prędkości błąd pomiaru może być całkiem spory... realnie rzecz ujmując dokładność jest wystarczająca ale napewno porównywalna do licznika impulsowego...

Natomiast radar dopplerowski z atestem powinien pokazywać prędkość chwilową dość dokładnie smile.gif Dokładniej niż powyższe metody... o ile warunki pomiaru są odpowiednie (prostopadłość pomiaru, itp.)

Napisano

Moje Stilo przekłamuje wskazania na 6 km/h, no przynajmniej według wskazania GPS-u. A uważam, że jst to stosunkowo dokładny pomiar cfaniaczek.gif.

Chyba najdokładniej skalibrowane są liczniki w ciężarówkach do tachografów, bo kiedyś jechałem MAN-em i GPS pokazywał takie same wartości.

Napisano

> Moje Stilo przekłamuje wskazania na 6 km/h, no przynajmniej według

> wskazania GPS-u. A uważam, że jst to stosunkowo dokładny pomiar

> .

> Chyba najdokładniej skalibrowane są liczniki w ciężarówkach do

> tachografów, bo kiedyś jechałem MAN-em i GPS pokazywał takie

> same wartości.

Witam!

A nie lepiej jest porównać wśród użytkowników tych samych modeli np. prędkość obrotową silnika przy np. 100km/h na ostatnim biegu. Podejrzewam, że obrotomierze są dokładnie wyskalowane i nie oszukują tak ja ma to miejsce w przypadku prędkościomierzy.

Ten filmik (1.2 i 215km/h) i inne tego typu bajki są śmieszne. Przecierz w tak małym silniku przełożenia są tak dobrane, że nie ma szans na taką prędkość bo jakie obroty miałby wtedy silnik spineyes.gif

Można równierz porównać (jak ktoś wcześniej zauważył wink.gif) swoje wskazania prędkości jadąc np. na trasie za tirem lub autokarem. One zazwyczaj jadą równe 90km/h (poprawka - czasami policial.gif)a liczniki mają kalibrowane dokładnie.

Pozdrawiam

Napisano

> Tak? A masz jakieś potwierdzenie tej tezy?

> Chętnie się zapoznam.

dyrektywa Komisji Europejskiej 77/433/EWG

Polska norma PN-92/S-95020

Styka?

Napisano

> jedziesz tym błąd wskazania jest wyższy. Co do GPS to sorki ale

> jego dokładność jest raczej wyższa niż licznika

No cóż, nie wiem jak w moim Stilonie, ale w Polonezie'99 licznik pokazuje 10% mniej i to nie tylko prędkość chwilową, ale i przebieg! Liczone na słupkach przy drodze: na każde 10 słupków przebieg to tylko 900m. Widać, że Poldek i tych norm się nie trzyma wink.gif I w ten sposób przechodzimy do innego tematu: spalanie. Czyli licząc l/100km w Poldku pomiary mam o 10% zawyżone a w Stilonie o 10% zaniżone yikes.gif

Napisano

> dyrektywa Komisji Europejskiej 77/433/EWG

> Polska norma PN-92/S-95020

> Styka?

Dzięki, poczytam sobie wink.gif

Napisano

> No cóż, nie wiem jak w moim Stilonie, ale w Polonezie'99 licznik

> pokazuje 10% mniej i to nie tylko prędkość chwilową, ale i

> przebieg! Liczone na słupkach przy drodze: na każde 10 słupków

> przebieg to tylko 900m. Widać, że Poldek i tych norm się nie

> trzyma I w ten sposób przechodzimy do innego tematu: spalanie.

> Czyli licząc l/100km w Poldku pomiary mam o 10% zawyżone a w

> Stilonie o 10% zaniżone

Ale pomiar drogi nie powinien byc zawyżany lub zaniżany nawet kiedy prędkościomierz jest ustawiony na zawyżanie wink.gif Może masz większe opony niż standard?

Napisano

> Ale pomiar drogi nie powinien byc zawyżany lub zaniżany nawet kiedy

> prędkościomierz jest ustawiony na zawyżanie Może masz większe

> opony niż standard?

Opony standard. IMHO niedokładność prędkości wynika właśnie z niedokładności mierzenia drogi, bo z pomiarem czasu to chyba nie problem, a jak wiemy V=dS/dT. Czyli pomiar drogi też musi być oszukany. Sprawdzał ktoś GPSem?

Napisano

Czy aby na pewno miałeś myśli "nakazywanie" oszukiwania wskazań przez prędkościomierz? Bo z tego co znalazłem do tej pory wynika jednak coś trochę innego.

Te normy DOPUSZCZAJĄ błąd wskazań tylko jako ZAWYŻONY (nigdy wskazania nie mogą być niższe niż prędkość rzeczywista) a w PN jest wzór z którego wynika że prędkościomierz może wskazywać:

- max 9 km/h więcej niż rzeczywista przy 50 km/h

- max 14 k/h przy 100 km/h

To nie znaczy że tak być musi. Ale żeby spełnić normy i nie mieć problemów przy homologacji niektórzy producenci pewnie świadomie kalibrują trochę wyżej (po środku dozwolonego przedziału błędu)

Napisano

IMO jeśli ktoś Ci mówi, że nie wolno Ci czegoś zrobić, w interesującym nas przypadku dotyczącym dokładności wskazania prędkościomierza jako producent bierzesz pod uwagę wszystkie czynniki, które wpływają na błąd dokładności pomiaru i dajesz wystarczającą górkę aby było wszystko korekt czyli pośrednio dostajesz nakaz określonego konstruowania elementów. Proces homologacyjny nowego pojazdu jest tak kosztowny, że nikt nie będzie ryzykować odrzucenia produktu ze względu na błąd wskazania licznika prędkości niezależnie od stanu opony, bezwładności licznika, rozmiaru opony itd.

Wielokrotnie jeżdżąc bardzo różnymi samochodami doskonale zdawałem sobie sprawę, że wskazania licznika nie są prawdziwe. Ukoronowaniem tej tezy jest SC 0,9, które radośnie pomknęło na krakowskim odcinku A4 ponad 180 km/h (licznikowych oczywiście) Wszyscy zgodzimy się, że takiej możliwości po prostu nie ma i już.

Przy okazji GPS. Prędkość obliczana jest poprzez stosunek czasu do pokonanej drogi przez odbiornik satelitarny. W takiej sytuacji nie jest istotny błąd na mapie, która przecież jest dostosywana do różnych urządzeń nawigacyjnych - rozdzielczość, zniekształcenia ekranu itd., technika rastrowania zdjęcia satelitarnego. Dlatego nie obawiam się utrzymać swoje tezy mówiącej, że GPS prawdę o prędkości Ci powie. Polecam zastosowanie softu nie nawigacyjnego typu Automapa czy TomTom lecz dedykowanego do wskazywania właśnie prędkości, pokonanej drogi itp.

Napisano

> wystarczającą górkę aby było wszystko korekt czyli pośrednio

> dostajesz nakaz określonego konstruowania elementów. Proces

W tym wypadku nakaz jest wyraźny. Nigdy nie mniej, max odchyłka na plus też jest wskazana.

> homologacyjny nowego pojazdu jest tak kosztowny, że nikt nie

> będzie ryzykować odrzucenia produktu ze względu na błąd

> wskazania licznika prędkości niezależnie od stanu opony,

> bezwładności licznika, rozmiaru opony itd.

Do tego celu brane są wartości nominalne przewidziane przez fabrykę. Nikt nie homologuje przecież prędkościomierza zamontowanego na bliżej nie określonym aucie. W ogóle nie homologuje się tego w całości tylko wymontowane z auta właśnie po to aby wyeliminować wszystkie czynniki mogące wprowadzić nieprzewidziany błąd pomiaru.

> sobie sprawę, że wskazania licznika nie są prawdziwe.

Ale to tylko Twoje domysły wink.gif

> Ukoronowaniem tej tezy jest SC 0,9, które radośnie pomknęło na

> krakowskim odcinku A4 ponad 180 km/h (licznikowych oczywiście)

> Wszyscy zgodzimy się, że takiej możliwości po prostu nie ma i

> już.

Jeśli rozmawiamy o takim poziomie techniki... mój "maluch" do prędkości 50 km/h potrafił przekłamać o 20 km/h więc po co dawać takie przykłady, które żadnych norm nie trzymają wink.gif

Z ciekawostek. W mojej Omedze licznik jak wcześniej pisałem przekłamuje około 10 km/h in plus. Ale na "pokładzie" dostępny jest sygnał prawdziwej (przy założeniach że koła są nominalne) prędkości, która jest obliczana przez komputer na podstawie sygnałów z czujnika ABS. Zastanawiałem się nad tym ostatnio, poczytałem trochę materiałów na temat różnych metod pomiaru prędkości i moim zdaniem właśnie najdokładniejszy pomiar można uzyskać właśnie na pokładzie samochodu poprzez odczyt drogi w jednostce czasu z czujników ABS.

Trzeba tylko pamiętać że warunki nie zawsze będą na tyle idealne aby w każdym momencie ten pomiar był precyzyjny. Chociażby uślizg kół czy inne ich wymiary od nominalnych (realnie zawsze są trochę inne bo opony się różnią między sobą, bieżnik, nawierzchnia, itp.)

> Przy okazji GPS. Prędkość obliczana jest poprzez stosunek czasu do

> pokonanej drogi przez odbiornik satelitarny. W takiej sytuacji

> nie jest istotny błąd na mapie, która przecież jest dostosywana

mapa nie ma tutaj nic do rzeczy. jak sam zauważyłeś liczy się czas (zakładamy że można to mierzyć dość łatwo z dużą dokładnością w takim urządzeniu jak GPS) i droga przebyta między dwoma punktami (o różnych współrzędnych geograficznych - czysta matematyka). Tylko że jadać 10 km/h (około 2,7 m/s) i biorąc pod uwagę dokładność wskazań GPS np. 2m błąd mamy już całkiem spory. Jadąc szybciej błąd maleje...

> satelitarnego. Dlatego nie obawiam się utrzymać swoje tezy

> mówiącej, że GPS prawdę o prędkości Ci powie. Polecam

Ale mapy służą tylko do wizualizacji dla Ciebie, nie maja nic wspolnego z pomiarami prędkości. W dodatku jak się przypatrzysz pracy nawigacji w trudnych warunkach (widoczność np. tylko 2, 3 satelit) to się okaże że czasem błąd pozycjonowania tak rośnie że jedziesz nie tą ulicą co trzeba lub polem/lasem jeśli dana nawigacja nie ma w 100 % przyczepiania do najbliższej drogi.

> zastosowanie softu nie nawigacyjnego typu Automapa czy TomTom

> lecz dedykowanego do wskazywania właśnie prędkości, pokonanej

> drogi itp.

Tutaj nie urządzenie jest kluczem tylko system GPS którego dokładność w wersji ogólnie dostępnej jest jaka jest. Oczywiście wykorzystać taki system "w trasie" gdzie prędkości są dość duże dokładność jest zadowalająca ale ja bym czegoś takiego za wzorzec nie przyjmował wink.gif

Z tego co czytałem w rajdach i niektórych wyścigach do dość dokładnego pomiaru prędkości i nie tylko stosuje się akcelerometry i to rozwiązanie jest dokładniejsze od GPS'a. Tylko niestety ma też swoje wady, np. pozycjonowanie względem osi oddziaływania grawitacji, itp. System staje się skomplikowany jeśli do stabilizacji używa się żyroskopów...

Wracając do dokładnego pomiaru prędkości to znalazłem rozwiązania

o dokładności 0,125 km/h (stosowane w kolejnictwie) oparte właśnie na czujnikach drogi z osi kół (bardzo rozbudowane i skomplikowane bo uwzględniają np, aktualną srednicę kół, poślizgi, itp.)

Podsumowując ten przydługi wywód myślę że na pokładzie nowoczesnego auta zmierzyć prędkość można dość dokładnie natomiast z różnych względów na liczniku można mieć "inne" wskazania. Czasem jest to świadome działanie producenta a czasem kombinacja różnych czynników technicznych zwiększających błąd pomiaru. Jednak dokładnie zrobić się to DA z technicznego punktu widzenia. Szczególnie jeśli zastosuje się rozwiązanie z silnikiem krokowym bo de facto jest to wtedy identyczne ze wskazaniami cyfrowymi. W przypadku prędkościomierza elektromagnetycznego sprawa wygląda gorzej - trudniej o idealnie dobry odczyt więc lepiej przedobrzyć z prędkością niż nie trzymać normy i wskazywać poniżej realnej. I chyba ma to wpływ na bezpieczeństwo podróżujących ? Osiągając 200 na liczniku kierownik się podnieci i już nie będzie dalej cisnąć a że realnie jechał 180 to już tego wiedzieć nie musi wink.gif

Napisano

>Sprawdzał ktoś GPSem?

U mnie przy licznikowych 120 km/h na gps jest ok. 7-8 km/h mniej

Napisano

> U mnie przy licznikowych 120 km/h na gps jest ok. 7-8 km/h mniej

A ciekaw jestem przy 40 km/h na przykład jak to wygląda?

Napisano

> A ciekaw jestem przy 40 km/h na przykład jak to wygląda?

Chyba podaje prawie równe 40 km/h. Prawie robi wielką różnicę? smile.gif

A co do dokładności pomiaru prędkości w samochodzie to troszeczkę rozeszły się nasze dywagacje w tym temacie. Ja odnosiłem się do tego co mam smile.gif A ty do teorii. Zgadzam się z Tobą w 100% że da się zmierzyć w samochodzie dokładnie prędkość tylko że przychodzą mi do głowy 2 pytania: po co i za ile. To drugie dla producenta auta jest istotniejsze... wink.gif

Napisano

> Chyba podaje prawie równe 40 km/h. Prawie robi wielką różnicę?

smile.gif

> zmierzyć w samochodzie dokładnie prędkość tylko że przychodzą mi

> do głowy 2 pytania: po co i za ile. To drugie dla producenta

> auta jest istotniejsze...

po co to kwestia otwarta faktycznie...

za ile ? myślę że tak naprawdę koszt takiego dokładnego rozwiązania nie jest duży a szalkę przeważają inne czynniki smile.gif wynikające z pytania "po co" ? Tak jak wcześniej pisałem mając na pokładzie dokładny wynik pomiaru można go pokazać bez narażania się na błąd pod warunkiem zastosowania nowoczesnego "wskaźnika" smile.gif

chyba że miałeś na myśli problemy przy homologacji ? mimo wszystko moim zdaniem do przeskoczenia - szczególnie że podobno w ciężarówkach jest dokładnie a przecież ten sprzęt robią firmy wyspecjalizowane, często do różnych marek aut zegary robi ta sama firma.

Ciekawe byłoby zweryfikowanie wskazań cyfrowych prędkościomierzy, które są stosowane chyba we wszystkich Citroenach ostatniej generacji smile.gif

Napisano

licznikowe 117-118 ( tak ciut przed 120) na gps 111-112

Napisano

Dzięki, ale miałem na myśli przejechaną drogę. Bo jeśli czas jest mierzony dokładnie, a prędkość nie, to musi też być błąd w pomiarze przejechanej odległości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.