Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pilot do centralnego - nie działa

Featured Replies

Napisano

Dopiero co się uporałem z wymianą tłumika a tu dziś nagle pilot odmówił posłuszeństwa oslabiony.gif Ale do rzeczy.

Naciskam otwieranie drzwi na pilocie, dioda w środku auta zaczyna szybko migać, otwieram drzwi, dioda gaśnie - tak wygląda poprawne działanie.

A dziś to wyglądało tak:

Naciskam otwieranie drzwi na pilocie, dioda w środku auta zaczyna szybko migać, otwieram drzwi, dioda nie gaśnie (nadal szybko miga), kilka razy zamykam i otwieram drzwi w końcu przestaje migać. Niestety przestała już w ogóle migać i pilot nie reaguje na otwieranie/zamykanie.

Mechanicznie wszystko działa - z kluczyka bez problemu się zamyka i otwiera. Bateria dobra (nowa) - co to może być?

Poradźcie co robić...

Napisano

> Dopiero co się uporałem z wymianą tłumika a tu dziś nagle pilot

> odmówił posłuszeństwa

Centralny oryginalny czy zakładany?

A lampka w aucie świeci?

Napisano
  • Autor

> Centralny oryginalny czy zakładany?

Centralny raczej oryginał lecz sterowanie pilotem już nie bardzo zlosnik.gif

> A lampka w aucie świeci?

Nie, Zgasła i już się nie zapala.

Napisano

Pilot steruje tylko CZ czy też alarmem? Pokaż jak wygląda pilot. Będzie wiadomo jak to firma.

Napisano

> Centralny raczej oryginał lecz sterowanie pilotem już nie bardzo

> Nie, Zgasła i już się nie zapala.

No to już masz rozwiązanie, przerwał Ci się kabel od oświetlenia, ewentualnie bezpiecznik któryś. Sprawdź najpierw bezpiecznik, a potem po kolei włączniki przy drzwiach, może któryś zaśniedział albo co.

Napisano

proponuję na początek:

- odłącz i podłącz ponownie akumulator (zluzuj śrubę klemy, zapal silnik, zgaś silnik, zdejmij klemę z aku w ciągu 30 sek. po zgaszeniu silnika, odczekaj minutę i ponownie podłącz)

- sprawdź czy działa włącznik przy drzwiach,

- sprawdź czy działa oświetlenie kabiny (żarówka, bezpiecznik)

Napisano
  • Autor

> No to już masz rozwiązanie, przerwał Ci się kabel od oświetlenia,

> ewentualnie bezpiecznik któryś. Sprawdź najpierw bezpiecznik, a

> potem po kolei włączniki przy drzwiach, może któryś zaśniedział

> albo co.

Domyślam się że uważasz tak na podstawie tego co napisałem o kilkukrotnym otwieraniu drzwi?

Który bezpiecznik sprawdzić? Gdyby to był ten od centralnego to przecież chyba by też nie działał z kluczyka?

Napisano

> Domyślam się że uważasz tak na podstawie tego co napisałem o

> kilkukrotnym otwieraniu drzwi?

> Który bezpiecznik sprawdzić? Gdyby to był ten od centralnego to

> przecież chyba by też nie działał z kluczyka?

Od oświetlenia kabiny nr 24 bodajże ale przy tym nie powinien działać Ci jeszcze zegarek i radio. A jak to działa tzn że uszkodził Ci się włącznik światła przy drzwiach, ewentualnie kabel od tego włącznika.

Centralny ma inne zasilanie, a podczas otwierania drzwi dajesz sygnał do centralki, przy rozbrojonym alarmie, że wchodzisz do środka. A przy uzbrojonym włącza się alarm po otwarciu drzwi.

Napisano

vlodeck... Napisz to w końcu: "sprawdź krańcówkę w drzwiach kierowcy" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Domyślam się że uważasz tak na podstawie tego co napisałem o

> kilkukrotnym otwieraniu drzwi?

> Który bezpiecznik sprawdzić? Gdyby to był ten od centralnego to

> przecież chyba by też nie działał z kluczyka?

Ale najpierw radziłbym zrobić to co proponuje kolega lotis, czyli odłączyc na chwilę akumulator.

Napisano

> vlodeck... Napisz to w końcu: "sprawdź krańcówkę w drzwiach kierowcy"

> Pozdroofka

Dokładnie ok.gif hehe. Od rana męczę algebrę i analizę to mi trochę słów brakuje grinser006.gif

Napisano

> Ale najpierw radziłbym zrobić to co proponuje kolega lotis, czyli

> odłączyc na chwilę akumulator.

Nic nie odłączaj... Krańcówka w drzwiach zardzewiała i nie podaje masy ani na żarówkę ani na centralkę.

Tak krążysz jak koło dziewicy zamiast od razu przejśćdo sedna... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Od rana męczę algebrę i analizę to mi trochę słów

> brakuje

Bo byś się zajął czymś poważnym, choćby podłubał w aucie a nie jakieś równania różniczkowe rozwiązujesz... 270751858-jezyk.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Bo byś się zajął czymś poważnym, choćby podłubał w aucie a nie jakieś

> równania różniczkowe rozwiązujesz...

> Pozdroofka

Ostatnio wymieniałem łożyska w altku i odgiąłem trochę jedną łopatkę , mam teraz efekt turbiny he he.

Masz racje idę na piwo ok.gif, w końcu Ty jesteś magikiem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> vlodeck... Napisz to w końcu: "sprawdź krańcówkę w drzwiach kierowcy"

Dobra byłem przed chwilą w aucie i tak:

1.Zapasowy pilot również nie działa

2.Krańcówki we wszystkich drzwiach działają tj. gaśnie oświetlenie wew. przy zamykaniu.

3.Bezpieczniki wszystkie całe - świeci oświetlenie wew., zegarek etc.

Aku nie odłączałem ale domyślam się że to może raczej nie pomóc ( tak wiem jestem pesymistą zeby.GIF).

Coś poradzicie jeszcze?

Napisano

> Dobra byłem przed chwilą w aucie i tak:

> 1.Zapasowy pilot również nie działa

> 2.Krańcówki we wszystkich drzwiach działają tj. gaśnie oświetlenie

> wew. przy zamykaniu.

> 3.Bezpieczniki wszystkie całe - świeci oświetlenie wew., zegarek etc.

> Aku nie odłączałem ale domyślam się że to może raczej nie pomóc ( tak

> wiem jestem pesymistą ).

> Coś poradzicie jeszcze?

czy jest to pilot od autoalarmu ?

Napisano

> 2.Krańcówki we wszystkich drzwiach działają tj. gaśnie oświetlenie

> wew. przy zamykaniu.

No ale jeszcze chwilę temu pytany:

> A lampka w aucie świeci?

Odpowiedziałeś:

> Nie, Zgasła i już się nie zapala.

Posłuchaj: skoro dioda w aucie po naciśnięciu guzika na pilocie zaczyna mrugać szybko to znaczy, że pilot skomunikował się z centralką. Czyli OK. Zamek się otwiera więc centralka prawidłowo go steruje. Czyli również OK.

Teraz centralka musi dostać sygnał, że nie rozmysliłeś się i naprawdę chcesz wsiąść do auta. Takim sygnałem jest otwarcie drzwi. Wtedy krańcówka zapodaje masę do centralki a ona oznajmia przyjęcie tej informacji zgaszeniem diody. W tym samym momencie krańcówka zapodaje masę na żarówkę oświetlenia wnętrza.

Jeżeli jednocześnie nie zapala się światło a dioda nie przestaje szybko migać to znaczy że krańcówka nie zapodaje masy. Przy okazji pomagało kilkukrotne zamknięcie i otwarcie drzwi, co równiweż wskazywało na krańcówke.

I tak własnie wynikało z Twojego pierwszego posta.

Skoro jednak po otwarciu drzwi światło zapala się a dioda nie przestaje szybko mrugać, to znaczy że krańcówka jest OK a brak połączenia między nią a centralką.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje posty bo w pierwszym pisaleś co innego a w ostatnim co innego wink.gif

I teraz test do przeprowadzenia:

Naciśnij otwieranie na pilocie i otwórz inne drzwi niż kierowcy. Jeżeli dioda przestanie migać to znaczy że usterka jest w przewodzie od krańcówki w drzwiach kierowcy do miejsca łączenia z przewodami innych krańcówek. Jeżeli dioda nie zgaśnie to znaczy, że usterka jest w przewodzie od łączenia z innymi przewodami do centralki.

Na 99% nie jest to usterka samej centralki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> czy jest to pilot od autoalarmu ?

Pilot jest tylko od centralnego - tak wygląda:

Napisano
  • Autor

No to chyba się nie zrozumieliśmy zeby.GIF

Napisałem lampkę a chodziło mi o diodę świecącą wewnątrz autka - sorki za pomyłkę.

I właśnie ta dioda zawsze mrugająca po zamknięciu drzwi teraz przestała dawać jakiekolwiek oznaki życia. Reszta wszystko działa tak jak napisałem.

Na pilocie dioda się zaświeca podczas wciskania przycisków.

Napisano

Do mojego postu powyżej:

Wszystko odnosi się do sytuacji kiedy przewód od centralki jest podłaczony do przewodów z krańcówek gdzieś w okolicy zlącza X6 i X4.

Jeżeli masz ten przewód podłączony do krańcówki w drzwiach to możesz sprawdzić następujaco: odłącz ten przewód, zamknij się w aucie pilotem. Nastepnie otworz pilotem i dotknij tym przewodem do masy. Jeżeli dioda nie przestanie mrugać to usterka jest albo w tym przewodzie albo niestety w centralce .

Pozdroofka

Napisano

> No to chyba się nie zrozumieliśmy

> Napisałem lampkę a chodziło mi o diodę świecącą wewnątrz autka -

> sorki za pomyłkę.

> I właśnie ta dioda zawsze mrugająca po zamknięciu drzwi teraz

> przestała dawać jakiekolwiek oznaki życia. Reszta wszystko

> działa tak jak napisałem.

> Na pilocie dioda się zaświeca podczas wciskania przycisków.

Olej to co napisałem wcześniej zlosnik.gif

No skoro tak (zakładam że centralny się zamyka i otwiera z pilota) to zaistniał ten 1% czyli wina centralki. A alarm wyje kiedy zamkniesz pilotem, otworzysz kluczykiem i otworzysz któreś drzwi?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Do mojego postu powyżej:

> Wszystko odnosi się do sytuacji kiedy przewód od centralki jest

> podłaczony do przewodów z krańcówek gdzieś w okolicy zlącza X6 i

> X4.

Nie bardzo kumam te X grinser006.gif Proszę jaśniej.

> Jeżeli masz ten przewód podłączony do krańcówki w drzwiach to możesz

> sprawdzić następujaco: odłącz ten przewód, zamknij się w aucie

> pilotem.

Ale nie da się zamknąć pilotem ponieważ to nie działa.

Jedyne co mogę zrobić to zamknąć mechanicznie drzwi z kluczyka.

Napisano

> Nie bardzo kumam te X Proszę jaśniej.

dwa duże złącza pod osłoną progu kierowcy (w słupku przednim)

> Ale nie da się zamknąć pilotem ponieważ to nie działa.

> Jedyne co mogę zrobić to zamknąć mechanicznie drzwi z kluczyka.

to zamknij się kluczykiem od zewnątrz rotfl.gif

Napisano

> Nie bardzo kumam te X Proszę jaśniej.

To złącza pod osloną progu, które masz w okolicu lewej nogi kiedy siedzisz za kierownica.

> Ale nie da się zamknąć pilotem ponieważ to nie działa.

> Jedyne co mogę zrobić to zamknąć mechanicznie drzwi z kluczyka.

Coś ja dziś cięzko myslę smile.gif Znów Cię nie zrozumialem bo przeczytałem to:

> Naciskam otwieranie drzwi na pilocie, dioda w środku auta zaczyna szybko migać, otwieram drzwi, dioda nie gaśnie

i myslałem że zamek centralny jest OK tylko jest problem z alarmem i diodą.

Teraz okazuje się ,że alarmu nie masz a poza tym centralny jednak nie działa. smile.gif

Może lepiej nie będę się odzywał bo tylko mieszam zlosnik.gif

Obawiam się że to wina centralki, może nawet nie uszkodzenia jej ale po prostu odłączenia od niej jakiś przewodów.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> dwa duże złącza pod osłoną progu kierowcy (w słupku przednim)

Teraz kumam ok.gif

> to zamknij się kluczykiem od zewnątrz

A myślisz ze to nie jest możliwe - wystarczy że otworzę okno 270751858-jezyk.gifzeby.GIF

Napisano

> Coś ja dziś cięzko myslę Znów Cię nie zrozumialem bo przeczytałem...

Spoko, ja też już się zakręciłem, może niech spróbuje zresetować - mi czasem pomagało.

Napisano

> Teraz kumam

gdybyś szukał w złączach kabelków od krańcówki, to szukaj szarych w tym rejonie:

280296055-X6fota.JPG

post-30072-14352490639042_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Coś ja dziś cięzko myslę Znów Cię nie zrozumialem bo

> przeczytałem

Dobra to streszczę Ci to mniej więcej.

Pilot od centralnego zamka przestał spełniać swoją rolę - nie otwiera drzwi tj. zamków. Przestała również świecić dioda wewnątrz autka - która zapalała się po zamknięciu i gasła po otwarciu drzwi z pilota. Generalnie wygląda to na brak komunikacji pilota z centralką (choć na pilocie podczas wciskania przycisków miga dioda).

Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie rzeczy które napisałem kilka postów wyżej i wyglądają na dobre. Tak więc centralny działa tylko z kluczyka a z pilota już niestety nie.

Napisano
  • Autor

Ja już nie kumam co jest grane.

Dziś idę na parking, zaglądam do środka a tam sobie wesoło dioda mruga. Naciskam pilota zamki się otwierają i wszystko jest tak jak powinno. Można by powiedzieć - tylko się cieszyć - ale...

...teraz to mi dopiero dało do myślenia. Jak ta dioda się sama zapaliła a tym samym jak sam uzbroił się zamek?

No nic na razie pozostawiam temat bo i tak nic nie wymodzę a i Wam chyba też się pomysły skończyły zeby.GIF

Napisano

Znajdź centralkę i sprawdż połączenie wtyczkowo-gniazdkowe.

Pozdroofka

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam temat z powodu...kolejnego padu centralki sick.gif

Tym razem już nic nie mrugało, żadna dioda nie zaświeciła...po prostu przestał działać i od dwóch dni zacząłem używać kluczyka zeby.GIF (oczywiście mowa o awarii otwierania zamka z pilota - co by nie było nie domówień grinser006.gif)

Ale dobra do rzeczy. Wymontowałem centralkę i chciałem zapytać czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego ustrojstwa tj. czy konkretnie "walnięty" jest tylko ten element?

Drugie pytanie z serii: czy jest możliwość dokupienie takiej samej centralki, jeśli nie ma na niej oznaczeń firmowych a ja nie mam pojęcia co tam było montowane (firma)? - dobra wiem to było głupie pytanie hahaha.gif

Napisano

> Drugie pytanie z serii: czy jest możliwość dokupienie takiej samej

> centralki, jeśli nie ma na niej oznaczeń firmowych a ja nie mam

> pojęcia co tam było montowane (firma)?

nie jest na niej napisane KIEKERT i numerek?

jakby się okazało, że tak, to podaj numer

znajomy ma taką na zbyciu, może pasującą do Ciebie ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie jest na niej napisane KIEKERT i numerek?

Nic nie jest napisane.

Sorki z wyjątkiem daty (chyba) mijającej gwarancji.

To nie jest Oplowska centralka - oryginalny jest tylko zamek - a sterowanie pilotem już nie.

Napisano

> To nie jest Oplowska centralka - oryginalny jest tylko zamek - a

> sterowanie pilotem już nie.

aaa, myślałem, że sterownik CZ masz oryginalny, sorki wink.gif

Napisano
  • Autor

To wie ktoś może czy jest możliwość sprawdzenia tej centralki pod kątem sprawności bądź niesprawności? zlosnik.gif

Napisano

> To wie ktoś może czy jest możliwość sprawdzenia tej centralki pod

> kątem sprawności bądź niesprawności?

20.GIFJasne że można sprawdzić. Trzeba odnaleźć 2 kabelki które podają impuls (-) na centralkę CZ i sprawdzić kontrolką czy takowy impuls dają. Kontrolkę podłączamy na stałe do +, a drugi koniec do kabelka i naciskamy pilota. Powinien się pokazać impuls , czyli mrugnąć żarówka. Tak samo z drugim kabelkiem.Te dokładane sterowniki mają przeważnie na przewodzie zasilającym (czerwonym) bezpiecznik 15A , ten bezpiecznik może być przyczyną usterki, może się obluzował lub spalił.Jeżeli to nie jest jakaś wypasiona centralka, to ma kabelki kolorowe, a wtedy zazwyczaj=+12-czerw, (-)-czarny, zamykanie-biało/czarny, otwieranie- biały, (+)po stacyjce-różowy, kierunkowskazy-żółty lub niebieski.

Jeżeli to jest lepsza centralka to wszystkie przewody będą czarne i wtedy trzeba się dobierać od strony centralki CZ.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.