Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

check engine, gasnący silnik w czasie jazdy

Featured Replies

Napisano

Uzyłem szukajki ale nie udało mi sie nic ciekawego znaleźć pewnie dlatego ze nie znam sie wogole na tych sprawach :/ Opiszę swój problem może ktoś się z czyms takim spotkał i mi pomoże.

Swoja astre mam już jakies poltora roku od początku zuzywa jakas tam ilosc oleju ale postanowilem nic z tym nie robic bo silnik pracuje rowno nie ma problemu z odpaleniem a naprawa dosc kosztowna i IMO malo oplacalna. Samochod jezdzi tylko na benzynie silnik to 1,6 x16sz jak dobrze kojaze. Po jakims czasie od kupna zaczela zapalac sie po rozgrzaniu silnika lampka check engine, nie za kazdym razem ale czasami i nic poza tym się nie dzialo. Po wylaczeniu i wlaczeniu silnika kontrolka gasla i czasami zapalila sie spowrotem za jakis czas ale nie zawsze. Pozniej byl jakis czas ze w ogole sie nie zapalala i trwalo to kilka miesiecy. Ostatnio znow zaczela sie zapalac ale dodatkowo powstal nowy irytujacy problem. Silnik gasnie od tak w czasie jazdy zdazylo sie to z 6 razy dopiero w ciagu miesiaca wiec jeszcze nie wyczulem czy za kazdym razem jest silnik na luzie, na biegu czy jak, bo dzieje sie to niespodziewanie, jak sie zorientuje dam znac. Dla wyjasnienia powiem ze silnik gasnie ale raz pali sie w czasie zgasniecia ta kontrolka a innym razem nie jednak za kazdym razem po uruchomieniu silnika po takim zgasnieciu ta kontrolka sie pali. Z odpaleniem silnika jak zostawie na parkingu nie mam zadnego problemu nawet jak jest zimny jednak jak zgasnie podczas jazdy kreci dlugo rozrusznikiem i ciezko odpalic. Doszedlem ze pomaga przed odpaleniem wcisniecie pare razy pedalu gazu i w czasie odpalania takze go wciskam wtedy samochod latwiej i szybciej odpala. Ostatnio problem sie troszke nasilil tzn wczesniej zgasl po jednym razie na tydzien ostatnio w tym tygodniu juz 3 razy. Jak pierwszym razem zgasl jechalem z kolega i powiedizale ze moze "zlapal powietrze" wiec zignorowalem bo i malo benzyny bylo ale zaraz po tym zatankowalem do pelna i nadal gasnie chodz np teraz mam ponad 30 litrow na 50. Filtr paliwa wymienilem okolo rok temu, tankuje na orlenie i na stacji tesco (dostarcza orlen paliwo) nigdy nie mialem z tym problemow chodz od zawsze tam tankuje.

No i moje pytanie brzmi wiecie co to moze byc? Ja sie zastanawiam nad pompą paliwa ze moze nie pompuje i dlatego gasnie ale wtedy co miala by do rzeczy lampka check engine? Jak problem dalej bedzie wystepowal to pewnie udam sie na ten komputer i badanie bledow czy jak to sie nazywa, chodz nie wiem gdzie to w moim miescie jest (lublin jak ktos wie to prosze o informacje). Ile takie badanie moze kosztowac?

Dziekuje wszystkim za zyczliwosc i pomoc, pozdrawiam, Rafał.

Napisano

Najpierw odczytaj kod to będzie już na 99% wiadomo co mu jest .

Napisano

> Najpierw odczytaj kod to będzie już na 99% wiadomo co mu jest .

próbowałeś kiedyś przyciąć cytat? sciana.gif

Napisano
  • Autor

ok postaram sie to zrobic mam nadzieje ze nie jest to trudne i czegos nie rozwale spineyes.gifhehe.gif nie wiem czy uda mi sie to dzis ale jak juz zrobie ponownie napisze, thx.

Napisano

> ok postaram sie to zrobic mam nadzieje ze nie jest to trudne i czegos

> nie rozwale nie wiem czy uda mi sie to dzis ale jak juz

> zrobie ponownie napisze, thx.

postępując zgodnie z instrukcją z podanego linka nic nie uszkodzisz wink.gif

nie ma się czym stresować ok.gif

Napisano

Na 100% EGR. Zaślep go sobie. Mam ten sam silnik i po operacji jak ręką odjął. Skończyło się gaśniecie auta w najmniej oczekiwanych momentach crazy.gif Błedów nie wywala, podobnie zresztą jak większości posiadaczy tego silnika.

Napisano

> Na 100% EGR. Zaślep go sobie. Mam ten sam silnik i po operacji jak

> ręką odjął. Skończyło się gaśniecie auta w najmniej oczekiwanych

> momentach Błedów nie wywala, podobnie zresztą jak większości

> posiadaczy tego silnika.

a ja myślę, że z tym 100% to Kolega przesadził

oprócz tego myślę też, że porada "zaślep" w kierunku Kolegi, który póki co

nie wiedział nawet jak błędy odczytać, jest delikatnie mówiąc przedwczesna idea.gif

PS. i nie wiem dlaczego odpowiadasz na mojego posta, a nie autorowi pytania confused.gif

Napisano

> a ja myślę, że z tym 100% to Kolega przesadził

> oprócz tego myślę też, że porada "zaślep" w kierunku Kolegi, który

> póki co

> nie wiedział nawet jak błędy odczytać, jest delikatnie mówiąc

> przedwczesna

No w sumie racja, jakkolwiek w moim przypadku odcięcie EGRa nastąpiło kolejnego dnia po pierwszym odczycie błędów a jak wspomniałem objawy były identyczne.

> PS. i nie wiem dlaczego odpowiadasz na mojego posta, a nie autorowi

> pytania

Nie było zamierzone, przepraszam

Napisano
  • Autor

jeszcze jedno pytanie dla pewnosci odnosnie tego zlacza czy to jest to cos zaznaczone na czerwono na obrazku i czy mam zewzec kablem te zlacza oznaczone literami A i B czyli dwa pierwsze od prawej na samej gorze? Aha migac bedzie kontrolka check engine, dobrze zrozumialem? pozdrawiam.

zlaczeop6.th.jpg

Napisano

> jeszcze jedno pytanie dla pewnosci

dokładnie tak jak napisałeś ok.gif

Napisano

> czy jak to sie nazywa, chodz nie wiem gdzie to w moim miescie

> jest (lublin jak ktos wie to prosze o informacje). Ile takie

> badanie moze kosztowac?

W Lublinie mam dobre doświadczenia z firmą Sahib ( klik ) . Jak się ładnie uśmiechniesz do szefa ;-) , to niewykluczone, że podpięcie do komputera będzie gratis. Poza tym tanio nie jest, natomiast solidnie - dlatego jeżdżę tam tylko z problemami beznadziejnymi. Gdy inni majstrzy bezradnie rozkładają ręce, tam zazwyczaj po 20 minutach jest prawidłowa diagnoza i inkasują stówę.

Napisano

> na samej gorze? Aha migac bedzie kontrolka check engine, dobrze

> zrozumialem? pozdrawiam.

zmniejsz zdjecie bo sie wogole nie ottwiera. zlacze diagnostyczne to to z lewej strony

W przypadku złącza 10 pinowgo zwierasz AiB

5i 6 w gnieździe 16-pinowym.

Kody odczytujesz z mignięć kontrolki check w liczniku po włączeniu zapłonu

Napisano
  • Autor

zrobilem wstepnie ten test i wyszlo 25 i 47 jeszcze sie upewnie pozniej bo strasznie lało teraz i wszystko na szybko wiec moglem sie pomylic. Jestem jednak na 99% pewny ze to te bledy wiec co to moze byc do wymiany? Jaki koszt? pozdrawiam.

25- Wtryskiwacz - zbyt wysokie napięcie

47-Zawór recyrkulacji spalin

Napisano

Ja obstawił bym brak zasilania na komputerze ponieważ:

>Dla wyjasnienia powiem ze silnik gasnie ale

> raz pali sie w czasie zgasniecia ta kontrolka a innym razem nie

> jednak za kazdym razem po uruchomieniu silnika po takim

> zgasnieciu ta kontrolka sie pali.

co sugeruje, że silnik zgasł właśnie dlatego, że brakło zasilania na komputerze i dlatego check się nie świeci po zgaśnięciu silnika.

Przecież nie ma opcji "nieświecenia" kontrolki check przy zapalonych pozostałych kontrolkach (olej, ładowanie).

Sugeruję sprawdzić w momencie kiedy zgaśnie Ci samochód czy check się świeci a jeżeli nie to metodą na "macajewa" ruszasz kablami.

Piszę bo objawy miałem identyczne właśnie wtedy kiedy w złączce zaśniedziały mi kable i brakowało zasilania na kompie.

No chyba że źle zrozumiałem to zdanie powyżej bo może ono oznaczać, że zanim samochód zgasł to kontrolka raz się świeciła a raz nie?.

A błędy które wymrugałeś mogą być tylko zbiegiem okoliczności do tej sytuacji.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> że zanim samochód zgasł to kontrolka raz się świeciła a raz

> nie?.

dokladnie tak, czasami o ile dobrze pamietam przed zgasnieciem silnika sie swieci a czasami nie swieci, jak by niemiala ona znaczenia. Dzis jak jechalem na uczelnie tez zgasl, samochod byl na luzie (dojezdzalem do skrzyzowania) kontrolka jakis czas wczesniej sie zapalila.

Napisano
  • Autor

CZy nikt nie ma pomysłów co moze byc nie tak z tym gasnieciem auta? co z tym 47 bledem? widizalem ze taka czesc ponad 300zł kosztuje do czego ona w ogole służy. Sprawdzalem dzis jeszcze raz te kody i na bank sa to 25 i 47 pozdrawiam.

Napisano

> CZy nikt nie ma pomysłów co moze byc nie tak z tym gasnieciem auta?

> co z tym 47 bledem? widizalem ze taka czesc ponad 300zł kosztuje

> do czego ona w ogole służy. Sprawdzalem dzis jeszcze raz te kody

> i na bank sa to 25 i 47 pozdrawiam.

no to wybierz sie do mechanika ktory stwierdzi ktory wtryskiwacz jest do wymiany a zawor egr wyjmij, wyczysc i zaloz jeszcze raz, no chyba ze w twoim silniku mozna go odlaczyc na stale to problemu pozbedziesz sie na zawsze, ale info o tym szukaj w archiwum... (szukajka na gorze strony) palacz.gif

Napisano

25 - wtryskiwacz, zbyt niskie napięcie. Oznacza to, że prawdopodobnie jest jakieś zwarcie w obwodzie wtryskiwacza. Przetarty przewód, przypalona cewka wtrysku, zacięta iglica. Jeśli nie będziesz w stanie wywołać tego błędu "na zamówienie" to trudno będzie sprawdzić to samemu bez diagnoskopu.

47 - uszkodzenie w obwodzie czujnika poł. grzybka EGR-a.

Innymi słowy zawór usyfiony, albo uszkodzony potencjometr w nim. Najprędzej to pierwsze. Tak jak powiedział kolega wyżej, czyszczenie, albo wymiana. Tutaj jest manual jak to zrobić w twoim silniku.

Napisano
  • Autor

> 25 - wtryskiwacz, zbyt niskie napięcie. Oznacza to, że prawdopodobnie

wedlug tego: http://astra.autokacik.pl/diagnostyka.html blad 25 to zbyt wysokie napiecie a nie zbyt niskie, wiec co moze byc nie tak ze za duzo dostaje tego pradu? Taki wtryskiwacz to droga sprawa? Ile to moze kosztowac i ewentualna wymiana? dalo by rade samemu wymienic czy trzeba do mechnika sie udac? Skoro samochod gasnie moze to jego wina, po nazwie wnioskuje iz jest odpowiedizalny za wtrysk paliwa wiec moze na chwile zawodzi i dlatego silnik gasnie nie dostajac benzyny. A moze to cos innego jest uszkodzone ze za duzo tego pradu do wtryskiwacza dostarcza?

Tego EGR mam zaslepic tak jak w tym manualu czy jak napisales wyczyscic? Bo nic o czyszczeniu w tym manualu raczej nie ma, poza jednym zdaniem.

Dzieki za informacje

Napisano

Jeśli nie wyczyścisz to zaślepienie nic nie da.

W opisie jest błąd. Porównaj z numerem błędu 81 wink.gif

Kupno nowego wtryskiwacza może rozwiązać problem, ale nie musi. Wtedy narazisz się na koszty. Oczywiście dobrze kombinujesz, że gaśnięcie silnika może być jego sprawką. Jeśli nie czujesz się na siłach w grzebaniu przy wtryskiwaczu i jego wiązce, to jedź do mechanika niech to sprawdzi. EGRa możesz zrobić sam. Pędzelek i trochę nafty, albo WD powinno wystarczyć waytogo.gif

Napisano

Witam

Zajrzalem tu przez wzglad na stare dzieje. Mialem kiedys Astre C14NZ i mialem prawie dokladnie te same objawy co ty. Podczas jazdy na cieplym silnik potrafil sie zadlawic i gasnac na biegu w najmniej przewidywanych sytuacjach...

Po ogledzinach okazalo sie, ze kopulka i palec powiedzialy papa! Do tego kable WN czekaly na wymiane. Po dokonaniu naprawy problem zniknal. Dodam, ze mialem tam LPG, a problem pojawial sie zarowno na gazie jak i na benzynie.

To tyle, moze do czegos sie przyda moje doswiadczenie

Pozdrawiam!

Napisano

> zrobilem wstepnie ten test i wyszlo 25 i 47 jeszcze sie upewnie

> pozniej bo strasznie lało teraz i wszystko na szybko wiec moglem

> sie pomylic. Jestem jednak na 99% pewny ze to te bledy wiec co

> to moze byc do wymiany? Jaki koszt? pozdrawiam.

> 25- Wtryskiwacz - zbyt wysokie napięcie

> 47-Zawór recyrkulacji spalin

Witam.

Pewnie mnie zaraz chaja.gif ale, błąd 47 pojawiał się u mnie gdy

cz. temperatury do ECU nawalał. Znajomy miał podobnie w passacie (nawet przez to EGR-a na gwarancji mu wymienili ), więc może

warto się mu przyjrzec.

Co do błędu 25 to nie mam pojęcia co to może byc.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

ok to na poczatek popatrze na kable czy gdzies nie jest cos przetarte itp jak pisales, wycyszcze tego egr'a i zobaczymy, co do tego palca zaplonowego to kiedys ktos mi mowil ze u mnie tego nie ma bo mam jakis zaplon elektroniczny czy cos takiego, nie wiem nie znam sie na tym wiec sorry za glupoty jak takowe piszę. Z wtryskiwaczami dam sobie spokoj jak nie zmieni nic czyszczenie egr to pojade do tego mechanika w moim miescie do ktorego link podal ktos wczesniej niby spece od elektorniki - zobaczymy co oni zrobią, wstepnie dzieki za informacje jak by ktos mial cos jeszcze do dodania to chetnie poczytam, milego dnia.

Napisano

Racja, u ciebie jest tzw. DIS, czyli zapłon bezrozdzielaczowy waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.