Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kto ma pierwszenstwo - 1 czy 2?

Featured Replies

Napisano

kto ma pierwszenstwo - 1 czy 2?

280323511-krzyzowka2.jpg

edit: sorki. mialem wstawic tego posta jako odpowiedz na swoj poprzedni.

ale wyszlo inaczej i nie chce mi sie juz zmieniac.

post-22275-14352490784953_thumb.jpg

Napisano

> kto ma pierwszenstwo - 1 czy 2?

> edit: sorki. mialem wstawic tego posta jako odpowiedz na swoj

> poprzedni.

> ale wyszlo inaczej i nie chce mi sie juz zmieniac.

numer 1

Napisano
  • Autor

> numer 1

ok. a jesli na publicznej drodze stoi znak "wykrzyknik" z tabliczka "na calej dlugosci ulicy skrzyzowania sa rownorzedne"? dotyczy to takze drog wewnetrznych?

Napisano

Numer 1 - mam taką samą sytuację u siebie na osiedlu - także wszędzie jest pierwszeństwo

dla nadjeżdżających z prawej strony, ale dwie uliczki są oznaczone jako "droga wewnętrzna" waytogo.gif

Napisano

> ok. a jesli na publicznej drodze stoi znak "wykrzyknik" z tabliczka

> "na calej dlugosci ulicy skrzyzowania sa rownorzedne"? dotyczy

> to takze drog wewnetrznych?

jak wszystkie to wszystkie, czyli wedlug mnie wtedy 2 ma pierwszenstwo

Napisano
  • Autor

> jak wszystkie to wszystkie, czyli wedlug mnie wtedy 2 ma

> pierwszenstwo

no wlasnie. x% uwaza tak, jak ty, 100%-x% inaczej, a na ulicy sajgon. wink.gif blacharze sie ciesza.

Napisano

> kto ma pierwszenstwo - 1 czy 2?

Art. 1. 1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego.

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.

Więc w ramach drogi wewnetrznej - normalnie stosujemy przepisy KD.

Znak P-14 „linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów” wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu na skrzyżowaniu, przed przejściem dla pieszych lub przed sygnałem świetlnym.

Nie zmienia pierwszeństwa - wskazuje miejsce, gdzie trzeba się zatrzymać "jeżeli trzeba się zatrzymać". Ale tu nie ma trzeba się zatrzymać - bo po co? Wyjeżdżajacy z drogi wewnętrznej jest włączającym się do ruchu i ma wszystkim ustąpić. Ale z kolei skąd jadący drogą publiczną ma wiedzieć, że to skrzyżowanie z drogą wewnętrzna? Jak dojedzie i zobaczy - to już się zatrzymał wink.gif

Reasumując - ten na drodze publicznej ma pierwszeństwo (ale o tym nie wie skoro nie ma znaku i "wydaje" mu się, że trzeba stosować zasadę prawej ręki)

Napisano

> Znak P-14 „linia warunkowego zatrzymania złożona z

> prostokątów” wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu na

> skrzyżowaniu, przed przejściem dla pieszych lub przed sygnałem

> świetlnym.

> Nie zmienia pierwszeństwa - wskazuje miejsce, gdzie trzeba się

> zatrzymać "jeżeli trzeba się zatrzymać". Ale tu nie ma trzeba

> się zatrzymać - bo po co? Wyjeżdżajacy z drogi wewnętrznej jest

> włączającym się do ruchu i ma wszystkim ustąpić.

skoro nie trzeba się zatrzymać, to po co jest to to narysowane? hmm.gif

Ale z kolei

> skąd jadący drogą publiczną ma wiedzieć, że to skrzyżowanie z

> drogą wewnętrzna? Jak dojedzie i zobaczy - to już się zatrzymał

> Reasumując - ten na drodze publicznej ma pierwszeństwo (ale o tym nie

> wie skoro nie ma znaku i "wydaje" mu się, że trzeba stosować

> zasadę prawej ręki)

i tak jest w całej Polsce--ewidentny brak oznakowania pionowego.....(nie licząc bzdurnych ograniczeń prędkości dla suszarek).

a tak przy okazji--nie wydaje Wam się, że DROGA WEWNĘTRZNA to jakiś typowo polski wynalazek? hmm.gif po co komplikować dodatkowo PoRD hmm.gif

Napisano

> a tak przy okazji--nie wydaje Wam się, że DROGA WEWNĘTRZNA to jakiś

> typowo polski wynalazek? po co komplikować dodatkowo PoRD

Mi sie wydaje, ze typowo polskim wynalazkiem sa skrzyzowania rownorzedne w ksztalcie litery T.

Wystepuja takie prawie na wiekszosci osiedli i zawsze jest na nich problem z pierwszenstwem.

Chocby u mnie pod blokiem. Jest to teren zamiszkania czyli wszystkie skrzyzowania na tym terenie sa rownorzedne. Teoretycznie wiec wyjezdzajac z waskiej uliczki pod moim blokiem mam pierwszestwo przed jadacymi z lewej strony samochodami szeroka ulica prowadzaca wzdloz calego osiedla. Jednak pierwszenstwo jest tylko teoretyczne, bo 90% kierowcow wogole nie wpadnie na pomysl, aby chociaz zwolnic.

Kiedys wdalem sie z krotka rozmowe z taksowkarzem, ktory wielce oskarzal mnie o wymuszenie pierwszenstwa na nim. Powiedzialem ze ja bylem z prawej strony, a on powiedzial ze przeciez wiadomo iz droga po ktorej on jedzie jest glowna. Spytalem skad wiadomo, to powiedzial ze wiadomo i tyle.

I takie problemy wlasnie sa na wiekszosci osiedli w PL.

A w wiekszosci europejskich krajow problemow takich wogole nie ma, bo tam jest powiedziane, ze na skrzyzowaniu w ksztalcie litery T pierwszenstwo maja ci, co jada po prostej czesci (tej na gorze) a ci wyjezdzajacy z podstawki litery T maja pierwszenstwa ustapic.

I chyba tak jest najlogiczniej,

Napisano

> Nie zmienia pierwszeństwa - wskazuje miejsce, gdzie trzeba się

> zatrzymać "jeżeli trzeba się zatrzymać". Ale tu nie ma trzeba

> się zatrzymać - bo po co?

Cos w tym chyba jest, wlasnie widzę za oknem ze u mnie jest tak samo z tym że stoi znak że jesteśmy na głownej a te "grube linie" są poprostu przed przejsciem dla pieszych"

> Wyjeżdżajacy z drogi wewnętrznej jest

> włączającym się do ruchu i ma wszystkim ustąpić. Ale z kolei

> skąd jadący drogą publiczną ma wiedzieć, że to skrzyżowanie z

> drogą wewnętrzna? Jak dojedzie i zobaczy - to już się zatrzymał

U mnie przed skrzyżowaniem jest znak że mamy pierwszenstwo (ten taki żółty romb z białą ramką smile.gif )

i podobnież jak stoi znak inforumjący o wyjezdzie ze strefy zamieszkania (czy tam drogi wewnetrznej) tak jest znak informujący o wjezdzie na drogę osiedlową więc widzi ze to droga osiedlowa smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.