Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zatkany katalizator

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Chciałbym podzielić się zdarzeniem, które miało miejsce niecałe 2 miesiące temy. Otóż w owym czasie (grydzień 2007) auto miało przebieg ok 207000km i jakoś na początku miesiąca zaczęło coś dzwonić pod autem, (w okolicach wajhy od ręcznego) przy dodawaniu gazu, lub przy odpuszczeniu. Pomyślałem, że to da blach aluminiowa, bo tam 1 śrubka była urwana. Wybrałem się na przejażdżkę - trasa 300km. Gdy już wracałem do domu dźwięk zaczął robić się coraz intensywniejszy. Praktycznie już dojeżdżając do domku, ruszam na przejździe kolejowym, a samochód się dławi. Póki nie wciskałem gazu do dechy dało się jeszcze jechać. W pewnym momncie samochód stanął i koniec. Tylko czasem załapał i koniec. 5 km od domu trzeba było scholować.

Rano zacząłem szukać usterki. Moja diagnoza padła na układ zapłonowy. Sprawdziłem świece, kable, cewke rozdzielacz i nic. Postanowiłem wymienić moduł. Zakładam a tu nic. Skończyło się wizytą w warsztacie bo niemiałem czasu się grzebać a auto potrzebne na gwałt. Panowie fachowcy i ja męczyli ię ze 4 godziny, aż w końcu ktoś zauważył że dym z rury nie leci smile.gif. Okazało się, że katalizator był kompletnie zatkany. Wysypaliśmy to co tam było i spokój. Tylko teraz ten dżwięk przypomina mi moje poprzednie autko wink.gif

Napisano

Tylko teraz ten dżwięk przypomina mi moje poprzednie

> autko

Polonez?? zeby.GIF Zeby wyciszyć wydech można wstawić tłumik przelotowy zamiast katalizatora wink.gif

Napisano

> Tylko teraz ten dżwięk przypomina mi moje poprzednie

> Polonez?? Zeby wyciszyć wydech można wstawić tłumik przelotowy

> zamiast katalizatora

albo i zamiennik katalizatora. zadna wielka kasa to nie jest, a przynajmniej nie będziesz na bakier z prawem i ze środowiskiem

Napisano
  • Autor

> albo i zamiennik katalizatora. zadna wielka kasa to nie jest, a

> przynajmniej nie będziesz na bakier z prawem i ze środowiskiem

Mam zamiar zamontować bo mnie troche to denerwuje. Narazie nie mam ani ochotyu ani czasu, ale napewno coś zrobie z tym.

Napisano

Ja miałem podobną sytuację jakiś rok temu. Tyle, że u mnie nie zatkał się całkiem tylko przytykał momentami tak, że wracałem do domu z pracy prawie na wolnych obrotach (silnik wkręcał się max do 2000 rpm). Wymieniłem kata. Moj meches znalazł uniwersalny Bosala za ok 400 zł z wymianą - wspawaniem. Sam był zdziwiony, że tak tanio. Ale mała niespodzianka po ok 2 miesiącach zaczął znowu brzęczeć (a to przecież Bosal), wkład się obluzował w puszce. Ale meches wymienił na nowy, a ten zareklamował i teraz jest ok.

Jeszcze jedna uwaga ja trochę jeździłem ze starym brzęczacym i jak mi się wkład rozsypał to nie zatkał się sam tylko zatkał tłumik. Tak, że przy okazji jeszcze trzeba było wymienić tłumik.

Napisano

Pogrzebałem tochę w notatkach i okazało się że trochę przesadziłem z ceną kosztował mnie 270 zeta + 30 wspawanie.

Może niezbyt jasno się wyraziłem, ale nie dokońca zrozumiałeś moje intencje.

Nie ma mowy o naciąganiu bo ja to robiłem rok temu i już nie mogę sie rozmyślić.

A tak w ogóle to ja jestem zadowolony, bo co bym zrobił gdybym go kupił na tej aukcji wspawał go a on zaczął brzęczeć?

Wycinać? Odsyłać? Reklamować? Jeździć bez kata? Nie jeździć?

Napisano

> Może niezbyt jasno się wyraziłem, ale nie dokońca zrozumiałeś moje

> intencje.

> Nie ma mowy o naciąganiu bo ja to robiłem rok temu i już nie mogę sie

> rozmyślić.

nie o to chodziło...

chodzi o to, że zużyte katalizatory na rynku wtórnym mają wartość większa niż nowe zamienniki

czyli: sprzedając starego kata starczy Ci kasy na nowy zamiennik i jeszcze zostanie wink.gif

Ty zostawiłeś swój mechanikowi = on na tym zarobił (mógł zarobić)

Napisano

> nie o to chodziło...

> chodzi o to, że zużyte katalizatory na rynku wtórnym mają wartość

> większa niż nowe zamienniki ...

a z czego to wynika ? icon_eek.gif

Napisano

> a z czego to wynika ?

Z tego, że oryginalny katalizator zawiera drogie metale szlachetne (m.in. platynę), których zamiennik nie posiada.

BTW. Zastanawiam się właśnie nad skutecznością takiego zamiennika...

Napisano

> BTW. Zastanawiam się właśnie nad skutecznością takiego zamiennika...

myślę, że analiza spalin wyszłaby poprawnie

tzn. nie sądzę, że badziew nie spełniający jakichkolwiek norm produkują wink.gif

inna sprawa to trwałość, która zapewne jest nieporównywalna do oryginału...

Napisano

> Ty zostawiłeś swój mechanikowi = on na tym zarobił (mógł zarobić)

Hmm ... może masz rację. Teraz to i tak już "after birds" confused.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.