Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Atak frontalny użytkowników Lacetti 2.0 Diesel

Featured Replies

Napisano

klotnia.gifPanowie, ile pali wasz diesel? Czy na pewno sie to zgadza z obietnicami jakie były w broszurze? Moje pali 7,2-7,8 w stosunku 80% trasa 20% miasto to troche za duzo, bo mial palic 5,7, a na trasie 4,1 (ja mam 6,8 z max 130km/h). Dzisiaj rozmawiałem z ASO i mowia ze nic takiego nikt im nie zglaszal, a w Centrum Technicznym mowia ze sa w stanie udowodnic ze Lacetti pali tyle co w broszurze.

Moze Panowie/Panie zaatakujemy ich frontalnie, proponuje odstawic nasze auto do ASO i niech kombinuja, a jak nie potrafią to dzwonmy do ich obslugi klienta na numer 22 6061777 i niech Pani poda numer zgloszenia i niech odpowie na zadane pytanie. Jak nie pomoze to wyslemy im listy, ze jestesmy gotowi odstawic auto do centrali na testy i chcemy zobaczyc jak lacetti 2.0 Diesel pali 4.1 l/100km. Moze ktos sie w GMDAT obudzi i zacznie robic dobre mapy do softwarow, bo ten sam problem był z pierwszymi Aveo i jakos cos potrafili. A tak dla pocieszenia powiem ze ten silnik w wersji 150 KM w Captivie pali 15-17 litrów.

Co wy na to? Czekam na propozycje i odzewy z działan.

Napisano

No ja na razie nie wiem ile pali - zatankowałem dopiero raz ale jak na razie przejechałem prawie 300 km i mam wg wskaźnika prawie 3/4 baku. Po drugie dopiero się uczę nim jeździć więc spodziewam się że z czasem spalanie jeszcze spadnie. A po trzecie to nie mam zamiaru oddawać samochodu do dyspozycji patafianów z ASO żeby sobie nim chłopcy pojeździli.

A tak na marginesie - liczę na spalanie około 7l/100km po Warszawie. Jeśli bedzie więcej to wtedy będe myślał.

Napisano
  • Autor

Powodzenia w testach i czekam na wyniki, bo jak kupowałem tez bylem tak zafascynowany. Jezdzij do zapalenia rezerwy jak bedzie wiecej niz 650km (oczywiscie +/- 2% - rezerwa to wg wskazan instrukcja do zatankowanego to jakies 10l.) to sukces i czekam na lekcje jak taki wynik uzyskac w jezdzie trasa i miasto.

Napisano

Mam nadzieję, że nie odebrałeś tego co napisałem złośliwie. Ja po prostu nie lubię ASO wink.gif

A co do spalania - w przyszłym tygodniu się okaże.

A propos - ile ma pojemności bak w Laczkach bo nie mam instrukcji pod ręką??

Napisano
  • Autor

Podobno ma 60 litrów. Spedziłem w ASO 7 lat, potem 2 lata jako konsultant techniczny w ETAC Rusellheim, takze mi zaden w ASO nie podskoczy, ale czasem trudno przeskoczyc procedury. Napisalem ta informacje zeby zebrac fakty, dla tych gryzipiorkow w GMDAT, oni poprostu nie chca robic czegos lepszego niz Opel bo by sie nie sprzedawał. Ten silnik 2.0 w założeniach jest duzo lepszy niz 1.9 z Opla i Saaba wykonany razem z Fiatem.

Czekam wiec na info od wszystkich zainteresowanych, zebysmy cos zrobili. Jak bedziemy siedziec i klikac w klawiature to nic nie zmienimy. Jak gadam z ludzmi z GM Poland to tez potzrebuja faktów, bo inaczej gadaja jak ludzie z marketingu - sprzedac a potem to problem serwisu i klienta, ktory nie wie co robić. Powodzenia i dzwonmy na 22 6061777 i prosmy o numer zgloszenia bo jest to potwierdzenie ze ta laska co tam siedzi i ma zadanie przyjmowac telefony (z strony technicznej to sie wogole nie znaja - wiem bo niektore probowalem cos nauczyc) bedzie zobowiazana do jej wyjasnienia.

Napisano

Ja bym się przyłączył bardzo chętnie. Kupiłem Lacetti między innymi dlatego że we wszystkich testach pisali że pali tyle ile producent podaje. Przejechałem 10k, fakt pali coraz mniej, ale do ilości podawanych przez producenta baaaardzo daleko.

Dodałbym jeszcze kwestię ogólnej obsługi w ASO i to że w Dieslach psuje się zawiecha z przodu i ogólnie - elektryka.

Napisano

> Powodzenia w testach i czekam na wyniki, bo jak kupowałem tez bylem

> tak zafascynowany. Jezdzij do zapalenia rezerwy jak bedzie

> wiecej niz 650km (oczywiscie +/- 2% - rezerwa to wg wskazan

> instrukcja do zatankowanego to jakies 10l.) to sukces i czekam

> na lekcje jak taki wynik uzyskac w jezdzie trasa i miasto.

Ja tankując pod korek (ok.61 litrów), w momencie zapalenia się rezerwy (+ dojazd do stacji, max przejechane na rezerwie to 10km, zazwyczaj 2,3) przejechałem maksimum 700 km (500 po mieście, 200 po drogach). Da się więcej na pewno, będę teraz miał okazję przetestować ile i dam znać wtedy.

Po mieście 650 max.

Napisano

Diesel'em trzeba sie nauczyc jezdzic. Moja malutka spalila mi ostatnio 7.4 ltr/100km (miasto/trasa 50/50) - sprawdzone po na stacji benzynowej. Ale nie palowalem jej zbytnio. W miescie raczej kapelusz mode i 5 bieg @ 60km/h hahaha.gif

Wiem, ze pytanie bylo o Laczka, ale pomyslalem, ze chcielibyscie wiedziec ile spala Epica w klekocie.

Napisano

> Panowie, ile pali wasz diesel?

Panowie dieselem trzeba umiec jezdzic. Tak przy okazji jestem wielkim przeciwnikiem diesela zlosnik.gif

Na poczatku sluzbowa Yaris D4D z zalozenia miala palic okolo 5-6 litrow/100km Mi spalala ponad 8 yikes.gif Z czasem bylo lepiej.

Diesela nie trzeba palowac. Wystarczy jezdzic do nieclaych 4 tys obr/min. Albo i mniej. Poza tym na poczatku kazdy pali wiecej. Moje Aveo po okolo 8.ooo km zaczelo mniej palic (widocznie sie dotarlohmm.gif)

Napisano
  • Autor

Panowie, poprzednio mialem poldka, corse i astre i wszystkie potrafilem zmusic do spalania zgodnie z instrukcja obslugi +/- 0,5 litra, to dlaczego tego mojego laczka mam nie zmusic do tego. Fakt jest na pewno, ze pierwsze tankowanie to 9,7 a teraz juz potrafie dojsc do 7,2, ale ten sam styl w Golfie 1.9TDI ktorego mialem kiedys pozyczonego i zrobilem nim sporo kilometrow i spalanie to 5,7 z predkosciami duzo wyzszymi niz uzywane teraz w Chevrolecie, a tu po wykonaniu trasy z predkoscia 110-130 km/h otzrymalem spalanie 6,8 - to gdzie tu do danych trasa 4.1 z instrukcji?

Napisano

> Panowie, poprzednio mialem poldka, corse i astre i wszystkie

> potrafilem zmusic do spalania zgodnie z instrukcja obslugi +/-

> 0,5 litra, to dlaczego tego mojego laczka mam nie zmusic do

> tego. Fakt jest na pewno, ze pierwsze tankowanie to 9,7 a teraz

> juz potrafie dojsc do 7,2, ale ten sam styl w Golfie 1.9TDI

> ktorego mialem kiedys pozyczonego i zrobilem nim sporo

> kilometrow i spalanie to 5,7 z predkosciami duzo wyzszymi niz

> uzywane teraz w Chevrolecie, a tu po wykonaniu trasy z

> predkoscia 110-130 km/h otzrymalem spalanie 6,8 - to gdzie tu do

> danych trasa 4.1 z instrukcji?

Ale ten Golf to pewnie mial 90hp hmm.gif ? A Twoje 120 kucy wypic musi. Gdybys jechal 80-90 km/h to moze by zeszlo do 4 ltr. cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Nie bardzo prawda Golf mial ponad 100KM na pewno, a opcje z 80-90 zamienilem w tescie na 90-100 km/h i jakos 4 litrow nie uzyskalem, tylko na mnie trabili jak na kapelusznika, na A4 nawet tiry maily mnie za glupiego

Napisano

Faktycznie coś z tym klekotem ropnym nie tak

mi Evanda z silnikiem 2.0, która waży 1,5 tony na trasie pali 7,4 litra benzyny w mieście 11 literków, a gazu w mieście (100% miasto) ostatnio 12,4 no i należy uwględnić fakt, że mam ciężką nogę oj ciężką

to jakie korzyści z drogiego klekota, nie dość że chałasuje to jeszcze drogo, a już mi klekot swojego czasu chodził po głowie sciana.gif

Napisano

I kolejna Epica (też czarna 270751858-jezyk.gif )

Ja ostatnio przestałem się przejmować

Miasto 8,7-9,2 litrów (wg danych 7,5)

poza miastem 7,5 (niby 6,1)

mogę zejść do wartości w/g instrukcji ale mnie nerw nosi jak mam się ciągnąć jakbym jechał furmanką

Napisano

> I kolejna Epica (też czarna )

> Ja ostatnio przestałem się przejmować

> Miasto 8,7-9,2 litrów (wg danych 7,5)

> poza miastem 7,5 (niby 6,1)

> mogę zejść do wartości w/g instrukcji ale mnie nerw nosi jak mam się

> ciągnąć jakbym jechał furmanką

Yes, yes, yes yay.gif Ale w miescie nie ma co sie scigac. Po Szczecinie "kapelusz mode", a w trasie ile bozia dala (tylko przy wyprzedzaniu icon_rolleyes.gif ). I spalanie trasa=miasto rotfl.gif

Napisano

> Panowie, poprzednio mialem poldka, corse i astre i wszystkie

> potrafilem zmusic do spalania zgodnie z instrukcja obslugi +/-

> 0,5 litra, to dlaczego tego mojego laczka mam nie zmusic do

> tego.

Panowie zaden samochod nie palil mi zgodnie z instrukcja zlosnik.gif Pozytywnie mnie zaskoczyl Ford bo palil zaskakujaco malo hmm.gif Poczekajcie az klekot sie dotrze po jakich 5.000 km zobaczycie czy spalanie spadnie. IMO powinno spasc. Poza tym on ma 120 HP wiec bedzie palil wiecej od klekotow VW 1.9.

Napisano

> Panowie zaden samochod nie palil mi zgodnie z instrukcja Pozytywnie

> mnie zaskoczyl Ford bo palil zaskakujaco malo Poczekajcie az

> klekot sie dotrze po jakich 5.000 km zobaczycie czy spalanie

> spadnie. IMO powinno spasc. Poza tym on ma 120 HP wiec bedzie

> palil wiecej od klekotow VW 1.9.

mój kumpeł miał kiedyć Cytrynę AX z silnikiem klekota 1.1 czy 1.2 - nie pamiętam to auto na trasie paliło 3,5 litra - fakt, że przyśpieszenie jak mały fiat miał ale 3,5 lita !!!! byłem w szoku bo mój motor (honda CN 250) palił więcej

Napisano

> mój kumpeł miał kiedyć Cytrynę AX z silnikiem klekota 1.1 czy 1.2 -

> nie pamiętam to auto na trasie paliło 3,5 litra - fakt, że

> przyśpieszenie jak mały fiat miał ale 3,5 lita !!!! byłem w

> szoku bo mój motor (honda CN 250) palił więcej

Tam klekot byl 1.5 i 1.3 o ile dobrze pamietam- obydwa palily prawie tyle samo ON, ja mialem AX'a ale beznyne 1.0 (50KM) przyspieszenie prawie grinser006.gifporównywalne z laczkiem 1.4 który teraz posiadam fakt faktem 50 kucy w samochodzie prawie o połowę lżejszym. Spalanie w trasie - predkość przelotowa 120 km/h wychodzil okolo 4,5 l/100km, miasto w granicach 6,5-7 bez właczonej opcj "kapelusz mode" - no chyba że fotoradary i niebiescy z suszarkami grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Panowie, ale znowu klikamy i nie dzialamy. Ja potrzebuje faktow, dla GM, zeby uwierzyli ze to nie jest problem pojedynczego upierdliwego klienta. A potrzebuje wsparcia od uzytkownikow Lacetti 2.0 Diesel i nie potrzebuje rad i wspomnien o AX.

Napisano

> to jakie korzyści z drogiego klekota, nie dość że chałasuje to

> jeszcze drogo, a już mi klekot swojego czasu chodził po głowie

Bo to mit z tymi klekotami

Napisano

> Bo to mit z tymi klekotami

Mit? Niekoniecznie. Jezeli nie bedzie sie przekraczalo 1500-1800 obr/min, to spalanie moze byc podrecznikowe. Ale wtedy korzysta sie tylko z ulamka mocy. Ale jak ktos chce miec przyjemnosc z jazdy i wykorzystac pelna moc i moment obrotowy diesel'a to jezdzi w zakresie 2000-4000 obr/min, a tu juz gwaltownie wzrasta zuzycie paliwa.

Na szczescie nie kupilem diesel'a z powodow ekonomicznych bananaevil.gif Uwielbiam to uczucie mocy 150KM i 320Nm, ktore mam do dyspozycji. Niejeden GT sie kilka razy juz zdziwil rotfl.gif

Napisano

>Niejeden GT sie kilka razy juz zdziwil

I niejeden Gt zadziwi Ciebie cool.gif

Napisano

> I niejeden Gt zadziwi Ciebie

Nie mowie o autach z silnikami 200KM i nie mowie tez o sprincie spod swiatel sciana.gif. Ale zmierzone ostatnio 7sek 60-100km/h na 4 biegu robi wrazenie oink.gif

Napisano

> Panowie, ile pali wasz diesel? Czy na pewno sie to zgadza z

> obietnicami jakie były w broszurze? Moje pali 7,2-7,8 w stosunku

> 80% trasa 20% miasto to troche za duzo, bo mial palic 5,7, a na

> trasie 4,1 (ja mam 6,8 z max 130km/h). (...)

Mój pali ok. 6-6,5l/100km. Jeżdżę głównie w trasy. Minimalne jak dotąd miałem 5,3l maksymalne 7,9l. Uważam że to nieźle.

Na baku zrobiłem najwięcej 900km, ale nie jeździłem do sucha.

Napisano
  • Autor

Kolega Ryb, sprzeda pomysl na takie wyniki.

Jaki masz przebieg. Z jakimi predkosciami jezdzisz na trasie, kiedy zmieniasz biegi?

Ja cisne do 2000 i zmiana biegu, a potem na trasie to max 3000 i wynik max 7.2.

Prosze podaj recepte na takie wyniki.

Napisano

>Ale zmierzone ostatnio 7sek 60-100km/h na 4 biegu

> robi wrazenie

Owszem, na mnie robi. Ale auta GT to takie zakresy prędkości (60-100) robią na dwójce i też spokojnie mieszczą się w 7 sekundach. (często w pięciu np. 150 konna Astra GSi).

Ja swoim Aveo też czasem wyprzedzam auta klasy GT, ale zdaję sobie sprawe, że nie dlatego, że mam silniejsze auto, ale dlatego, że akurat bardziej mi się spieszy.

A diesel to tylko elastyczność ma dobrą, spod świateł to wiele aut nawet klasy nie GT odstawia traktorki (całe szczęście, bo mała przyjemność jechać za czarną chmurą dymu, która wydobywa się podczas przyspieszania z dielselka) sciana.gif

Napisano
  • Autor

Kolega suzkis chyba nie bardzo zrozumial temat forum. My tu rozmawiamy dlaczego to pali wiecej niz w papierach. Kolega w Aveo nie ma takich problemów? Mysle ze tez mad.gif

Napisano

> Owszem, na mnie robi. Ale auta GT to takie zakresy prędkości (60-100)

> robią na dwójce i też spokojnie mieszczą się w 7 sekundach.

> (często w pięciu np. 150 konna Astra GSi).

Akurat w 5 sekund ja to robie na trzecim biegu (jak zmierze dokladnie, to podam)

> Ja swoim Aveo też czasem wyprzedzam auta klasy GT, ale zdaję sobie

> sprawe, że nie dlatego, że mam silniejsze auto, ale dlatego, że

> akurat bardziej mi się spieszy.

> A diesel to tylko elastyczność ma dobrą, spod świateł to wiele aut

> nawet klasy nie GT odstawia traktorki (całe szczęście, bo mała

> przyjemność jechać za czarną chmurą dymu, która wydobywa się

> podczas przyspieszania z dielselka)

Starsze, na kiepskim paliwie to tak. Te nowe silniki nie daja tego efektu clown.gif

Napisano

No dobra - dziś miałem drugie tankowanie więc obliczyłem ile mi pali - jazda w 100% po Warszawie i okolicach, co prawda nie stałem jakoś codziennie w megakorkach ale jeżdżę dość dynamicznie, tam gdzie potrzeba pedał idzie w podłogę, biegi zmieniane w zakresie 2100-3500 obr - wynik 7,7 (tankowane do pierwszego odbicia, za każdym razem na tej samej stacji i tym samym dystrybutorze). Jak dla mnie wynik do przyjęcia - pewnie że chciałbym mniej, ale te pojemnośc i te kuce trzeba nakarmić.

Aha, przebieg: lekko ponad 10 kkm.

Napisano
  • Autor

Wynik dobry, ale czy potrafimy zrobic cos lepszego? Ja narazie tez mam wynik pomiedzy 7.2-7.7. A propo po odczekaniu 5-10 sekun mozesz wlac jeszcze okolo 2 litrów, ale liczy sie do obliczen jednakowy sposob tankowania.

Napisano

Ja leję koło 60 litrów. I jeszcze nigdy nie zszedłem do poziomu 7l....Przebieg niecałe 10k km....

Napisano
  • Autor

> Ja leję koło 60 litrów. I jeszcze nigdy nie zszedłem do poziomu

> 7l....Przebieg niecałe 10k km....

Na takiego kolege licze, ze pojedzie do ASO zglosi reklamacje spalania, a potem zadzwoni do CAC na 22 6061777 i powie co mysli na temat tego diesla i poprosi o numer zgłoszenia

Napisano

> Na takiego kolege licze, ze pojedzie do ASO zglosi reklamacje

> spalania, a potem zadzwoni do CAC na 22 6061777 i powie co mysli

> na temat tego diesla i poprosi o numer zgłoszenia

Wiesz, biorąc pod uwagę moje boje z ASO to spalanie jest najmniejszym problemem. Inna sprawa że rzeczywiście może to być spowodowane tym że coś tam nie bangla jak trzeba. Ale na następną wizytę w ASO wybieram się z prawnikiem więc pomysł dołożenia im jeszcze spalania nie jest taki zły zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Wiesz, biorąc pod uwagę moje boje z ASO to spalanie jest najmniejszym

> problemem. Inna sprawa że rzeczywiście może to być spowodowane

> tym że coś tam nie bangla jak trzeba. Ale na następną wizytę w

> ASO wybieram się z prawnikiem więc pomysł dołożenia im jeszcze

> spalania nie jest taki zły

dzwon, dzwon

Napisano

> Kolega Ryb, sprzeda pomysl na takie wyniki.

> Jaki masz przebieg. Z jakimi predkosciami jezdzisz na trasie, kiedy

> zmieniasz biegi?

> Ja cisne do 2000 i zmiana biegu, a potem na trasie to max 3000 i

> wynik max 7.2.

> Prosze podaj recepte na takie wyniki.

Dużo jeżdżę w trasy, bardzo często wykorzystuję tempomat. Zwykle jeżdżę ze stałą prędkością i przestrzegam ograniczeń prędkości (wkurzam tym wielu innych uzytkowników dróg - ciekawe, nie?).

Używam tempomatu również do ograniczania prędkości, np. jeśli gdzieś jest 70 to tyle ustawiam i mam z głowy.

Przyspieszam zwykle w granicach 1800-2500 obrotów, czasem 2000-3000. Czyli już podczas pracy turbiny (bo wtedy fajnie ciągnie). Ale czasem zdarza mi się przyspieszyć mocniej - dla zabawy. Tu się raczej nie ograniczam bo nie muszę oszczędzać paliwa - te dobre wyniki wychodzą mi przypadkiem.

Pzykład z tego tygodnia: Trasa Katowice-Poznań(DK11)-Wrocław(DK5)-Katowice(A4). Razem 750km, K-ce -> P-ń jazda 5h, P-ń -> Wroc. 3,5h, z Wrocławia do Katowic jechałem z tempomatem ustawionym na 160km/h (zwykle tyle nie jeżdżę ale mi się spieszyło tym razem). Średnie spalanie z całej trasy to 6,1l/100km. Na autostradzie wypił dużo, więc miałbym świetny wynik gdyby nie ten szybki powrót.

Jestem z auta bardzo zadowolony.

Edit: Auto mam 2,5 miesiąca, przebieg 15kkm.

Napisano
  • Autor

Dzieki za info. Styl jazdy mamy bardzo podobny, ale rezultaty inne. Moze to auto potrzebuje wiekszej trasy tak jak ty jezdzisz. Ja mam 40 km do pracy (trasa S1) potem powrot 38 km (S1) tam mam predkosc 100-120km/h + 10km miasto bez korków jazda 40-70km/h, a na koniec wynik najlepszy to 7,2 l/100. Mam na razie 8,5 kkm. Czekam az sie zima zakonczy, moze wtedy bedzie lepiej, ale niepodaruje w ASO, bo jeszcze do tego cos zaczyna stukac na tarce w przodzie.

Napisano

> Dzieki za info. Styl jazdy mamy bardzo podobny, ale rezultaty inne.

> Moze to auto potrzebuje wiekszej trasy tak jak ty jezdzisz. Ja

> mam 40 km do pracy (trasa S1) potem powrot 38 km (S1) tam mam

> predkosc 100-120km/h + 10km miasto bez korków jazda 40-70km/h, a

> na koniec wynik najlepszy to 7,2 l/100. Mam na razie 8,5 kkm.

> Czekam az sie zima zakonczy, moze wtedy bedzie lepiej, ale

> niepodaruje w ASO, bo jeszcze do tego cos zaczyna stukac na

> tarce w przodzie.

Zauważyłem że dobrze rozgrzany silnik jest po ok. 20-30km dopiero. Może trasy za krótkie, większość dystansu jest niedogrzany i dlatego dużo pali.

Napisano
  • Autor

Moze, dlatego poczekam do wiosny. Moze na jakas majowke pojade dalej smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.