Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka jest różnica pomiędzy zółtymi a czerwonymi tablicami ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

W krótce wybieram się po auto do niemiec (na 99,9% będzie to BBM) smile.gif i mam w związku z tym pytanie - jaka jest różnica pomiędzy czerwonymi tablicami tymczasowymi a zółtymi tablicami tymczasowymi (wiem, że te żółte są na krótki okres czasu - ale nie wiem na ile)...

Jaka jest cena czerwonych i żółtych tablic?

A przy okazji po ile jest benzikna u zachodnich sąsiadów???

Z góry dziękuję.

Pozdro 4ALL bow.gif

Napisano

> Witam.

> W krótce wybieram się po auto do niemiec (na 99,9% będzie to BBM) i

> mam w związku z tym pytanie - jaka jest różnica pomiędzy

> czerwonymi tablicami tymczasowymi a zółtymi tablicami

> tymczasowymi (wiem, że te żółte są na krótki okres czasu - ale

> nie wiem na ile)...

> Jaka jest cena czerwonych i żółtych tablic?

> A przy okazji po ile jest benzikna u zachodnich sąsiadów???

> Z góry dziękuję.

> Pozdro 4ALL

IMO lepsze pytania na motokącik

Napisano

> Witam.

> W krótce wybieram się po auto do niemiec (na 99,9% będzie to BBM) i

> mam w związku z tym pytanie - jaka jest różnica pomiędzy

> czerwonymi tablicami tymczasowymi a zółtymi tablicami

> tymczasowymi (wiem, że te żółte są na krótki okres czasu - ale

> nie wiem na ile)...

> Jaka jest cena czerwonych i żółtych tablic?

> A przy okazji po ile jest benzikna u zachodnich sąsiadów???

> Z góry dziękuję.

> Pozdro 4ALL

Z tego co wiem to żółte są ważne TYLKO na terenie Niemiec więc stanowczo odradzam a różnicy dokładnie nie pamiętam

Co do benzyny: 1,06 Euro (Pb95)

Pozdrawiam

Napisano

Zółte to są blachy tymczasowe do poruszania sie po niemczech, nie wolno na nich grnicy przejeżdżać (chyba że na lawecie zlosnik.gif), czerwone są to tablice wyjazdowe które musisz kupić jak chcesz furką wrócić do domu, na czerwonych mozesz jeździc po kraju tak długo jak masz ubezpieczenie, a na żółtych jak cie policja złapie to odpowiadasz tak jak byś nie miał OC! palacz.gif

Napisano

> Zółte to są blachy tymczasowe do poruszania sie po niemczech, nie

> wolno na nich grnicy przejeżdżać (chyba że na lawecie ),

> czerwone są to tablice wyjazdowe które musisz kupić jak chcesz

> furką wrócić do domu, na czerwonych mozesz jeździc po kraju tak

> długo jak masz ubezpieczenie, a na żółtych jak cie policja

> złapie to odpowiadasz tak jak byś nie miał OC!

OC może mieć (np. Versicherung przywiezione od Krzyżaków), z pewnością popyla autem niedopuszczonym do ruchu palacz.gif

Napisano

tablice żółte

są to tablice przeznaczone tylko i wyłącznie do poruszania się po terenie Niemiec celem przeprowadzenia pojazdu z jednego rejonu w drugi (czasami nazywają je warsztatowymi)

tablice czerwone

sa to tablice wywozowe lub tzw. celne

wydaje sie je na okres min 14 dni (w opłacie zawarte jest ubezpieczenie OC ważne na ten sam okres)

procedura jest następująca.....

kupujesz autko....udajesz się do ichniego urzedu......

tam za opłatą wydają Ci tablice czerwone wraz z ubezpieczeniem i dowodem rejestracyjnym do tych tablic..

na tym wracasz do kraju........

ale co najważniejsze

poruszać autem możesz się tylko do czasu ważności tych tablic.......

i nawet wykupienie OC w kraju nie pozwala Ci na jazdę tym samochodem z takimi tablicami.......gdyż jest on niedopuszczony do ruchu.......

nie ma znaczenia także zaświadczenie z przegladu technicznego, gdyż i ono nie dopuszcza pojazdu do ruchu........

jedyne wyjście to zarejestrowanie pojazdu, wykupienie OC i wtedy jesteś pełen legal......i w droge.....

pozdrowionka

Napisano

Tablice z czerwonym paskiem to "Ausfuhrkennzeichen" czyli tablice wywozowe. Może je otrzymać każdy kto wylegitymuje się dokumentem tożsamości oraz okaże "Fahrzeugbrief" i "Abmeldebescheinigung" (dok. wyrejestrowania) z ważnym badaniem HU (tzw. TUV) lub ostatni kwit z ważnego badania HU. Tablice kupuje się po przedłożeniu ważnego ubezpieczenia, ich ważność będzie tak długa, na jak długo jest ubezpieczenie. Jest to najczęściej 6,9,15, 21,30 lub więcej dni. Trzeba poszukać w okolicy urzędu tłoczni tablic która najczęściej sprzedaje również ubezpieczenia i wybrać najtańsze i tak długie jak to jest konieczne. Cena ubezpieczenia, tablic i opłat urzędowych to od 90 do 150 ojro w zależności od powiatu i długości ubezpieczenia (warto szukać tańszego ubezpieczenia). Do wykupionych tablic i ubezp. urząd wydaje "Internationaler Zulassungsschein" czyli międzynarodowy dowód rejestracyjny, ważny do dnia oznaczonego na tablicy. Można poruszać się tym pojazdem spokojnie po wszystkich krajach sygnatariuszach porozumienia zielonej karty.

Przed otrzymaniem dokumentów auto należy podstawić pod urząd i urzędnik dokonuje oględzin auta oraz sprawdza VIN. Jeśli wszystko jest ok tzn numer się zgadza a auto nie jest przystankiem to szerokiej drogi. Jeśli ma wątpliwości co do stanu technicznego auta (np. potłuczone lampy) to mimo ważnego badania HU może nie wydać dokumentów.

Tablice z żółtym paskiem to "Kurzzeitkennzeichen" czyli tablice krótkookresowe. Ważne są 5dni a otrzymać je może firma lub osoba legitymująca się dokumentem potwierdzającym jej STAŁY POBYT na terenie Niemiec. Do wykupienia tych tablic nie trzeba dokumentów auta, są wydawane in blanco na podstawie wykupionego ubezpieczenia a poruszający wpisuje sam markę auta i VIN koniecznie trwałym i niezmywalnym pismem. W przypadku wpisania ołówkiem lub ze śladami poprzedniego wpisu polizei uzna to za przestępstwo a wtedy robią się BARDZO POWAŻNe problemy. Te tablice uprawniają do przemieszczenia auta z jednego miejsca w drugie wyłącznie na terenie D (ubezpieczenie nie obejmuje innych krajów) cena tablic + ubezp + formalności to od ok80 do 110 ojro w zależności od tego za ile kupi się ubezpieczenie. Jazda na terenie PL już na własne ryzyko kontaktu z naszą milicją (nawet mimo wykupienia krajowego ubezpieczenia), obecnie przez granice wyłącznie na lawecie.

Napisano

Czyli, nawiązując do daty na "czerwonych" tablicach, samochód z takimi tablicami mozna uzytkowac nie dłuzej niz okresla to data?

Pytam, bo nie raz i nie dwa widziałem jadacy droga (publiczną) samochód, który miał tablice czerwone i było juz po tej dacie na tablicy.

Napisano

> Czyli, nawiązując do daty na "czerwonych" tablicach, samochód z

> takimi tablicami mozna uzytkowac nie dłuzej niz okresla to data?

> Pytam, bo nie raz i nie dwa widziałem jadacy droga (publiczną)

> samochód, który miał tablice czerwone i było juz po tej dacie na

> tablicy.

Tylko do tej daty.

Nasze miśki na to mało reagują, może ze źle pojętej litości dla importerów. Problem w tym, że jeżeli Ci taki przyłoży, to jego ubezpieczenie nie zaplaci, bo naruszył OWU. Pozostaje Ci sciąganie z własnego OC i sprawa cywilna przeciwko przeterminowanemu, a to ciężka i długa droga.

Napisano

Jeśli szukasz kłopotów to jeździj po dacie. Raz trafisz na milicjanta którego przekonasz że np. właśnie trwa oczekiwanie na kwity z akcyzy i VAT 25 pokażesz mu krajowy przegląd, może nawet wykupisz krajowe OC na auto z obcą rejestracją (można takie kupić) i milicjant cię puści, ale trafisz na takiego co egzekwuje przepisy dotyczące dopuszczenia do ruchu (dużo takich jest) i auto na parking policyjny a ty masz kłopoty i koszty.

Napisano
  • Autor

A jeszcze jedno hmm.gif - wspomniałeś, że Urzędnik przed wydaniem próbnych tablic dokonuje oględzin auta... Jak wiadomo, każdy Polak kupuje auto przypuśćmy za 3000 E a na umowie ma na przykład 700 -1000 E... czy to nie wpływa na jego decyzję? Czy jeżeli na przykład w umowie jest zapisane, że ma uszkodzoną skrzynię biegów (oczywiście dla picu wink.gif ) to czy to nie wpływa na wydanie czerwonych tablic???

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdo. bow.gif

Napisano

Urzędnika niemieckiego nie interesuje Twoja umowa - rejestruje auto temu kto przedkłada Fahrzeugbrief. To nasz chory socjalistyczny zwyczaj przedkładania umów na piśmie wszystkim i wszędzie a nie daj boże jakieś nieczylelne miejsce albo rozmazaney długopis....

A tak w ogóle to na umowie może być kosoba A a w dokumencie rejestracyjnym B. Wpis w "Inernationaler Zulassungsschein" określa właściciela lub UŻYTKOWNIKA auta. Ze względów praktycznych na wypadek kolizji po drodze (tfu, tfu, tfu) powinno się wpisać do dokumentu tą osobę która faktycznie będzie jechała tym autem.

Napisano

> A jeszcze jedno - wspomniałeś, że Urzędnik przed wydaniem próbnych

> tablic dokonuje oględzin auta... Jak wiadomo, każdy Polak kupuje

> auto przypuśćmy za 3000 E a na umowie ma na przykład 700 -1000

> E... czy to nie wpływa na jego decyzję? Czy jeżeli na przykład w

> umowie jest zapisane, że ma uszkodzoną skrzynię biegów

> (oczywiście dla picu ) to czy to nie wpływa na wydanie

> czerwonych tablic???

> Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdo.

Tylko sprawdzaja numery nadwozia.Z reguly umowa ich nie interesuje.

Niemiec moze sprzedac auto za ile chce i nikomu nic do tego.

I jeszcze jedna wazna sprawa przy kupnie auta zwroc uwage na przeglad

moze byc minimum 30 dni przed jego koncem.

Napisano

> A jeszcze jedno - wspomniałeś, że Urzędnik przed wydaniem próbnych

> tablic dokonuje oględzin auta...

Oględziny polegają na sprawdzeniu zgodności numeru nadwozia z

tym wpisanym w papierach i przyklejeniu naklejki na rejestracji.

Napisano

> Tylko do tej daty.

Tak mi sie wydawało, bo to by by ło logiczne. Dzięki.

> Nasze miśki na to mało reagują, może ze źle pojętej litości dla

> importerów.

I wielka szkoda, ze nie reagują. Zwlaszcza, że widać czarno na białym (właściwie - na czerwonym) ze pojazd nie powinien poruszać sie po drodze.

Moze stopniowo wezma sie i za tych z przekroczonymi datami...?

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie dla Wszystkich za info bow.gifbow.gifbow.gif

Pozdrowionka ze śnieżnych Mazur balwanek.gif

Napisano

> Jeśli szukasz kłopotów to jeździj po dacie. Raz trafisz na milicjanta

> którego przekonasz że np. właśnie trwa oczekiwanie na kwity z

> akcyzy i VAT 25 pokażesz mu krajowy przegląd, może nawet

> wykupisz krajowe OC na auto z obcą rejestracją (można takie

> kupić) i milicjant cię puści, ale trafisz na takiego co

> egzekwuje przepisy dotyczące dopuszczenia do ruchu (dużo takich

> jest) i auto na parking policyjny a ty masz kłopoty i koszty.

Dzieki za rade, właściwie wystarczyłaby mi krótka odpowiedź, jak to jest w świetle przepisów o tablicach wydanych przez naszych sąsiadów (Niemców w tym wypadku).

Ale dobrze wiedzieć nieco więcej co i jak i że de facto jest to ważnośc tablic i tymczasowego dowodu rejestracyjnego a nie tylko kwestia braku OC.

A przy okazji - moje tablice nie maja daty i mam nadzieje, ze nie bede zmuszony jeździc pojazdem, z tymczasowa niemiecką tablicą z data na czerwonym pasku.

Pozdrawiam.

Napisano

> Problem w tym, że jeżeli Ci taki przyłoży, to jego

> ubezpieczenie nie zaplaci, bo naruszył OWU. Pozostaje Ci

> sciąganie z własnego OC

nie istnieje cos takiego jak branie kasy z własnego OC. Jezeli masz AC to bierzesz regresem z AC a ubezpieczyciel sciaga od tamtego goscia a jak nie to z FG i wtedy fundusz ściąga

> i sprawa cywilna przeciwko

> przeterminowanemu,

to juz problem ZU lub FG

>a to ciężka i długa droga.

sprawa jest zdecydowanie prostsza niz naprawa auta z OC sprawcy

Napisano

skoro już wszystko wiesz, zdradź jaki to będzie model, silnik i rok?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.