Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z uruchomieniem silnika (gdy zimny) prosze o pomoc.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Posiadam Fiata Stilo 1.2 16V 2002r. Przbieg 92000.

Mieszkam w Irlandi i tutaj zostal kupiony samochod, prawie 2 miesiace temu.

Poprzedni wlasciciel powiedzial ze wymienione zostaly pasek rozrzadu pompa wodna,(powiedzial zadnego potwierdzenia nie mam ale mechanik powiedzial ze widac ze pompa wymieniana byla)

Jakis czas temu wyczulem male drgania samochodu na wolnych obrotach nie czeste ale sa i delikatne ale siedzac w siedzeniu na czerwonych switlach idzie wyczuc je. Tak samo jak sie otworzy maske czuc drgania na silniku.

Mialem duzy problem z uruchominiem faktycznie tak duzy ze rozladowal sie akumulator wiec pojechalem do serwisu mechanik powiedzial ze to akumulator wymienil go z resetowal komputer poprosilem go o wymiane oleju filtrow, mial rowniez swiece ale zapomnial. Zapewnial ze to byla wina akumulatora wiec ucieszony pojechalem do domu i bylem z nim umowiny na zmiane swiec na ten czwartek.

Dlugo sie nie cieszylem autem w ten sam dzien nie bylo problemu. Rano po staniu calej nocy w garazu podziemnym za ktoryms razem udalo sie uruchomic ale juz myslalem ze bedzie spoznienie w pracy i jazda busem. Wiec do pracy dojechalem zgasilem poczekalem chwile odpalilem za pierwszym razem bez zadnych problemow. Po pracy juz bardzo dlugo meczylem, zanim sie uruchomil ale jakims cudem odpalil, to samo podroz do domu odczekanie chwili odpala bez problemu, niestety dzisiaj rano juz nie uruchomil sie zupelnie.

Wiec jestem zalamany jutro oddaje do innego mechanika bo ostatni sie nie sprawdzil,mimo ze samochod dlugo stal u niego.

Dodam ze czasem zaskakuje jakby na jeden tlok 2 sekundy i gasnie.

Jutro moze uda mi sie go odpalic na pych.

Brak jakichkolwiek wyciekow wszystko w normie.

Prosze o pomoc

Tomek

Napisano

> Jutro moze uda mi sie go odpalic na pych.

jak koniecznie chcesz zabic katalizator to prosze bardzo

Napisano
  • Autor

> jak koniecznie chcesz zabic katalizator to prosze bardzo

chce jakos dojechac do serwisu

Napisano

Człowieku !!! Na pych ?!!?? nono.gif

Napisano

> chce jakos dojechac do serwisu

i dobic go do konca... coz rozrzad tez moze przeskoczyc..

Napisano

W ostateczności nic nie zaszkodzi jeśli nie będzie innego wyjścia i nie będziesz tego robić codziennie.

Jeśli chodzi o rozruch na zimnym, to z eksploatacyjnych rzeczy rzeczywiście mogą być świece, zwłaszcza, jeśli nie były wymieniane od nowości.

Czy były mechanik wymienił filtr paliwa?

Napisano
  • Autor

> Czy były mechanik wymienił filtr paliwa?

chyba nie ale nie sadze żeby to był powód bo jak jest ciepły to chodzi bez problemu tak samo odpala bez problemu

Napisano
  • Autor

niestety nie odpalil na pych frown.gif (pych reczny) nie ciagnelem go na linie.

Prosze o pomoc!!!!!! beksa.gif

Napisano

> niestety nie odpalil na pych (pych reczny) nie ciagnelem go na

> linie.

> Prosze o pomoc!!!!!!

No to chyba tylko laweta i warsztat hmm.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> No to chyba tylko laweta i warsztat

no to tyle wiem tylko chcialbym sie dowiedziec jaka moze byc przyczyna bo w jednym warsztacie juz bylem i powiedzieli ze to akumulator, co dzien pozniej okazalo sie nie prawdo kiedy mialem problem z uruchomieniem pod domem i dalej mam.

prosze o pomoc

Napisano

Mój 1,4 zachowuje sie podobnie ale jeszcze pali po kolku sekundach kęcenia rozrósznikiem. W czwartek będę na serwiśie czyścił przepustnice. może to ona jest winna. świece mam zaledwie 15 kkm więc nie sadze żeby to była ich wina. Mi to wygląda na zbyt małą dawkę paliwa podawana przez komputer przy rozruchu. Przy oryginalnym aku jak kręcił wolniej to łatwiej na zimno dawał sie uruchomić.

Napisano
  • Autor

bylem w serwisie okazalo sie ze swiece jak na razie:) zobaczymy jak dlugo wytrzyma dzieki za pomoc koledzy

Napisano
  • Autor

niestety to nie świece dziś auto poszło kolejny raz do mechanika jak jest zimne nie zapala jak ciepły silnik nie ma żadnego problemu.

Odebrałem od mechanika pojeździłem chwile zostawiłem w garażu rano przyszedłem normalnie odpaliłem bez problemu pojechałem w delegacje zrobiłem prawie 500km bez problemu rano niestety ledwo po 5 minutach kręcenia zapalił(dodam ze zaskakiwał na 2-3sekundy jakby na jednym tłoku) i gasł. Wiec jak z rana miałem wielkie problemy z zapaleniem oddałem do mechanika.....

proszę o pomoc i podpowiedz co to może być...

dzięki

Napisano
  • Autor

> cewki już sprawdzone? temat "niezniszczalny" hehe

sprawdzone sa ok.

mechanik po sprawdzaniu wszystkiego powiedzial ze pompa paliwa

ma zamowic i wymienic ehhh pożyjemy zobaczymy, a ja chce juz moje auto...

Napisano

> sprawdzone sa ok.

> mechanik po sprawdzaniu wszystkiego powiedzial ze pompa paliwa

> ma zamowic i wymienic ehhh pożyjemy zobaczymy, a ja chce juz moje

> auto...

pompa paliwa jest w baku i IMO jest malo wrazliwa na temperature silnika

postawilbym na ktorys z czujnikow, na zimno zle dziala. Np. przeplywomierz, albo sonda lambda. Podlaczali examinera albo jakis tester OBDII?

Napisano

a moze czujnik halla, bez tego to sie silnika nie uruchomi a bedzi pisac check ok

Napisano
  • Autor

wiec pompa wymieniona niby na razie pali,dal mi mechanik parę dni na próbę jak to będzie to to dopiero zapłacę jak nie to włoży stara pompę i zapomnimy o sprawie...

doszedł nowy problem frown.gif zaczyna robić sie kaszka z oleju, wiec wymiana uszczelki pod głowica, lecę teraz na święta do Polski proszę mi powiedzieć co trzeba kupić (co sie przyda)żeby wymienić uszczelkę głowicy(sam tego nie będę robił tylko mechanik ale mogę kupić swoje części) proszę o pomoc chce wszystko przywieźć z Polski, dodatkowo co od razu wymienić jak silnik będzie rozkręcony cały...

dziękuje bardzo za pomoc...

Napisano

> doszedł nowy problem zaczyna robić sie kaszka z oleju, wiec wymiana

> uszczelki pod głowica,

i moze to jest wlasnie przyczyna

Napisano
  • Autor

> i moze to jest wlasnie przyczyna

tylko wszystko było ok z olejem sprawdzałem był normalny stan pojechałem w podroż 500km dzień przed oddaniem do warsztatu,rano zapaliłem bo wielkich problemach i oddałem na tydzień w sumie auto i szukał czegoś co jest zepsute doszedł do wniosku ze jest to pompa,dodatkowo zaczęła sie robić kaszka

Napisano

> tylko wszystko było ok z olejem sprawdzałem był normalny stan

> pojechałem w podroż 500km dzień przed oddaniem do warsztatu,rano

> zapaliłem bo wielkich problemach i oddałem na tydzień w sumie

> auto i szukał czegoś co jest zepsute doszedł do wniosku ze jest

> to pompa,dodatkowo zaczęła sie robić kaszka

mozliwe ze w czasie tej podrozy nieszczelnosc sie powiekszyla

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.