Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MID a pomiar spalania LPG

Featured Replies

Napisano

Tak dzisiaj sobie jechałem i wpadł mi do głowy pewien pomysł jakby tu MIdem sprobować mierzyć spalanie LPG. Przypomniał mi się wątek Bartka_j <<klik>> w którym opisuje jak wygląda sygnał spalania ze sterownika silnika do MIDa. Mi się umyślało żeby ten sygnał odpowiednio zmodyfikować. Skoro jest to przebieg prostokątny o zmiennym czasie trwania sygnału (stan wysoki) to tak sobie pomyślałem czy dało by radę ten stan wysoki wydłużyć o dajmy na to 15% bądź stałą wartość. Najlepiej by było jeśli można by to jeszcze regulować. Jeżeli dałoby radę coś takiego zrobić to ja sobie to wyobrażam w ten sposób że jeżeli silnik pracowałby na benzynie to MID dostawałby sygnał oryginalny. Lecz jeśli byśmy przełączyli na LPG to MID dostawałby sygnał zmodyfikowany. Wtedy powinien nam wyliczać większe spalanie. jeżeli można by to jeszcze modyfikować to po kilku zbiornikach gazu można by to ustawić żeby na gazie pokazywał tyle ile wyliczyliśmy z kilometrów. Co panowie o tym myślicie?? Wiadomo że silnik gazu potrzebuje jakieś 20% więcej więc coby nie zmusić MIDa żeby na podstawie czasów wtrysku benzyny liczył nam o tyle większe spalanie.

Napisano

pomysł ciekawy

z moich doświadczeń - przy spalaniu średnim gazu 9-9,5 l/100km MID wskazuje dokładnie 6l/100km

czyli "dodatek" musiałby u mnie wynosić ponad 50%

Napisano
  • Autor

> pomysł ciekawy

> z moich doświadczeń - przy spalaniu średnim gazu 9-9,5 l/100km MID

> wskazuje dokładnie 6l/100km

> czyli "dodatek" musiałby u mnie wynosić ponad 50%

Też właśnie idealnie by było aby ten "dodatek " można było regulować np potencjometrem.

U mnie MID ostatnio pokazał 7,6 a gazu poszło 10L/100km i z tego co pamiętam ta proporcja się cały czas utrzymuje na stałym poziomie.

Napisano

> U mnie MID ostatnio pokazał 7,6 a gazu poszło 10L/100km i z tego co

> pamiętam ta proporcja się cały czas utrzymuje na stałym

> poziomie.

a u mnie jak MID pokazuje 4,6 to średnia wychodzi około 7,8 ale nie jest to reguła np. przy średnim spalaniu około 9l/100km w mieście MID pokazuje około 5,2 więc nie jest to charakterystyka prosta??

ale jak komuś się uda to chętnie skorzystam

pozdro

Napisano

Witam.

IMHO należy zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół, mianowicie

LPG tankujemy w stanie płynnym i do takiego przyrównujemy spalanie , a do cylindrów jest zasysany w stanie lotnym , więc przeliczenie

na podstawie samego czasu wtrysku nie jest chyba takie proste.

Masa gazu przy stałej objętości i ciśnieniu zależy od jego temperatury , więc należałoby wprowadzić korekcję temperaturową.

Jeśli mój wywód jest błędny proszę mnie poprawić.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> IMHO należy zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół, mianowicie

> LPG tankujemy w stanie płynnym i do takiego przyrównujemy spalanie ,

> a do cylindrów jest zasysany w stanie lotnym , więc przeliczenie

> na podstawie samego czasu wtrysku nie jest chyba takie proste.

> Masa gazu przy stałej objętości i ciśnieniu zależy od jego

> temperatury , więc należałoby wprowadzić korekcję temperaturową.

> Jeśli mój wywód jest błędny proszę mnie poprawić.

> Pzdr.

Generalne pomysł zakładał jakieś proste rozwiązanie jak np generator monostabilny na NE555 który miał mieć tak dobrany impuls wyjściowy, żeby był minimalnie dłuższy od wyzwalającego. Problem czy MID zlicza stan wysoki czy niski myślę że nie jest wielki bo zawsze można odwrócić sygnał. Jednak okazało się że to troszkę za dużo jak na moje umiejętności frown.gif Poza tym Na tym NE może i by coś wyszło ale nie wiem czy dałoby radę ustawić czas wyjściowy zależny procentowo od czasu wejściowego. Na początku myślałem że może wystarczy o stałą wartość przedłużać każdy impuls ale wtedy jeśli byśmy jeździli raz w kapeluszu a raz ostro to średnie nam pokaże za każdym razem inne. Jeśli by to było zależne od impulsu wyzwalającego to wtedy powinno być bardziej wiarygodne. Ogólnie jestem troszkę zielony w tego typu zagadnieniach a 1,5 dnia na google za dużo mi nie wyjaśniło. Prawdopodobnie konieczne będzie zrobienie tego na jakimś procku a wtedy możliwości konfiguracji i uzależnienia od czynników takich jak temp. czy korekcja poprzez położenie attuatora względem jego pozycji wyjściowej (rozmarzyłem się troszkę) byłaby duża. MI osobiście by wystarczyło aby MID pokazywałby spalanie z dokładnością +-0,5l a nawet +-1l i myślę że dałoby radę bez zbytniego wnikania w temperaturę i inne czynniki

Napisano

Pomysł ogólenie bardzo dobry. Ale do sekwencji wink.gif

Dla instalacji II generacji zakłada ten pomysł liniowość zużycia wyliczeniowego benzyny z zuzyciem faktycznym gazu. Prawie dobrze, z dokładnością do emulacji sondy lambda. Sonda emulowana cały czas stałym sygnałem, więc korekty dawki paliwa na podstawie sprzężenia zwrotnego z sondy są do niczego..

Ogólnie pomysł ciekawy, pokazywane wartości będą na pewno blizsze prawdzie niż bez takiego układu. Pojawia się jeszcze jeden pomysł: Przy montażu midów używanych. Byćmoże takim układem dało by sie skorygować ustawienia mida "pod dany silnik" coby w TECHem nie trzeba było tego robić.

Widzę dwa podejścia do takiego układu: analogowe i mikrokonktrolerowe (jak juz wcześniej kolega kamilk zauważył). Aha, sygnał zyzycia jest aktywny stanem niskim.

W podejściu analogowym może coś w oparciu o CD4047 by się zbudowało...

Napisano
  • Autor

> Pomysł ogólenie bardzo dobry. Ale do sekwencji

> Dla instalacji II generacji zakłada ten pomysł liniowość zużycia

> wyliczeniowego benzyny z zuzyciem faktycznym gazu. Prawie

> dobrze, z dokładnością do emulacji sondy lambda. Sonda emulowana

> cały czas stałym sygnałem, więc korekty dawki paliwa na

> podstawie sprzężenia zwrotnego z sondy są do niczego..

> Ogólnie pomysł ciekawy, pokazywane wartości będą na pewno blizsze

> prawdzie niż bez takiego układu.

Tą sondę myślę że dało by radę załatwić podpinając się pod krokowy od gazu. Tylko najpierw trzeba by określić z tych jego czterech czy pięciu kabelków PWA a później ten "dodatek" zwiększać bądź zmniejszać wychyleniami krokowca. Tyle w teorii

a na razie spróbuje coś o tym CD4047 się doczytać.

Napisano

Mi przyszedł do głowy przepływomierz na wyjściu z reduktora. Bądź to wiatraczkowy, bądź coś podobnego do montowanych na dolotach powietrza do silnika (kwestia tylko czy są takie małe). Te z gorącym drutem może ze względów bezpieczeństwa by się nie przyjęły (choć powietrza tam nie ma), ale są inne, np: Karmana-Vortexa. Do tego czujnik temp gazu i już można określić w miarę dokładną ilość LPG. To przy IIgen, przy sekwencji wystarczy odpowiednio obrobić sygnał z wtryskiwacza gazu. Sterownik LPG już się zajmuje resztą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.