Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X14SZ - ilość oleju

Featured Replies

Napisano

Witam! Wybaczcie, że piszę na tym forum ale na "Oplu" póki co nie otrzymałem odpowiedzi.

Otóż niedawno stałem się (a raczej moja żona cool.gif ) posiadaczem Corsy B z silnikiem X14SZ 1998 rok.

Jedną z pierwszych czynności jakie poczyniłem to oczywiście wymiana rozrządu z pompą wody, termostat, pasek wielorowkowy, filtr powietrza, filtr oleju no i sam olej. I tu pojawił się problem. Gdy wyjąłem bagnet okazało się, że stan oleju ma sie ni jak do "fabrycznego znacznika" na bagnecie natomiast jest mniej więcej w połowie dwóch znaków na bagnecie, które zostały "wyryte" jakimś ostrym narzędziem. Wnioskuję, że mam bagnet nie od tego silnika, i poprzedni właściciel zaznaczył sobie jaki poziom oleju utrzymywać. Spuściłem stary olej, wlałem nowy do mniej więcej poprzedniego poziomu ale nie mam pewności czy wszystko jest OK.

Mam więc pytanie: ile oleju wchodzi do tego silnika?

Mam też prośbę do szanownych użytkowników X14SZ, żeby w wolnej chwili zmierzyli mi długość bagnetu, powiedzmy trzy wymiary:

A: od miejsca w którym kapturek zamyka rurkę prowadzącą do pierwszego znaku poziomu oleju [max]

B: pierwszego znaku poziomu oleju [max] do drugiego znaku poziomu oleju [min]

C: od drugiego znaku poziomu oleju [min] do końca bagnetu

Poniżej prosty rysunek z tym o co mi chodzi cool.gif

Z góry dziękuję za fatygę. Pozdrawiam.

280435236-bagnet.jpg

Napisano

niestety, te silniczki nie były montowane w astrach

zakładam, że są bardzo zbliżone do x14nz, ale bagnet nie musi być taki sam

nawet w tych samych silnikach z różnych roczników bagnety się zmieniały idea.gif

jedyne co mi przychodzi do głowy to sprawdzenie w EPC, czy bagnet taki jak u Ciebie

pasuje też do innych silników i wtedy będzie z czym porównywać ok.gif

Napisano

Wg katalogu ten bagnet występuje w silnikach 1.4 i 1.6 w Astrze. Jak nie zapomnę to jutro zmierzę u siebie.

Napisano
  • Autor

> Wg katalogu ten bagnet występuje w silnikach 1.4 i 1.6 w Astrze. Jak

> nie zapomnę to jutro zmierzę u siebie.

Będę baaardzo wdzięczny smile.gif

Napisano
  • Autor

> Oto obiecane pomiary:

Wieeeeeelkie dzięki bow.gif Jak zwykle można liczyć na brać astrolotowców, do których przecież długo należałem smile.gif

Już na pierwszy rzut oka widzę, że mam zupełnie inny bagnet. Przede wszystkim nie mam takiego drutu zakończonego plastikowymi wskaźnikami tylko długi płaskownik ze znakami.

Dla pewności zaczynam poszukiwania bagnetu na szrotach i allegro.

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki dla Orochimaru

Napisano

a po kiego grzyba ci taki sam bagnet? Ważne żeby dotychczasowy był dobrze wyskalowany i ja nie widzę przeciwwskazań, żeby dalej jeździł.

A nawet twój jest lepszy, bo na takim jak ma Orochimaru ciężko zauważyć poziom oleju. Ten plastik na koncu raczej utrudnia niż ułatwia odczyt poziomu oleju

Napisano

nunu dobrze prawi. Zmierz tylko czy Twoje "A" = "344" Orochimaru i czy "B" = "18". Jak nie, to wydrap sobie nowe kreski albo utnij poniżej uchwytu, dospawaj kawałek drutu i wyskaluj sobie według wymiarów Orochimaru

Pozdroofka

Napisano

Ja nigdy nie miałem problemów z odczytem poziomu. Nawet bez wycierania bagnetu przed pomiarem. Ale rzeczywiście taki płaski bagnet (jak w Żuku zlosnik.gif) jest dla niektórych bardziej czytelny.

Dodam jeszcze, że mój ma numer GM 90 501 168 zastąpiony później GM 91 58 506. Dokładnie tak jak w Corsie z silnikiem X14SZ waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.