Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Info dla tych którym skradli tablice...

Featured Replies

Napisano

Zanjomemu skrali tablice rejestracyjne - normalne

Wyrobił tablice wtórne - też normalne

Wczorajszą noc przesiedział w niemieckim areszcie!!!

UWAGA!!! W krajach należacych do Shengen, nie ma czegoś takiego jak wtórnik... Jeśłi Twoje tablice zostają skradzine i zgłaszasz kradzierz to wciągają je do jakiegoś rejestru tablic poszukiwanych...!!!

Został uznany za złodzieja...

Jeśli skradli Wam tablice i macie wtórniki, a chcecie jechać do krajów z Schengen to musicie wyrobić sobie zupełnie nowe numery, nowy dowód, itd!!!!

Dzisiaj zostało to potwierdzone w wydziale komunikacji.

Można się oszukać.... nono.gif

Napisano

> a chcecie jechać do

> krajów z Schengen

Nie zebym sie czepial, ale czy przypadkiem Polska nie jest tez krajem nalezacym do Schengen?

Napisano
  • Autor

> Nie zebym sie czepial, ale czy przypadkiem Polska nie jest tez krajem

> nalezacym do Schengen?

No tak... Zdanie to oznacza, że jeśli ktoś chce jechać do rosji to nie ma czego się obawiać...

Rejestr tablic kradzionych dotyczy krajów Schengen... U nas tego nikt nie kontroluje bo mamy wtórniki, a oni nie wiedzą, że coś takiego istnieje...

Napisano

> Nie zebym sie czepial, ale czy przypadkiem Polska nie jest tez krajem

> nalezacym do Schengen?

ale wiesz ze sie nic nie zmienilo?? nie zatrzymuja na granicach to trzepia masowo auta kawalek za nia smile.gif tylko w papierach ladnie wyglada ze "keine grentzen" czy jakos tak 270751858-jezyk.gif na prawde to syf jak byl tak jest

co do tematu, to ja po kradziezy bym sie nie zastanawial tylko bral nowe numery, kto wie, co zlodziej z nimi zrobi??

Napisano

> Jeśli skradli Wam tablice i macie wtórniki, a chcecie jechać do

> krajów z Schengen to musicie wyrobić sobie zupełnie nowe numery,

> nowy dowód, itd!!!!

Wtórniki zawsze były wyrabiane w przypadku uszkodzenia tablicy, wytarcia napisów itp, czyli przy zwrocie starych tablic. Jak ich nie było to wydawali nowe. To, że nie każdy urząd tak robi jest spowodowane brakiem konkretnego przepisu na ten temat.

Napisano

Coś pomyliłeś chodzi o to że te tablice w systemie figurują jako utracone i dlatego został zatrzymany do wyjaśnienia a nie dlatego że nie można jeżdzić tam na wtórniku. Jeśli by miał wyrobione 2tablice a nie były by zarejestrowane jako utracone to nie ma całej sprawy. W Polsce przy kontroli wyszło by to samo tylko można to wyjaśnić na miejscu.Niemcy nie mają wszystkich naszych systemów z danymi

Napisano

> ale wiesz ze sie nic nie zmienilo?? nie zatrzymuja na granicach to

> trzepia masowo auta kawalek za nia tylko w papierach ladnie

> wyglada ze "keine grentzen" czy jakos tak na prawde to syf jak

> byl tak jest

dokladnie tak... ja jechalem 3 tygodnie temu, to pieknie granice przekroczylem bez zatrzymania, a niecale 500 metrow dalej polizei juz machal do nas i kilkanascie aut z polski brali na "wyrywkowa" lapanke... no.gif

jade pojutrze znowu, moze tym razem sie uda naprawde poczuc ze "nie ma granic" wink.gif

Napisano

> dokladnie tak... ja jechalem 3 tygodnie temu, to pieknie granice

> przekroczylem bez zatrzymania, a niecale 500 metrow dalej

> polizei juz machal do nas i kilkanascie aut z polski brali na

> "wyrywkowa" lapanke...

> jade pojutrze znowu, moze tym razem sie uda naprawde poczuc ze "nie

> ma granic"

na 4 kursy za granice od kiedy "keine grenzen" mialem tylko raz kontrole a pytali tylko, czy fajek nie szmugluje. "machen sie bitte das kofferraum auf, danke" i tyle

Napisano

>"machen sie

> bitte das kofferraum auf, danke"

den wink.gif

Napisano

> den

stimmt! nie ten przypadek...

Napisano

> Coś pomyliłeś chodzi o to że te tablice w systemie figurują jako

> utracone

No dobrze, chodzi mi właśnie o to, że jak zniszczymy sobie tablice to wyrabiamy nowe takie same, ale jak nam ukradną to lepiej wyrobić nowe z nowym numerem, a "głupie" urzędy pozwalają na to. Klient też tak woli bo pewnie jest taniej, chociaz trzeba podpisać jakieś oświadczenie że wszelkie zło bierze się na siebie.

Napisano

Jeśli ktoś ukradnie tablice - to tylko NOWE !

Kto się decyduje na wtórnik będzie zatrzymywany przy byle kontroli, już nie wspominam, ze za granicą będą 2x większe problemy w razie zatrzymania.

Nigdy nie wiadomo co kto z nimi zrobił, zakładanie znowu tego samego numeru mija się zupełnie z celem.

TYLKO NOWE, chyba, że ktoś lubi problemy.

Natomiast jak sobie sam zniszczyłeś wiesz gdzie są, co się z nimi stało - można wtórnik.

Tyle w temacie skromny.gif

Napisano

> W Polsce przy kontroli wyszło by to samo

> tylko można to wyjaśnić na miejscu.Niemcy nie mają wszystkich

> naszych systemów z danymi

Bo system informacyjny Schengen po wprowadzeniu danych delikwenta odpowiada tylko - OK albo zatrzymać. To wynika z konieczności ograniczenia ruchu, bo odpowiedź ma przychodzić maksymalnie po bodaj 8 sekundach, a zapytań jest ogromna ilość na minutę. Gdyby szły dodatkowe informacje, nie wyrobiłby.

I dopiero po zatrzymaniu delikwenta się sprawdza w systemach "branżowych" za co jest wpisany na czarną listę. Bo w tych systemach już się sprawdza niewielką liczbę zatrzymanych, więc wytrzymują ruch.

Nasi do swoich systemów mają dostęp on-line, a Niemcom zapewne nie chciało się po nocy sprawdzać, mimo że systemy europejskiej informacji policyjnej też są on-line.

Napisano

to troche mnie to dziwi. jak ukradli tablice mojemu ojcu to zxarówno pan policjant jak i urzednik w UK wrecz namawiali mojego ojce sugerujac taka opcje zeby założyc nowe tablice bo jak go zatrzymaja w jakimś Pcimiu Dolnym i zaczna sprawdzac to moze minąc i kilka godzin. a po co ma miec problemy. posluchał na szczescie.

a co do kradzieży tablic to trzeba wrecz pilnowac nawet takich szczegolow jak godzina zgloszenia kradzieży na policje. złodziejaszek co ukradł ojczulkowi tablice załozył je na auto i o 15.35 ukradł paliwo na stacji. Na szczescie ojciec o 15.20 siedział juz na komisariacie i dokonywał zgłoszenia i została zapisana godzina zgłoszenia. i to uratowalo staruszka od kolejnych kłopotów bo jakies dwa dni pozniej ojciec musial sie zglosic na komisariat w celu wyjasnienia kradziezy paliwa na stacji. jakis drugi magik co prowadzil dochodzenie w sprawie tego paliwka zaczał podejrzewac mojego ojca bo po co go wzywał???? screwy.gif

Napisano

> to troche mnie to dziwi. jak ukradli tablice mojemu ojcu to zxarówno

> pan policjant jak i urzednik w UK wrecz namawiali mojego ojce

> sugerujac taka opcje zeby założyc nowe tablice bo jak go

> zatrzymaja w jakimś Pcimiu Dolnym i zaczna sprawdzac to moze

> minąc i kilka godzin. a po co ma miec problemy. posluchał na

> szczescie.

> a co do kradzieży tablic to trzeba wrecz pilnowac nawet takich

> szczegolow jak godzina zgloszenia kradzieży na policje.

> złodziejaszek co ukradł ojczulkowi tablice załozył je na auto i

> o 15.35 ukradł paliwo na stacji. Na szczescie ojciec o 15.20

> siedział juz na komisariacie i dokonywał zgłoszenia i została

> zapisana godzina zgłoszenia. i to uratowalo staruszka od

> kolejnych kłopotów bo jakies dwa dni pozniej ojciec musial sie

> zglosic na komisariat w celu wyjasnienia kradziezy paliwa na

> stacji. jakis drugi magik co prowadzil dochodzenie w sprawie

> tego paliwka zaczał podejrzewac mojego ojca bo po co go

> wzywał????

To ja niestety wyrobiłem wtórnik... sciana.gif

I na moją tablicę były 3 tankowania. Wizyta na komendzie, oglądanie zdjęć ze stacji (takiej jakości, że szkoda gadać) i sprawa poszła do szafy. Policja takich zgłoszeń ma od groma i wiedzą, że nie warto nawet ścigać...

Napisano

> stimmt! nie ten przypadek...

he,he,he durny Szwab -nawet po niemiecku nie umiał zlosnik.gif

Napisano

Dlatego tablice przykrecamy min. 4 srubami, najlepiej 2 rozne rodzaj plaski + np. inbus etc. Zwykle to zniecheci jak na prakingu obok stoi nieprzysrubowany....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.