Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Picasso 2003-2004 2.0 HDi - czego sie wystrzegać?

Featured Replies

Napisano

Witam

Zamierzam na wakacje kupić Picasso 2003-2004 z motorem 2.0 Hdi- zakładam że przebieg bedzie koło 120-150 kkm - czy należało by sie juz czegoś spodziewac co w sposób powtarzalny juz padało w waszych [waszych znajomych] pikusiach?

Może koledzy słyszeli jakiś słabych punktach konstrukcji, może jakies akcje serwisowe które samochód powinien przejść?

Na co zwrócić szczególną uwagę, na co naciskać w ASO jak bede chciał sprawdzić u nich auto [czy jest możliwośc sprawdzenie testerem np. pracy wtryskiwaczy, pompy, ciśnienia CR i jakiś ważnych pozostałych danych???]

Napisano

> Witam

najlepiej uzyc szukajki i poszukac smile.gif bylo dopiero co na temat tego samochodu i na temat tego silnika...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> najlepiej uzyc szukajki i poszukac bylo dopiero co na temat tego

> samochodu i na temat tego silnika...

> pozdr.

> M.

nasza szukajka to ...www.google.pl i kicha...

ale nic - przeszukam całe archiwum yay.gif..w koncu to tylko 88 stron food.gif

Napisano

> Witam

> Zamierzam na wakacje kupić Picasso 2003-2004 z motorem 2.0 Hdi-

> zakładam że przebieg bedzie koło 120-150 kkm - czy należało

silnik bezproblemowy przy takim przebiegu tylko kolo pasowe do wymiany... uklad wtryskowy i pompa bosch nie sprawiajacy problemow i stosunkowo tani w naprawach...

do tego z zawieszenia dochodza laczniki stabilizatora kol przednich...

z akcji serwisowych to jakas dotyczaca wyswietlacza byla i tylko pewnej serii wymiana oprogramowania poza tym chyba nic ciekawego...

pozdr.

M.

Napisano

> Troche tych akcji serwisowych bylo... klik

Ale nie wszystkie akcje musialy dotyczyc wszystkich wyprodukowanych Picasso.

Napisano

> Ale nie wszystkie akcje musialy dotyczyc wszystkich wyprodukowanych

> Picasso.

no to chyba czytac umiesz, i sobie dobierzesz do swojego auta biglaugh.gif

Napisano

> no to chyba czytac umiesz, i sobie dobierzesz do swojego auta

To nie tak dziala. Dana akcja dotyczy aut z konkretnego okresu produkcji czyli najczesciej podaje sie od jakiego numeru VIN do jakiego numeru VIN aut dotyczy dana akcja. 99% userow nie wie jaka jest faktyczna data produkcji ich auta, wiec dowiedza sie o akcji gdy zadzowni do nich ASO/importer lub dostana listwone zaproszenie od ASO/importera (czasem media naglasniaja, ze userzy danego auta powinni sie kontaktowac z ASO w celu weryfikacji koniecznosci przeprowadzenia jakiejs tam akcji np tak bylo z plonacymi Pugami 307). Oczywiscie nie zawsze ASO/importer jest w stanie dotrzec do usera danego auta (bo user sie zmienil, bo auto z importu itd) i o akcji user jest powiadamiany w momencie gdy pojawi sie swoim autem w ASO na przeglad. Ci ktorzy nie jezdza do ASO i do ktorych ASO/importer nie ma danych kontaktowych albo nigdy nie dowiedza sie o akcji albo sami sprawdza w necie (gdzies widzialem w necie dwie strony gdzie podawne byly numery VIN aut Citroen objetych konkretnymi akcjami).

Napisano

Nie kumam w czym masz problem - podalem liste akcj serwisowych znalezionych w necie. Nie jest to ani wyrocznia, ani lista zapodana przez ASO, a jedynie lista, ktora moze sluzyc celom informacyjnym - TYLKO i wylacznie. Zawsze uwazam, ze jaka by kulawa lista nie byla, bedzie lepsza od jej braku, gdyz moze dac pojecie o czyms, o czym sie nie wie, bo np. nie korzysta sie z uslug ASO.

BTW. Nastepnym razem sie trzy razy zastanowie, nad podaniem linka, skoro to taki ogromny problem smirk.gif

Napisano
  • Autor

problem nie jest ogromny [wrecz przeciwnie - licze na takie wiadomości]- siedze w temacie takich spraw wiec wiem z czym sie to je 893goodvibes.gif

Napisano

> Nie kumam w czym masz problem - podalem liste akcj serwisowych

> znalezionych w necie. Nie jest to ani wyrocznia, ani lista

> zapodana przez ASO, a jedynie lista, ktora moze sluzyc celom

> informacyjnym - TYLKO i wylacznie. Zawsze uwazam, ze jaka by

> kulawa lista nie byla, bedzie lepsza od jej braku, gdyz moze dac

> pojecie o czyms, o czym sie nie wie, bo np. nie korzysta sie z

> uslug ASO.

> BTW. Nastepnym razem sie trzy razy zastanowie, nad podaniem linka,

> skoro to taki ogromny problem

Nie wiem gdzie widzisz jakis "ogromny problem" i czemu chcesz sie go doszukiwac. Auto jest produkowane od niemal 9 lat, jakies akcje byly (bo to normalne dzis), jest lista tych akcji ale nie kazda akcja dotyczy kazdego Picasso. Proste.

Napisano

> silnik bezproblemowy przy takim przebiegu tylko kolo pasowe do

> wymiany... uklad wtryskowy i pompa bosch nie sprawiajacy

> problemow i stosunkowo tani w naprawach...

Jak się objawia uszkodzenie koła pasowego? Wczoraj przejechałem się pikusiem żony i przy szybkim przyspieszaniu albo przy przegazowaniu w pewnym zakresie obrotów pojawia się niepokojący dzwięk. Takie chrobotanie. Auto ma aukrat 100000 przelotu. Zastanawiam się czy to nie koło pasowe albo sprężarka?

Napisano
  • Autor

> ja sie tak wystrzegałem że benzyne kupiłem wejdz se na forum

> http://www.klub.citroen.triger.com.pl/modules/newbb/viewforum.php?forum=22

> tu sie wiecej dowiesz...

a jaką benzynę [1.6 / 1.6 / 2.0] ?? i jak ze spalaniem ???

- jechałem Picassem 1,6 i powiem że...kurcze wół sick.gif ...nawet w porówananiu z obecną Corsą B 1.4 60KM..... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

z ciekawosci umówiłem sie na jazde próbna picassem 1.6 benzyną i wrazenia z jazdy poza dynamiką bardzo pozytywne, kobietka w kwestiach technicznych była noga , ale potem udzerzyłem doserwisantów i tam sie conieco dowiedzialem : tzn : że picasso - to najmniej awaryjny z citroenów [ hmm.gif] , że praktycznie nie spotkali sie z problemami z tylnim zawieszeniem... faktycznie potwierdzili problemz wulkanizacją koła pasowego [podobno od 2005 były zmiany materiałowe] i wogole za 180 pln zaproponowali ewentualne sprawdzenie kompletne pojazdu- tzn Vin w bazie, geometria, blachy, podwozie, hamulce elektryka, tester itp...

,moje pytanie dalsze - czy tester citroena pozwala uzyskac info odnośnie np: Cisnienia common rail'a, korekcji na wtryskach , wydatku wtrysków, ???

ps- a serwis to Auto Lux Rybnik - mały wiec nie wiem czy obiektywizm serwisanta może być realny [szczególnie w kwesti usterek tylniego zawieszenia- rzeczywiscie jest takie niezawodne????

Napisano

poprzednio miałem leganze która miała ponad 130 km a teraz mam 100 km więc różnice czuję...tyle że mnie takie kopyto nie jest potrzebne to sobie jakoś poradzę...

Napisano
  • Autor

> poprzednio miałem leganze która miała ponad 130 km a teraz mam 100 km

> więc różnice czuję...tyle że mnie takie kopyto nie jest

> potrzebne to sobie jakoś poradzę...

też nie potrzebuje demona prędkości...ale jak juz lac to 8-10 litrów paliwa to niech to jedzie 893goodvibes.gif

Napisano

> Jak się objawia uszkodzenie koła pasowego? Wczoraj przejechałem się

> pikusiem żony i przy szybkim przyspieszaniu albo przy

> przegazowaniu w pewnym zakresie obrotów pojawia się niepokojący

> dzwięk. Takie chrobotanie. Auto ma aukrat 100000 przelotu.

> Zastanawiam się czy to nie koło pasowe albo sprężarka?

tomoze byc kolo pasowe... takie tarcie metalu o metal... w partnerze ladnie to bylo slychac kolo 2-3 krpm tu nie ma obrotomierza wiec...

pozdr.

M.

Napisano

> tomoze byc kolo pasowe... takie tarcie metalu o metal... w partnerze

> ladnie to bylo slychac kolo 2-3 krpm tu nie ma obrotomierza

> wiec...

> pozdr.

> M.

przy takich obrotach mniej więcej słychać. Zarówno na biegu jak i na luzie. Dopiero w sobotę będę mógł podjechać do mechanika. Można z tym do tego czasu jeździć czy odstawić auto na kołki

Napisano

> przy takich obrotach mniej więcej słychać. Zarówno na biegu jak i na

> luzie. Dopiero w sobotę będę mógł podjechać do mechanika. Można

> z tym do tego czasu jeździć czy odstawić auto na kołki

jak pierdutnie to moze uszkodzic rozrzad... taka byla przyroda wlasnie tego kola ze rozpadajac sie potrafilo zrobic tam kuku smile.gif... wszystko zalezy od tego jak mocno chrobocze... a jezdzenie z tym jest dosc ryzykowne...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

czy faktycznie 1.8 potrafi w miescie wziąć 10-12 l/100 ???

Napisano

> czy faktycznie 1.8 potrafi w miescie wziąć 10-12 l/100 ???

A ile kolega by chciał żeby Picasso benzynki łyknęło po mieście ? Mój Pikuś to po mieście 8 literków z haczkiem ropki wypije>

cool.gif

Napisano
  • Autor

> A ile kolega by chciał żeby Picasso benzynki łyknęło po mieście ?

> Mój Pikuś to po mieście 8 literków z haczkiem ropki wypije

to zasadnicze pytanie- jest sens pakowac sie w HDi , jeżeli auto przejezdza w rok 13-16 tys km, 80% w miescie??? czy benzyny w picasso miały problem z łykaniem oleju??? jakies inne typowe "benzynowe" przypadłości??

Napisano

> "benzynowe" przypadłości??

silniczek krokowy czyli regulator wolnych obrotow... wiecej nie wiem ale ten silnik montowany byl w 306,406,xsarach,partnerach,berlingo /bardzo rzadko sptykana wersja w Polsce/... ogolnie bardzo niezadowna jednostka i raczej nie sprawiajaca klopotow...

pozdr.

M.

Napisano

Mój łykał 7 na trasie i 9 w mieście NoPb.

Teraz łyka 8 na trasie i 10 w mieście LPG.

Napisano

> silniczek krokowy czyli regulator wolnych obrotow... wiecej nie wiem

> ale ten silnik montowany byl w

> 306,406,xsarach,partnerach,berlingo /bardzo rzadko sptykana

> wersja w Polsce/... ogolnie bardzo niezadowna jednostka i raczej

> nie sprawiajaca klopotow...

Eee... no nie do konca. Silnik 1.8i 16V 116 KM (a wlasciwie 1.7i 16V) w Xsarze Picasso to nowa jednostka EW7J4, stosowany w autach PSA od 1999 roku. Byl montowany w 406 Mk2, C5 Mk1 ale nie w Xsarze, 306 (te mialy 1.8i 16V XU7JP4 110 KM) a tym bardziej Berlingo i Partner gdzie wogole nie montowano zadnego 1.8i 16V (bywaly 1.8i 8V). Silnik EW7J4, podobnie jak poprzednik, moze brac olej.

Napisano

kupilem niedawno i dopiero "ucze" sie nim jezdzic. Od ostatniego tankowania zrobilem 150 km a licznik pokazuje srednie spalanie na poziomie 11.5 litra. Jazda czysto miejska.

z tym ze na zimówkach i klima włączona w tryb auto i ustawiona na jakies 20-22 stopnie.

jesli chodzi o trase to ewidentnie widac na komputerze ze zamiast jazdy na luzie nalezy jezdzic na biegu ( z górek) - wtedy spalanie chwilowe idzie na 0.0 litra/100km.

Dam Ci znac za jakis czas jak wyglada sprawa ze spalaniem po dluzszej eksploatacji.

ps. w lanosie 1.4 mialem spalanie na poziomie 9.6 litra. bez klimy.

pozdrawiam

michal

Napisano
  • Autor

> kupilem niedawno i dopiero "ucze" sie nim jezdzic. Od ostatniego

> tankowania zrobilem 150 km a licznik pokazuje srednie spalanie

> na poziomie 11.5 litra. Jazda czysto miejska.

> z tym ze na zimówkach i klima włączona w tryb auto i ustawiona na

> jakies 20-22 stopnie.

> jesli chodzi o trase to ewidentnie widac na komputerze ze zamiast

> jazdy na luzie nalezy jezdzic na biegu ( z górek) - wtedy

> spalanie chwilowe idzie na 0.0 litra/100km.

> Dam Ci znac za jakis czas jak wyglada sprawa ze spalaniem po dluzszej

> eksploatacji.

> ps. w lanosie 1.4 mialem spalanie na poziomie 9.6 litra. bez klimy.

> pozdrawiam

> michal

ja teraz w corsie 1.4 mam 60 kucyków 893goodvibes.gif

a tez potrafi 8-9 w zimie zassać wrrr.gif [klimy brak]

Napisano

no a ile ma spalać ? moje 1,6 pokazuje mi poki co w miescie 8,4 litra

Napisano

> ja teraz w corsie 1.4 mam 60 kucyków

> a tez potrafi 8-9 w zimie zassać [klimy brak]

a tu ledwo dwa litry wiecej a jaka przyjemnosc z jazdy smile.gif

zobaczymy jak sie ociepli, jak zmienie opony na letnie - moze co spadnie spalanie. a jak nie to tez nie bede narzekal.

Napisano

> jak pierdutnie to moze uszkodzic rozrzad... taka byla przyroda

> wlasnie tego kola ze rozpadajac sie potrafilo zrobic tam kuku

> ... wszystko zalezy od tego jak mocno chrobocze... a jezdzenie z

> tym jest dosc ryzykowne...

> pozdr.

> M.

no i rozwaliło rozrząd, jeszcze nie wiem jaki zakres szkód. Obawiam się, że bez wymiany silnika się nie obejdzie. Wymieniajcie koła pasowe jak tylko zacznie hałasować albo nawet wcześniej. U mnie wytrzymało równo 102 kkm

Napisano

> no i rozwaliło rozrząd, jeszcze nie wiem jaki zakres szkód. Obawiam

> się, że bez wymiany silnika się nie obejdzie. Wymieniajcie koła

> pasowe jak tylko zacznie hałasować albo nawet wcześniej. U mnie

> wytrzymało równo 102 kkm

bo koło pasowe się powinno wymieniać co ok 70-75 tyś. U mnie się sprawdził ten przebieg. Zaczęło hałasować przy siedemdziesięciu paru tysiącach km. Migusiem pojechałem do warsztatu i wszystko jest OK

Napisano

> bo koło pasowe się powinno wymieniać co ok 70-75 tyś. U mnie się

> sprawdził ten przebieg. Zaczęło hałasować przy siedemdziesięciu

> paru tysiącach km. Migusiem pojechałem do warsztatu i wszystko

> jest OK

powinno - to znaczy, że rozsądny właściciel powinen wymienieć? Czy też wynika to procedur producednta? Auto było przy 80 tysiącach na przeglądzie i nikt w serwisie się o tym nie zająknął. U mnie zaczęło hałasować w piątek, przynajmniej wtedy mi mulher.gif o tym powiedziała a w następną sobotę miałem jechać je wymienić. Do doczekało.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> no i rozwaliło rozrząd, jeszcze nie wiem jaki zakres szkód. Obawiam

> się, że bez wymiany silnika się nie obejdzie. Wymieniajcie koła

> pasowe jak tylko zacznie hałasować albo nawet wcześniej. U mnie

> wytrzymało równo 102 kkm

Nauczony doświadczeniem kolegów dzisiaj wymieniłem koło pasowe, napinacz i pasek. Najsłabszym ogniwem był pasek.

Przebieg auta ~175 kkm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.