Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze i klocki - brać?

Featured Replies

Napisano

Jeździłem po kilku sklepach i pytałem o ten zestaw do Astry F 1.7 diesel. Najtaniej wyszło w jednym 1czyli 200 zł

Na allegro znalazełm sklep w którym za komplet tarcz i klocków zapłacę 150zł no i plus wysyłka

Wiem że na częściach układu hamulcowego nie powinno się oszczędzać ale astra będzie u mnie do wakacji i niechcę w nią już pakować kasy.

tarcze

klocki

Napisano

> Jeździłem po kilku sklepach i pytałem o ten zestaw do Astry F 1.7

> diesel. Najtaniej wyszło w jednym 1czyli 200 zł

> Na allegro znalazełm sklep w którym za komplet tarcz i klocków

> zapłacę 150zł no i plus wysyłka

> Wiem że na częściach układu hamulcowego nie powinno się oszczędzać

> ale astra będzie u mnie do wakacji i niechcę w nią już pakować

> kasy.

> tarcze

> klocki

Jak będziesz delikatnie jeździł to te tarcze też gługo wytrzymają wink.gif

Napisano
  • Autor

miałem wymienić same klocki ba zaczęły mi już hałasować co może świadczyć o całkowitym zużyciu. Generalnie nie używam często hamulca więc nie śpieszyłem się w z wymianą. Ale ponieważ wiedziałem że te 150zł może uratować mi życie to postanowiłem wymienić również i tarcze.

A ponieważ tak jak mówiłem hamulca przeważnie do zatrzymania pojazdu a nie do wytrącenia prędkości to nie chciałem wydawać 100 zł więcej na jakieś markowe częsci.

Czyli mówicie że można brać ten zestawik?

Napisano

to kupujesz w ciemno??

nawet nie zdjąłeś koła i nie sprawdziłeś jak wygladają klocki i tarcza tylko przewidujesz sobie że skoro piszcza, to musza być zużyte?? yikes.gif no nie badź śmieszny.

Ps. jak są zużyte to zwykle tak głucho szurają a nie piszczą

Napisano
  • Autor

zdejmowałem koło i oglądałem tarczę już wcześniej , gdy tylko zaczęło coś "chrobotać" a nie piszczeć tak jak Ty to nazwałeś. Nie wspominałem nic o piszczeniu.

A gdy już zdjąłem koło to nawet nie trzeba było nic mierzyć suwmiarką bo widać już niezły "próg" na tarczy.

Pozatym wedłóg mnie powinno się wymieniać klocki razem z tarczami co druga wymianę.

Ja już zrobiłem 40 kkm i nie wymieniane było nic. Czas się więc za to wziąść.

Napisano

Nono , nie zapomnij tylko że ceramika ma to do siebie że na zimno jest prawie bez tarcia - żeby brały trzeba rozgrzewać. Dobrze że to jest tylko "dodatek ceramiczny", a nie całość ceramiczna.

Myślę że sportowość takich klocków to ten ładny kolor smile.gif

Nie od dziś wiadomo, że niezłą parą są tarcze Brembo i klocki Ferrodo.

Czyli tarcze twarde dobre a klocki mogą być miękkie. Nie oszukujmy się - dobre hamowanie to szybkie starcie sie klocków smile.gif

Napisano

> Ma ktoś lub miał takie klocki?

> http://www.allegro.pl/item324668611_sportowe_klocki_hamulcowe_opel_astra_daewoo_hurt.html

Nawet nie czytam tego bełkotu o (jak się spodziewam) "wiodacej na rynku firmie", "latach doświadczeń", "superhiper technologii kosmicznej". itp.

Pomyśl... Co mogą być warte klocki w cenie 6,75 zł za sztukę? Założę się, że ich "sportowość" polega na pomalowaniu czerwoną farbą wink.gif

Toż nie jesteś na forum od dziś, czytałeś wątki o problemach z tego typu wynalazkami... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie od dziś wiadomo, że niezłą parą są tarcze Brembo i klocki

> Ferrodo.

Poczytaj forum, chocby wątek "Bicie na kierownicy podczas hamowania" z dnia dzisiejszego.... wink.gif

Owszem jakiś czas temu ktoś na forum rzucił temat o "fantastyczności" takiej pary (chyba chciał zrobić na złość wink.gif ) parę osób kupiło i co potem miało napisać? Że wywaliło pieniądze w błoto? Oczywiście, ze były "achy" i "ochy" jakie to super tarcze i klocki. Potem przycichło i nie było już chętnych do zakupu i pochwał. Ciekawe dlaczego... grinser006.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.