Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

diagnostic box - blitz

Featured Replies

Napisano

Witam! Czy na w/w testerze podczas rownej jazdy jak i podczas pracy na biegu jałowym ma sie palic non stop dioda z zakresu zielonych diod, czy tez moze te didody przemiata wszystkie? bo u mnie oscylacyjnie (z okresem jednej sekundy) dzieje sie tak ze gasnie najnizsza dioda (0.1V) po czym zapala się po chwili dioda 0.7V i tak w kółko.....Dobrze to czy źle?

Napisano

> Witam! Czy na w/w testerze podczas rownej jazdy jak i podczas pracy

> na biegu jałowym ma sie palic non stop dioda z zakresu zielonych

> diod, czy tez moze te didody przemiata wszystkie? bo u mnie

> oscylacyjnie (z okresem jednej sekundy) dzieje sie tak ze gasnie

> najnizsza dioda (0.1V) po czym zapala się po chwili dioda 0.7V i

> tak w kółko.....Dobrze to czy źle?

Tak ma być. waytogo.gif

Diody mają biegać od lewej do prawej i z powrotem...

Masz dobrze wyregulowane ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tak ma być.

> Diody mają biegać od lewej do prawej i z powrotem...

> Masz dobrze wyregulowane

to dobrze że dobrze, bo już myśłałem że coś nie blanga

Napisano

> to dobrze że dobrze, bo już myśłałem że coś nie blanga

ja bym ciutke wzbogacil mieszanke tak zeby biegalo do 0.8V.

w koncu idealna mieszanka to 0.2-0.8V /reguluj ak zeby sie tak lekutko zapalala ta 0.8V/

Napisano
  • Autor

> ja bym ciutke wzbogacil mieszanke tak zeby biegalo do 0.8V.

> w koncu idealna mieszanka to 0.2-0.8V /reguluj ak zeby sie tak

> lekutko zapalala ta 0.8V/

Ok, mogę troszkę wzbogacić, ale jak zrobić żeby dioda spadała najniżej do 0.2V , bo jak na razie to mi gasną wszystkie?

Napisano

> Ok, mogę troszkę wzbogacić, ale jak zrobić żeby dioda spadała

> najniżej do 0.2V , bo jak na razie to mi gasną wszystkie?

Wszystko jest OK, po prostu tak ustawione progi, jak masz np. 0,19V to nie świeci się żadna dioda.

Napisano

> Ok, mogę troszkę wzbogacić, ale jak zrobić żeby dioda spadała

> najniżej do 0.2V , bo jak na razie to mi gasną wszystkie?

mi tez zawsze spada do zera, nie utrzyma sie na 0.2V, tak ma byc nie przejmuj sie. sugeruj sie gorna granica i bedzie OK, ja zawsze sam reguluje a na przeglada corocznych mam mieszanke OK jak mi sprawzaja na analizatorze spalin.

skoro masz idelanie ze d 0.7v na niskich jak i wysokich to sprobuj odkreci 1/8obr ba regustrze, podniesie ci cala charakterystyke i bedzie w caym zakresie ciutenke bogatsza. zaleca sie ustawiac ciutke bgatsza na niskich niz wysokich. ja mam na niskich ze zapala sie 0.8V ale tak mocno dioda, a na wysokich ze tak lekutko nie calym swiatlem. jak zapalala sie lekutko to obropty falowaly nieznacznie czasami na niskich,a teraz ideal. sam do wszytskiego doszedlem.

Napisano
  • Autor

Podregulowałem i teraz podczas jazdy zapala mi się do 0.8V (chyba że mocno przyspieszam to idzie wyzej), ale na jałowym to musi mi się palić ostatnia czerwona dioda(czasem ta trochę niższa) bo: - raz, że wtedy silnik nie faluje; -dwa, że jak się właczy wentylator chłodnicy to jeszcze w miare równo chodzi(diody w tej sytuacji już sobie zaczynają ganiać z lewa na prawo). Panowie powiedzcie czy tak już może być i już Was więcej nie męcze smile.gif Dzięki!

Napisano

> Podregulowałem i teraz podczas jazdy zapala mi się do 0.8V

ok

(chyba że

> mocno przyspieszam to idzie wyzej)

tez ok, jak depniesz ma byc bogata mieszanka

> ale na jałowym to musi mi się palić ostatnia czerwona dioda(czasem ta trochę niższa) bo: -

> raz, że wtedy silnik nie faluje; -dwa, że jak się właczy

> wentylator chłodnicy to jeszcze w miare równo chodzi(diody w tej

> sytuacji już sobie zaczynają ganiać z lewa na prawo).

na jalowym mi dochodzi do pomranczowej, czasami bardzo ale to bardzo delikatnie mignie czerwona. mozna to jeszcze podregulwoac ale zobacz jak sie jezdzi, ile pali i wtedy sie bedziesz bawil, generalnie lepiej ciut za bogato niz za ubogo. nie ma co oszczedzac 0.5lgazu na 100km.

jak sie wlaczy wiatrak albo co innego jeszcze typu swiatla dmuchawa itd ale na jalowych to wtedy mieszanka staje sie ubozsza, duze zapotrzebowanie silnika na paliwko bo jest obciazony wtedy.

> powiedzcie czy tak już może być i już Was więcej nie męcze

> Dzięki!

mozesz juz zostawic , albo pokusic sie na zubozenie miesz na wolnych jeszcze, no al emowisz ze ci ciutke fauja obroty jak jest ponizej czerwonej ... mi nei faluja a jest na mocno swiecacej pomaranczowej. wszystko mozna dopiescic w koncu smile.gif zrobis zjak chcesz.

Napisano
  • Autor

Dzięki z aospowiedź. No może poczekam i zobaczę ile teraz pali. W sumie to pierwszy raz pokusiłem się o regulację samemu. Zawsze jeździłem do mojego gwaranta z bożej łaski ehhh. Oni tam też niczego wielkiego mi nigdy nie zrobili, bo spalanie 8litrów gazu na trasie przy prędkości 90km/h to moim zdaniem jak na CC 900 troszkę dużo!, a w mieście 8.5litra. Jak widać prawie nie było różnicy.

Napisano

> Dzięki z aospowiedź. No może poczekam i zobaczę ile teraz pali. W

> sumie to pierwszy raz pokusiłem się o regulację samemu. Zawsze

> jeździłem do mojego gwaranta z bożej łaski ehhh. Oni tam też

> niczego wielkiego mi nigdy nie zrobili, bo spalanie 8litrów gazu

> na trasie przy prędkości 90km/h to moim zdaniem jak na CC 900

> troszkę dużo!, a w mieście 8.5litra. Jak widać prawie nie było

> różnicy.

Krokowy się pewnie nie domyka przy wyższych prędkościach i dużo gazu ciągnie.

PZDR

Napisano

Hmmm ... tak sobie myśle, że mój gazownik reguluje mi instalkę tylko na wolnych obrotach (kazał może raz mi przygazować). O wyjeżdzaniu z podłączonym diagnostic boxem nie było mowy. Czy tak się da w ogóle wyregulować instalkę???

Niby działa ale jak pojechałem do niego bo spalanie mi wzrosło to powiedział "no faktycznie się rozlegulowało" po czym pokręcił i kazał jechać do domu. Zeby było śmieszniej to mieszkam w Krakowie a gaz zakładałem w Tarnowie, bo było taniej. No i na regulację jechałem 100km w jedą stronę. Ktoś wie ile kosztuje regulacja w Krakowie (może jakiś namiar)? Dzwoniłem kiedyś do Fugazi na Balickiej (ponoć dobrzy są) to mi zaśpiewali ok 50zł shocked.gif więc taniej było jechać do Tarnowa.

Napisano

> Fugazi na Balickiej (ponoć dobrzy są) to mi zaśpiewali ok 50zł

> więc taniej było jechać do Tarnowa.

Za 50 zł to sobie zrobisz/kupisz diagnostic box i sam bedziesz regulował. :-)

Blitz jest prosty jak budowa cepa ale trzeba go wyregulować podczas jazdy, bo przy jeździe i pod obciążeniem skład mieszanki może się zmieniać w stosunku do tego co ustawione na postoju. Poza tym mając tester włączony na w kabinie można obserwować stale wskazania i ewentualnie skorygować ustawienia.

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam,

powiedz mi gdzie można kupić taki tester do instalacji BRC Blitz?

Pozdrawiam!!!

Napisano

> Witam,

> powiedz mi gdzie można kupić taki tester do instalacji BRC Blitz?

> Pozdrawiam!!!

Taki oryginalny tester jest cholernie drogi i strasznie nieporęczny (duży-widziałem u moich gazowników)...według tej instrukcji można zbudować sobie takie cacko, tylko trzeba umieć albo mieć odpowiednich znajomych (elektroników)...

Pozdrawiam

Napisano

Witam,

- no właśnie kto umie ten tester zbudować to już go pewnie ma a ja jestem kompletnym laikiem w tych srawach a i koledzy pewnie nie pomogą. Może ktoś z forum mi pomoże takie cudo zrobić. Jakby ktoś przedstawił budowe bardziej opisowo co trzeba kupić, co z czym połączyć bo z tych schematów to ja za dużo nie widze - najlepsza metoda to łopatologiczna. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.