Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie podczas hamowania - Fiat Stilo

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od pewnego czasu mam oto następujący problem: podczas hamowania słyszę stukanie (pojedynczy dźwięk tak jakby coś przeskakiwało), z tego co zaobserwowałem dźwięk dochodzi z okolic tylnego koła od strony kierowcy. Po oględzinach stwierdziłem iż może to być wynikiem zużycia się tulei olejowej z tylnej belki, gdyż było na niej widać pewne oznaki zużycia. Po wymianie tulei sytuacja niestety dalej ma miejsce. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim i mógł mi powiedzieć w czym jest problem??

Napisano

> Witam,

> Od pewnego czasu mam oto następujący problem: podczas hamowania

> słyszę stukanie (pojedynczy dźwięk tak jakby coś przeskakiwało),

Jezeli bylo by to gdzies z zawieszenia ( jakies gumy , niedokrecone amory do kielichow itd ) to stukniecie wystepowaloby rowniez przy przesunieciu budy wzgledem kol do tylu...czyli przy dynamicznym przyspieszeniu .No ale tego to juz nie uslyszysz bo silnik zrobi swoje.

Napisano
  • Autor

> A może to po prostu klocek Ci stuka o zacisk?

Jeżeli chodzi o klocek to na 100% wszystko jest tam ok.

Napisano
  • Autor

> Jezeli bylo by to gdzies z zawieszenia ( jakies gumy , niedokrecone

> amory do kielichow itd ) to stukniecie wystepowaloby rowniez

> przy przesunieciu budy wzgledem kol do tylu...czyli przy

> dynamicznym przyspieszeniu .No ale tego to juz nie uslyszysz bo

> silnik zrobi swoje.

Trafna uwaga, dokładnie o to chodzi, że odgłos pojawia się przy przesuwaniu budy(tak mi się przynajmniej wydaje) podczas hamowania. Co do przyspieszania hmmm właśnie w tym rzecz,że wtedy stuk się nie pojawia, ale sądzę że nawet praca silnika nie zagłuszyła by tego odgłosu bo jest to dosyć głośne.

Napisano

> Trafna uwaga, dokładnie o to chodzi, że odgłos pojawia się przy

> przesuwaniu budy(tak mi się przynajmniej wydaje) podczas

> hamowania. Co do przyspieszania hmmm właśnie w tym rzecz,że

> wtedy stuk się nie pojawia, ale sądzę że nawet praca silnika nie

> zagłuszyła by tego odgłosu bo jest to dosyć głośne.

To masz delikatnie mowiac przesrany temat. Albo trafisz fartem albo rozgrzebiesz pol auta sick.gif Moze sie tluc jedna z poduszek pod silnikiem , wahacze, jakies gumy z przodu, ...jednym slowem wszystko co sie poluzowalo/wypracowalo. passed_out.gif

No chyba ze cos ci lata w bagazniku ! (badz w bocznych kieszeniach w bagazniku ) wink.gif

ps. Nie daj sobie glowy uciac ze to tyl... jak slychac z tylu to czesto psuje sie z przodu wink.gif

Napisano
  • Autor

> To masz delikatnie mowiac przesrany temat. Albo trafisz fartem albo

> rozgrzebiesz pol auta Moze sie tluc jedna z poduszek pod

> silnikiem , wahacze, jakies gumy z przodu, ...jednym slowem

> wszystko co sie poluzowalo/wypracowalo.

> No chyba ze cos ci lata w bagazniku ! (badz w bocznych kieszeniach w

> bagazniku )

> ps. Nie daj sobie glowy uciac ze to tyl... jak slychac z tylu to

> czesto psuje sie z przodu

Wiem wiem ciężko ocenić na "sucho" co może stukać. Masz w 100%racje pisząc, że jak coś z tyłu stuka to potem się okazuje, że coś z przodu nawaliło smile.gif ale tym razem jest to bardzo wyraźnie słyszalne właśnie przy tylnym kole od strony kierowcy.

Napisano

> Witam,

> Od pewnego czasu mam oto następujący problem: podczas hamowania

> słyszę stukanie (pojedynczy dźwięk tak jakby coś przeskakiwało),

> z tego co zaobserwowałem dźwięk dochodzi z okolic tylnego koła

> od strony kierowcy. Po oględzinach stwierdziłem iż może to być

> wynikiem zużycia się tulei olejowej z tylnej belki, gdyż było na

> niej widać pewne oznaki zużycia. Po wymianie tulei sytuacja

> niestety dalej ma miejsce. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z

> czymś takim i mógł mi powiedzieć w czym jest problem??

Powiem Ci tak, generalnie masz problem, ja miałem problem z heblami, coprawda nic nie walilo i nic nie stukalo ale hamulec nie oddawał. W zaprzyjaźnionym warsztacie wymienili mi praktycznie wszystko co związane z hamulcami, a problem okazał się zupełnie inny, jedź do ASO, powiedź co i jak i powinni znalesć, pod warunkiem, że pojediesz do dobrego ASO ja w warszawie znalazłem dobre i chłopaki pogrzebali postukali wymienili co trzeba i działa.

W razie czego mam dobry lewy zacisk, tanio sprzedam hehe

Napisano
  • Autor

> Powiem Ci tak, generalnie masz problem, ja miałem problem z heblami,

> coprawda nic nie walilo i nic nie stukalo ale hamulec nie

> oddawał. W zaprzyjaźnionym warsztacie wymienili mi praktycznie

> wszystko co związane z hamulcami, a problem okazał się zupełnie

> inny, jedź do ASO, powiedź co i jak i powinni znalesć, pod

> warunkiem, że pojediesz do dobrego ASO ja w warszawie znalazłem

> dobre i chłopaki pogrzebali postukali wymienili co trzeba i

> działa.

> W razie czego mam dobry lewy zacisk, tanio sprzedam hehe

Ten lewy zacisk będę miał na pewno na uwadze smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam,

Kilka dni temu udało mi się znaleźć przyczynę, stukanie było wywołane

oderwaniem się okładziny z klocka hamulcowego ( 4 lata użytkowania od nowości). W sumie to troszkę dziwna przypadłość (lecz może sie mylę), okładziny było jeszcze sporo ale się oderwała (nie wiem czy jest to jakoś spawane czy klejone). Od razu wymieniłem klocki w dwóch kołach i po wyciągnięciu klocka z drugiego koła od razu okładzina również odpadła smile.gif.

Dzięki wszystkim za próby pomocy!!!

Pozdrawiam

Napisano

> oderwaniem się okładziny z klocka hamulcowego

Jakiej marki były te klocki? hmm.gif Czy były to klocki wkładane jeszcze w fabryce?

Napisano

> Jakiej marki były te klocki? Czy były to klocki wkładane jeszcze w

> fabryce?

W tamtym roku jesienią wymieniałem klocki fabrycznie montowane i jak kolega opisał w swoim przypadku w jednym z moich odpadła okładzina przy wyjmowaniu z zacisku, przebieg przy wymianie 75kkm okładziny zostało jeszcze cirka 0,5 cm. na drugim kole było podobnie tylko że odpadł fragmeny okładziny, przytrafiło się to klockom zewnętrznym.

Napisano

Miałem dokładnie to samo. Przy hamowaniu, w końcowej fazie, lekko słyszalny był stuk i odczuwalne delikatne szarpnięcie. Po rozkręceniu tylnych zacisków klocki po prostu się wysypały. Okładzina odkleiła się, dodatkowo ją trochę przemieliło.

Wymieniałem od razu przednie klocki. Te się jeszcze nie odkleiły, ale były już daleko posunięte rozwarstwienia, pęknięcia oraz widoczne ubytki w okładzinie.

Klocki zarówno z przodu, jak i z tyłu były oryginalne. Takie, jakie fabryka zamontowała.

Napisano

Tak, tez to miałem z tylnimi klockami - piszczaly czasem w czasie jazdy oraz i przy dohamowywaniu. Na przgladzie okazalo sie ze okladziny sie odkleiły i sa na złom. Klocki fabryczne. Teraz mam ferodo premier i jest cisza i spokoj.

Napisano

> Klocki zarówno z przodu, jak i z tyłu były oryginalne. Takie, jakie

> fabryka zamontowała.

czyli Magneti Marelli?? czy jakas inna firma?

przecież coś takiego nie powinno mieć miejsca!

toż to krok od tragedii!!

Napisano

Nie były to Magneti Marelli. Jakaś inna nazwa, mówił mechanik... ale nie pamiętam.

Wstawiłem teraz na tył i przód klocki Textar'a... i mam nadzieję, że do podobnej sytuacji już nie dojdzie. Faktycznie, groziło to nieszczęściem!

Napisano

> czyli Magneti Marelli?? czy jakas inna firma?

> przecież coś takiego nie powinno mieć miejsca!

> toż to krok od tragedii!!

U mnie były seryjnie Magneti, nawet pewnie gdzieś w garażu leżą jeszcze nie wyciepniete na śmietnik bo z tylnych miałem wziąść wymiary na ustrojstwo do wciskanio-wkręcania toczków tylnego zacisku.

Napisano
  • Autor

> Jakiej marki były te klocki? Czy były to klocki wkładane jeszcze w

> fabryce?

Były to klocki oryginalne fabryczne. Jakiej marki oni wkładają to nie mam pojęcia. Teraz włożyłem klocki LUCAS TRW mam nadzieję, że się spiszą! smile.gif Widzę, że z tą okładziną to nie tylko u mnie problem. Jak już poprzednik opisywał u mnie również okładzina miała jeszcze sporą grubość.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.